mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 05:37:35

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: AGRESIJA-NAPADALNOST DO DRUGIH PSOV
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: AGRESIJA-NAPADALNOST DO DRUGIH PSOV  (Prebrano 7012 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
FIRBEC1991
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« : sobota, 27.09.2014 : 17:58:23 »

Pozdravljeni rabil bi nekakšno pomoč oz svetovanje.
Doma imamo 3,5 leta staro airedale terrierko je prijazna ubogljuva do vseh, ampak ko zagleda psa za ograjo se narašča, podi ukoli in renči kot zmešana ne pomaga nobena beseda in nič... prav tako ko se srečujemo ko jo imam na povodcu z drugimi psi se zacne zakajati v njih tako da ji morm dat kksno zaušnico in še to včasih ne pomaga. Z vsakim bi se stepla nevem kaj ej to je mogoče problem v temu ko je bila majhna jo je neka večja psica napadla in je zato tako mocno agresivna do drugih ?ni važno a je pes ali pa samica. Samo če je majhen pes ne naredi ničesar,če je pa njene velikosti je pa cel hudič. Cheesy zadnjič je ušla neki gospe škotska ovčarka in sem jo imel na povodcu- nezategnjenga in je prišel pes do nje sem mislil da nebo nič ker sta nekam veselo mahale z repom, potem pa kar naenkrat ravs, tako da sva jih šele potem dala narazen ko je prišla gospa da sva obadva svojega potegnila stran. Sicer pes ni moj, temveč od očeta. vendar tudi njega ne uboga ko pride do srečanje s psom.  Če imate izkušnje kako to agresijo do psov premagati bi bil zelo hvaležen lep pozdrav
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #1 : sobota, 27.09.2014 : 18:43:18 »

Poklicat v pasjo šolo, povedat za kaj gre, se zmenit za obravnavo, naredi plan dela in se ga držat.
Logiran
artemida-cirneco
novinec
*
Sporočil: 12


WWW
« Odgovor #2 : sobota, 27.09.2014 : 20:38:23 »

Lep pozdrav!

V preteklosti smo imeli podobno težavo z eno izmed naših psičk (prav tako terierko). Lahko z veseljem povem, da smo z usrteznim treningom to vedenje odpravili do te mere, da sedaj popolnoma ignorira psa, ki gre mimo nje na sprehodu in laja ter se zaganja vanjo.
Kar bom napisala so izključno nasveti - nisem noben kvalificiran poznavalec vedenja psov, ne trdim, da so vsi prijemi 100% pravilni in seveda je situacija za vsakega psa specifična.

Tudi mi smo poskusili s pasjo šolo. Na žalost moram povedati, da smo izjemno razočarani s tistimi metodami "vzgoje". Prišli nismo nikamor - le do te točke, da psička ni želela delati, da šole ni marala, saj ji je trening na poligonu predstavljal strah zaradi inštruktorjev, ki so uporabljali grobe metode in jih prenašali na učence. Ker takrat nismo imeli izkušenj s tem, kako naj bi šolanje izgledalo, smo jim pač zaupali. Zdaj lahko vidim, da je to bila napaka.

Tudi naša psička je imela negativno izkušnjo. Napadel jo je nemški ovčar in čisto možno je, da tudi tak travmatičen dogodek vpliva na vedenje psa. Pomembno je, da z opazovanjem psičke presodite zakaj se vede na tak način. Ni nujno, da je to odraz agresije - lahko je to obrambna reakcija na njen strah, nezaupanje, stres, zviševanje napetosti, ko sreča psa. To lahko prepoznate predvsem s pozornim opazovanjem njene govorice telesa, mimike, načina laježa...
Če se psička nasrši, podi okoli in renči, je zagotovo pod velikim stresom v takih situacijah. Srce ji bije hitreje, sprošča se adrenalin in takrat ko ŽE pride do take situacije, je "zaušnica" neuspešna rešitev. Udarec (tako pri psu kot tudi pri človeku) namreč le še dvigne raven napetosti v psu in le redko deluje v skladu s svojim namenom - prekiniti slabo vedenje.
V delu z našo psičko sem neskončno poudarjala pomen pozitivne motivacije, mirnega pristopa, šolanje pa mora psu predstavljati užitek, le na ta način bo pripravljen delati in vam slediti kot dobronamernemu voditelju, ob katerem se psu ne more zgoditi nič slabega.
Predvidevam, da je vaš idealni cilj pripeljati psičko do točke, ko bo lahko šla na sprehodu mirno mimo drugega psa, ko je psi za ograjo ne bodo več vznemirjali. Takšen naj bo torej tudi vaš pristop k treningu. Ostanite mirni in delajte po majhnih korakih, ki psički ne bodo povzročali stresa. Res je, da takšno delo traja dolgo časa, ampak na koncu se obrestuje.

Vaje, ki jih priporočam imajo popolnoma preprost koncept. Izpostavljajte psičko "sprožilcu" vedenja, dokler ne vidite želenega učinka. Temu se reče proces desenzibilizacije.
1. Natačno preučite posamezne dražljaje, ki pri psički sprožijo težavno vedenje.
2. Poiščite način kako ZMANJŠATI intenzivnost tega dražljaja in psu dražljaj prikazati kot nekaj prijetnega zanj.
3. Postopoma POČASI zvišujete intenzivnost dražljaja, v idealnem primeru nikoli ne prestopite meje, ko postane dražljaj previsok in pride do neželenega vedenja.

V vašem primeru bi to izgledalo takole:
Spoznali ste, da težavo predstavljajo psi na sprehodu in za ograjami. Poskusite se dogovoriti s prijateljem, ki ima psa, da vam pomaga pri vaji. Psa, na katerega psička reagira naj privede na dovolj veliko razdaljo, da ne bo prišlo do neželenega vedenja. To je lahko zelo velika razdalja, važno je, da ostane psička mirna. Ko psička vidi psa, jo pohvalite za mirnost, dajte ji priboljške, pridobite njeno pozornost, igrajte se z njo - naredite karkoli kar sproži v njej asociacijo, da prisotnost drugega psa pomeni nekaj dobrega zanjo. Vajo na isti razdalji utrjujte nekaj dni, v kratkih "učnih seansah". Že 5-10 minut je dobro, pazite, da ne bi bilo preveč, ker bi lahko predolga izpostalvjenost dražljaju spet prinesla slab učinek. Po res zelo, zelo majhnih korakih delajte na tem, da bo tuj pes vedno bližje in bo učinek enak - psička bo, kljub temu, da je videla psa, ostala mirna in bo pripravljena vzeti hrano od vas, srečanje bo spoznala kot nekaj pozitivnega.
Za tem nadaljujte s sprehodi v območja s psi za ograjami in delajte po istem principu. Če KADARKOLI vidite, da postaja nemirna, se obrnite in pojdite nazaj. Ponovna slaba izkušnja, ponoven pojav stresa ob srečanju lahko poruši veliko dni dela.
V času desenzibilizacije svetujem, da se sprehajate na področjih, kjer psička ne bo dobivala negativnih dražljajev, ki niso pod vašo kontrolo. Če vidite psa na sprehodu in presodite, da bi srečanje lahko bilo neuspešno, se mu izognite v velikem loku ali pa se obrnite. Kadarkoli pa psička reagira na pravilen način, jo veselo pohvalite, dajte priboljške.

Seveda pa tudi jaz svetujem, da najdete nekoga, ki vam bo znal pomagati s tem vedenjem. Morate pa paziti, da ne bo uporabljal agresivnih metod (ognja se ne gasi z ognjem), da vam bo pripravljen prisluhniti in vam iskreno pomagati. Pravi trener ne bo iskal začasnih, hitrih rešitev ampak dolgoročen uspeh, četudi bo potrebnega veliko dela.

Upam, da vam ti nasveti kakorkoli pomagajo in da vam na koncu res uspe njeno prijaznost in ubogljivost prenesti tudi na sprehode.
Vse dobro želim!
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #3 : torek, 19.05.2015 : 10:26:00 »

Bom kar v to temo vprašala.

Večkrat je prišla na obisk k našemu psu psička. Po kilaži pol lažja, je pa zelo naspidirana. Ko sta skupaj odpeta na dvorišču, se stalno vzpenja nanj, mu skače na glavo, če se naš uleže, mu kar na glavo sede. Ko tečeta, mu blokira pot, se mu nastavlja pred gobec. Opazila sem, da ji naš pošilja signale, da jo ima zadosti. Se umakne, gleda stran, se oblizuje.... Signali, ki jih še jaz opazim. Tista psička pa ne.
Zakaj so nekateri psi tako slepi glede tega? Mar se psi med seboj ne pogovarjajo tako, v bistvu z veliko manj opaznimi signali, pa jih psi opazijo? Kako psa odvaditi takega vedenja? Zanimivo je, da ima človeške ukaze izdelane v nulo, pasja govorica ji pa nikakor ne gre. 
Bi znal kdo pomagati?
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #4 : torek, 19.05.2015 : 10:46:22 »

Ker se očitno ni nikoli naučila, da je te signale potrebno upoštevat... Drugi psi so verjetno vedno bili za divjo igro in ni imela veliko izkušenj s takimi, ki hočejo mir. Ali pa lastniki niso nikoli speljali takih srečanj do konca in istočasno niso niti učili, da se take pse ignorira. Verjetno so se veliko družili z mladimi psi iste generacije in bolj malo s starejšimi, ki se niso hoteli igrat, tudi če so bili zelo potrpežljivi.
Take pse, ki hočejo in zahtevajo mir nekateri vedno iščemo, ko mamo mladiče. Take, ki znajo tudi "prisolit eno pasjo vzgojno klofuto". Za dobro vzgojo je potrebna skupnost  Wink

Kaj naredit? Prekinit takoj, ko kateri pes pokaže nelagodje. Naučit, da mora dat mir in se zamotit s čim drugim. Če nikakor noče dat mir drugemu psu, bi ji jaz dala kako nadomestno vedenje. Najslabše se mi zdi, da bi se jo preprosto zavezalo in bi pol norela na štriku, ker bi hotela bliže. Na štrik ja, ampak samo kot pomagalo, da nam ne zvizne  Tongue. Sicer pa zamotit tako, da se bo umirila in  bo sposobna sploh naredit, kar bomo hoteli od nje. Naj vklopi možgane...
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: AGRESIJA-NAPADALNOST DO DRUGIH PSOV
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines