mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 00:53:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Tema: Nenacrtovana zanositev
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nenacrtovana zanositev  (Prebrano 18125 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Pes3335
novinec
*
Sporočil: 1


WWW
« : ponedeljek, 08.12.2014 : 16:24:54 »

Lep pozdrav.

Imam samicko am. Staford staro 6 let. Cez dan jo imamo zunaj v ograjenem prostoru z hisko. Pred parimi tedni je imela menstruacijo. V nekaj his stran je samec ki je zmeraj spuscen. Nekako mu je ratalo preskociti ograjo in je moja samicka zanosila. Ker mladicev ne mislimo obdrzati in ker so stroski oddaje v zavetisce dragi, me zanima, ce je kaksen zakon kar se tice kritja stroskov, ko spusceni pes oplodi samicko v mojem dvoriscu in v boxu. Hvala za pomoc
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #1 : ponedeljek, 08.12.2014 : 16:53:32 »

Ja pa kaj še. Ti si dolžna pazit na gonečo se psico. To pomeni, da jo imaš v zaprtem prostoru in ne da jo nastavljaš zunaj samcem. Prav tako si sama kriva za nastalo situacijo, saj si  (verjetno) že zamudila vse opcije za preprečitev brejosti brez operacije. Mogoče še obstaja možnost za sterilizacijo breje psice (ne pišeš točno pred koliko časa se je sparila, predvidevam pa, da si se zasekirala šele, ko je psica postala debela, torej prepozno). Vprašaj veterinarja.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #2 : ponedeljek, 08.12.2014 : 17:01:35 »

Hm, ne vem, o kakšni povrnitvi stroškov razmišljaš. Da bi ti lastnik samca kaj plačal? No ja ...

Vlak za ukrepanje je v tem primeru že zdavnaj odpeljal, ne bo pa škodilo, če tukaj objavimo tole:

Zakon o zaščiti živali (uradno prečiščeno besedilo) (ZZZiv-UPB3)

5. člen
V tem zakonu uporabljeni izrazi pomenijo:
22. skrbnik živali je pravna ali fizična oseba, ki odgovarja za žival, ne glede na to, ali je njen lastnik ali zanjo le skrbi. Skrbnik zapuščene živali je imetnik zavetišča oziroma občina, če ne zagotovi zavetišča;
31. zapuščene živali so najdene, oddane ali odvzete hišne živali razen prostoživečih živali;

11. člen
Skrbnik hišne živali, mora z osamitvijo, kontracepcijo, sterilizacijo ali kastracijo živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali oziroma tistih živali, katerim ne more ali noče zagotoviti oskrbe po tem zakonu.

29. člen
Kdor izgubi žival ali kdor najde zapuščeno žival, o tem obvesti zavetišče oziroma pristojno veterinarsko organizacijo.


V konkretnem primeru si ti odgovoren za svojo psico in za vse, kar se z njo zgodi, torej tudi za vse mladiče, ki jih je oz. jih bo skotila. Odgovoren v vseh ozirih, tudi finančnih. Na to, da ne želiš mladičev, bi moral misliti prej, saj je zdaj prepozno, kot razumem.

Seveda je dolžnost lastnika samca, da poskrbi zanj, vendar roko na srce - noben pasji samec še ni domov mladičev prinesel, zato morajo lastniki samic poskrbeti, da do oploditve ne pride. Imel si pa sicer tudi nekaj možnosti, da bi tega samca, o katerem pišeš, spravil 'pod ključ', vendar bi tudi v tem primeru lahko prišel kakšen drug pes in bi bila situacija enaka, kot je sedaj.

Torej, samca bi bilo treba takoj, ko se pojavi, vleči lastniku domov ali v zavetišče. Prvič, pa drugič, pa tretjič, pa četrtič ... Če se bomo vsi samo sami pri sebi jezili, ko se psi sami šetajo okrog, bo pač tako, kot je. Ko bomo sami striktno vztrajali na izpolnjevanju zakonodaje, se bo morda kaj tudi spremenilo. Ne pa, da se na zakonodajo spomnimo samo takrat, ko jo mi rabimo.

Zdaj nimaš druge možnosti, kot poskrbeti za psico in mladiče. V vsem. Nobenega zakona ni, ki bi ti pomagal financirati oskrbo neželjenega legla pasjih mladičev. Brejost svoje psice si samo ti dolžan preprečiti. Nihče drug. Ker pesjak ni 'dogproof', bi moral zanjo med gonitvijo poskrbeti drugače.
Logiran

kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #3 : ponedeljek, 08.12.2014 : 17:11:09 »

Pa kako (razen z genetskimi testi) sploh lahko dokažeš, kateri samec je naskočil tvojo psico? Je že res, da je tale ki ga omenjaš najbližji, ampak psi gonečo psico zavohajo na ˝kilometre˝, sploh tisti spuščeni vaški psi, ki dnevno lahko obdelajo precej velik teritorij.
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #4 : ponedeljek, 08.12.2014 : 17:19:37 »

Če še ni prepozno, jo daj sterilizirat.

Pa pazi nanjo, saj si odgovorna samo ti.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #5 : torek, 09.12.2014 : 08:53:37 »

Hm, mene pa zanima nekaj, kar se bo morda slišalo čudno in sicer če se lahko med psi tudi zgodi posilstvo? Tako da samec naskoči samico proti njeni volji? Ker vidla sem enkrat, da so samci precej vsiljivi lahko. Enkrat v tivoliju se je en pes vstrajno vrtel in silil v eno psičko, ki se je vsakič ko si ji je samec približal vsedla. Jaz sem si to razložila tako, kot da noče da jo naskoči. Lastnica te psičke je bila zraven in ji je pol le nekako uspelo odgnati samca, ampak meni je bilo to vedenje samca precej vsiljivo vidit. Vidla pa sem tudi, da je to vedenje samcev, ko zavohajo psico ki se goni malo povezano tudi s pasmo in karakterjem psa. Moj Poppy je bil večkrat spuščen ob kaki psički ki se goni, pa če mu je ta jasno pokazala, recimo šavsnila proti njemu, potem sploh ni več silil vanjo. Ta pes v Tivoliju pa je bil tako zoprn, da se je še meni ta psička zasmilila tako je silil vanjo.
Logiran
Xena
živim tukaj
***
Sporočil: 7.968


« Odgovor #6 : torek, 09.12.2014 : 10:45:24 »

Hm, mene pa zanima nekaj, kar se bo morda slišalo čudno in sicer če se lahko med psi tudi zgodi posilstvo?

Kakopak. In potem je lastnik posiljevalca dolžan poravnati vse stroške psihoterapije, ki jo je deležna žrtev. butnglavc
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #7 : torek, 09.12.2014 : 10:52:40 »

Jao

Logiran

Unikatne tablice in portretki
Jasmina&Tara
rad pišem
****
Sporočil: 393


« Odgovor #8 : torek, 09.12.2014 : 10:55:16 »

 Grin Grin Grin
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #9 : torek, 09.12.2014 : 10:57:38 »

O, za usr***! 
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #10 : torek, 09.12.2014 : 11:57:22 »

Lynn, a ti to resno? wtf
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #11 : torek, 09.12.2014 : 13:17:40 »

Zakaj pa ne bi bilo resno? Bom rekla tako: je možno a zgodi se zelo zelo redko. Ne zato, ker bi najbolj vsiljivim in potrebnim  samcem manjkalo volje in odločnosti, ampak zato, ker se zna psica čisto dobro braniti ali pa se usede oziroma se spravi v drug tak položaj, v katerem paritev ni mogoča.
Zelo verjetno, da se tista psica v Tivoliju sploh ni gonila, nekateri zateženi psi (obeh spolov) namreč z največjim veseljem naskakujejo in težijo kastratom (obeh spolov)
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #12 : torek, 09.12.2014 : 14:39:26 »

Jaz pa ne razmisljam tako. V praksi sicer res lastnik psice da psico v z vseh strani ograjen prostor in pod kljuc(vsaj jaz sem tako delala in bi se enkrat), ker sebi noce nakopat tezav in ker se na druge ni za zanasat. Teoreticno pa - kaj pa ce bi samec rasturil recimo garazna vrata in prisel noter, teoreticno pac... A potem si sam kriv, ker nimas protivlomnih, lastnik samca pa ubozec ni nic kriv, ker je pac tvoja psica sama 'izzivala'. Hm... Vsak lastnik je dolzan imet zival pod kontrolo, tudi lastniki samcev niso nobena izjema. Teoreticno je lastnik samca po mojem kar lepo kriv, ker je pes vstopil na tvoje zemljisce in to kljub ograji in psice ni naskocil na cesti. Ampak za to bi ga verjetno moral leta vlacit po sodiscih, prakticno je to torej precej neizvedljivo. Se spomnim,ko je nam en pes uniceval vrtna in vhodna  vrata, je bilo treba ornk zagrozit, potem se je pa dalo psa merkat. Upam da nismo bili kar sami krivi, ker je psom disalo okrog bajte.
Pes335, zal se bos najbrz sam soocal s posledicami, bil si premalo pazljiv, jaz sem sicer prepricana, da je krivda na strani lastnika, psica je bila na tvojem terenu za ograjo, ti pa to zal niti najmanj ne pomaga in bos steriliziral oz iskal dobre domove...  Razen ce bos poskrbel za precedens na sodiscu, hehe...
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #13 : torek, 09.12.2014 : 14:43:20 »

Aja, se nekaj - cloveski termini v pasjih temah me motijo. Nezelena zanositev (sem ze mislila, da ima nekdo noseco punco in je forum falil Smiley ), pa 'posilstvo' itd. Ne paše to...
Logiran
aska2005
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.672


« Odgovor #14 : torek, 09.12.2014 : 14:43:41 »

Aska, ko se je prvič in edinkrat gonila (ker pred naslednjo je bila sterilizirana) in ji je en samojed nonstop težil in okoli nje skakal, seveda neprivezan, lastniki daleč proč (v enem mestnem parku), se je tudi vsedala, jaz ga podila proč.  Po sterilizaciji pa so ji še mnogo bolj težili tako psi kot psice .
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  predpisi in dokumenti  |  Tema: Nenacrtovana zanositev
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines