mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 21:15:17

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: Muca in pes
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Muca in pes  (Prebrano 4548 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
it
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« : sreda, 24.06.2015 : 18:46:57 »

Pozdravljeni.
Prosim za mnenje. Videla sem sicer spodnjo temo, ampak ker je zelo obsežna, bi vseeno prosila, če se mi na kratko odgovori.

Imamo sedaj dobro leto staro mešanko. Večinoma je zunaj, čez dan, imamo ograjeno dvorišče. Ponoči sicer drugače vedno spi v kletnih prostorih. Je zelo prijazna do vseh ljudi, tudi tujcev, nikomur nič ne naredi,na nikogar ne laja, če se ji kdo približuje je vsa navdušena, brez težav pokaže svoj trebušček. Je manjša, dobrih 10 kg.

Se mi pa zdi, da živali pa obvezno odganja. Zjutraj, ko jo spustimo ven, najprej obhodi vso dvorišče, vse prevoha, ima pravi ritual. Čez dan jo večkrat vidim in slišim, kako zalaja v kakšnega ptiča, tudi če je v zraku, vanj se tudi zapodi. Isto dela tudi z mačkami (sosedovimi), ko jih zagleda, se zapodi proti njim, sicer do sedaj še nikogar ni poškodovala, je pa tako muce odgnala.

No, pred dvema dnevoma smo na sprehodu našli enega majhnega muceka, za katerega smo potem videli, da je zelo ubog. Bolan. Ker se nam je vsem zasmilil (na sprehodu sem bila tudi z otroci), smo ga takoj odpeljali v bližnje zavetišče. (Žal je imel mačjo kugo.) Ko smo bili tam, in je veterinar popisoval prevzem živali, nam je ponudil oz. nas poprosil, če bi začasno vzeli v varstvo enega majhnega mucka. Ker so bili otroci takoj za, kaj pa drugega, smo ga odnesli domov. Sedaj ga imamo v hiši in otroci se veselo navajajo na njega. MOram povedati, da je resnično zelo lep, črn mucek, z lepimi svetlo modrimi očmi. Je pa še zelo majhen, komaj da že je kaj več kot mleko.

Kakorkoli,  ko smo ga prinesli domov, je naš pes menda mislil, da smo mu prinesli posladek. Takoj je bil pri nas, na vsak način je želel do mucka, kar skakal je proti njemu (sem že mislila, da če bo dosegel roko, da bo pojedel mačka in roko), kar cvilil je, ker mu ga nismo dali. Ni pa renčal ali lajal.

Nikakor si ne znam pojasnit njegovo obnašanje oz. kaj točno je imela naša psička (je psička) v mislih, in si jo več ne upamo spustiti v mačjo bližino.

Ker se mi nekako dozdeva, da bi se ta muc nazadnje znal pri nas kar udomačit (in ostati), bi res rada videla, da bi ga tudi naša psička sprejela za enakovrednega člana. Torej, dobrodošla mnenja (kaj je reakcija našega psa oz. psičke pomenila), ali bi jo bilo varno tudi bližje mucki spustiti, ker je mucek res majhen in niti ne vem, če bi se že znal braniti pred kakšnim pasjim napadom, če bi do tega prišlo.

Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #1 : sreda, 24.06.2015 : 19:25:30 »

Meni tole bolj zveni kot zanimamje, kaj za eno zivo bitje ste mu pripeljali, kot zelja po priboljsku ali zelja po odganjanju/napadu na mucka. Osebno bi dala psici zelo previdno mucka za povohat, psico bi natancno opazovala, kaksne namene ima. Lahko, da ga bo zelela polizat, samo sami morate psico toliko poznati, da boste zaznali, ce bo karkoli narobe in boste pravocasno ukrepali. Mali macji strcelj pa se zna tudi razhuditi na psicko, so kar mojstri ze od malih tack.

Skratka, natancno opazujte in presodite, ce psoca res zeli macka poskodovati, pojesti ali odgnati, oziroma, ce gre samo za razumljivo zanimanje kaksno zivo bitje se je pridruzilo vasi druzini.  Smiley
Logiran
it
novinec
*
Sporočil: 25


WWW
« Odgovor #2 : sobota, 27.06.2015 : 17:51:32 »

Pozdravljeni.

Se mi zdi prav, da nekaj napišem, če bo koga kdaj zanimalo, da bo vedel, kako stvari potekajo... Ja, psičko in mucka smo približali drug drugemu in se je nazadnje zgodilo, da je muc veliko bolj previden (oz. bojazljiv) kot psička. Takoj je zapihal. Po drugem, tretjem približanju, še vedno piha. Vleže se na hrbet in s vsemi štirimi tačkami v zrak, pripravljen na branjenje. Ob tem seveda še zavzeto piha. Moja psička pa samo ovohava, nič mu noče. K njej se muc sam ne približa, psička bi se mu pa z veseljem, ampak zaenkrat še nismo tako prepričani, da bi bilo vse OK, tako da ji tega še ne dovolimo. Torej ta srečanja so pod našim nadzorom.

Smo pa sedaj dobili še zajčke. In seveda se zgodba ponavlja. Cvili, laja, na vsak način želi do njih. Kaj mislite, kaj bi bilo pa v tem primeru. Tu pa se zajčki ne branijo tako kot muc. Oni bi bili pa res zelo lahek plen za psa, ki bi se jih zaželel za kosilo. Ima kdo kakšne izkušnje?
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #3 : sobota, 27.06.2015 : 19:58:02 »

Jaz sem sicer zdruzevala pritlikave kunce in pse. Ampak za razliko od kombinacije macka - pes, pri kombinaciji kunec - pes nikoli nisem bila tako sigurna, da bi jih pustila same skupaj brez nadzora. Sicer pa je postopek isti kot pri zdruzevanju macka in psa, samo se za odtenek previdnejsi je treba biti in zelo natancno opazovati, ce ne bo pes zajca imel za plen.

Mucek se bo pocasi tudi navadil na psa, brez skrbi. Bodite potrpezljivi in pazljivi, pa bo.  Smiley
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Socializacija in habitualizacija  |  Tema: Muca in pes
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines