mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 04:22:16

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Bedno življenje psov...
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Bedno življenje psov...  (Prebrano 4816 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
lorry
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 603


« : petek, 24.06.2016 : 10:12:36 »

Poletje je tu in T so vedno višje, popoldan že skoraj nevzdržne, da bi "čepel" zunaj. Zjutraj se s psom odpraviva na sprehod in vsak dan greva mimo hiše, kjer imajo na cca 3-4m verigi privezano psičko "ala" stafford. Psica se seveda kot zmešana zaganja v ograjo, kar me ne čudi, saj je cele dneve priklenjena na verigo (čeprav sem po drugi strani "vesela", da je, ker si ne predstavljam kaj bi se zgodilo, če bi preskočila ograjo). Njeno edino zavetje je pasja (metrska) uta. Seveda je vsem jasno, da ni izolirana, je pa dovolj velika. Tongue  Menda... Naj še omenim, da je ta uta postavljena direkt na soncu. V dopoldanskem in popoldanskem času je psičkina edina senca, ta uta. Pa, da bi te sebične lastnike vrgla v šotor, ki bi bil postavljen direkt na soncu! Popoldan ima že nekaj naravne sence ampak v tem času pa je obupno. Sploh danes, ko je takšna sparina in je napovedanih 35°C.
Saj vem, da je ogromno psov, ki živijo v nikakršnih pogojih in res ne razumem zakaj zakonodaja dovoljuje, da žival sploh biva v takšnem...  Sad
A ti bebci imajo 10 m stran ogromno drevo, ki daje dosti sence...da bi jo vsaj tja prestavili. Pogovor z njimi je izključen, nimajo srca za pse... V štirih letih je to že četrti pes. Najprej so imeli večjega mešanca, ki je prav tako živel ketnarsko življenje, nato so imeli psa "ala bernc", ki je bil prijazen, zato je lahko letal okoli sam....v roku dveh tednov ga je seveda zbil avto. Je preživel ampak opletal z zadnjim delom, očitno se je fino poškodoval. Ko je bil bolj kot ne pri sebi, je seveda spet letal sredi ceste. Imeli so ga kakšnega pol leta, ne vem kaj se je potem zgodilo z njim. Isto z onim psom, "verigarjem"...ni imel več kot 4 leta.
In sedaj imajo to staffordko in mislim, da še enega podobnega samčka. Videla sem ga samo 2x, bil je priklenjen na mestu te psičke, verjetno so njo dali zadaj, kjer on živi. Takrat je moram imeti cca 9 mesecev, cel "presran", ko sem šla mimo hiše, se je tresel v svoji uti, gledal s tistimi očmi, da mi je šlo na jok... Ker očitno ni hotel lajati, je ta psička prišla nazaj in še vedno se besno zaletava v ograjo ter kuha v tej vročini. Aja, pardon....saj ima uto. Lahko človek sploh kaj ukrepa? Ali je vse po "predpisih" in določeni ne vidijo problemov v tem? Saj vem, takih je ogromno, nje vsaj ne pretepajo...in je ne uporabljajo za boje. Njene oči pa tako vse povedo.  Lips Sealed
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #1 : petek, 24.06.2016 : 10:55:21 »

Pokliči območni urad UVHVVR in jim opiši situacijo in pobaraj če lahko kdo preveri, če zadeve zadovoljijo predpise. Naj izmerijo temperaturo v uti in to naj ne delajo zjutraj ali zvečer, ampak tekom dneva med 11-16uro.

Načeloma znajo bit zelo prijazni, če se jih prijazno lotiš.

Prva opcija je pa pogovor z lastniki. V stilu "veste, da inšpektorji hodijo na teren in preverjajo temperaturo v pasjih utah, ne sme biti več kot 22 stopinj in preverjajo če ima voda primerno temperaturo, da ni topla."

Logiran
_lori
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 331



« Odgovor #2 : sobota, 25.06.2016 : 02:16:05 »

Po mojih izkušnjah - na žalost - jo bo mogoče lastnik odnesel z opozorilom in ureditveno odločbo, potem pa kdo ve ... Kljub temu (pri)javi pristojnemu o.u. UVHVVR, tudi če nisi prepričana ali gre dejansko za kršitev (pri tem računam, da poznaš zakon in pravilnik oz. ga znaš poiskati in brati). Navedi člene zakona oz. pavilnika, ki so po tvojem mnenju kršeni in po možnosti dodaj sliko, ki jo boš posnela z javne površine v času, ko sonce 'nažiga' v bivalno področje psa. Veriga 3 - 4m je po zakonu več kot dovolj. 'Metrska uta' enako - ne vem na pamet, če dejansko po pravilniku, v praksi pa sigurno.

Skratka. Poskusi s pogovorom, če meniš, da so lastniki samo malo nevedni in dojemljivi za takšne nasvete, sicer prijavi sum neprimernega ravnanja.

Jaz sem morala na žalost soseda prijaviti kar 5x, preden so se pogoji malenkostno spremenili (še zdaleč od meni idealnega, ampak zakon je pač zakon). Na eni točki je celo 'naplahtal' UVHVVR, da je žival oddal. Očitno so mu verjeli na besedo in hkrati tudi meni zatrjevali, da živali ni več na tisti lokaciji, jaz pa sem še vedno videla isto žival v enakih (ugotovljeno neprimernih) pogojih.

Sama sem bila večkrat v dilemi. Sploh v tistih prvih 'poskusih' prijavljanja. Takrat sem 'fasala' tudi opozorilo zaradi neupravičene prijave in posledično denarno kaznijo (po mojem osebnem mnenju še vedno neupravičeno - šlo je za cel kup ne s/k in drugače veterinarsko neoskrbljenih mačk, ki so še vedno na isti lokaciji).

Da ne bom samo pljuvala po delu UVHVVR pa lahko povem, da so v enem 'mojem' primeru skupaj s kooperativnimi lastniki neverjetno izboljšali bivalne pogoje psa in se danes lahko prav zadovoljno sprehajam mimo. In verjamem, da je takih primerov še vsaj nekaj. Včasih je treba vztrajati. In preverjati dogajanje z 'mimohodi'.

Pogumno in srečno. Naša dolžnost je, da prijavimo sum, njihova pa, da to preverijo in v skladu z zakonom uredijo.
Logiran
lorry
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 603


« Odgovor #3 : četrtek, 30.06.2016 : 22:53:40 »

Hvala za odgovore. 2 dni kasneje sem šla spet mimo hiše in psičko so privezali vsaj pod tisto veliko drevo. Tako da, senco ima... to je verjetno to, kar zahteva zakon. Malo lažje mi pa je, ker senca je "ornk"... Tongue
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Bedno življenje psov...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines