mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 19:43:32

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Sosedov pes - neskrbnost lastnikov
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Sosedov pes - neskrbnost lastnikov  (Prebrano 5321 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tomicaaa
novinec
*
Sporočil: 46


WWW
« : sreda, 10.08.2016 : 13:53:27 »

Lep pozdrav.

Ker mi gre že počasi pošteno na k..., kako neskrbni so do svojega psa naši sosedje, se obračam na vas nam je storiti. Da najprej povem nekaj o psu - je border collie, malo večje rasti z dolgo dlako, zelo močan vendar vidno podhranjen. Veliko krat se zadržuje pri nas (ali tava okrog), ker se doma nihče ne ukvarja z njim. Ravno sedaj je pri nas doma, ker zunaj dežuje in grmi in ker se grmenja boji je na vsak način hotel priti v hišo. Socializiran ni, ker kot pravim, doma se nihče (več kot 5 minut) ne ukvarja z njim. Je podhranjen, kar se vidi na oko  in tudi čutiš vsako rebro. Veliko krat pride tudi k nam (uide skozi ograjo) piti vodo, ker doma vode ne dobi oziroma je nima nikjer nastavljene.  (preverjeno, ker mama včasih gre na sosedovo parcelo in se igra z njim in opazi da nima sveže vode) So drugače mlada družina s 3 otroki (stari do 10 let), niso napačni ljudje in se z njimi razumemo vendar za psa pač ne znajo skrbeti (žena je rekla, da imajo psa samo "za tako" - domnevam da zaradi tega ker je imeti psa "in" Undecided ). Smo jim že mnogo krat namignili naj malo poskrbijo zanj, vendar nič ne zaleže. Dostikrat tudi pes tava okrog po gozdu, ker mu je dolgčas in če mi je zakonodaja kaj poznana, tudi kaznivo če se pes sam sprehaja po javnih površinah? Drugače pes je zelo prijazen, vendar napadalen do ostalih psov (ne toliko psic), ker - še enkrat - ni socializiran. Veliko krat ga mama tudi češe, ker ima vozle ali veliko odpadne dlake, ker doma nihče ne poskrbi zanj.

Sedaj kaj nam je storiti? Meni se osebno pes smili, ker nima nič od življenja, čeprav obožuje igranje (tekanje za žogami, frizbiji, kar koli samo da se kdo igra z njim). Če jih prijavimo, bodo vedeli da smo mi prijavili skoraj 100%, res ne vem kaj v tem primeru nam preostane.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #1 : sreda, 10.08.2016 : 13:58:24 »

Prdvidevam da so pogovori s sosedom že bili?

Za tavanje okoli policija.
Za podhranjenost veterinarski inšpektor.
Logiran
Tomicaaa
novinec
*
Sporočil: 46


WWW
« Odgovor #2 : sreda, 10.08.2016 : 14:18:16 »

Saj pravim, nobeni namigi niso padli na plodna tla, dvomim da bo pogovor pomagal (glede na to kaj je ona rekla - "imamo psa samo za tako"). Mi pa tudi nismo pasji hotel, da bomo čuvali, hranili, se ukvarjali s tujimi psi pa čeprav imamo zelo radi živali.
Logiran
_lori
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 331



« Odgovor #3 : četrtek, 11.08.2016 : 09:16:11 »

Če ste res v tako dobrih odnosih, potem je vsekakor pogovor na prvem mestu. Jasno in glasno povejte, da pes zahaja na vaše dvorišče in v vašo hišo, kar vam ni všeč. Tukaj boste morali biti tudi sami dosledni, če vam to ni všeč, ga ne spuščajte notri. Če pride k vam, ga odpeljite domov, pozvonite in povejte, da jim je pes ušel. Vsakič. Enako, če se zadržuje kje drugje. Ob raznih "a se spet malo potepa" razložite, da so dolžni imeti psa pod nadzorom.

Vse ostalo je malo težje pokazati z dejanji, ker verjetno ne boste šli vsak dan dolivati sveže vode v posodo itd, pa tudi zaleglo nebi. Ne uporabljajte namigov, ki jih ali pa jih ne dojemajo. Povejte jasno. V skrajnem primeru se boste morali pač obrniti na pristojne službe. Sosedje gor ali dol, če se vam pes smili in je situacija resnično slabša od zakonskega minimuma, boste morali ukrepati. V nasprotnem primeru se boste še naprej ukvarjali s tujim psom, ki ga imate sicer radi, ampak se zavedate, da je to naloga njegovih skrbnikov. Pa verjetno z vsakim naslednjim psom tudi.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #4 : četrtek, 11.08.2016 : 09:36:20 »

Če je situacija res tako slaba (border, ki se mu čuti vsa rebra ni nujno podhranjen...) in se sosedov ne da prepričati, da se je s psom pač treba ukvarjati, sploh če si omislijo delovno pasmo (menim, da je mogoče s pogovorom doseči veliko, če se pristopi taktno in se napreduje po majhnih korakih), potem je za psa najbolje, da se mu poišče novega lastnika. Žal je lastnike, ki pse zanemarjajo - celo precej bolj kot tega borderja, izredno težko prepričat, da se mu odpovejo.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Sosedov pes - neskrbnost lastnikov
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines