mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 09:08:19

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Priprava vsega potrebnega za novega člana
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Priprava vsega potrebnega za novega člana  (Prebrano 5799 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
mikla
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« : torek, 15.11.2016 : 18:06:58 »

Živjo vsem tukaj  Smiley
Nestrpno pričakujem novega družinskega člana, sredi decembra se nama s fantom namreč pridruži mala samička Vižle Smiley do takrat želim sebe in najin dom čim bolj pripravit na kuža, zato vas prosim za malo pomoči (še posebej lastniki podobnih velikosti pasem).

Kuža bo seveda notranji pes, imel bo boks v dnevni sobi. Torej kako velik boks naj kupim? 93x62x69 cm ali 109x71x79? Velikosti mame in očeta točne še ne vem, imata pa rodovnik, torej sta v pasemskih standardih...   Kaj se da v boks na tla? Blazino tisto veliko debelo, ki se jo kupi v trgovinah za male živali? Debelejši tepih? Deka? Ali se že takoj kupi boks za odraslo velikost psa ali bolje manjšega ker je pes še mladiček?

Kaj priporočate za hrano..... pri vzreditelju bodo mladički dobivali brikete, sama pa imam namen kuža hraniti s surovo hrano. Je surovo hrano primerno že takoj počasi zamenjevati z briketi?

Povodec sicer mislim da je boljše da je navaden, ne oprsnica.... mnenja?
Kako je z mrazem in vižlo... nimajo podlanke in jih bolj zebe to vem. Ampak pri koliko stopinjah jih je treba obleči?
Kaj menite o spanju prvo noč v boksu v spalnici? Veliko sem brala o tem, da naj bi bilo za prvih nekaj dni boljše, da kuža spi v spalnici (sicer v boksu), da sliši prisotnost sočloveka in ga ni toliko strah ker je zanj to tudi šok ko gre iz legla. Kaj naj naredim? Po eni strani nočem, da je v stresu... po drugi pa ga nočem razvadit, da bo pol mislil da bo skoz spal lahko v spalnici...

Koliko stika z ostalimi psi (cepljenimi) ima lahko mladiček, dokler ne dobi vseh cepljen? Eni zagovarjajo, da se je treba držat bolj pločnikov in ne toliko v naravo dokler niso vsa cepljenja zaključena....?


Uuuufff veliko sem napisala Smiley upam da si boste vzeli čas in mi malo svetovali. Je pa to moj drugi kuža, pri prvem sem bila še mlajša (konec OŠ in srednja šola), bil je zunanji pes in še cela družina se je vmešavala, zato je bil temu primerno "zblojen" tudi kuža Undecided  Tokrat res nočem ponovit prejšnjih napak in tudi čim manj hočem delati novih. Zato še enkrat lepo prosim za vaše izkušnje/nasvete/predloge Smiley
Logiran
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #1 : torek, 15.11.2016 : 18:30:25 »

Jaz bi mogoče rajši večji boks, da se lahko pes res lepo razkomoti, tudi ko bo odrasla. Za v boks bi dala nekaj, kar se da lepo obrisat - recimo jaz za mojega psa, ki ni v boksu, uporabljam Comfort - je umetno usnje in če kaj umaže (kadar gloda bikovke), lahko le obrišem, ni treba dajat prat v pralni stroj.

Vsaj prve tedne naj dobiva takšno hrano kot jo je dobivala pri vzreditelju. Tudi potem jaz ne bi šla na surovo, razen, če res preračunate obrok, da bo dobila vse, kar potrebuje - mladički med rastjo in razvojem potrebujejo res popolno hrano.

Oprsnica, ne ovratnica.
Pri koliko stopinjah jo obleči - jaz mojega (hrta) okrog 0 - mi sam pokaže, ko se začne trest.
Prve dni ... res ji bo verjetno lažje prestat odhod od mame in sorojencev, če bo nekje v vaši bližini.

Saj verjetno bo že v leglu cepljena, a ne? Mogoče se je res bolje malo izogibat okolju, kjer je veliko psov, ker je večja verjetnost, da kaj dobi ...

Drugače pa priporočam tudi nekaj člankov, ki so objavljeni na mojpest.netu, kako se pripravitit na prihod novega člana. Smiley
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #2 : torek, 15.11.2016 : 19:47:57 »

Jaz bom kratka.
Glede debelih odejic in podobnega- dokler pes ni navajen na čistočo- obup, težke koce prat in sušit.
Pa ponoči bi jaz spala v dnevni, ob boksu. Lažje, kot ga potem navajati na drug prostor. Edino če.... bo v spalnici ostal.
Glede hrane, naj nekaj časa ostane na briketih. Že menjava lastnikov je stres.
Srečno
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #3 : sreda, 16.11.2016 : 07:41:37 »

Meni je za mladička, ki ni vajen sobne čistoče in ni ravno grizli, super višja kartonasta škatla, v kateri ima prostora ravno za ležanje. Boks pa za varstvo stanovanja pred zobmi. Boks čim večji, če je prostor za tanajvečjega-ga vzemi. Za prevoz pa ravno obratno-ne prevelikega oz. takega, da bo odraslemu prav, mladiču ga pa lahko zadekaš/zadelaš s kakimi škatlami, pregrado, da ne telovadi preveč med vožnjo.

Doma pripravljena hrana je seveda najboljša možna opcija, samo uravnotežit je treba obrok, kar pravzaprav ni tako zelo težko. Na spletu imaš informacije o prehrani mladička večjih pasem in razmerje hranil in na spletu najdeš tudi tabele z vsebnostjo hranil v posameznih kosih mesa. vse več veterinarjev to tudi priporoča.  Tudi pri raznih bolezenskih stanjih se da prilagodit doma pripravljeno hrano. Imaš pa tudi FB skupine o surovi prehrani in o doma pripravljeni (tu se srečuje kuhana in surova). Aha pa kako manjšo skrinjo rabiš (od oka 120L), ker se ti bo izplačalo vzeti večje količine od kolin, etc.

Tudi za delo s psom se mi zdijo briketi nepraktični iz tega vidika, da pes hitro dobi suha usta, več ga žeja, kot pri surovem ali kuhanem (sama psa prvih 7 mesecev, ko ga dobim hranim skoraj samo iz roke). res da je večja packarija, zato pa uporabim tudi gumijaste rokavice  Cheesy

Na začetku nekaj tednov ostani na isti hrani kot v leglu, potem pa postopno po žlicah mešaj zraven.
Logiran
mikla
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #4 : ponedeljek, 28.11.2016 : 18:06:44 »

Hvala za odgovore! Nekaj vprasanj sem se imela pa sem si jih odgovorila v ostalih temah na forumu Smiley
Logiran
mikla
novinec
*
Sporočil: 5


WWW
« Odgovor #5 : sreda, 07.12.2016 : 22:10:53 »

Pomoc prosim! Danes prejela kovinski boks in ga sestavila...velikost je 109x69x75 za mojega mladicka vizle in se mi zdi OGROMNA! A res mora bit tako velik? Se mi zdi da bo se odraslemu prevelika... A kupim rajsi manjso? Casa imam pa samo do sobote ko grem po mladicka :/
Logiran
riry
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.052


« Odgovor #6 : sreda, 07.12.2016 : 23:36:10 »

Eni sicer pravijo, da je boljše, če je manjši, ker se tako mladič prej nauči biti sobno čist - ker nima toliko prostora v samem boksu, se potem ne podela noter (na svoje ležišče). Meni osebno se pa zdi fajn, da je box večji, da se lahko mladič pretegne in zlekne, kakor mu paše Wink. Čez pol leta bo pa itak ravno prav velik, tako da če nimate prostorske stiske, naj ostane. Fajn je, da ga prekrijete s kako deko, da bo imel mladič občutek varnosti/brloga.
Pa še naša nedavna izkušnja z boxom, v navezi s sobno čistočo - psička ga je zelo dobro sprejela, ni opravljala potrebe notri, se je pa zgodilo, da se je parkrat podelala v stanovanju, ko smo že mislili, da je sobno čista - v bistvu je bila "box-čista" Wink, stanovanja pa še ni imela za svoje bivalno področje, tako da smo potem še nekaj časa (kake 14 dni?) "na novo" učili lulanja zunaj.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #7 : četrtek, 08.12.2016 : 09:16:02 »

saj posteljo psu tudi kupimo eno, pa je na začetku ogromna Smiley
jaz raje vidim, da je boks večji kot pa premajhen.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Priprava vsega potrebnega za novega člana
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines