mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 10:17:54

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: Izguba vida pri psu in čudno obnašanje
Strani: [1] 2 3 4  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Izguba vida pri psu in čudno obnašanje  (Prebrano 19444 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Donzo
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« : sreda, 30.11.2016 : 18:42:56 »

Živjo.

Imam 2,5 leti starega mešanca večje rasti, ki ima zelo oslabljen vid oziroma je skoraj popolnoma slep. Peljal sem ga na pregled k dr. Čopovi v Lesce. Edino kar je opazila, je zmanjšano število krvnih žilic. Verjetno gre za odmiranje mrežnice oziroma PRA. Druga opcija je možganski tumor, vendar se za CT zaenkrat nisem odločil.
V leglu kjer je bil moj kuža, so bili 4 samci. Eden je bil slep že ob rojstvu in je po nekaj dneh umrl, drugi pa naj bi imel iste simptome kot moj, kot sem uspel izvedeti. Za četrtega pa žal ne vem. Starša kužkov (šarplaninec in nemška ovčarka) sta oba zdrava.
Skrbi pa me, ker se kuža vsakih nekaj dni obnaša zelo čudno.
Na slepoto se navaja počasi, kar razumem. Podnevi ponavadi ni problema pri premikanju in hoji, sledi glasu in vonju. Zvečer pa se pojavijo težave, ko se začne upirati, noče se premikati, grize ustnico, začel si je puliti dlako.
Vratnico sem zamenjal z oprsnico. Pri vodenju ponavadi ni problema, tudi po stopnicah gre. Včasih pa se pojavijo nenormalni problemi, ko kuža noče nikamor. Že najmanjši dogodek ga popolnoma vrže iz tira, uleže se na tla in noče nikamor. Samo nazaj se plazi, kot bi se umikal. Takrat ga je potrebno iz sprehoda domov nesti, kar pa je nerodno pri njegovih 50 kg. Takšen primer je, ko ga vodim na povodcu in se nenadoma odloči, da hoče po drugi poti oziroma po najbližji poti domov. Kar pa vedno ni mogoče. Ko ga hočem preusmeriti nazaj, popolnoma odpove.
Okoli hiše pozna vse poti in "pasti", ko pa dobi takšen napad, pa ne upa nikamor. Samo v kot leze in grize vse, kar mu pride pod zobe. Če ne drugega, pa sebe. Recimo 2 dni se obnaša čisto v redu, vesel je, skače, hinavsko uščipne za nogo in podobno. Nato pa klik in v momentu se vse spremeni. Nato mi ne preostane drugega, kot da ga nesem v boks, kjer pa se njegovo obnašanje nadaljuje. Noče jesti, včasih noče iz ute, včasih noče v uto in rine zadaj za uto, kjer pa ni dovolj prostora.
Zadeva postaja že neznosna, ker je njegovo obnašanje zelo nepredvidljivo in ga niti ne upam peljati dlje na sprehod.
Pri takšnih napadih izgubi apetit, grize se, puli si dlake, zleze k tlom in se umika samo vzratno, orientacija se mu čisto poruši. Včasih se mu začnejo tresti zadnje tačke. Srčni utrip se mu zelo poveča. Pri prvem takšnem napadu mu je veterinarka pregledala kri, kjer je bilo vse v redu. Imel pa je preko 40 vročine.
Verjetno bi bilo pametno opraviti še slikanje glave. Oziroma kaj predlagate? CT ali magnetno resonanco? Kaj je bolj zanesljivo in kakšne so cene? CT naj bi se gibale cene okoli 200€, kar mi ni problem dati. Bolj me zanima, kaj se v primeru možganskega tumorja sploh da storiti? Oziroma če je zadevo sploh smiselno zdraviti? Ne me razumeti narobe, psa nočem uspavati, ampak zdravljenja in operacij v tisočih evrov si pa tudi ne morem privoščiti.
Je imel kdo takšno izkušnjo?

 
Logiran
Donzo
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #1 : sreda, 30.11.2016 : 20:58:26 »

Danes ima najhujši napad do sedaj. Hodi oziroma se napol plazi samo vzvratno. Naprej sploh ne hodi. Tudi usesti se ne more ali ne zna, ne vem več. Tudi glasu ne da nobenega.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #2 : sreda, 30.11.2016 : 21:37:36 »

Tole se zal ne bere dobro. Undecided
Ce so se tezave zacele z vidom, naj psa pregleda specialist oftalmolog. Se pa bojim, da je vid samo del tezav. Ker je za CT potrebna narkoza, mogoce lahko najprej poskusite z rentgensko sliko?

Izkljuciti je treba tudi epilepsijo.

Da ne bo pomote, vse to so popolnoma laicni nasveti oziroma to, kar bi najprej naredila jaz pri svojih psih. Vsekakor bi pridobila se drugo mnenje.

Pa ne cakat - cimprej,  takoj jutri uredite to. Ce bo diagnoza slaba, boste vsaj vedeli, pri cem ste. Ce pa obstaja resitev, naj vam predstavijo okviren izracun stroskov. Odlocitev od tu naprej pa je treba sprejeti z glavo.  sram

Zelim vam vso sreco!
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #3 : sreda, 30.11.2016 : 21:52:09 »

Tole se zal ne bere dobro. Undecided
Ce so se tezave zacele z vidom, naj psa pregleda specialist oftalmolog. Se pa bojim, da je vid samo del tezav. Ker je za CT potrebna narkoza, mogoce lahko najprej poskusite z rentgensko sliko?
saj dr. Čopova to je.
Jaz bi se obrnila na kliniko in jim razložila celotno zgodbo. In naj oni svetujejo kako naprej. Saj so na kliniki trije super veterinarji, ki se zavzamejo za pse.
Srečno.
Logiran
Donzo
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #4 : sreda, 30.11.2016 : 21:57:18 »

saj dr. Čopova to je.
Jaz bi se obrnila na kliniko in jim razložila celotno zgodbo. In naj oni svetujejo kako naprej. Saj so na kliniki trije super veterinarji, ki se zavzamejo za pse.
Srečno.

To tudi nameravam storiti.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #5 : četrtek, 01.12.2016 : 07:31:12 »

Edini Oftamolog v SLO je dr. Zemljič Tadej, sodeluje pa tudi s tujimi in občasno povabi ordinirat kolegico iz Avstrije, ki ima še druge aparature. Psa se da na slepoto lepo navadit, pogoj zato je, da se človek sprijazni in da imata s psom dober odnos, da pes zaupa.

Za obnašanje lahko je ali p ani povezano z izgubo vida oz. poslabšanjem, lahko je pa kaj drugega, kaj hormonskega recimo ali pa nevrološkega.
Logiran
Alfonzo
novinec
*
Sporočil: 44


WWW
« Odgovor #6 : četrtek, 01.12.2016 : 09:32:14 »

Njegovo obnašanje/napadi ne zgledajo, kot da bi izvirali iz slepote, ampak bolj nevrološko. Jaz bi na tvojem mestu peljala psa na Kliniko za male živali, verjetno bi bilo smiselno začeti pri nevrologu (dr. Žel je zelo v redu) (glede na to, da pri oftamologu si že bil). Potem te bodo pa od tam naprej napotili in ti svetovali. Glede na njegove napade je precej verjetno, da ti bodo svetovali CT glave, stane okoli 300 evrov, delajo ga pa v Postojni in nekje pri Velenju.
Logiran
pitra
novinec
*
Sporočil: 27


WWW
« Odgovor #7 : četrtek, 01.12.2016 : 09:45:19 »

pozdravljen,

tole z vidom izgleda, da je kar problem in upam, da se bo dalo rešiti. Nevrološko pa (zlasti, če je epilepsija) bom kar še enkrat napisala in ne delam reklame, zelo, zelo pomaga oziroma odpravi smola industrijske konoplje. Prijateljica je to pri svoji psički s tem popolnoma odpravila. Napadi zelo oslabijo psa in, če so pogosti je to velik problem, ali celo smrtnost . Ker je naravna in nima škodljivih vplivov, velja vsekako poizkusiti.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #8 : četrtek, 01.12.2016 : 10:11:26 »

Pri epilipsiji-če bo potrjena je velik faktor tudi stres in prehrana. Poleg CBD zelo pomaga, zreducira napade akopunktura (opravljena kvalitetno in strokovno, pri nekomu, ki ve kako olajšat napade).

Kar se prehrane tiče-včasih so tako zamaskirane intolerance in pri epileptikih se popolnoma odsvetuje predelana hrana .Prav tako igrajo vlogo OHji, maščobe, beljakovine, razmerja, vrste, škropiva in konzervansi. Dejansko je cela znanost za tem, ampak v slovenščini boš bolj malo kaj našel.

Stres se olajša z rutino, ki psu ustreza.

Pa srečno.

CT Je v Topolšici, pa klinika za male živali bi ga tudi lahko imela.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : četrtek, 01.12.2016 : 12:10:19 »

Sej to niti  ni videti kot epilepsija. Lahko bi bili tudi panični napadi.
Jaz bi vsekakor začela pri nevrologu. Če bo potreben CT, potem ga naredite, da se izključi tumor (če gre za tumor, se običajno kaj dosti ne da narediti, lahko se samo začasno ublaži simptome - nekaj sem slišala, da v tujini delajo tudi operacije, a mi ni znano, kakšni so uspehi).
Nenadna slepota povezana z nevrološkimi simptomi žal ponavadi ni dober znak.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #10 : četrtek, 01.12.2016 : 12:17:01 »

Ajs. Glede na to, da so prizadeti tudi drugi mladiči iz legla, je treba na to opozoriti tudi veterinarja, lahko da gre za kaj dednega.
Pitra, ti pa prosim lepo nehaj delat reklamo za konopljo, ki mogoče celo pomaga v nekaterih primerih, a naj o njeni uporabi presodi veterinar.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #11 : četrtek, 01.12.2016 : 12:46:34 »

Pitra, ti pa prosim lepo nehaj delat reklamo za konopljo, ki mogoče celo pomaga v nekaterih primerih, a naj o njeni uporabi presodi veterinar.

Sem prepričana, da Pitra misli dobro. So pa te odločitve prepuščene vsakemu posameznemu lastniku psa/mačke/hrčka itd.. Kadar nimaš kaj izgubiti, večinoma poleg veterinarskih nasvetov še sam poiščeš dodatne informacije o tem, kaj bi lahko pomagalo - najbrž Donzo počne prav to.

Vem, da Jana ne dovoli reklamiranja na svojem forumu, zato bo zagotovo to sama uredila - mislim, da to ni stvar ostalih udeležencev v tej debati.
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
uraa
midi
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.874



« Odgovor #12 : četrtek, 01.12.2016 : 13:46:10 »

Jaz bi vsekakor šla do nevrologa, potem - če bi on to svetoval, CT (bolj koristno kot magnetna) in potem se odločala na podlagi izvidov ...
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #13 : četrtek, 01.12.2016 : 14:25:44 »

Pepsi: meni se pa zdi, da je. Namreč: vsako priporočanje  zdravil na pamet brez posveta z veterinarjem je zelo riskantno, sploh po netu, ko nimaš psa pred seboj in lahko samo ugibaš kaj mu je. Celo kadar gre za legalno zdravilo, ki se ga dobi brez recepta. Reklamiranje samo po sebi me ne briga, to je stvar Jane, potencialno delanje škode pa briga tudi mene. Tukaj se konopljino smolo priporoča kot panaceo za vse mogoče in nemogoče težave. S tem ne zanikam njene možne koristi kot podporno zdravilo, vendar izključno pod veterinarsko kontrolo.
Logiran
Donzo
novinec
*
Sporočil: 8


WWW
« Odgovor #14 : četrtek, 01.12.2016 : 14:36:44 »

Hvala za odgovore.
Nevrolog bo res prava izbira. Čopova mi je svetovala ambulanto Toplica v Topolščici, kjer izvajajo CT preiskave. Ima kdo kaj izkušenj s to ambulanto?

Pes je danes še vedno pod vplivom včerajšnjega napada, ne upa iz boksa, boji se dotikanja. Tudi bruhal je, ampak to so verjetno izzvale dlake, ki si jih puli in jih nekaj tudi pogoltne.
Najhuje je, da ko pade pod stres, ga ne morem drugače spraviti domov, kot da ga nesem. Nošenje se mu je pa že od nekdaj upiralo, zato je takrat še toliko bolj pod stresom in se upira. Nato potrebuje kakšen dan, da začne spet zaupati, ker se boji, da ga bom spet vzdignil. Daljših sprehodov se že tako izogibamo, ampak tudi 10 m od boksa je dovolj, da ga moram nesti.

Pri Trstenjaku so mi povedali, da CT ne pride v poštev, ampak samo magnetna resonanca. Kar se mi zdi malo verjetno. Verjetno voda na svoj mlin?
Logiran
Strani: [1] 2 3 4  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Nevrološke težave  |  Tema: Izguba vida pri psu in čudno obnašanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines