mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
ponedeljek, 03.06.2024 : 17:55:38

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Erlihija
Strani: 1 ... 66 67 68 69 70 [71] 72 73 74 75 76 ... 79   Dol
Natisni
Avtor Tema: Erlihija  (Prebrano 183328 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #1050 : petek, 09.07.2010 : 15:58:24 »

Še nekaj, ravnokar prebrano na sosednjem forumu: ena forumašica piše, da so švicarske pasme in NO-ji bolj občutljive na klopne bolezni kot ostale pasme. Kaj veste o tem? Meni se zdi to za lase privlečen, nevem zakaj bi bilo temu tako.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #1051 : petek, 09.07.2010 : 16:08:33 »

Moj je Francoz in francoz
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #1052 : petek, 09.07.2010 : 16:19:23 »

Aja, zalarjeva še to: če po koncu zdravljenja še ne bo zares očitnih znakov izboljšanja (če se ne motim, imata zdravil še za 1 teden), bi morda razmišljala o podaljšanju. No, vsaj jaz sem se tako odločila.
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #1053 : petek, 09.07.2010 : 16:21:35 »

Pa moram potem čist takoj nadaljevat? Ker me ravno en teden ne bo, ko bo on prenehal z jemanjem.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #1054 : petek, 09.07.2010 : 19:35:29 »

Ja, zalarjeva, jaz sem brez prekinitve. Vsekakor se posvetuj s kakšnim fajn veterinarjem in pojdi na pregled, da vidiš, kaj ti bodo rekli. Jaz ne bi prekinila, če bi bil tak. 
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #1055 : sobota, 10.07.2010 : 14:34:28 »

Za bernce sem slišala, da jih borelija povsem uniči in da se veliko težje zdravi kot sicer.  O tem, da bi bili bolj občutljivi tudi nemci ne vem nič.
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #1056 : sobota, 10.07.2010 : 15:48:23 »

Kolegici je bernc zaradi erlihije umrl Sad
Logiran
tteddyka
novinec
*
Sporočil: 33


« Odgovor #1057 : nedelja, 11.07.2010 : 16:44:02 »

izgubili smo bitko...srček nas je izdal...
Cry Cry Cry... iskreno sožalje...  Cry Cry :'(vem kako se počutiš, tako kot praviš ti - tudi Bakiju je odpovedal srček Cry...meni se je takrat pred 11 meseci porušil svet... še vedno boooliiii...  Cry Cry :'(a vem, da je v duhu še vedno z menoj...in predvsem ne želim, da bi moj Bak ali katerikoli drugi zlati pesek trpel take muke v tem krutem svetu... tam kjer je sedaj, je le radost in sreča - imej to v mislih...
Logiran
tteddyka
novinec
*
Sporočil: 33


« Odgovor #1058 : nedelja, 11.07.2010 : 16:45:12 »

Pa moram potem čist takoj nadaljevat? Ker me ravno en teden ne bo, ko bo on prenehal z jemanjem.

NIKAKOR prekinit!
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #1059 : nedelja, 11.07.2010 : 19:45:42 »

Itak so mnenja veterinarjev, kako dolgo se zdravi erlihija in borelija, ali, bog ne daj, Angry oboje skupaj, zelo deljena. Eni menijo, da je 6 tednov antibiotikov ali celo kakšnega več, običajna doba, drugi favorizirajo krajše zdravljenje zaradi morebitnih stranskih učinkov, ki lahko prizadanejo druge organe, zlasti jetra, in tako še pospešijo sesuti organizem. Zato pred koncem zdravljenja obvezno na temeljit pregled, da vidijo, kakšno je splošno zdravstveno stanje, še posebej so pomembni izvidi jeter. Mi smo imeli nekoliko povečane določene encime, a ne toliko, da ne bi prenesel še 14 dni.
Sta pa to res nagravžni bolezni.
Logiran
Bea
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 158


« Odgovor #1060 : četrtek, 15.07.2010 : 12:03:41 »

Tudi midve sva danes izvedele, da je pozitivna na anaplazmo. Prejšnji petek je začela kašljati, ponavadi samo zjutraj, ob prehodu iz mirovanja v gibanje in občasno čez dan. Nekajkrat je izkašljala belo sluz. Ker je to čas kužnega kašlja, sem zadevo blažila z Slezovim sirupom. Bila je živahna, jedla, hodile na sprehod zjutraj in zvečer. Včeraj pa ni bilo nič s sprehodom, samo potreba, nato se je ustavila. Šle sva domov in prebedeli noč, glasno je dihala, občasno pokašljala. Danes zjutraj sva šle k veterinarju in prosila za hitri test. Pozitiven za Anaplasma phagocytophilum, negativen na ostalo. Krvna slika v mejah normale, razen tistega, kar nakazuje na anaplazmo. Dobila infuzijo, inekcijo antibiotika, jutri bova ponovile vajo. Psička počiva, gre samo lulat in kakat, ventje oči, ušeska čudna, praska se že od mladosti. Sedaj je stara 2 leti, terierka. Potem so omenjali tritedensko terapijo z antibiotiki in nekaj še za zraven, da zavaruje jetra. Bom jutri izvedela, kateri antibiotik je. Kaj svetujete - da zdravljenje podaljšam, glede na to, kar sem prebrala. Nato bi nadaljevala z glino in probiotiki, počakala tudi s cepljenjem proti steklini, ki bi moralo biti avgusta. Meni je kar slabo, ker ko berem druga poročila, niso preveč srečne zgodbe. Še kakšen nasveti?

LP
B.
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #1061 : četrtek, 15.07.2010 : 12:51:25 »

Bea, daj počakaj, da boš videla, kako bo reagirala na terapijo, morda podaljševanje res ne bo potrebno.
Za jetra so meni vsekakor priporočili silimarin (1 kapsula na dan). Veliko sreče.
Logiran
Bea
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 158


« Odgovor #1062 : petek, 16.07.2010 : 10:02:00 »

Danes je drugi dan infuzije in inekcije antibiotika. Že včeraj je bila po prvi terapiji bolje, zvečer sva celo opravile krajši sprehod do bližnjega travnika. Tudi danes zjutraj živahna. Jutri greva še enkrat na kontrolo, potem pa bova nadaljevali z Ronaxan tabletami.
Logiran
petra-naja
novinec
*
Sporočil: 39


WWW
« Odgovor #1063 : petek, 16.07.2010 : 15:08:46 »

Bea, preberite vse, kar je pač napisala tteddyka. Mislim, da ne bi bilo nič narobe, če vaš kuža že med terapijo antibiotikov papca probiotični jogurt (zaradi črevesne flore).

Držita se!
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #1064 : petek, 16.07.2010 : 19:52:50 »

Pozdravljeni, v to "zoprno" temo se javljam še jaz. Pišem pa tokrat v imenu prijateljice, ki ni registrirana na ta forum, sva pa skupaj celo to temo predelali in me je prosila, če vas vprašam za mnenje v naslednjem primeru:

Njena psička borderka je bila maja stara 3 leta. Pred približno dvema letoma se je začela malo čudno gibati - občasno, ko te je pritekla vsa navdušena pozdravit, je zadnji del trupa nekako čudno zvila v eno (levo) stran (z vrha je izgledalo, kot da je zvita v "srp"). Toda pri igri in ostalem gibanju ni bilo videti, da bi jo kaj bolelo, pa tudi takrat se je gibala popolnoma normalno.No, to čudno "zvijanje" se je pojavilo za kak dan, dva, pa potem cel mesec nič in tako kake tri mesece, ko je začela občasno šepati na levo nogo (zmeraj po spanju, potem pa je bilo takoj spet OK). Ob tipanju in dotikanju noge ni kazala, da bi jo karkoli motilo ali bolelo, vendar jo je prijateljica kljub temu peljala pokazat k veterinarju. Ob pregledu ni ugotovil "nič čudnega" in je domneval, da je aktivna psica pri skakanju morda pretiravala in da gre za rahlo vnetje pokostnice ali kaj takega. Dobila je antibiotike in omejitev gibanja (skokov in drugih agility "akrobacij"). Pa je bilo spet dobro pol leta. nakar se je rahlo šepanje spet začelo pojavljati. Pa sta šli nazaj. Spet pregled, kjer vet ni "našel nič kaj posebnega", predpisani antibiotiki, vitamini in manjša aktivnost.
Ker se je zadeva čez nekaj mesecev začela spet ponavljati, prijateljica pa je imela vseh tistih antibiotikov že vrh glave, je zahtevala, da psici slikajo hrbtenico. Rentgenska slika ni pokazala nič posebnega, veterinar je predpisal spet neke vitamine oz. nekaj za sklepe in okostje in - antibiotik.

No, potem se je prijateljica odločila, da poišče drugo mnenje. Rentgenske slike sva nesli pokazat k drugemu veterinarju, ki prav tako ni videl nobenih posebnosti, seveda pa so ga zanimali krvni izvidi.
Ko mu je prijateljica povedala, da prvi vet krvi niti enkrat v skoraj dveh letih ni vzel, je pogledal takole  Shocked in se čudil, po kakšnem ključu je prvi vet psici potem predpisoval vse tiste antibiotike. Predlagal je, da psico takoj pripelje na odvzem krvi, da bomo videli, ali gre za kakšen vnetni proces ali pa ... katero od klopnih bolezni. No in potem, ko sem jaz po dolgem in počez prebrala vse možne forumske teme o klopnih boleznih in se potihem bala, da je Bajkina bolezen nekaj v tem smislu, sva jo peljali s pet k "mojemu" vetu na odvzem krvi, kjer je že hitri test pokazal, da je pozitivna na anaplazmo - erlihija.
Počakali sva še na biokemične preiskave krvi, ki so pokazale povečane jetrne encime, spremembe v številu rdečih ktrvničk in še nekaj, kar je potrjevalo okužbo.

Zdaj je za začetek dobila 40 dnevno kuro Doxiciklina (antibiotik je šla iskat v Italijo - ime zdravila je nekaj na B.). Zraven je priporočal probiotike, kaj posebej za jetra pa ne. Glede na informacije s tega foruma sem ga jaz (prijateljica je bila itak čisto v šoku in je samo jokala) vprašala, če bi dodajali kaj za podporo jeter, pa je rekel, da dajmo počakat, da mine teh 40 dni, potem pa bo še enkrat naredil biokemične preiskave in prisotnost protitelesc in bomo videli kako naprej.

Zdaj pa naju nekaj zanima: glede na to, da prijateljica sumi, da se je psica z erlihijo okužila že dve leti nazaj, ko je začela opažati prve spremembe (in si zdaj ne more odpustiti, da kljub redni zaščiti z repelenti in kljub visenju pri prvem veterinarju ni nihče pomislil na erlihijo) - kakšne so vaše izkušnje s toliko staro okužbo?
Ali je med vami še kak tak primer, da okužbe niste zaznali takoj in kako je potem potekalo zdravljenje? Je bila kura z antibiotiki zaradi tega daljša od 6 tednov? Kaj pa posledice toliko stare okužbe?

Pa še to: zdaj teče 3. teden antibiotikov. Psička je kakšen dan celo bolj "utrujena", ko zjutraj vstane kot pred zdravljenjem. zaradi tega je prijateljica čisto panična. Saj je tudi veterinar rekel, da je to normalno, pa celo tule sem prebrala (mislim da pri Zalarjevi), da se to res dogala. Sicer pa se psička obnaša, kot da ji nič ne manjka (no, ja manjka ji njeno običajno divjanje, ker jo prijateljica zdaj omejuje) in zgleda čisto kul. Tudi nobenih "prehladnih" znakov v vseh treh letih življenja ni imela nikoli. Samo to čudno občasno šepanje je kazalo na to, da je nekaj "v ozadju".

Ali ste imeli tudi vi ostali med zdravljenjem taka "nihanja" počutja pri psu?

Aja, pa še to: tisto podporno "zdravilo" za jetra Simarilin, ki ga nekateri omenjate, kje se dobi? je to zdravilo na recept ali prehranski dodatek? Bi bila hvaležna, če lahko kdo pove kaj več o njem, da bi ga šla prijateljica iskat k veterinarju, če bi se izkazalo, da je res fajn.

Najlepša hvala vnaprej za odgovore.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Strani: 1 ... 66 67 68 69 70 [71] 72 73 74 75 76 ... 79   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Zajedalci, paraziti, nalezljive bolezni  |  Tema: Erlihija
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines