mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 16.04.2024 : 12:07:00

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Tibetanski terier
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Tibetanski terier  (Prebrano 19109 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
U-GTH
novinec
*
Sporočil: 10


WWW
« : petek, 25.01.2019 : 22:10:07 »

Pozdrav.

Močno razmišljam o nakupu Tibetanskega terierja. Na internetu je veliko nasprotujočih si informacij. Tako me sedaj zanima mnenja kakšnega lastnika:

1. Je pes lahko tudi zunaj v službenem času? Nastavila bi mu veliko pasjo uto v kateri bi lahko bil kadar dežuje...sicer pa gre za hišo z ograjenim zemljiščem.

2. Koliko časa pes potrebuje, da se navadi na novo okolje? Čistost itd. Koliko časa dopusta si moramo vzeti?

3. Kako najbolje preprečiti grizenje predmetov, kdaj se pojavi in koliko časa traja?

Hvala!
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #1 : sobota, 26.01.2019 : 11:59:40 »

Zakaj, za božjo voljo, naj bi bil pes, kot je tibetanski terier, zunaj?  Shocked 

To je družinski pes, za zunanjega "čuvaja" nikakor ni primeren.  Poleg tega dolga dlaka zahteva vsakodnevno nego, ki vzame kar nekaj časa. Če tega nimate ali vam ni v interesu, si nikar ne omislite dolgodlakega psa.

Na novo okolje se pes privadi praktično takoj, saj je (v nasprotju z mačkami) navezan na lastnika, ne na okolje. Torej, kamorkoli greste vi, je pes srečen, če je lahko z vami. Tudi na samo dveh kvadratnih metrih, če je treba - pomembni ste VI. Lahko se preselite v novo okolje tudi na vsakih nekaj mesecev, pa ne bo nič narobe.

Kar se tiče navajanja mladiča na novo okolje, se je z njim treba ukvarjati ŠE BOLJ, saj ga je treba vsega naučiti. Kar ga boste naučili, ko bo še majhen in dojemljiv, to bo pes znal.  Izključno samo od vas je odvisno, ali bo pes lepo vzgojen in boste z njim lahko šli kamorkoli, ali pa bo večinoma prepuščen sam sebi in bo pač počel, kar se mu bo zazdelo. Vključno z "grizenjem predmetov", na kar se nanaša vaše vprašanje. Vsak pes poskuša z grizenjem; še posebej takrat, ko menja mlečne zobe s stalnimi. Če mu namesto vaših čevljev ali pohištva ponudite ustrezno nadomestilo, bo pač grizel to. Seveda ni dovolj, da mu to pokažete samo enkrat - pravilna vzgoja je zelo dolgotrajen proces, ki človeku pobere veliko energije. Če na to niste pripravljeni, si psa raje ne omislite - sploh nobenega, še najmanj pa tibetanskega terierja, saj mu ne boste kos.

To najbrž ni odgovor, ki ste ga želeli slišati ... je pa pošten in resničen.  Undecided
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
pudelj
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.450


« Odgovor #2 : sobota, 26.01.2019 : 12:16:38 »

Se strinjam s Pepsi.Pes bo komot pocakal v stanovanju.Res pa je,da je prvih nekaj mesecev pricakovati kaksno uniceno stvar...Seveda je odvisno od psa.Moja prva pudljica ni nikoli nic unicila,ta druga Keli pa je bila prava unicevalka.Tudi tretja Kiara ni nic unicila.Jaz si dopusta nisem jemala, prakticno sta bili obe sami ze drugi dan po prihodu.Seveda pa smo se zjutraj sprehajali 1,5 ure.Vedela pa sem,da bo trajalo dalj casa,da bosta sobno cisti.Dopoldan sta imeli plenicko nastavljeno.
Ce imas psa,moras vedeti,da bo spremenil tvoje zivljenje.Takoj po sluzbi je treba domov in na dolg sprehod,zjutraj kar precej prej vstati.Predvsem pa cimprej z njim v solo (ce je to tvoj prvi pes),da se naucis kako ga vzgajati.
Je pa zivljenje s psi neprecenljivo in nikoli ne bi bila vec brez dveh psov.
Veliko veselja zelim z novim druzinskim clanom.
Logiran
U-GTH
novinec
*
Sporočil: 10


WWW
« Odgovor #3 : sobota, 26.01.2019 : 15:46:46 »

@Pepsi
Glede tega ali je pes zunaj sem prebrala veliko nasprotujočih si zadev. Ni mi jasno, čemu bi pes moral nujno biti noter, ko smo odsotni(govorim o tem, ko bo večji, skoraj odrasel). Če vreme ni ekstremno, je prav vseeno kje se nahaja. Znotraj ga ne bi imeli brez nadzora, posebej ne v začetku, da ne uniči kakšnega inventara, saj je takrat šele v fazi učenja. Kako pa je s tem psom, ko grem na sprehod- a ga ne smem na travnik(lepo pokošeno travo kot jo imamo doma) peljati? A potrebuje svoj voziček in čeveljce, da se ne umaže?

Do lanskega poletja smo imeli 15 let zlato prinašalko, kjer ni bilo nobene debate. Sprva je bila pol/pol, da se je navadila, nato je bila noter samo pozimi in ob kakšnem res slabem vremenu. Prespala je tudi v hiši.

Glede navajanja mi je jasno, sklepajoč po našem dosedanjem psu, vendar je veliko zapisov, da so tibetanski terierji pri tem posebni.

Glede dlake mi je jasno, da potrebuje nego. Nevemkoliko zapisov je, da je potrebno česanje samo enkrat na teden, nato 2x teden, vi napišete vsakodnevno- kako naj potem človek ve, kaj naj pričakuje? Z nego sicer nimam težav, saj imam že 20 let perzijske mačke.

@pudelj
Hvala za odgovor, vendar če prav razumem imate pudlja, kar je precej drugačen pes.
Logiran
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #4 : nedelja, 27.01.2019 : 19:11:12 »

@U-GTH Na vašem mestu bi kontaktirala kakšnega vzreditelja tibetanskih terierjev. Tudi če nimajo načrtovanega legla, vam morda lahko konkretneje odgovorijo na vprašanja glede karakterja, nege dlake itn. Gotovo imajo tudi veliko povratnih informacij o privajanju mladiča na novo okolje in vam lahko malo pomagajo oblikovati predstave.

A če ne zamerite, samo dobronameren nasvet. Jaz stika z vzrediteljem ne bi omejila zgolj na ta tri vprašanja. Enako na začetku ne bi spraševala o ceni mladiča. Odgovoren vzreditelj, ki vam bo zaupal svojega mladiča, je nanj verjetno zelo navezan. Da že na začetku razmišljate o življenju zunaj, vam zna šteti v minus. Na pasmo se ne spoznam, a številni psi so, tako kot ljudje, radi v udobju, na toplem (stabilni temperaturi), s kakšno mehko posteljo, igračo, skodelico vode in morda hrano. Če že morajo biti brez lastnika in družbe seveda. In to cenijo bolj kot svobodo dvorišča in vrta. Poznam številne vzreditelje drugih večjih, delovnih pasem, ki vam mladiča ne bi dali, če bi omenili, da ga nameravate imeti del dneva zunaj, samega, v pesjaku ali uti, naj bo še tako dobro izolirana in lepo narejena. Nenazadnje na vrtu pes lahko v času, ko je sam, razvije cel kup slabih navad, kot so bevskanje na vse, kar se premika, kopanje lukenj (tudi pod ograjo), samodestruktivno vedenje ... Veliko psov v stanovanju čas v odsotnosti lastnika prespi, preleži in tudi lažje mu boste omejili zunanje držaljaje, mu pustili kakšen kos oblačila, ki bo dišal po vas, da se bo čutil varnega itn.

Razumem, da vas skrbi za vaše stvari, pohištvo, predmete. A mene bi tu bolj skrbela varnost mladiča in to, da kakega kosa ne le prežveči, ampak tudi požre, tako da morate že zaradi njegove varnosti zagotoviti dobre pogoje in varno okolje. Razmislite morda o kakem boksu ali ograjici, da mladička prostorsko omejite v času, ko bo sam doma. Seveda to ne pomeni, da ga zaprete v boks za 8, 9 ur, morda pa kako sobo lahko v tej meri prilagodite, da bo v njej varen in se dobro počutil.

Predvsem pa morda razmislite, ne le kaj pričakujete od psa, kaj si želite od njega, kako se mora obnašati, ampak kaj mu vi lahko nudite in ali bo ta pasma psa, ali katerikoli pes pri vas srečen. Brez zamere, ampak meni se začnejo pri vašem spraševanju prižigati rdeči signali. Skrbi vas, da ne bo kaj uničil, da ne bo kaj umazal in da bo čimprej lahko čimveč časa zunaj. Kje so tu pasje potrebe in pričakovanja? Pretiravam, a tako se bere vaše prvo sporočilo.
Logiran
IDA
novinec
*
Sporočil: 45


« Odgovor #5 : ponedeljek, 28.01.2019 : 11:14:57 »

Iz lastnih izkušenj, TT bo zelo zelo nesrečen zunaj sam. So družabni psi in najbolj srečni z nami, če ga lahko vzamete s seboj v službo bi bilo perfektno zanj za socializacijo in za vas. Če želite psa zunaj ko vas ni doma razmislite o drugi pasmi, prosim. In zavedajte se, da potrebuje vsak dan, vsak dan česanje, že kot mladiček, da se navadi na to. Tudi če ga strižete, mu dlaka hitro raste ga je treba česat. So radi trmasti, tudi napadalni do ljudi in drugih psov predvsem samci, potrebna je vzgoja čeprav je majhen in tako luškan. Razmislite prosim, hudo mi je ko vidim koliko problemov imajo lastniki.
Logiran
U-GTH
novinec
*
Sporočil: 10


WWW
« Odgovor #6 : torek, 29.01.2019 : 16:33:43 »

@eva84
Hvala za odgovor. Iz teksta sem razbrala, da niste najbolje razumeli, kaj me je zanimalo. Tudi interpretirali ste si malo preveč. Menim, da je problem pri psu, ki je v stanovanju, da se začne dolgočasiti, saj tudi, če želi ne more prespati dodatnih 8-9 ur...le-te je že pretežno čez noč. Psi ne spijo toliko kot mačke. Vem, imam(sem imela) oboje več kot 15 let. Naša psica, zelo igriva po naravi, je v hiši ponorela, ko je bila sama- zunaj je uživala, raziskovala in čuvala. Če pogledamo izvor tibetanski terierje, v katerem okolju so primarno prebivali, ni nikakršne logike, da so psi, katerih dlaka jim omogoča, da preživijo -40 stopinj Celzija izključno notranji pes. To je le zrcaljenje človeških/lastnikovih želja na psa.
Svoja vprašanja sem zastavila predvsem, zaradi kontradiktornosti zapisov. Nekateri so bili povsem nelogični, tudi tukaj.

@IDA
Ojej. Nisem sigurna ali se šalite ali resno mislite. A veste kdo je najbolj socialno bitje? Da, človek. A imamo svoje otroke v službi, a je to sploh omogočeno? Psa v službo, pa niste pri pravi. Spet, zrcaljenje človeških potreb v žival. Še enkrat, kakšna je razlika za psa iz vidika socializacije in potrebe po bližini lastnika, če dopoldne preživi na dvorišču ali v stanovanju??? A je za psa naravno okolje stanovanje? Nikakršne logike. Nimamo kondorjev ali orlov, ki bi prežali za psmi, da bi bili ogrožen.

Prosim, če pred odgovori premislite, sicer se raje ne udeleževati pogovora, kjer trosite nebuloze. Bom hvaležna za nasvete, vendar v okvirju logike ali vsaj delno strokovne razlage in ne iz vidika po emocialni potrebi po istovetenju/nadomeščanju človeka s hišnim ljubljenčkom.
Logiran
U-GTH
novinec
*
Sporočil: 10


WWW
« Odgovor #7 : torek, 29.01.2019 : 16:59:26 »

Še nekaj informacij iz zanesljivih virov:
Tibetan Terriers were kept as good luck charms, mascots, watchdogs, herding dogs, and companions. They were also used to retrieve articles that fell down mountain sides.

Torej, če povzamem-ena izmed glavnih lastnosti teh psov so, da so odlični čuvaji in pomočniki pri pasmi drobnice itd.. Celo predmete so iskali po gorskih regijah. V Evropo so prišli šele leta 1922 in dvomim, da smo v cca 100 letih uspeli "izbrisati" 2000 let trajajočo vzgojo/namenskost teh psov iz območja Tibeta! Sicer je pa Tibet znan, da ima veliko stanovanjskih skupnosti, blokovskih naselij itd.. Roll Eyes

Še malo:

As is fitting for a dog with origins as a watch dog, Tibetans tend to be reserved around strangers, but should never be aggressive nor shy with them

The Tibetan Terrier can compete in dog agility trials, obedience, rally obedience, showmanship, flyball, tracking, and even herding events

Suitable for apartment living, the Tibetan is an energetic and strong dog, and needs regular exercise

 Torej je samo "primeren" za stanovanjsko bivanje, nekateri tukaj pa bi ga imeli skoraj vseskozi noter. Toliko o skrbi za potrebe psa(beri "zapolnjevanje svojih emocionalnih potreb").  Roll Eyes
Logiran
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #8 : torek, 29.01.2019 : 18:19:23 »

Huh koliko jeze  Smiley

Ste že kontaktirali kakšnega vzreditelja? Na strani kluba za tibetanske pasme imate kar nekaj kontaktov, tudi na strani mojpes.neta dva. Ob tem sem našla tudi kar obsežen opis pasme, ne vem, če ste ga že videli:
http://www.mojpes.net/modules/pasme/index.php?id=392

Mislim, da nihče tu ne oporeka temu, da je pes zunaj, ko imate zunaj piknik, vrtnarite, berete knjigo. In seveda se na polno podpira dolge sprehode z divjanjem, valjanjem po vsem in v vsakem vremenu, kampiranje, hojo v hribe, sprehod ob enem od naših jezer s plavanjem vred. Z vami in seveda v meji, ki psu še ustreza. In tu mu bo, kot pišete, trdoživost in odpornost na nizke temperature prav prišla. Seveda je morda v našem podnebju znova vprašanje, ali ni vročina za pse večji problem kot mraz. Če imate klimatizirane notranje prostore ali vsaj hladno, kletno kopalnico, je to morda znova boljše zavetje za psa kot uta, naj je tudi pod velikim drevesom.

Dandanes niti ni tako drago malo preoblikovati vrata in namestiti pasja vratca, ki se odpirajo na signal pasje ovratnice. Pa naj pes sam izbere, ali si želi preživeti čas noter ali zunaj. In v vsakem primeru velja, kot je napisala pudelj, da se psa fizično in psihično utrudi, preden se ga pusti samega, zunaj ali znotraj. Za dolgčas je veliko vzrokov in tudi možnosti odpravljanja.

Vas sploh ne poznam, a ena od običajnih zgodb gre takole: pes bo samo v času, ko bomo v službi in/ali ponoči zunaj. In začne se res tako. Potem pa je tam tudi, ko pridejo obiski, da je s poti in ne skače in laja nanje. Pa takrat ko si želite malo miru po zahtevnem dnevu v službi. Pa ko preveč dežuje in je pes umazan. Pa takrat ko pospravljate, da ne napada sesalca ... In kar naenkrat je pes pač ves čas zunaj in so težave s sobno čistočo in se v stanovanju ne zna umiriti, ker samo takrat vidi svojo družino in je zato ves iz sebe od navdušenja. In pa preprosto zato, ker je bil noter premalo časa, da bi se ga naučilo, kako se v stanovanju umiri in kakšne aktivnosti so dovoljene. (Interaktivne igrače, stvari za glodanje itn.) Če se ne vidite v tem zapisu, ok. Nima smisla biti užaljen, se mi zdi, da smo vsi na forumu videli veliko takih scenarijev. In sama si včasih mislim, spet morda ne leti na vas: zakaj potem imeti psa in še družinskega psa? Na sprehod lahko vozite tudi pse iz zavetišča ali sosedove, sorodnikove, prijateljeve. Namesto čuvaja pa si omislite alarmno napravo.

Vzgoja terja čas. Morda se zato veliko lastnikov odloči, da bo mladiča imela v svoji bližini kar čimveč časa. Tako lahko učite in vzgajate kar mimogrede, sproti. Korigirate vedenje in preusmerjate medtem ko pripravljate kosilo ali zajtrk pa še pes dobi dozo pozornosti. Tudi ponoči, v času ko se zbujate ali odpravljate spat. In glede na to, da ste psa že imeli, verjetno veste, da so velike razlike v karakterju lahko tudi znotraj pasme in znotraj legla. Znova se je zato morda bolje meniti o konkretnejši situaciji z vzreditelji.
Logiran
eva84
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 123


WWW
« Odgovor #9 : torek, 29.01.2019 : 18:53:15 »

Ps 100 let za pasmo ni tako malo. Lahko si ogledate ruski eksperiment udomačevanja lisic/selektivnega parjenja lisic, ki se je pričel leta 1959. Zanimive spremembe tako v barvi, tipu dlake kot v vedenju že v prvih 25 letih. Enako so fascinantne primerjave videza popularnih pasem prej/potem, pogosto z manj kot 100 let razlike. Karakternih razlik seveda ne moremo tako jasno primerjati, a že nekaj generacij lahko privede do precejšnjih razlik. Eden od razlogov zakaj vzreditelji tako podrobno spremljajo zadnjih nekaj generacij, ko izbirajo psa ali psico za parjenje.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #10 : sreda, 30.01.2019 : 07:34:07 »

Tile "watchdogi" niso osamljeni Wink Imajo kompanjone-pasje, ter tudi dejansko za čuvat nekaj. Wink

Jaz na žalost ne poznam nikogar, ki bi imel psa v pesjaku (pa čeprav velikem, z vetrolovom, z izolirano dvoprekatno hišico, noter slamo....In bi se vsakodnevno zadosti ukvarjal s psom. ( minimalno 4 ure in sem sodi poleg sprehodov tudi nega, vzgoja, miselna aktivnost, čohanje in preprosto biti ob psu, preživeti skupaj nekaj časa). Večina psov zunaj razvije tudi kopico neželenih vedenj (kopanje lukenj, lajanja na vse kar leze in gre, tudi ponoči).

Je pa še ena opcija, da se preseliš v Tibet in živiš po njihovih načelih, filozofiji. Veš, tistim psom vseeno nekaj manjka (kak  obisk veterinarja, krtača...v tem smislu).

Je za premislit zakaj si želite psa. Zaradi ukvarjanja s psom in psa samega?
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #11 : sreda, 30.01.2019 : 10:01:58 »

Jaz na žalost ne poznam nikogar, ki bi imel psa v pesjaku (pa čeprav velikem, z vetrolovom, z izolirano dvoprekatno hišico, noter slamo....In bi se vsakodnevno zadosti ukvarjal s psom. (minimalno 4 ure in sem sodi poleg sprehodov tudi nega, vzgoja, miselna aktivnost, čohanje in preprosto biti ob psu, preživeti skupaj nekaj časa). Večina psov zunaj razvije tudi kopico neželenih vedenj (kopanje lukenj, lajanja na vse kar leze in gre, tudi ponoči).

Se podpišem pod tole.

Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
U-GTH
novinec
*
Sporočil: 10


WWW
« Odgovor #12 : sreda, 30.01.2019 : 20:51:44 »

@eva84
Seveda, kontaktirali smo vzreditelje, tako v SLO, kot tudi na HRV. Smo se pogovarjali, predstavili svoje videnje in možnosti. Ni bilo oporekanja, so pa bili pomisleki. Hjoj, primerjati načrtno usmerjanje in selektivnega parjenja lisic z namenom udomačitve s selitvijo pasme iz ene regije v drugo je pa...nimam besed.

@Binas
Kako pa? bernardinca, mastifa, razne doge v imeti pretežno notranjosti hiš? Be my guest. Nisem pisala o pesjaku temveč o pasji uti, torej pomanjšani različici hiše, brez talnega gretja. :-P Če ne poznate takšnih ljudi, potem pa kar ostanite v Čudežni deželi, saj niste v stiku z realnostjo. Doma smo imeli za zlato prinašalko, ki je imela pesjak, nikoli je nismo zapirali vanj, imela je možnost se pač umakniti vanj, ko nas ni bilo doma. Potem pa smo hodili na sprehode in lahko se je podila po ograjenem posestvu. Nikoli ni kopala lukenj, lajala kar v tri dni. Spala je v hiši.
A vi ste brezposelni? Sklepam, saj menim, da zbrati !minimalno! 4 ure ukvarjanja s psom po 16h, ko človek pride iz službe onemogoča, da človek počne karkoli drugega, npr. izredno abstraktno in nepredstavljivo za ene tukaj- se ukvarjati z možem/ženo in otroci?!

@Pepsi
Smilite se mi.
Logiran
Binas
rad pišem
****
Sporočil: 298


WWW
« Odgovor #13 : četrtek, 31.01.2019 : 07:42:36 »

Na delavnik se moja dan začne ob 5h, sledi 20-30 sprehod, 10 minut za vaje (displazija),  vmes jo 1x za 20 minut pelje penzionist na sprehod, ko pridem iz službe sledi 1h sprehoda, 10-15 minut za vaje (dsiplazija), potem pa mi pomaga v kuhinji, zvečer je na sporedu še en 15 minutni sprehod, zatem pa se ji  posvetim s kako nego, masažo, ttouch, krajšanje krempljev, sledi mi po hiši (in to spada v preživet čas s psom).... Pri mladem psu do dveh let si MORAŠ najti cca 4 ure za ukvarjanje. Druge izbire ni, če želiš, da je pes srečen in na koncu vzgojen.

otroci in mož pomagajo pri skrbi za psa, a ne? Če gre eden v tečaj s psom, se drug ta čas angažira pri otrocih. Skratka, za vse moraš najti zadosti časa in uravnovesit stvari.

Obrni se na vzreditelje Wink
Logiran
IDA
novinec
*
Sporočil: 45


« Odgovor #14 : petek, 01.02.2019 : 11:25:16 »

Še enkrat premislite, če je TT primeren za vas. Kot sem napisala iz prakse, da so težko sami.
 Znajo bit zelo glasni, jokajo tudi po več ur, samo povem iz izkušenj, ko se vdajo kot kup nesreče ležijo in čakajo na tisto uro ko pridete domov.Potrebno je delo z mladičem predvsem socializacija z ostalimi psi če nočete napadalnega kužka.
Včasih ljudje nočejo slišat dobronameren nasvet.
 In dlaka enkrat na teden so mi na česanje pripeljali 7 mesecev starega TT, malo so ga vmes tudi lastniki česali ne vem če si predstavljate to muko jokanje, grizenje, ko smo ga samo po 7 dnevih razčesale. Ni bilo vedno hudo ampak, ko je divjal po travniku, gozdu in  so se mu zapletla semena na trebušček in noge, groza a ja,  pa seveda čofotanje po lužah ko blato zabetonira dlako. Če bi lastniki takoj, ko so prišli domov vzeli v roke krtačo ga razčesali pa ne samo površinsko tudi z glavnikom do kože čeprav pes protestira bi šlo. Saj so ga skopali a nikoli razčesali do konca ker se jim je smilil. Ste pripravljeni na to?
Rada bi samo, da veste.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Tibetanski terier
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines