mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 22:05:44

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: vročina
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: vročina  (Prebrano 21016 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tejči
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 30


« : petek, 16.01.2004 : 17:42:16 »

  Pozdrav vsem!
Imamo 3-mesečno labradorko, ki ima že 5 dni visoko vročino - tudi do 42°C! Takoj prvi dan je bila peljana k veterinarju, kjer je dobila injekcijo antibiotika in infuzijo in naslednji dan zopet antibiotik. Ker je bruhala le enkrat in nič driske, odklanja pa večinoma vodo in hrano, je predvideval da je viroza ali pa še prehlad zraven, pa tudi 1. je bila cepljena prejšnji teden. Vročina vseeno ni padla, posebej ponoči se nevarno dvigne. Zato je bila danes spet pri veterinarju, kjer je zopet dobila antibiotik in upamo, da bo v parih dneh bolje. Zanima me ali ima kdorkoli izkušnje z visoko temperaturo mladička, kako se sploh zbija vročino pri psih in koliko je normalna temperatura pri mladičkih? Kakršnakoli pomoč je dobrodošla, tudi o tem kako naj jo prepričamo naj pije! (vodo ima skozi ob sebi in ponoči smo ji z brizgo špricali majhne količine vode v usta, da bi tako malo pila)Prosim pomagajte,

                         Mateja
Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #1 : torek, 20.01.2004 : 14:00:49 »

Mateja, kako je z vaso malcico? Kaj novic, kaj bi lahko bil vzrok?

Drugace pa poleg standardnih zdravil za zbijanje vrocine (Aspirin 10 mg/1 kg telesne teze/6-8 ur) tudi psom pomagajo kisovi obkladki na tacke, ce je kriza res huda, pa tudi tusiranje s postopno vse hladnjeso vodo (potem pa v brisace in na toplo) kot dojenckom.

Lp, Mojca
Logiran
Tejči
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 30


« Odgovor #2 : torek, 20.01.2004 : 14:14:42 »

 Na žalost sporočam, da je Nikita včeraj umrla. Vročina ni bila več problem, pač pa je krvavela na vsakem mestu injekcije in v nedeljo se je naredil večji hematom. Kljub infuzijam je izkrvavela. Žal nimajo transfuzije za pse. Nismo je pustili pri veterinarju, bila je doma z nami in ni trpela. Najverjetneje je bil vzrok zastrupitev z kumarinom, preden je prišla v zavetišče.
Vseeno smo hvaležni za dneve, ko smo bili skupaj in nikoli je ne bomo pozabili!

                     Mateja
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #3 : torek, 20.01.2004 : 14:23:45 »

Tejci, zal mi je za tvojo psicko!  Cry
Logiran

bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #4 : torek, 20.01.2004 : 14:57:50 »

Tejči tudi meni je zelo žal za tvojo labradorko.

Me pa nekaj zanima. Kaj je kumarim? Prvič slišim sram.  In ja, imajo transfuzijo za pse. Samo ponavadi se že prej dobi darovalca krvi. Enkrat smo na med.over.net delali seznam in prijavljali svoje pse kot možne darovalce. Ta seznam ima Yo.

Lp Jana
Logiran
Tejči
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 30


« Odgovor #5 : torek, 20.01.2004 : 16:27:32 »

 Hvala vam. Na srečo imamo doma še eno psičko, tako da ni prehudo, razmišljamo pa tudi že o novem mladičku. Preveč prazno je brez tele črne kepice.
Kumarin je snov, ki povzroča motnje strjevanja krvi (zaradi inhibicije sinteze protrombina v jetrih - ja, študiram medicino). Uporablja se kot rodenticid (sredstvo za pobijanje podgan in miši) in pri ljudeh s pretiranim strjevanjem krvi (npr. venska tromoza, srčni infarkt) - zdravilo Marivarin, mogoče poznaš koga, ki ga jemlje. V prevelikih dozah povzroča anemije in šok in je posebno za manjše toplokrvneže smrten. Prva pomoč je dekontaminacija, transfuzija in vitamin K. To je naša malčica tudi dobila, vendar prepozno ali pa je bila preprosto premlada, da bi preživela. Pri psih, je rekel veterinar, učinkuje z 10-dnevnim zamikom.
Ja, lepo da se organiziramo. Transfuzija krvi je namreč kar komplicirana stvar (če nimaš prave) in za pse ne obstaja krvna banka, kjer bi jo imeli ves čas na voljo. V  bistvu tudi ni organizirane urgence (jaz ne vem zanjo) , ampak to je že druga zgodba. Mi in naše živali imamo veliko srečo z veterinarjem iz Bube.

   LP Mateja
Logiran
Peibie
rad pišem
****
Sporočil: 319


« Odgovor #6 : torek, 20.01.2004 : 16:38:50 »

Sem se kar bala, da bom dobila tak odgovor. Sad

Zal mi je, da se je moralo mlado zivljenje tako hitro koncati.

Mojca
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #7 : torek, 20.01.2004 : 17:00:41 »


 Mi in naše živali imamo veliko srečo z veterinarjem iz Bube.


Tudi jaz vozim svoje živali v Bubo in sem zelo zadovoljna. Prej sem živela v Grosuplju in sem bila stalno v Bubi (hrana, pa vedno kakšna vprašanja), sedaj pa živimo 70 km stran in mi je kar malo primanjkuje vse teh drobnih nasvetov.

Hvala za razlago. Če sem prav razumela, se je zastrupila s strupom za podgane (ali nekaj podobnega).

Lp Jana
Logiran
MISSA
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 813


« Odgovor #8 : četrtek, 07.10.2004 : 17:55:16 »

LP!
Dokler nisem danes zjutraj v eni temi objavila, da ima naš Zoro že 10 dni povišano temperaturo se mi ni niti sanjalo, da vas je na forumu več takšnih, s podobno težavo. Po vaših klicih in pošti sklepam, da jih je še več! Bilo bi dobro, da bi tukaj poizkusili najti vzroke za takšno stanje.
Torej: Zoro je imel 5 dni zelo visoko temperaturo do 41,7. Prva dva dneva sem šla k vetiju in z injekcijami zbila vročino, ki pa se je naslednji dan ponovno pojavila. Nato sem z domačimi zdravili zbila vročino v meje normale. Sedaj je že pet dni malo povišana, ni pa zaskrbljujoča.( Vročine ne morem izmeriti, ker je Zoya ene štiri dni nazaj, pogrickala digitalni termometer!!!) Zoro je ves čas normalno jedel in pil, ravnotako iztrebljal. Edina vzporedna pojava je bila oteženo dihanje, čeprav sta dva različna veterinarja potrdila, da so pljuča in grlo čista! Sedaj smo pristali na teoriji, da je mogoče pljučni virus. Naj še povem, da sta ostala dva pesjana popolnoma zdrava. Edino Zoya je malo besna, ker ji ni jasno zakaj Zoro sme početi vse, ona pa ne. Za kazen ga mora nadomeščati še v mali šoli!
Vaše izkušnje in drobni nasvet nam bodo prišli prav.
LP,Miša
Logiran
irenchy
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 411


« Odgovor #9 : četrtek, 07.10.2004 : 18:09:39 »

Tejči, sožalje tudi v mojem imenu! Cry
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #10 : petek, 08.10.2004 : 09:47:03 »

Tejči, sožalje tudi v mojem imenu! Cry
Se pridružujem sožalju.
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #11 : petek, 08.10.2004 : 10:02:09 »

Citat
Na žalost sporočam, da je Nikita včeraj umrla. Vročina ni bila več problem, pač pa je krvavela na vsakem mestu injekcije in v nedeljo se je naredil večji hematom.

Uf...boga kužika!  Cry

Citat
Transfuzija krvi je namreč kar komplicirana stvar (če nimaš prave) in za pse ne obstaja krvna banka, kjer bi jo imeli ves čas na voljo. V  bistvu tudi ni organizirane urgence (jaz ne vem zanjo)

Kolikor vem, krvna banka pri nas res ne obstaja. Ne vem pa, če je res tak problem dobiti darovalca, saj smo tudi na tem forumu dajali imena in telefonske številke darovalcev. Se mi zdi, da pri psih ni tako natančno določeno, od kakega psa je darovana kri. V glavnem...ni tako komplicirano kot pri ljudeh.

Kako pa, da niste svoje druge psičke "porablili" za darovalko?

Lp, B.




Logiran
oks
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 673


« Odgovor #12 : petek, 08.10.2004 : 10:09:18 »

Tejči!
Iskreno sožalje. sram Prepričana sem, da svoje male črne zvezdice ne boš nikoli pozabila!¨
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #13 : sobota, 09.10.2004 : 08:22:39 »

Mene pa zanima, kateri so najpogostejši, najvidnejši znaki vročine pri psu? Kako najhitreje opazimo, da ima naš pes vročino? Kako jo izmerimo? Kako jo ublažimo?
Najlepša hvala za odgovore!


LP, Branka  Smiley
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #14 : sobota, 09.10.2004 : 08:38:47 »

Branka, pes postane bolj apatičen, ponavadi odklanja hrano. Če je temperutura višja se lahko tudi trese oz drgeta.
Z vročino se psu vklopi obrambni mehanizem in je večini primerov lahko koristna, saj pomeni, da se pes proti nečemu bori oz njegov organizem. Tudi pri sebi se držim načela, da čim manj tablet, bolje je. Če začneš psu takoj zbijati vročino, bolezen samo prestaviš za par dni in organizmu ne daš niti možnosti za borbo. Če vročina traja dalj časa in je visoka, takrat pa je najbolje res dati tablete oz inekcije za zbijanje temperature.
Izmeriš mu tako, da mu termometer daš v rit. Normalna temperatura je nekje od 38-39 stopinj. Je pa podobno kot pri ljudeh. Nekateri imajo že po naravi višjo temperaturo kot ostali. Odvisno tudi od tlaka.
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Notranji organi  |  Tema: vročina
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines