mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 24.04.2024 : 18:36:21

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o prireditvah  |  svet razstav  |  Junior in senior handling  |  Tema: Junior handling-otrok in pes - čvek
Strani: 1 ... 81 82 83 84 85 [86] 87 88 89 90 91 ... 256   Dol
Natisni
Avtor Tema: Junior handling-otrok in pes - čvek  (Prebrano 470587 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #1275 : sreda, 02.03.2005 : 20:57:32 »

newfi: Tudi meni ni problem razstavljati vecjih pasem in sem tudi ze jih (leonberger, veliki crni snavcer, veliki svicarski plansarski pes, borzoi, itd,..).
Problem sploh ni v tem, da recimo ne bi imela obcutka ali posluha za pasmo, gre predvsem zaradi tega, da so psi dolocenih pasmah precej bolj okorni kot drugi. Recimo z njufijem se veliko tezje naredi dolocene stvari, kot s kaksno manjso pasmo in zato tudi sodniki priporocajo in vcasih celo spodbujajo to, da si za JH vzamemo kaksno manjso pasmo. Prav zaradi tega so vecje pasme pri JH nekoliko redkejse kot kaksne druge.

Za Tanjo Simunac sem ze slisala(mislim, da sem brala v starih Kinologih o njej ce se ne motim), vendar nisem vedela, da je hendlerka saj je v zadnje nekaj casa, se nisem recimo zasledila, da bi zmagala kaksno grupo ali sploh da bi slisala njeno ime na kaksni od nasih razstav. To se ne pomeni, da ni dobra hendlerka ali karkoli podobnega...
 Pa tudi nisem vedela, da vzreja. Katero psarno pa ima?

Lp vsem,
Pia

Logiran
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #1276 : sreda, 02.03.2005 : 21:03:22 »

Ekko...sem nasla spletno stran njene psarne Cheesy
http://www.geocities.com/sobieski_pon/slo.html

Sem videla tudi, da je na tem forumu. Bi bilo super, ce bi se kaj oglasila v tej temi Wink

Lp
Logiran
sobieski_pons
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 12


« Odgovor #1277 : sreda, 02.03.2005 : 23:16:16 »

No, da ne bo taka uganka kdo sem, za tiste ki še niste slišali zame.
V svet razstav sem stopila leta 1993 z mojim tibetančkom Jackom oz. Bard Kudjan (imaš dober spomin Nanook) in z njim sem tudi začela v JH. Leta 97 sem registrirala psarno Sobieski in od takrat pod to psarno vzredila 6 legel PONov (poljskih nižinskih ovčarjev). Hkrati sem vzredila tudi tri legla novofundlandcev, vendar ne pod mojim imenom,ker je psička v solastništvu. Toliko o mojih psih in vzreji.
Kar se pa tiče striktno JH in hendlanja na sploh ter mojega udeleževanja razstav in stopničk v BIS programu je pa zadeva taka:
mislim, da se lahko štejem za začetnico JH v Sloveniji takšnega kot ga poznamo danes. Poleg mene se iz tistih časov spomnim samo še Eve Novak. Vložila sem veliko truda in časa v to, da sem se učila kaj JH v resnici je, saj mi v tistih časih nihče v Sloveniji ni znal povedati. Ni bilo uradno priznanih slovenskih sodnikov za sojenje JH, ni bilo komisije za JH, ljudje pa so večinoma navijali za najbolj prikupne otroke s psi, katere psi vlečejo ven iz ringa. Starši so me vozili po razstavah po celi Evropi in hitro sem se z opazovanjem drugih hendlarjev naučila trikov. Tudi zaradi moje vztrajnosti so v Sloveniji spoznali, da bo počasi potrebno narediti korak naprej. In to kar imamo danes v Sloveniji je že zelo veliko.
Veliko sem zmagovala v JH v tujini, pri tujih sodnikih iz držav, kjer je bil JH močno uveljavljena disciplina. Sigurno pa sem najbolj ponosna na naziv svetovne prvakinje, še toliko bolj, ker je sodil Felix Cosme. In čudi me, da še niste slišali za njega. Je ogromno prispeval k JH, predvsem v VB.Tudi toplo priporočam branje njegove knjige o JH. Tako, da jaz ne bi dvomila o "regularnosti" mojega naziva svetovne prvakinje.
Velikokrat sem hendlala za druge ljudi, predvsem novofundlandce, v zadnjem času pa aljaške malamute. Imela sem tudi priložnost selitve v ZDA (v psarno Kaylar- Newfyi) in v Švico, v psarno "kavalirčkov", vendar pa sem zaradi drugih obveznosti in prioritet povabila zavrnila. Iz podobnih razlogov se tudi nisem mogla udeležiti Cruftsa, kjer bi kot prva slovenka zastopala našo državo.
Kar se tiče razstavljanja novofundlandcev, sem jih razstavljala tudi v JH (in z njim zamgala) ter mi ga nikoli ne bi bilo težko vzeti za tekmovanje. Vsakega psa se da razstavljati, pa je vseeno, velik ali majhen. Tudi sodniki se morajo tega zavedati, da bo v ringu prezentacija tibetanskega terierja ali pa newfya popolnoma drugačna.
Pia skoraj na vsaki slovenski razstavi me lahko vidiš, samo malo je treba naokoli pogledat. Je pa res, da ne razstavljam več po 3, 4 moje pse, ampak le eno, ker so ostali že veterani in zasluženo počivajo doma na kavčih.

Bila sem malo dolga, ampak vas je tako zanimalo kdo sem. Tako zdaj veste. Če pa vas še kaj zanima, vprašajte  Wink

LP
Tanja
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #1278 : četrtek, 03.03.2005 : 09:40:52 »

Tanj je mogoče pozabila napisati, da je v letu 1996 in 1997 svoje znanje poizkusila prenašati na vse otroke, ki so se želeli naučiti JH na enem od slovenskih kinoloških društev.

Pia - JH je bil enak kot je sedaj. Razlika je le v tem, da so imele tekmovalci iz Anglije in skandinavskih držav gromozansko prednost pred "Evropejci".

Kdo je Felix Cosmo? Hmm - vzreditelj - psarna Beagold, handler, sodnik, pisatelj.

Kar pa se JH tiče.
V moje poročilo z razstave v Ljubljani sem - med drugim - napisala sledeče:

Trend nastopa tekmovalk s tujimi psi je, po mojih opažanjih v porastu, kar pa je tekmovalkam generalno gledalo bolj škodilo kot koristilo. Psi niso stvari, in v ocenjevalnem krogu je bilo zato prikazano izrazito slabo vodenje psov, ter, nekajkrat,  negativen odnos do psa. Osebno bi želela, da tekmovalke nastopijo s svojimi psi. Spet so bili primeri, ko so otroci nastopili s psi, ki jim niso bili kos – tako fizično kot po znanju razstavljanja take pasme. Zaradi tega jih je bilo kar nekaj uvrščeno slabše, kot bi lahko bilo. Naj ob tej priložnosti še enkrat omenim, da tekmovanje v junior handlingu nikakor ni enako profesionalnemu razstavljanju psov. Osebno menim, da bi bilo treba spodbujati nastop z lastnimi psi.

Nisi dober handler zato, ker vzameš v roke vsakega psa, ki ti pride čez pot. Dober handler si, ker znaš vzpostaviti kontakt s psi, ker jih ceniš, spošutješ in imaš rad. Tega pri nas manjka.

Tanja, Eva, Jaša (Zidar) in Mojca (Jontes), ki so bili nekako pionirji JH v Sloveniji so to počeli s svojimi psi. Ki so jih izšolali, pripravili in imeli radi ves čas - ne samo v ocenjevalnem krogu... (A sem tečna?).
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #1279 : četrtek, 03.03.2005 : 10:07:52 »

...Osebno bi želela, da tekmovalke nastopijo s svojimi psi....

...Osebno menim, da bi bilo treba spodbujati nastop z lastnimi psi....


Kaj pa če psa nimaš oz. ga nimaš v razstavni kondiciji? Jaz imam maltežana, a je le-ta bil januarja ostrižen. In kaj naj sedaj-sedaj namreč ne morem tekmovati s svojim psom, saj mora biti pes razstavno negovan, pripravljen. In drugega mi v tem primeru ne ostane, kot pa da si psa sposodim(in do njega pokažem ljubeč odnos).



Lp, jessy
Logiran
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #1280 : četrtek, 03.03.2005 : 10:24:46 »

Moje mnenje je, da je res precej lazje vzeti svojega psa in ga je tudi lazje hendlati, predstavit in vse. Sama pac nimam pse v razstavni kondiciji in jih tudi ne razstavljam, zato pac zmeraj vzamem druge.

Se mi pa tudi zdi, da je dolocene pasme (manjse)lazje hendlati in imajo tudi velikokrat prednost pred vecjimi (veliko sodnikov jim je tudi naklonjenih), ali pa se samo meni tako zdi Huh Seveda to ne pomeni, da naj bi v JH tekmovali le z manjsimi...

sobieski_pons: Prides mogoce v Vrtojbo Huh Bi te zelo rada spoznala
 Wink

Lp vsem.
Pia
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #1281 : četrtek, 03.03.2005 : 10:26:06 »

Jessy,

za mene je junior handling prikaz znanja otrok. Znanje pa prikazujejo s pso. In ne ocenjevanje razstavne kondicije njihovih psov.
Meni bi bilo ljubše, da te vidim nastopiti s svojim ostruženim maltežančkom kot z psom, ki te ne pozna, ne veš nič o njem, in ne veš, kako rešiti zagato, ko pes ne želi sodelovati ali pa ga ne znaš pasemsko ustrezno predstaviti.

Barbka
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #1282 : četrtek, 03.03.2005 : 12:06:12 »

Jaz tudi imam svojo psičko, samo kaj pa,če ne mara razstav? Liza je drugače dokaj živahna, posebaj pri dogdancu ,ampak čim pričnem z njo delat/vadit junior handling, takoj povesi rep.Nima veselja do tega športa. Tako da je pač nisem silila. Petkrat sem nastopila z njo, potem pa sem pač spoznala, da jo je brezveze nekaj silit. Zato pa sedaj s toliko večjim veseljem pripravljam Aarončka na JH. Zelo rad se kaže in bom to pač izkoristila. Sva kar pridna, saj vsak dan vadiva kar po celem snegu, da tako preverjam, kakšno obliko likov narediva. In mu gre že veliko bolje kot na Ljubljanski razstavi!
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #1283 : četrtek, 03.03.2005 : 13:45:04 »

Jessy,

za mene je junior handling prikaz znanja otrok. Znanje pa prikazujejo s psom. In ne ocenjevanje razstavne kondicije njihovih psov.
Meni bi bilo ljubše, da te vidim nastopiti s svojim ostruženim maltežančkom kot z psom, ki te ne pozna, ne veš nič o njem, in ne veš, kako rešiti zagato, ko pes ne želi sodelovati ali pa ga ne znaš pasemsko ustrezno predstaviti.

Barbka

ja, ampak v pravilniku piše tudi da more biti pes ustrezno negovan. In mene bi bilo kar nekako neprijetno priti na razstavo(JH) z ostriženim psom.
No, morda bi bilo tebi to normalno Grin Tongue samo večini sodnikov pa mislim, da nebi bilo všeč. Saj ko bo Bingotu spet zrasla dlaka, ga bom tudi v JH imela samo zaenkrat pa to ni dobro izvedljivo.

Če si pa jaz sposodim psa, se trudim po svojih najboljših močeh da sem ljubeča do njega in da mi zaupa.  Vendar se težko najde psa, ki ti bo potem zaupal. Posebej majhni so zelo navezani na svoje lastnike in so muhasti s teboj. Tongue

V JH se lahko vzame tudi psa, ki ni rodovniški a ne? Huh


Lp
Logiran
Yorki
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 468


WWW
« Odgovor #1284 : četrtek, 03.03.2005 : 19:50:11 »

Tudi jaz imam eno vprasanje...

Citat
Sama pac nimam pse v razstavni kondiciji in jih tudi ne razstavljam, zato pac zmeraj vzamem druge.

Ce je nekdo pac hendler, kako si potem "izbira" pse za JH? In kaksni so sami zacetki JH-ja oz. kako s tem sploh zacnes?

Sprasujem zaradi tega, ker se tudi sama zadje case zanimam za JH oz. mi postaja vsec... ampak Toro definitivno ni za razstavo. Ze zaradi tega, ker se v mnozici ne pocuti kaj prevec dobro in se raje umakne. Pa se dlako ima prekratko.

Lp, m.
Logiran
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #1285 : četrtek, 03.03.2005 : 20:02:19 »

Yorki:Jaz sem na prvih razstavah tekmovala samo z Lizo, ker nikogar drugega nisem poznala. Se spomnim, kako je bilo na prvi razstavi grozno. Povsod sami neznani obrazi, grooozna trema, Liza čisto 'zaspana'...No pa sva vseeno priromali do prvega mesta Shocked Shocked
Drugače si pa jaz pse izbiram po različnih ključih:mi je všeč določena pasma in bi jo rada preizkusila, imam na voljo samo nekega psa in ni časa za iskanje drugega...
Jaz sem z jh-jem začela takole:pri nas se nihče v družini ne ukvarja s psi.Enkrat sem dobila v roke Kinologa, kjer je bila telefonska številka od ga. Željke Fon in nekaj napisanega o jh. Pa me je stvar začela zanimat in sva se z go. Željko dobili, da mi je pokazala nekaj osnovnih pravil-in sem šla na razstavo.
Potem sem se pa skozi razstave (in se seveda še vedno) učila predvsem na svojih napakah.
Yorki, veš da te bomo veseli, če se pridružiš juniorjem Wink
S tegale foruma smo se enkrat Jessy, Mary in Maša (a sem kakšno pozabila?) dobile in vadile jh-meni je bilo super!
Tako da lahko ponovimo vajo, če ste punce za Wink
Logiran
Yorki
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 468


WWW
« Odgovor #1286 : četrtek, 03.03.2005 : 20:07:07 »

Liza, najlepsa hvala za odgovor Smiley.
Ko pridem iz sole v naravi bom poskusila cim vec stvari o JH in jih prebrati...
Na nobeni razstavi pa se definitivno ne bom pojavila s Torijem Grin. Bom videla... ali pa mogoce malo pocakala, da k hisi konco pride pripadnik kasne vecje pasme Cheesy.

lp, m.
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #1287 : četrtek, 03.03.2005 : 20:14:45 »

Ojla Yorki!

Pri JH-ju se ocenjuje vodnika, in ne psa. To ni klasično razstavljanje, saj moraš znati še razne like ipd. Lahko tekmuješ s katerim koli (pasemskim) psom. Moraš pa ga znati predstaviti pasmi značilno.
Na začetku lahko nekoga prosiš, da ti pokaže kaj se sploh tam dela in ti razloži pravila, like... potem pa se pač prijaviš na tekmovanje. Smiley

Mene je bilo na začetku grooooozno strah, saj so mi čisto na hitro razložili. Grin Potem pa še sodnica ni vedela da sem prvič, in ji niso bile všeč moje napake. Grin


Lp
Logiran
LIZA
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.939


« Odgovor #1288 : četrtek, 03.03.2005 : 20:18:36 »

Yorki: Jaz sem drugače tudi posojala Lizo najmlajši tekmovalki, ki sem jo učila (Anji, mislim,da ima sedaj 7 let-se ji opravičujem če sem ji kakšno leto odštela, prištela sram),ker je zelo mirna psička in ne teče hitro, tako da je lahko Anja z njo delala. Če imaš kakšne posebne želje z njo delat-jo lahko dobiš, če je le na razstavi. Pozna vse like, obvlada obrate, samo kot sem že prej omenila-ni najbolj navdušena nad jh-jem. Bo pa kmalu 'na sceni' tudi Aaronček, ki si ga bo pa tudi lahko katera izposodila, če ga jaz ne bom imela Wink
Sem pa 'svojim učenkam' ( Tongue) ponavadi iskala pse in smo jih več ali manj našle. Še največji problem je bila moja stiska s časom Undecided
To ti pa lahko Jessy potrdi Grin Tongue
Logiran
jessy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.407


« Odgovor #1289 : četrtek, 03.03.2005 : 20:21:16 »

Živjo!

Ja, vse si naštela. Bi pa z veseljem to ponovila saj je bilo fino druženje in učenje.

ja z Lizo ponavadi letava po razstavah in iščeve pse, nazadnje pa skoraj zmanjka časa.  Grin Mi je pa že parkrat zmanjkalo časa oz. nisem našla psa in sem potem šla tekmovat kar z Bingotom, ki pa je bil zeloo utrujen. In potem je sodnica mislila, da sem prvič na JH-ju. Grin sram Tongue Grin


Lp
Logiran
Strani: 1 ... 81 82 83 84 85 [86] 87 88 89 90 91 ... 256   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o prireditvah  |  svet razstav  |  Junior in senior handling  |  Tema: Junior handling-otrok in pes - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines