mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 05.06.2024 : 01:39:49

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: COTON DE TULEAR - čvek
Strani: 1 ... 85 86 87 88 89 [90] 91 92 93 94 95 ... 210   Dol
Natisni
Avtor Tema: COTON DE TULEAR - čvek  (Prebrano 290717 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Marjetica
novinec
*
Sporočil: 12


« Odgovor #1335 : sreda, 01.11.2006 : 16:28:58 »

Sem kontaktirala, pa psička ni bila breja.
Da me ne boste narobe razumeli, nobenega ne obsojam, le presenetilo me je, da bi bila pasma nepravilno opisana.
Petra prideš v Celje?
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.273


« Odgovor #1336 : sreda, 01.11.2006 : 16:38:59 »

Kontaktiraj še enkrat, v drugo bo verjetno ratalo Smiley, to bi pa moralo biti v tem času enkrat.

Za Celje pa še ni čisto sigurno da grava z Lotko. Čakam na Lotkine rezultate testa za mikrosporijo in če bi bil slučajno pozitiven (upam in sem skoraj prepričana, da ni) pač ne bova šle. No v nasprotnem primeru pa sigurno prideva.
Logiran
Marjetica
novinec
*
Sporočil: 12


« Odgovor #1337 : sreda, 01.11.2006 : 16:50:29 »

Kakšna težava pa je to mikrosporija?
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.273


« Odgovor #1338 : sreda, 01.11.2006 : 17:00:57 »

Bom kar citirala gremlin, ker je lepo napisano. Drugače se pa tej bolezni reče tudi mačja bolezen, če ti je kaj znano.
Mikrosporija je gljivično obolenje, ki ga ponavadi dobijo prav muce, ki hodijo zunaj in jo fašejo od drugih muc.
Drugače pa je to ZOONOZA, kar pomeni, da se z njo lahko okužimo tudi mi.
Pri živalih se lepo vidijo okrogla malo rdečkasta mesta na koži brez dlake.
Pri ljudeh pa se pojavijo okrogli rdečkasti flekci po koži, ki srbijo.
Sama preiskava se opravlja na posebej za to narejenem gojišču in traja cca 10- 14 dni, saj je toliko časa potrebno, da ta plesen zraste in se jo da potem potrditi.
Če veterinar sumi na Mikrosporijo že ob kliničnem pregledu živali in če gola mesta s posebno Vudovo svetilko florescirajo, prične s terapijo že takoj in ne čaka na izvide.
Mi pa se lahko okužimo od svojih živali z božanjem in dotikanjem.
Kdaj pa jo tudi mi dobimo je odvisno predvsem od našega imunskega sistema.
Gremlin

No pti Lotty lučka ni nič pokazala, zato je dal veterinar testirat nekaj njeni dlak, to pa zelo dolgo traja.
No na mestu kjer ni imela dlak ji že lepo rastejo dlake, tako da mislim da ni to to, ampak vseno za sigurno čakam potrditev verinarja.
Logiran
Stella
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 295


« Odgovor #1339 : četrtek, 02.11.2006 : 12:46:10 »

ppetra, ne dvomim, da je z Lotty vse ok in upam, da se vidimo v celju... Cheesy

jaz sem že čisto odločena, da si bom podarila enega cotončka in kot vse kaže bo to prej kot sem si upala predstavljati, če bo vse po sreči v naslednjem letu, mogoče že spomladi.
Logiran
r1ata
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 323



WWW
« Odgovor #1340 : četrtek, 02.11.2006 : 14:48:46 »

O, Marjetica, si se spet oglasila s svojimi značilnimi posti, da nam popestriš temo. A s sodnico sta se pogovarjali o natolcevanju? Kdo je pa natolceval? Vejetno jaz, ane, ker moj pes ni na naslovnici. To si hotela povedati, kajne  Wink. In če neka sodnica, ki mogoče niti ni specializirana za 9. FCI grupo, reče, da je članek v redu, bi naj mi vsi kar dol padli in verjeli.

Tudi brez tvoje vzpodbude bi, kot sem obljubila, napisala svoje pripombe na opis pasme v reviji Moj Pes.

Torej, zgodovina pasme Coton de Tulear je povezana z otokom Madagaskar ob vzhodni obali Afrike, kamor so namenoma ali po naključju (brodolom) nekje v 16. stoletju prišli beli kužki iz rodu bišonov. Sčasoma so zaradi parjenja z domorodnimi psi spremenili svoj videz in se razvili v pisane (črno, belo, rjave) dolgodlake zverinice, ki so preživele nekaj stoletij.
Coton de Tulear je znan kot kraljevski (royal) pes Madagaskarja in je upodobljen tudi na madagaskarski poštni znamki iz leta 1974. Pogled na znamko jasno kaže, da kuža ni bel, kar pomeni, da ne drži trditev, ki je v članku nekajkrat zapisana, ko se avtor sprašuje kako je bel kuža preživel na otoku.
Dejstvo je namreč, da je kuža 'postal' bel šele, ko so nekaj primerkov leta 1977 prepeljali v Evropo (v Francijo in Belgijo) in načrtno parili čim bolj bele predstavnike (vse pisano izločali iz reje) ter tako, leta 1987, spisali FCI standard v katerem je navedeno, da je Coton de Tulear bel kuža.
V članku je zapisano, da so Francozi izoblikovali 'sodobno, evropskim razmeram prilagojeno pasmo, šele potem so šli lahko cotoni kamorkoli po svetu', in da ni dokazov, da so bili cotoni v Ameriki prej kot v Evropi. To seveda ne drži. Obstajajo namreč dokazi, da so bili prvi cotoni prepeljani v Ameriko tri leta prej kot v Evropo, torej leta 1974, leta 1976 pa je bil v Ameriki sestavljen že standard za to pasmo. Dejstvo je, da se ta standard (ki seveda še sedaj velja) bistveno razlikuje od standarda FCI, saj se v Ameriki trudijo ohraniti prvobitno podobo psa. Ta standard je nastal pod okriljem njihovega kluba CTCA (Coton de Tulear Club of America) v katerem ostro zavračajo inbreading, dopuščajo večje in težje pse treh različnih barvnih skupin. Obstaja pa še tretji standard, to je standard AKC (Americam Kenel Club), ki pa je dejansko prilagojen psom pripeljanim iz Francije. Za primerjavo naj navedem le nekaj zanimivosti oziroma primerjav: FCI standard pri višini loči samice od samcev, pri čemer je maksimum za samce 28+2 cm, CTCA standard ne ločuje po spolu, maksimalna višina je 33 cm, AKC določa zgolj okvir, in sicer 25-32 cm; pri teži zopet FCI ločuje in je maksimalna teža samcev 6 kg, CTCA ne ločuje in določa maksimum 8,2 kg, AKC pa o teži sploh ne govori (v našem članku so navedene mere, ki ne ustrezajo niti FCI, niti CTCA, niti AKC standardu!) Najbolj je zanimivo pri barvah, kjer FCI v osnovi govori o belem psu in dovoljuje le obarvanost po ušesih in telesu, če ne vpliva na celoten bel izgled psa (kot diskvalifikacijsko napako obravnava prisotnost čiste črne barve), CTCA standard opredeljuje tri barvne tipe, in sicer: 1) bela z lisami šampanjske barve, 2) črno bela, pri čemer so črne lise lahko na glavi in po telesu in procent črne ni omejen in 3) tri-color, kjer se pojavlja kombinacija bele, sivorjave in črne barve, po AKC standardu pa je coton bel pes z dovoljenimi lisami rjave in rumene barve na ušesih. O vsem tem v članku niti besedice.
Piše tudi :'za prave cotone veljajo samo tisti, ki izhajajo iz francoske vzreje, oziroma so zdaj, ko se je pasma razširila že tako rekoč po vsem svetu, potomci psov iz francoske vzreje'. Halo. Po drugi strani pa spet piše, da imajo američani pasemski klub in se s cotoni resno ukvarjajo. Kako torej imajo Američani tri barvne kombinacije in pretežno pisane pse?
In zakaj mislite, da bo šele leta 2007 na Cruftsu prvič predstavljena pasma Coton de Tulear? Ravno zaradi teh razlik, teh treh standardov za eno pasmo, pri čemer seveda Američani in Francozi vztrajajo vsak pri svojem standardu, na Cruftsu pa bo očitno veljal AKC.
Pa še ena cvetka iz članka: 'cotoni po kotitvi niso beli, dokler ne odrastejo, imajo ne preveč poudarjene obrise barv, značilnih za svoje domnevne afriške prednike'. Tudi ta je bosa, saj se veliko cotonov skoti belih, pri belih prednikih večina, pri tistih s temnimi geni pa pač manj.
O prispevku vzrediteljice oziroma podatkih, ki jih je navajala je veliko povedala že Petra. In seveda ne trdim, da je z vzrejo tam kaj narobe, nasprotno tudi jaz mislim da je gospa dobra vzrediteljica, le to, da napišeš, da je bil tvoj pes prvi v Sloveniji, pri čemer ga vpišeš v slovensko rodovno knjigo pod zaporedno številko 6, ja to pa se mi zdi, milo rečeno, sprenevedanje. In ob tem še mimogrede 'pozabiš' omeniti, da je bilo v Sloveniji še kar nekaj legel.

No, to bi bilo na kratko (čeprav je dolgo) moje mnenje o omenjenem članku. Zadeve, ki sem jih zapisala so, po mojem mnenju, precej bolj zanimive kot zgodovina havanskih bišonov, omenjanje Fidela Castra, naštevanja središč za trgovino s sužnji in obkladanja cotonov z besedico cucki. To ni nikakršno natolcevanje, je samo odgovor neki drugi znani lastnosti Slovencev, ki pravi (kot sem že enkrat napisala jo zelo težko sprejemam): najprej jaz, potem dolgo, dolgo nič, potem pa vsi ostali.

Na koncu pa še to: nikakor me ne moti, da moj pes ni na naslovnici, Lady je prav lepa (tudi vse ostale slikice sem že pohvalila), moj Coton se ljubiteljem pokaže na razstavah in, resnici na ljubo, v Sloveniji zaenkrat nima konkurence.
Logiran

gremlin
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 444


« Odgovor #1341 : četrtek, 02.11.2006 : 14:54:47 »

Pa še kje drugje tudi, si pozabila dodati, Bombažka !
Gremlin
Logiran
vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #1342 : četrtek, 02.11.2006 : 15:31:04 »

Ah Bombažka kaj bi se sekirali to dela Slovenska fovšija  Grin
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.273


« Odgovor #1343 : četrtek, 02.11.2006 : 15:39:02 »

Bombažka WAW.
Super, da ste si vzela čas in da zdaj še ostali lastniki in ljubitelji teh kužov več vemo o cotonih. Po pravici povedano sploh nisem vedela veliko o nastanku te pasme, razen nekaj malega o Madagaskarju, kar se pač najde na internetu in mi je tale opis napak in zraven popravki prav všeč. Lahko bi ga dali nekam med opis pasme, da se ne bi izgubil med stranmi te teme.

Bombažka, vi bi morala biti vzrediteljica, teh kužkov ker se mi zdi, da veste veliko več kot marsikateri vzreditelj te pasme.

Pa čisto iz radovednosti, kje ste vse to izvedela? Od gospe Gordane, ali tako na razstavah, eli kje drugje.

Še to, še dobro da vas imamo tukaj na formu Grin Nam vsem širite obzorja Wink
Logiran
Marjetica
novinec
*
Sporočil: 12


« Odgovor #1344 : četrtek, 02.11.2006 : 18:45:46 »

Ufff... ste ostri Bombažka.
Zelo veliko poznate vse, kar ste tiče razstav in vam čestitam - iskreno. Čeprav izjava, da nimate konkurence, je malo zvita  Smiley.  Kolikor poznam (sem se pozanimala, tudi v tujini) je v SLO še nekaj zelo lepih psov, pa lastniki nimajo časa in denarja, da hodijo na vse razstave.
Mogoče vam bom pa jaz konkurenca, ker si želim psa  Grin  Grin
(slišala sem, da se karakterji močno razlikujejo med psičkami in psi - kakšne so vaše izkušnje ostali forumaši)
Se verjetno vidiva v Celju, pa se še kaj pogovoriva.
Prosim pa za vir vseh informacij, ki ste jih navedli.
Pa brez zamere, tudi jaz samo povem svoje mnenje, kot ste ga vi. Wink
Logiran
r1ata
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 323



WWW
« Odgovor #1345 : četrtek, 02.11.2006 : 19:17:17 »

Ja, ja, Petra, ti bi mi še kar eno psičko privoščila, potem pa naj vzrejam, kajne  Grin Grin Grin. Sicer pa, bomo videli kakšnega spola (in pasme) bo moj naslednji pes.

Marjetica, ne vem zakaj bi naj bila ostra. Navedla sem samo dejstva, ki so pridobljena iz knjig (da se jih kupiti na močnejših razstavah v tujini ali preko spleta), iz verodostojnih spletnih strani in evidence Kinološke zveze Slovenije.
Kar pa se tiče drugih lepih psov v Sloveniji, se pa seveda strinjam da so, ampak če jih ni na nobeno razstavo (ne na vsako, ker na vsaki tudi jaz nisem), pa zadnji stavek iz mojega prejšnjega posta še vedno trdno stoji. Konkretno od razreda mladih dalje (od lanskega Portoroža) je Gi v Sloveniji od enajstih razstav devet krat dobil naziv prvaka pasme (enkrat ga je nesla italijanska šampionka, enkrat pa sestrica Gipsy). O času in denarju ter vrhunskih psih za na kavč pa raje ne bi na tak način. Sicer se pa veselim srečanja s teboj.
Logiran

Joni
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 799


« Odgovor #1346 : četrtek, 02.11.2006 : 22:18:55 »

Čestitke za odlične rezultate na klubski razstavi - malce pozno ampak bolje pozno kot nikoli  Wink

Pa še kje drugje tudi, si pozabila dodati, Bombažka !
Gremlin

S to izjavo se pa zelo strinjam -> Tulln!!!  Grin


Lp, Tinkara
Logiran
ppetra
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.273


« Odgovor #1347 : petek, 03.11.2006 : 01:06:42 »

Ja, ja, Petra, ti bi mi še kar eno psičko privoščila, potem pa naj vzrejam, kajne  Grin Grin Grin ...
Glede na vaše znanje bi bilo to čisto v dobro psme (za hec in za res Wink ).
Ker, saj pri nas so vredu vzreditelji cotončkov, samo noben se tako zagreto ne ukvarja z razstavami kot vi, kar se pa pozna tudi na tem koliko veste o pasmi.

Bombažka, jaz bi tut mela kužka, ki bi lahko konkuriral Giju, pa ne zarad konkurence. Imela bi še eno psičko na takem "nivoju" kot je Gi, pa povrhu tega da ni v sorodu z njim Smiley. Mi lahko svetujete v kakšni smeri naj iščem tako psičko? Kaj pravite na francoske cotone? Če se ne motim so predniki naših kužkov ravno cotončki iz Francije (De La ... Du Lac), kaj pravite na to psarno, če omenjam pravo.
Logiran
r1ata
midi
****
Spol: Ženska
Sporočil: 323



WWW
« Odgovor #1348 : petek, 03.11.2006 : 08:54:41 »

Ppetra, se oglasim zvečer ali jutri zjutraj, danes imam paniko.
Logiran

vesna
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.500


« Odgovor #1349 : petek, 03.11.2006 : 11:00:02 »

HEHHEH kaj pa če je Bombažka mislila da nima konkurence v tem smislu - da če tudi jo ima je njen Gi najboljši (to tako ali tako je z razstavami ali brez)  Grin
Logiran
Strani: 1 ... 85 86 87 88 89 [90] 91 92 93 94 95 ... 210   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: COTON DE TULEAR - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines