mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 15:52:10

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: kraški ovčar - čvek
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 198   Dol
Natisni
Avtor Tema: kraški ovčar - čvek  (Prebrano 261383 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #15 : sobota, 10.05.2003 : 08:22:21 »

Malo me je presenetila visoka dosežena starost kraševcev (in šarplaninca). Ali so te psi nagnjeni k displaziji, ker omenjate težave z nogami, ali gre pač za starosten pojav? lp
Logiran

muca
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 99


« Odgovor #16 : torek, 03.06.2003 : 05:51:55 »

Živ

V sobotnem Delu je bil oglas, da zaradi bolezni lastnika podarijo 8 let staro kraško z rodovnikom. Če koga zanima lahko poiščem tel. številko.

LP
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #17 : petek, 06.06.2003 : 13:00:43 »

Joj, boga psička. Kraševci se tako močno navežejo na svoje ljudi, da bo sprememba pri teh letih zelo težka.

Sicer pa bi samo omenila tisto glede umazanije. Jaz imam sedaj novofudlanko, prej pa sem imela kraševko. Kraševka je bila vedno čista, tudi vozlala se ji dlaka skoraj ni. Kopala sem jo dvakrat letno (kopanje je sovražila), pa vendarle ni imela nikoli kakšnega posebnega vonja - razen, če se je sama kje nadišavila. Novofudlanka sedaj pa je čisto nasprotje - njena dlaka je precej mastna in zato se nanjo prime ves prah (posledica so seveda črne roke po daljšem božanju) pa tudi precej močan vonj ima, ki ga ne odpravi niti kopanje.

Vsekakor sta ti dve pasmi po karakterju zelo različne, vseeno pa sta mi obe zelo zelo všeč.

Nasmejala sem se ob opombi kako dela kraševec aportiranje: "ti pejt kar sam iskat, jaz ne grem" - točno to je govoril Sarin pogled, ko si ji vrgel igračo.
Je pa zelo rada grizla - najraje seveda roke in rokave. Ker je bila sicer precej mirna psička, sem se ji vedno nasmejala, ko jo je prijel napad grizenja in ga nisem odpravljala - itak pa je vedno grizla tako, da ni bolelo.

Sicer pa mislim, da ni problem, da Slovenci ne bi dovolj cenili Kraševca - vsak ima pač svoj okus, enim so všeč, drugim ne. Bolj me žalosti, da je po svetu tako malo poznan. Ravno pred kratkim sem dobila neko angleško enciklopedijo psov in v njej je kraševec omenjen samo na koncu kot "eksotična pasma". Mislim, da bi morali delati več na razpoznavnosti pasme v tujini - verjetno najlažje z bolj množično udeležbo na razstavah zunaj Slovenije - še posebej to velja za take psičke, kot je zmagala na letošnji specialki za kraševce, ki je res lepa.
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #18 : nedelja, 08.06.2003 : 13:18:44 »

Sami smo tudi imeli kraškega ovčarja Joco-ta, ki pa nas je zapustil pred nekaj leti ...dosegel je menda kar visoko starost 13 let in pol, glede na to, da je imel filarijo Sad

Zdaj ko sem prebrala sem se tudi sama spomnila kako je zgledalo, ko si mu vrgel karkoli kar ni bilo hrana "kaj morem it iskat uno tam al kaj?"
Še zdaj ga vidim, ali pa je imel drugo finto je tekel za stvarjo ampak jo je potem odnesel stran, da mu je ne bi slučajno vrgli še enkrat Smiley
Je bil pa totalno nor na hrano...vode pa sploh ni maral, česal pa se je zelo rad in čohal, drugače pa v splošnem zelo čist pes.
Ni pa prenašal mačk.

Sami lepi spomini me vežejo na našega kosmatinca Jocota  Smiley in se zelo velikokrat spomnim nanj.
Logiran
do-khyi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 376


« Odgovor #19 : petek, 27.02.2004 : 16:36:32 »

Tudi meni so kraševci zelo všeč. Škoda le da ni kaj več govora o njih. Tudi tukaj na forumu ste lastniki teh prelepih psov bolj redkobesedni.
Me zanima, če je kakšen vzreditelj na forumu!?
A kdo ve koliko vzrediteljev kraških ovčarjev je v Sloveniji?
Logiran
Dama
novinec
*
Sporočil: 13


« Odgovor #20 : sreda, 10.03.2004 : 11:01:46 »

A kdo ve koliko vzrediteljev kraških ovčarjev je v Sloveniji?

Na internetu sem našla naslov enega vzreditelja, psarna se imenuje Srednjedravska. Vzreditelj pa je g. Franc Kiseljak.
Če kdo to psarno pozna oz. ve, če obstaja še kakšna v Sloveniji, se tudi jaz priporočam za nasvet.
hvala

P.S. Še vedno sem v dvomih glede avtohtone pasme pri nas. Je Kraški ovčar edini ali sodi k nam tudi Planinski gonič? sram
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #21 : sreda, 10.03.2004 : 13:26:36 »

Žal se mi zdi, da je FCI vse goniče pripisala Hrvaški Lips Sealed, kljub vsem materialnim dokazom, da so se pasme dejansko razvijale v Sloveniji. Upam, da naši ne bodo vrgli puške v koruzo ampak da se bodo še naprej trudili za dodelitevostalih pasem Sloveniji.

Kar se pa tiče vzrediteljev, pa se po moje splača pogledati internetno stran Kluba ljubiteljev kraških ovčarjev. Ne vem, če imajo kaj objavljeno, v vsakem primeru pa mora biti gor kakšna kontaktna številka. Iz svojih izkušenj vem, da so v klubu zelo prijazni in pripravljeni pomagati. Mi smo prek kluba prišli do naše kraševke in tudi potem smo se lahko za vse informacije obrnili nanje.

Mirjam
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #22 : četrtek, 11.03.2004 : 07:39:29 »

Hmm mi smo našega vzeli v Sežani, mislim, da se vzreditelj piše Mali ...če komu kaj pomaga. Mislim, da se z vzrejo še vedno ukvarja  Smiley
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #23 : četrtek, 11.03.2004 : 13:36:07 »

Tole je opis pasme, ki sem ga napisala za nekoga, ki se je odločal za kraševca v neki drugi temi. Na pobudo Nanook pa sem ga skopirala še v to temo:


Sicer pa je bila kraševka prva psica s katero smo se več ukvarjali. Prej smo sicer imeli psa ampak z njegovo vzgojo se ni nihče prav dosti ukvarjal. Kraševka pa je šla v šolo, povsod je bila z nami itd. Bila je zelo prijetna psička. Zelo se je navezala na vse člane družine in če je kateri manjkal, ga je zelo pogrešala. Rada se je crkljala, sprehode je oboževala, jo je bilo pa težko šolati, ker je raje kot v klobaso (igračo) zagrizla kar v tvoj rokav, za hrano je pa tudi delala samo nekaj časa (in če hrane ni bilo - pozabi  ).  Mi smo pri njej delali predvsem na vzgoji, ne toliko na poslušnosti. Imela je dosti socializacije - hodila je z nami po raznih pasjih in nepasjih prireditvah. Lahko smo jo pripeljali v sobo polno novih ljudi, pa se je tam čisto dobro počutila - samo da je bila z nami.

Mislim, da je kraševec kar primeren za nekoga, ki je pripravljen psu posvetiti veliko nežnosti, pa seveda obvezni sprehod, ne potrebuje pa toliko igre in prav zadovoljen je, če leži nekje v bližini gospodarja in opazuje okolico (tu se kaže njihovo ovčarsko poreklo). Vendar pa mora biti med lastnikom in psom vse razčiščeno. Ne sme biti sile - z nežnostjo smo mi dosegli ogromno.

Nikoli ne pozabijo krivic!! To je zelo pomembno. Naša je ravno zato tako sovražila majhne psice, ker je imela s takimi zelo slabe izkušnje.

Do tujih ljudi se je obnašala zelo hladno. Pustila je da so jo božali, vendar ji ni bilo všeč, raje se je umaknila. Se je pa zelo rada crkljala doma!

Kot pravim, kraševec je za marsikoga lahko kar idealen pes, lahko pa pride zaradi konfliktov pri vzgoji do hudih težav.  Mi smo imeli z našo zelo močno vez in včasih se mi zdi, da mi noben drug pes ne bo segel tako globoko v srce kot ravno ona.

Lp
Mirjam
Logiran
do-khyi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 376


« Odgovor #24 : četrtek, 11.03.2004 : 20:50:11 »

Citat
.S. Še vedno sem v dvomih glede avtohtone pasme pri nas. Je Kraški ovčar edini ali sodi k nam tudi Planinski gonič?  

če sem prav seznanjena je kraševec edina priznana slovenska pasma. Upajmo, da se bo sčasoma tudi pri goničih kaj spremenilo.


Pred leti sem imela kraševko. Bila je tak srček, nikoli ne bom pozabila kako se je pogovarjala s svojim "ouuuuuuuuuu". To treba slišat in videt, ker se tu ne da tako napisat. Nikoli prej ne pozneje nisem slišala podobnega komuniciranja človek-pes. In baje da tako delajo le psice, psi pa ne. Res simpatično pogovarjanje.
Logiran
EBRANKA
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 304


« Odgovor #25 : sreda, 13.10.2004 : 19:46:58 »

Tudi jaz se zahvaljujem srečnemu naključju, da smo pred med njo in bernskim planšarjem. Sedaj hodiva v malo šolo, kjer sicer ne blestiva najbolj, pa verjetno bolj po moji krivdi, ker je psička tako radovedna in igriva, da me med drugimi kužki in vsem dogajanjem komaj opazi. Doma je zelo pridna, izjemno prijazna, tudi do obiskovalcev, malo sumničava do obeh domačih mačk, ker se ti nočeta igrati z njo, sele pred kratkim pa je začela tudi malo lajati na neznance, ki se ji zdijo sumljivi, če so oddaljeni, po možnosti izven kakšne skupine. Ko smo delali na začetku male šole teste o nagonih, se je pokazalo, da ima kar močan plenski in krdelni nagon, zelo nizkega je imela pa obrambnega, kar se mi zdi, da mogoče ni preveč tipično za kraševce.
Kot sem omenila je tudi nad neznanci ponavadi zelo navdušena. Kadar sva v Ljubljani se ji zdi zelo čudno, zakaj se vsak ne ustavi in malo počoha z njo. Pa tisto njeno ouuouu zavijanje je tudi nekaj najbolj prikupnega ...

Če je kje še kakšen srečnež s kraševcem, bom vesela kakršnihkoli novih vtisov, izkušen, predvem pa predlogov, kako ste kaj delali na pozornosti? Ker mene sicer pogleda, če ji rečem pazi, ampak kadar je kaj samo malo bolj zanimivo (že npr. vohanje po travi, je konec s pozornostjo.  Kadar je spuščena, me sicer bolj spremlja, ker se greva igrico, da se ji jaz vedno skrijem za kakšno drevo, kadar se preveč zatopi v kakšno krtino ali kaj podobnega, če je pa na vrvici, pa me morda enkrat ali dvakrat še pogleda, ampak ponavljati se ji pa t več kot tolk ne da, tako da potem samo zgubljam avtoritetoega, ne glede na slastnost priboljškov v žepu. Če imam pa igračo, je pa bolj pozorna, ampak na tak izrazito živahen, neobvladljiv način, tako da se začne kar upirati, ce ji preveč težim s to pozornostjo.

Upam, da bod te strani o kraševcih ponovno oživele, kar čudi me namreč, kako malo je na to temo do sedaj napisanega...

Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #26 : četrtek, 14.10.2004 : 07:08:50 »

Jaz sem pri vseh kraševcih do sedaj opazila, da se vsake stvari zelo hitro naveličajo. Po mojih izkušnjah je bilo še najbolje, če so se vaje pogosto menjavale. Pa hrana je delovala skoraj bolje kot igrača, ker jih je bilo res zelo težko obvladati, ko so v svoji želji po igrači pozabili na vse ostalo.
Logiran
bubika
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 22



« Odgovor #27 : sreda, 24.11.2004 : 09:53:40 »

Pozdravljeni!

Tudi sama se navdušena nad to edino avtohtono slovensko pasmo in me zelo zanima, kje se da še kaj več zvedeti o njih; vzreditelji, psarne, zanima me tudi, koliko stane rodovniški mladič.
Trenutno si sicer ne morem privoščiti še enega pesjanarja, prepričana pa sem, da si bom nekoč v prihodnosti omislila kraševko.

Vesela bom vsake informacije.
Lep pozdrav vsem ljubitljem teh samosvojih lepotcev!  Cheesy
Logiran
do-khyi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 376


« Odgovor #28 : sreda, 24.11.2004 : 22:07:30 »

Bubika! Lepo, da so ti všeč naši kraševci.Spodaj imaš link na spletne strani Društva ljubiteljev kraških ovčarjev, če jih sličajno še nisi odkrila.
vem pa za odraslo rodovniško kraševko , ki se oddaja brezplačno,pogoj je le da se je ne oddaja naprej in da bo pri novih lastnikih kot družinski član.

http://www.drustvo-kraskih-ovcarjev.si/
Logiran
bubika
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 22



« Odgovor #29 : četrtek, 25.11.2004 : 07:29:12 »

Ojoj, to je pa res škoda - zame namreč!  sram
Vendar si kljub vsemu sedaj ne morem privoščiti še enega psa, predvsem zato ne, ker imam sedaj pesjanarja starega ravno eno leto (posvojenček z Gmajnic - pravi lepotko, menda naj bi bil nekaj med irskim setrom in labradorcem) in se šolava sama (s pomočjo literature...). Moram reči, da nama gre odlično, vendar mi to vzame precej časa, sploh ko dodam k temu še igro, sprehde, crkljanje...

Pravkar sem ravno zaradi tega razloga naprej oddala malo prikupno jazbečarčico, ki so jo našli v Beli krajini in pripeljali k meni.

Vem, da se bo veliko ljudem zdelo, da pretiravam s tem časom itd. (imam še dva mačkona in dva sobna glodalca) ampak vseeno.

Mislim, da je lahko svojo veliko ljubezen do psov pokažeš tudi tako, da dobro skrbiš za svojega, pa čeprav je samo eden (ter vsaj nekoliko poskušaš pomagati še izgubljenim in zavrženim) kot pa da si jih navlečeš polno hišo, potem pa zanje ne moreš skrbeti dovolj dobro.
S tem ne pravim, da delajo narobe tisti, ki imajo več kužkov - prav nasprotno, zelo jih občudujem!!! Ampak sama (zaenkrat  Grin ) še nimam te možnosti.

Do-khyi, bi se pa z veseljem še bolj pozanimala o tej psički, če bi imela možnost, in s svojo pesjanarsko dušo navdušeno kandidirala za njeno novo lastnico!   Grin  Cheesy
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 198   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: kraški ovčar - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines