mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 27.04.2024 : 06:39:25

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: lovci--kako morejo?
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11   Dol
Natisni
Avtor Tema: lovci--kako morejo?  (Prebrano 59805 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
BELA Tisa
rad pišem
****
Sporočil: 358


« Odgovor #75 : petek, 01.12.2006 : 10:45:05 »

Ja O.k. varstvo živali ohranjanje naravnega ravnovesja. To se da tudi na precej manj agresivne načine kot je Tetameta že omenila. Pa naselimo rise, lisice in še kašne druge zveri. Če si zaradi medvedov ne upam/o v gozd se ne bom razburjala. To je njihov dom in z vso pravico ga branijo. To da medoti pridejo k  nam na dvorišče na obisk je pa druga stvar. Tudi zaradi klopov in kač se nekateri gozdu izognejo že na daleč. Da si pa zaradi lovcev ne upamo v gozd?! Halo. Glede kmetov in njihovih pritožb: vsak industrijski proizvajalec mora svojo lastnino, izdelke zavarovati pred krajo, uničenjem, takimi in drugačnimi nezgodami. To morajo storiti tako fizično kot z sklepanjem zavarovanj. A našim vrlim kmetom je vsak strošek odveč. Lažje je odstreliti vsakega zajca, ki se pase na njihovi zeljni njivi.
Sicer sem že povedala, da se ne strinjam, da bi psi prosto tekali po gozdu in jagali in preganjali divjad; vendar kjub temu sem še vedno prepričana, da je bolj naravno (saj so živali in ravnajo nagonsko) če ubije srno pes, kot če se za njo podi lovec in jo ubije, zato ker si je zaželel srnin golaž in trofejo na steni. Oba lahko naredita grozovito škodo, razmesarita, ranita žrtev, jo spravita v agonijo. Vendar naj bi se človek zavedal svojih dejanj, že davno tega naj bi se naučil krotiti svoje nagone po premoči po ubijanju iz užitka, po taki vrsi sproščanja adrenalina.
Tetameta bova sklenili kompromis? Govorim o oboroženih lovcih po duši in srcu, ki slepo zaupajo v poslanstvo in politiko lovskih društev, ne pa o tistih, ki jim je le všeč uniforma. (Tudi pri nas je en pozerček, ki hodi okrog v lovski obleki, z metki za pasom, vsemi šnolcami, s klobučkom z značkami, gamašami in vse to se sveti kot pri kakšnem generalu stare šole, boji se pa navadne hišne muce in puško bi znal uporabiti le kot sprehajalno palico!) Izvzeti so tudi tisti,ki so v zeleni bratovščini zato, da se lahko poveselijo v družbi kolegov, ali pa, da tako kot tvoj oče ,resnično skrbijo za živali (vsa čast mu, če bi bilo več takšnih verjetno o lovcih nebi imela tako slabega mnenja).

In še to: ne predstavljam si sproščenega sprehoda po mestnem vrvežu, med bloki, po asfaltu med avtomobili, po parkih kjer te nadira vsaka druga mamca. Tudi to je dobro za tam pa tam, za takšen hiter sprehod, vendar sprostim se šele v naravi, med ptičjim petjem in šestenjem listov dreves, ko čutim mehko zemljo ali podrast pod nogami. Naj se vozim eno uro ali več stran od doma, da bom lahko v miru doživela ta občutek? Ker imam to smolo, da je v okoliških hribih veliko divjadi in še več lovcev.

Ja, Balu Lovska zveza vedno krije hrbet svojim članom. Tudi glede polaganja vab za cepljenje lisic. Tako lepo se sliši iz njihovih ust, kdaj, kje, zakaj. Ponavadi še opomin, da je odstranjevanje vab kaznjivo in tako dalje. Kaj pa ko najde otrok vabo na lastnem dvorišču od gozda odaljeno kak kilometer, in v istem tednu v okolici iste ulice se najdejo še tri vabe. Dobro, pri prvi bi še požrla, da so jo prinesle ponoči živali na dvorišče, vendar pri 4 pa rahlo dvomim, da si je kakšna lisica delala zalogo za naslednja leta.
Logiran
drobtinica
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.477


« Odgovor #76 : petek, 01.12.2006 : 10:55:52 »

Samo en majhen komentar na zgornji post.
Odmislimo za trenutek posamezne lovce, ki vidijo samo bahanje pred drugimi, pa srnin golaž, pa sproščanje adrenalina.
Ampak tudi pes ne spada v prehranjevalno verigo pri prostoživečih živalih, zato je tvoj komentar o nerazlikah pri načinu in vzroku za uboj živali popolnoma odveč. Da o mukah pred smrtjo sploh ne govorim.
Logiran
Tetameta
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 181


« Odgovor #77 : petek, 01.12.2006 : 11:01:22 »

O tej temi smo že veliko razgljabljali v forumu o primitivnosti lovcev.
Bom ponovila tule in upam, da se boste nekateri strinjali z menoj. Zame osebno ni pomembno, ali ima pes lovski, ali preganjalski ali divjaški nagon, niti ali je mešanec ali rodovniški, zame pes spada na povodec povsod (no nekaj izjem je že, poligoni, ograjeni vrtovi, delovni in službeni psi, pastirski psi v ograjenih pašnikih..., lovski psi z ustreznim preverjenim znanjem v času lova). In zame je gozd dom divjadi ne pa naših psov. Konec koncev nekateri se zgražamo nad tem, da psa ne moremo spustiti prostotekajočega po gozdu ali jasi, ne jezimo pa se takrat, ko moramo imeti psa pripetega na kakšnem zunanjem kopališču (ne mislim na bazene), pa niti z njim ne smemo v vodo. Kdo se je že kdaj zgražal nad kopališči ob Blejskem jezeru, kjer je točno opredeljeno, da pes v vodo ne sme. Zakaj, zato ker je tam dom vodnih ptic.In zakaj je pred oborami za divjad psom prepovedan ogled kakšnega jelena ali muflona? Zato, ker je tam njihov dom, sicer res za ogrado, ampak tako je. In prepričana sem, da si tudi nihče od nas še ni drznil psa peljati v sečoveljske soline, med tisočere ptice, ki tam gnezdijo. In konec koncev, če je na vhodnih vratih v lokal nalepka, da je psom tja prepovedano, se obrnemo in poiščemo lokal, kjer so do imetnikov psov manj radikalni.
Sama sem imela negativno izkušnjo z lovcem v moji bivši družini. Ampak zato ne mečem celotne lovske populacije v isti torej  negativen koš. In še vedno sem prepričana, da  pozitivno misleči prevladujejo.

Dobro povedano, Drobtinica... Grin Cool

BelaTisa, saj se večinoma strinjam s tabo... Zato pa ti tudi govorim, da jim ne pustit, da se obnašajo tako, kot pač se... Ker določeni osebki so pač idioti... Pa če so lovci ali pa ne... Vse, kar me razjezi, je posploševanje, ko so zaradi nekaj idiotov tudi vsi ostali na slabem glasu... Undecided
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #78 : petek, 01.12.2006 : 12:54:17 »

To pa mislim, da tukaj noben ne trdi, da lahko psi prosto tekajo po gozdu brez nadzora in podijo divjad. Kdo je to reku?
Če pes ne uboga mora bit tako in tako na štriku. Pes, ki pa tega počne pa ni potrebe.

Sej je po zakonu pes v gozdu lahko odvezan, če ne preganja divjadi in ni oddaljen več kot 50 metrov od vodnika.

Preganjat je pa prepovedano.
Tukaj bi bilo pa treba uvest kontrolo in kazni domov pošiljat ljudem, ki spuščajo pse. Tukaj nam nekaj manjka. Ker če kdo ustreli tega psa, si bodo samo nabavili drugega.

Puške naj bi imali doma ljudje z dovoljenjem zanje, ne? Ali to pomeni, da si lahko šibrovko nabavi vsak?! Če je pa kak mulc očetu ukradu puško je pa spet oče kriv.  Lips Sealed

Sicer pa tudi službeni psi niso varni pred določenimi bedaki v lovski bratovščini. In samo v tem primeru, ko je ta kret** ustrelu lavinskega psa, je zgubu puško. A vsi so že prej vedli, da ni ravno normalen! Zakaj je bilo treba čakat na umor psa, ki je bil v najboljših letih in je že rešil nekaj človeških življenj!?

Več reda rabite v svojih vrstah!
In tudi več ljubezni do živlali. Verjamem, da niso vsi enaki in da so tudi dobri v mes.

Moja prejšnja psica je bila lovskega porekla, zavržena od lovca in tudi zdaj je eden od naših psov upokojen lovec.
Pri nas je tudi faznoreja. Si verjetno kje vidla slike?
Zadavljeni, mirtvi tako in drugače ležijo v premalih in neprimernih ogradah, tisti, ki so se obesili na žičnati ograji so čisto posušeni. Ko je prišlo to na dan, skupaj z vsemi slikami so naredili kaj?
Samo z zeleno gosto mrežo so vse zagrasdili, da se ni ven vidlo!!!  Angry

To je zame delo VEČINE!

Pol jih pa še postrelijo. Če so ogroženi... Zakaj že to?
Kolikor jaz vem samo zaradi lovcev in ekstenzivnega kmetijstva. In če bi imeli kje živet, bi se že sami namnožili, če jih nebi vedno kdo oviral pri tem.

Lepo da naseljujejo zveri. A so pa kmetom povedali, da naj si nabavijo psa pastirja? Zakaj se mora odstrelit volka ali dva na leto, ko jih pa je glih za eno krdelo?

Ko gledam tisto, kar imam pod nosom mi ni čisto nič všeč!

Sicer poznam bivšega lovca. Ni slab, čisto nasprotno. In tudi tistih nekaj trofej, ki jih ima niso trofeje v tem smislu, ki ga poznamo mi. Ma gumbarja pa enega jelena s samo polovico rogovja pa še enega fazana in mlado kanjo. Za to zadnjo zadevo pojma nimam zakaj jo je odstrelil.
Sicer se mi pa prav gabijo te mrtve kože in kosti na steni. To je morbidno.

Pol pa gremo na sprehod s psoma pa sredi gozda naletimo na okostje divjega prašiča. Očitno se jim ni zdelo vredno poiskat obstreljeno žival. Me prav zanima kake muke je boga žival preživljala. Tako, da niso samo psi tisti, ki mučijo bogo divjad.

Pa usterljeni psi metre od glav lastnikov, ki delajo na polju, pa hiša sredi gozda je en dan našla mrvega psa 100m stran, na svojem ozemlju... Ti psi niso preganjali divjad.
Verjamem pa da veliko psov uživa ob gonji.
Primer Dayamanti mi je za vedno ostal v spominu.

Ampak moje izkušnje so take, ki sem jih navedla. In moj odnos do lovski družin se bo spremenil šele takrat, ko se bo njihov odnos do nas.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #79 : petek, 01.12.2006 : 13:09:34 »

A niso fazani neavtohtoni?

V katerem zakonu (in clenu) je napisano to o dovoljenem odstrelu psa/o 50m? Jaz tega namrec ne najdem.

Se pa strinjam z Drobtinico in Tetometo. Smiley

Mimogrede, kdaj bo prepoved nemskih ovcarjev pri nas? Vecina, ki sem jih jaz srecala, je namrec totalno prtegnjenih in je skrajni cas, da jih prepovejo, komplet pasmo!
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #80 : petek, 01.12.2006 : 13:34:55 »

Ne spomnim se več kje sem to prebrala. Bom malo pogledala na okrog in če najdem napišem.

Pa dobro kaj je pol s temi fazani... So ali niso?

Logiran
Lilit
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.364


« Odgovor #81 : petek, 01.12.2006 : 18:49:48 »

Fazani dejansko niso avtohtoni... so jih prinesli iz Azije ampak ze pred ohoho leti... vec stoletji, ce se prav spomnem.
Ne vem, ce se vzdrzujejo naravne populacije pri nas. Ampak ce prav vem, so ti pohlevni nesrecnezi, ki jih srecujes tudi v naseljih, gojeni in jih spustijo kaksen dan pred lovom...

To o odstrelu pa nikjer ne pise!!! O tem smo ze imeli enkrat debato, samo se ne spomnem, v kateri temi sram je pa Breza takrat nekoliko razjasnila pojme.
Zakon predvideva, da mora bit pes v loviscu pod nadzorom. Ni omenjena nobena razdalja niti moznost odstrela psa (ce ni celo nekje napisano, da je prepovedano streljat pse v loviscu, tudi ce gonijo divjad, in da se mora samo lastnika opozorit?) Joj, bom pobrskala, obljubim...

Edino mogoce, da ima pac vsaka LD svoje pravilnike, ki nadgrajujejo zakon...
Logiran
horvat73
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 217


« Odgovor #82 : petek, 01.12.2006 : 19:42:18 »

O.K. na hitro   Sad  sem preletela Zakon o divjadi in lovstvu in NIKJER nisem zasledila, da bi lahko lovec ustrelil psa, če je več kot 50 m oddaljen od lastnika (edino, kjer omenja teh 50 metrov, je v 44. členu, ki našteva prepovedi pri opravljanju lova in kjer je v 3. točki določeno, da je prepovedano uporabljati lovsko orožje na skupinskih lovih bližje kot 50 m od naselij in zaselkov - kar pa nima nobene zveze z obravnavano temo, ne?  Huh)

Je pa v 3. odstavku 35. člena citiranega zakona (ta člen ureja varstvo divjadi pred nepotrebnim vznemirjanjem), določeno, da psov ni dovoljeno brez nadzorstva spuščati v prosto naravo. Lastnik je odgovoren za škodo, ki jo njegova žival prizadene divjadi.


Ergo ... na hitrico torej nisem našla, da bi imel lovec kje pravico pobijati pse  Shocked (na kratko rečeno), bom pa, ko bom imela nekaj več časa, prav gotovo prevetrila še to temo, če ne bo že kdo drug odkril 100 % odgovora  Wink

Bi pa dodala še nekaj: tudi moj oče je lovec, ki bi znal povedati marsikatero zgodbico o razcefranih srnjih mladičih (ti so v veliki večini); enkrat pa je eden od teh psov skoraj napadel tudi njega  Angry , pa kljub temu ni streljal nanj, čeprav je imel s sabo puško, in ko se je pogovoril z lastnikom tega psa in pred tem še z nekaterimi, za katere je bilo znano, da puščajo pse tekati naokorg ponoči,  je bil edini  (že znani) odgovor: "Naš pa že ne..." In se je zgodbica z raztrganimi mladički nadaljevala, dokler ni enemu drugemu lovcu dokončno prekipelo (grdi grdi lovec, kajne?Huh?)

Kakorkoli ... nobena stvar ni črno-bela ...
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #83 : sobota, 02.12.2006 : 09:01:02 »

Ne, to nikakor ni grdi lovec.
Čeprav se baje ne sme, mu dam tukaj čisto prav. To pa zato, ker je opozoril lastnika, ki mogoče ni vedel kaj počne njegov pes, ko je sam nekje, kar totalna neodgovornost.
Samo ta bo itak nabavu novega.
Po moje bi bilo bolje, če bi za take uvedli kazni. Tako in tako bi lahko dobil 50.000 če bi ga lovec prijavil na policijo, glede na to da je znan lastnik. Pa plačat bi še moral za srno(e). Zakaj pa se to nikoli ne zgodi in se raje psa ubije?

To mi ni jasno. Zakonska podlaga verjetno je.

karizma, sej je ta zadeva tudi na netu, ne?
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #84 : sobota, 02.12.2006 : 09:15:00 »

Tudi v zakonu o zasciti zivali pise, da je prepovedano preganjanje, kazen je pa mislim da 100.000-150.000sit. Kako bos pa dokazal, da je res ta pes raztrgal to srno in dosegel, da gospod placajo kazen? Mislim, da bi morali nekam zapisat, da lovec lahko ustreli psa, ki goni divjad.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lilit
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.364


« Odgovor #85 : sobota, 02.12.2006 : 10:38:52 »

Ha.

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,3042.msg93362.html#msg93362
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #86 : sobota, 02.12.2006 : 17:41:12 »

V tistem primeru, ga je videl in opozoril lastnika.

Kaj pa če bi se šli paintboll... Se hecam...
Samo nekaj je treba naredit za tiste, ki pač spuščajo pse brez nadzora. Ne pa da se kdo spravi nad reševalca, ki ima zavezanega psa in hodi po cesti, celo!

Tu je ves problem. Ko je treba kaj naredit se ne naredi, ko pa že, kdo nastrada (moji primeri) so pa nedolžni.
In da se spravljajo težit vsem okrog, ker mislijo da so vsemogočni.

Puško bi moral dobiti šele tisti, ki  bi se v nekaj letih dokazal v LD, da jo je vreden, ne pa tisti, ki takoj ko jo dobi z balkona strelja mačke na ulici.

A to se pol prijavi na policijo, če se vidi kaj takega?

Definitivno pa noben pes nesme ne gonit divjad in je ne vznemirjat.

Tega nikoli nisem trdila. Ampak tudi niso vsi psi taki, ki ne znajo ostati na miru, ko mu na pot skoči zajec.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #87 : sobota, 02.12.2006 : 20:32:26 »

Hja, ce se ze gremo posplosevanje,... So ocitno vsi lovci histericni manijaki, vsi psi pa krvolocni preganjalci in ubijalci divjadi.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #88 : nedelja, 03.12.2006 : 11:36:40 »

Ne posplošujem, ampak edino z dvema osebama(lovcema) sem imela normalen pogovor, za vsaj 10 pa niti blizu tega.
Pač vsak sklepa po lastnih izkušnjah. a je to kaj čudnega?

Reševalcu so se pa vsi sedmi lovci čez dva tedna osebno opravičili pred njihovim šefom.

Ampak to ne opravičuje, da so pili in imeli orožje ob enem, pa še težili drugim.

Odnos do živali pa jaz vidim že po tem kakšen odnos imajo do lastnih psov. Lips Sealed
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #89 : nedelja, 03.12.2006 : 12:05:02 »

Jah, ocitno ni posplosevanje nic cudnega, dokler gre za lovce. Ko pa gre za pse in pasme, je pa problem...
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: lovci--kako morejo?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines