mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 23.04.2024 : 18:46:19

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: K23 - Princesa Tai-Či Levjesrčna
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: K23 - Princesa Tai-Či Levjesrčna  (Prebrano 4034 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : nedelja, 29.01.2006 : 21:22:27 »

Princesa Tai-Či Levjesrčna

Že od nekdaj sem si želela imeti psa. Hodila sem v zavetišče Gmajnice sprehajat brezdomne kužke in vsakič imela novo pasjo simpatijo.


Sprehajanje pekinezerja Jakija v zavetišču Gmajnice
Foto: Mladen Pavič


Starše sem prepričevala nekaj dolgih let, dokler niso popustili. In tako se je začel "lov" na brezdomčke. Dolgo smo iskali primernega kužka in končno našli pekinezerja Gizma, ki je iskal nov dom, vendar je bil že oddan. Pekinezi so mi bili že od nekdaj všeč, zato sem to pasmo že precej dobro poznala.

No, sedaj pa k zgodbi moje princeske Tai-Či!

Ker pekinezerja Gizma v starem kraljestvu niso več marali, zaradi njegovih lumparij se je odselil v drugo kraljestvo. Tam se je zaljubil v pekinezko Jenny, s katero sta 24.06.2005 "povila" 6 malih štručk. 4 samičke in 2 samčka. Eden od samčkov je na žalost poginil, zato je ostal samo še eden, blažen med ženami Wink.
15. avgusta pa je k nam prišla naša Tai-Či, najboj živahna psička v leglu (sicer po zunanjosti bolj podobna svojim sorodnikom tibetanskim španjelom).


Prvi dan v novem domu
Foto: Tea Pavič


Prvo noč je mala princeska sicer potočila nekaj solzic Smiley, vendar se je, kot se za pravo dvorno damo spodobi, kaj kmalu potolažila.
Naslednje noči se je želela celo igrati, vendar je dvor dobil prepoved za nočno igro. Sedaj pa se Tai-Či predaja svojemu lepotnemu spancu in ne dela problemov, le kdaj pa kdaj se pride malo pocrkljati k meni v posteljo Smiley.
V dvorcu med tednom zazvoni gong ob sedmih in sledi krajši sprehod. Po sprehodu pa dvorno osebje princeski prinese zajtrk. Dopoldne je njeno veličanstvo ponavadi samo na dvoru, tako si vzame čas zase in verjetno kar lepo drema.


Prvo kopanje
Foto: Petra Pavič


Ko pa njena gardedama (beri: jaz), pride iz šole, sledi dolg sprehod poln norčij in igre. Gardedama vzame za princesko tudi njeno prtljago, v kateri so: igrače (najraje piskajoče in plišaste) in seveda priboljški za razvajanje in pohvalo pasje gospodične. Sprehod je čas tudi za družabno življenje. Zadnje čase so prvi na njeni listi najboljših prijateljev francoski buldogi iz francoskih dvorcev Wink. Na žalost zna biti Tai-Či tudi zelo posesivna, zato je takrat, ko ima igračo, bolje da se ji nihče ne približa. Seveda to ne velja za ljudi. Njih naravnost obožuje! Še posebej pa je zadovoljna s čohljanjem.


Tai-Či z njeno igračko na sprehodu
Foto: Tea Pavič


Po sprehodu ima princeska, kljub divjanju zunaj, še veliko preveč energije, ko pa se nadivja še po dvornih sobanah, le še hitro zaspi. Po popoldanskem spancu pa je skoraj vedno čas za malo resnejše učenje.


Pozorno čakanje na naslednji ukaz
Foto: Petra Pavič


Saj veste, da se za princesko ne spodobi biti neizobražen. Njeno velinčanstvo je zelo bistro in hitro učljivo, šla je celo na kraljevo akademijo - v pasjo šolo na tečaj Vzgoja mladega psa. Tudi jaz, njena gardedama, sem se ogromno naučila tam. Čaka pa jo še mala šola in mogoče še kaj. Tai-Či trenutno uboga na ukaze: sedi, lezi, daj tačko, drugo tačko, ni, ni (s tačko si prikrije očka), daj glas, prosi, sem in pa poleg. Na zadnja dva ukaza sicer še ne uboga ravno najbolje, se bo pa zagotovo tudi to kmalu dobro naučila. Po učenju (končno), pa ima princeska kakor jaz temu rečem prosti čas.


Popoldanski počitek, na nogah gardedame
Foto: Mladen Pavič


Ali spi, se igra, crklja, torej zaposlitve ne manjka. Potem, pa je čas za večerjo. Čisto neučakana jo komaj pričaka, nato pa sledi sprehod po promenandi, po sprehodu pa skok v kraljevo posteljico. Velikokrat ji pred spanjem umijem tudi zobke (kje pa ste že videli princesko z grdimi zobmi?!). Pri tem opravilu je zelo pridna in ne povzroča težav. Dobro se zaveda, da princeske res ne morejo imeti grdih zob, toda to je verjetno samo izgovor, drugače se boji zobozdravnika, čeprav ga še ni nikoli obiskala, vendar jo je to sram priznati Smiley.
Doma imamo tudi princa in princeso, predstavnika morskih prašičkov in princa predstavnika skobčevk, katere Tai-Či zelo rada opazuje. Morskima prašičkoma "krade" tudi seno. Z njima se želi tudi igrati, kar pa na žalost ne gre skupaj, saj je njeno veličanstvo peveč grobo.


Tai-Či pri opazovanju princa Viljema, predstavnika morskih prašičkov
Foto: Tea Pavič


Med vikendi pa je čas za spoznavanje širšega kraljestva (beri: daljši izleti). Ko se pripravi njena nosilnica (= transporter) je vsa neučakana, res radovedno, sveta željno dekletce. Za hojo v hribe je sploh zelo zagnana in njene tačke so precej urne.
In v vsem tem času, ko je gospodična pri nas, torej 5 mesecev, je dobila tudi svoj priimek in sicer je postala Tai-Či Levjesrčna, ker je zelo pogumen pes.

Avtor zgodbe: Tea Pavič
Logiran

Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: K23 - Princesa Tai-Či Levjesrčna
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines