mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 06:53:11

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Peti prst
Strani: [1] 2 3  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Peti prst  (Prebrano 21894 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Asha
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 52


« : sreda, 29.01.2003 : 17:31:12 »

ŽIVJO!
Mogoče bo moje vprašanje zvenelo malo smešno ampak še vedno ne vem ali imajo vsi psi peti prst in če ga imajo kdaj se jim ga odstrani Huh

Hvala za odgovore!
Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #1 : sreda, 29.01.2003 : 23:53:48 »

Nimajo!

Pravzaprav se mi zdi, da jih večina nima. Pri nekaterih pasmah pa je "obvezen del opreme".

T.i. peti prst (eni rečejo tudi "volčji kermpelj") je samo na zadnjih nogah in ga pasmam, pri katerih ni zaželjen, odstranijo kmalu po rojstvu. Mislim tudi, da ni priraščen na kost.

Na prvih nogah pa je vedno 5 prstov.

Lp, B.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #2 : četrtek, 30.01.2003 : 14:15:12 »

Zdi se mi, da je slednik obvezen del opreme le pri beauceronih in briardih, pa še tam mora biti dvojen. Lahko, da še pri kateri pasmi, pa se zdajle ne spomnim.
Drugače se pa slednike odstranjuje takrat kot repe (tako mi je dejal lastnik NLT, ko jih je peljal rezat tako repe kot slednike) torej okrog tretjega dneva starosti.
Mislim, da se večina odloči za ta poseg, ker znajo biti sledniki kar precej občutljiva zadeva. Prijateljica ima jazbečarko s sledniki in mora vsak mesec k veterinarju, ker kremplja rasteta nenormalno hitro in se ji zajedata v meso. Če samo malo zamudi zna biti  za rezultat vnetje, krvavitve in hude bolečine.
Sem pa videla v Lahovem Milenino psičko, ki je imela dvojne slednike s tako dolgimi kremplji, da so se ji že pred davnim časom zajedli v meso in še vedno rastli. Psička je komaj hodila, zato ji je veterinar kar tam poskušal pomagati in je porezal kremplje. Videti je bilo grozno, psica pa je na koncu hodila kot baletka  Cheesy!
Poznam pa tudi še enega kužka, ki s sledniki nima nobenih problemov!  lp
Logiran

Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #3 : petek, 31.01.2003 : 20:35:25 »

Dvojni slednik za vzrej. dovol. mora imet tudi pirenejski planinc. Mislim, da mora lastnik če že ne krajša ostalih krempljev, krajšati redno vsaj slednike, ker se nikakor ne obrabljajo. Moja je ena s ''kupiranimi'' Grin ena pa ima enojnega, s katerim nimam problemov, vendar pa ta zadeva raste zelo hitro. :-/
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #4 : nedelja, 02.02.2003 : 00:05:39 »

"T.i. peti prst (eni rečejo tudi "volčji kermpelj") je samo na zadnjih nogah in ga pasmam, pri katerih ni zaželjen, odstranijo kmalu po rojstvu."

Samo ena opomba! Pes ima lahko peti prst ali slednik tudi na sprednjih tacah. Naš ima vse (to se pravi 4) slednike in ga čisto nič ne ovirajo. Ko mu zadnje strižem, moram paziti, da ne ostane grob krempelj, ker se drugače pri hoji poškoduje sam sebe (to se je zgodilo prvič, ko smo mu strigli kremplje), drugače ga pa nič ne motijo.

Ima jih pa zato, ker je iz prvega legla od vzreditelja in ni vedel, da jih lahko odstrani.  V naslednjemu leglu jih je tistim psom, ki so jih imeli že odstranil. Ampak nimajo pa jih vsi v leglu-prav zanimivo.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #5 : nedelja, 02.02.2003 : 10:40:23 »

Archie! Saj peti prst na sprednjih tacah imajo vsi psi! Ta ni problematičen, ker je veliko bolj priležen k nogi v primerjavi s slednikom, ki ponavadi štrli stran od tace. Je pa potrebno redno striči te kremplje, ker ne pridejo v stik s podlago in se ne obrusijo. lp
Logiran

bryden
še malo sramežljiv
**
Spol: Moški
Sporočil: 57


« Odgovor #6 : torek, 01.04.2003 : 16:46:33 »

hm... a bauceroni imajo slednike na zadnjih nogah? a njih pa to nič ne ovira.. v čem se potem razlikujejo od ostalih?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #7 : sreda, 02.04.2003 : 15:45:14 »

Če se ne moti, morajo imeti slednike vse francoske pasme. Se mi zdi, da Francozi vztrajajo pri tem bolj iz inata, da se njihovi psi razlikujejo  od recimo od Angleških ali pa Nemških. Psov sledniki prav posebno ne motijo, če jim redno strižemo kremplje, se pa vsaj meni zdijo grdi.
Logiran
majave
novinec
*
Sporočil: 21


« Odgovor #8 : sreda, 07.05.2003 : 11:52:51 »

No, aleluja! Smiley

Če bi tole brala prej, mi nebi bilo treba spraševati okoli.
Torej tudi mi, Španci smo zraven. Mastin Espanol - španski mastif naj bi tudi imel dvojni -  5. in 6. prst na zadnjih nogah in naj se ne bi odstranjeval - je zaželjeno, da ga ima. Moj Pablo ga ima - dvojnega samo na eni nogi, na drugi pa ima samo enojnega - 5. prst. Vzrediteljica mi je potem to končno razložila in prav vesela sem bila, da mu tega - 6. prsta ni treba odstranjevati.
Prej pa sem že mislila, da je to kakšna napaka, ki je pri vzrediteljici seveda nisem opazila.

Naj živijo sledniki! (po vaši - forumovski zaslugi zdaj tudi vem, kako se po naše tej zadevi reče)

Živijo!

Maja
Logiran
karin
gost
« Odgovor #9 : sobota, 17.05.2003 : 15:21:40 »

Olja,
meni je veterinarka rekla, da mu bojo Volčji prst odstranili, ko bo malo večji, ker se lahko poškoduje Huh ,
sicer pa me je opozorila, da če bi bil priček rodovniški bi morali za to poskrbeti že vzreditelji, kmalo po njegovem rojstvu. Poseg opravljajo pod narkozo in ne pri živem telesu, sploh pa ne priporočam, da se kdo tega posega loti sam.
Logiran
Anzi
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 2


« Odgovor #10 : ponedeljek, 28.06.2004 : 16:28:43 »

Mene pa zanima kako je z zakrnelim krempljem pod komolcem na sprednji nogi? Naša psica ga npr. nima, sosedova pa ga ima. Ali je to čisto različno od psa do psa ali je s tem podobno kot z modrostnim zobom: nekaterim zraste prej, drugim pozneje?
Sicer kremplja sploh ne pogrešam (psica verjetno tudi ne  Smiley ), zanima me čisto iz radovednosti.
Logiran
Maja.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.065


« Odgovor #11 : petek, 05.11.2004 : 11:06:53 »

Mi imamo ovčarko, ki pa ni rodovniška. Njena mama živi na kmetiji, oče pa tudi-tako da mladički veterinarske oskrbe niso imeli, hrano so jim kuhali...imeli pa so veliko ljubezni.
Ko smo psičko dobili, smo jo takoj peljali k veterinarju cepit... za 5. prst na zadnjih nogah pa je rekel, da se bo odstranil takrat, ko bomo psičko peljali sterilizirat. To se baje samo odščipne in ni nobenega problema.
Logiran
rem
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.248


« Odgovor #12 : sobota, 05.02.2005 : 12:47:27 »

Večinoma vidim, da imajo psi na sprednji tački peti prst, naš ima tudi malo blazinice, ki je prejšnji pes ni imel, krempeljčeke mu redno strižemo, pa si je desni krempeljc že dvakrat poškodoval, ni bilo nič hudega,sami  ga še skrajšamo, pošpricamo z bivacinom, v glavnemga ne moti ga nič, verjetno,ga malo boli ko si ga zalomi, samo pokaže nič slabe volje.
Logiran
KatjaD
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 40



« Odgovor #13 : sobota, 05.02.2005 : 13:16:13 »

Zakrnelega prsta pod komolcem pri psih ni!!! Nekatere pasme pa imajo še vedno prisoten 5 prst - slednik (nekatere pasme celo dvojnega), ki pa se nahaja pod "zapestjem", ne pod komolcem. Pri večini pasem ni dovoljen, zato se mladičem v starosti do 3 dni odstrani. Morajo pa jih npr. imeti briardi, beauceroni,...

Ponavadi ne motijo razen, če si jih pes poškoduje, kar pa je pri nekaterih psih kar pogosto. V takšnem primeru se jih lahko tudi pri odraslem psu odstrani (manjši poseg).
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #14 : četrtek, 10.02.2005 : 08:33:30 »

Pri psih mi je vse jasno, me pa zanima, ko se že zadevi reče "voljčji krempelj" ali ima kdo podatek, če volkovi oz drugi sorodni kanidi imajo ta privesek in kako oni živijo z njim, ko jim ga nihče ne striže?
Logiran
Strani: [1] 2 3  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Peti prst
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines