mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 15:03:02

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Puberteta?!?
Strani: [1] 2  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Puberteta?!?  (Prebrano 18017 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Thor
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 103


« : torek, 10.09.2002 : 21:41:27 »


A je mozno, da je Thor - 3,5 mesecev, oziroma 3 mesece... 3 tedne - ze v puberteti? Zdej se kar nekaj zoperstavlja vsem po vrsti, mene kar vcasih... tko na tanko uscipne (ugrizne) v kako koleno... pa kar za vsako figo mu stopi... uuuups... oprostite izrazu!  Huh Grin Wink

Kaj pa se lahko pricakujemo???

TGT



Logiran
Tjasa
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #1 : sreda, 11.09.2002 : 07:02:02 »

Ojla!

Nisem strokovnjak kar se pubertete pri psih tiče, vendar sem imela s Kaiserjem iste težave pri teh mesecih in mislim, da hoče samo pozornost usmerit nase. Tudi jaz sem bila vsa poščipana Angry Angry, pa ful je ugovarjal za vsako figo (se pravi lajal ko blesav)!! Bo pa minilo, našega je Kazija je. Grin Grin
Potrpi še mesec ali dva pa bo boljše.

LP T.
Logiran
KIN
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 220


« Odgovor #2 : petek, 13.09.2002 : 07:08:53 »

To sem pa tudi jaz pri Kinu opazila. Vsakič, ko se vsede mu ven pogleda.   Shocked Je pa tudi res, da zdaj že bolj pogosto naskakuje tudi druge. Upam, da bo kmalu mimo. A grizenje je tudi kakšen znak za puberteto? lp
Logiran
newfi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 102


« Odgovor #3 : petek, 13.09.2002 : 19:47:13 »

Oh, ta pasja puberteta čist tko so neumni kot pravi človeški pubertetniki. Grin No mi imamo sedaj 3 mesece starega novofundlandčka pa mislim, da ga puberteta še ni ujela  ;)je pa res, da je grizenje v tem času čist normalno, ker začnejo menjavat zobke. Puberteta pa je zame še hujša saj poskušajo nadvladat svojega gospodarja  ::)in zdi se da v tem času pozabijo vse kar smo jih naučili do sedaj, takrat je tudi zelo pomembno, da se jim odločno pove kdo je vodja krdela. Angry No ja to so moje izkušnje, verjetno pa niso vsi kužki enaki. Huh
lp Marjana
Logiran
KIN
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 220


« Odgovor #4 : sobota, 14.09.2002 : 08:40:13 »

Newfi: Kar si napisala je čisto res. Moj Kin hoče postati glavni, kar sem ga naučila je isto kot da ga nebi :-/.Živci pa grejo. Upam, da bo čim preje mimo.lp
Logiran
newfi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 102


« Odgovor #5 : nedelja, 15.09.2002 : 18:31:09 »

Kin, po mojih izkušnjah ta doba traja kar nekaj časa. Živci pa res gredo, vendar se vedno tolažim, da bo kmalu bolje. Ta kmalu pa se je pri naših izkazal tam okoli drugega leta. No ja ampak so še vseeno enkratni.
lp Marjana
Logiran
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« Odgovor #6 : nedelja, 12.01.2003 : 19:03:56 »

Moj psiček je sedaj star 7,5 mesecev in ga že kar malo razganja. Kaj narediti, ko ne uboga več ukaza SEM? Kako ga prepričati, da pride?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #7 : ponedeljek, 13.01.2003 : 14:49:40 »

Pri teh mesecih je za puberteto še prezgodaj. Tako kot otroci imajo tudi psi več obdobij trme, ko preizkušajo, kje so meje in kako daleč lahko grejo s svojim nagajanjem. ( saj veste kako trmasti znajo biti triletniki) Naša naloga je, da jim na primeren način postavimo te meje. Biti moramo potrpežljivi, a hkrati zelo dosledni. Izbruhi jeze so kontaproduktivni, nekaj zvitosti in iznajdlivosti nam pa nam zelo koristi.

Citat
Kaj narediti, ko ne uboga več ukaza SEM? Kako ga prepričati, da pride?

Ali ti pes uide npr v gozd, ali pa se spakuje okrog tebe in se ne pusti prijeti?
V prvem primeru ne pomaga nič drugega, kot da psa nekaj časa ne spuščaš s povodca. Lahko si pomagaš s fleksijem in dolgim povodcem. Delaj vaje za pozornost, odpoklic, vodenje na daljavo...,vse z veliko motivacije. Kadar je pes v težkem obdobju, se ne splača delati vaj, ki zahtevajo dolgo koncentracijo npr prostor ali slalom, ker bo pes naredil preveč napak, stalno ga boš moral popravljati, pes bo izgubil veselje do dela, pa še v konflikt bosta prišla in trma bo samo še večja.
Če ti pes ne uhaja ampak samo nagaja nekje blizu tebe, si lahko pomagaš z dolgo lahko vrvico, ki jo pes VEDNO vleče za seboj, tudi takrat, ko ga imaš še na povodcu. Ne smeš ga voditi za to vrvico, smisel je v tem, da pes ne ve, da jo ima. Psa pokličeš samo takrat, ko je dovolj blizu, da ti lahko po potrebi stopiš na vrvico. Psa spustiš, da prosto teka, v primernem trenutku (ko je pozoren nate in ko je dovolj blizu) ga pokličeš, če pride ga pohvališ in spet spustiš, če pa ne pride stopiš na vrvico, ga še enkrat pokličeš in po potrebi potegneš k sebi. Zadeva deluje 100%, vendar moraš biti dovolj spreten in vztrajen. Ponavadi mora vleči vrvico za sabo vsaj dva meseca. Pozor- če ti uhaja bolj daleč, je zadeva z vrvico nevarna, ker se lahko kam zaplete.
Logiran
shait
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 92


« Odgovor #8 : torek, 14.01.2003 : 13:52:53 »

O puberteti:
Shait je stara 10 mesecev. Preden se je prvič gonila ga je zelo biksala. Tudi ona je naskakovala blazino pri treh mesecih, grizla roke, pozabila da že zna ubogati na ukaz,… Ker je to moj prvi malce problematičen pes, sem si kupila knjigo in sva večino zadev odpravili.
Glede naskakovanja blazin in plišastih medvedov…psiček naskakuje blazino, ker ji hoče povedati da je on ta glaven. Vsaj tako sem prebrala v neki knjigi.Problem rešiš tako da psa zamotiš s kakšno drugo stvarjo, blazino pa odstraniš za nekaj dni. Če ne dojame mu naslednjič vzameš, med naskakovanjem in jo pospraviš.
Če naskakuje tebe enostavno vstaneš in greš. Brez kreganja in smejanja. Malo ga potem pustiš samega in se ne zmeniš zanj.
Podobno je pri grizenju. S tem psiček samo izsiljuje pozornost. Ko te začne gristi se nehaš ukvarjati z njim.

O ukazu SEM:
Starejšo psico smo učili na tak način kot ga je opisala Lanabela.
S Shait pa ne gre, ker je težko pri miru. Tukaj imam tudi jaz še probleme, ker je zelo hyper psička in se na grajo požvižga. Zelo lepo se pa odzove na pohvalo.
Zunaj je največkrat brez vrvice. Na ukaz pride k meni, ker imam brikete v žepu. Tako sva se tudi začeli učiti. Vsakič ko sem jo poklicala in je prišla k meni ter se usedla, sem jo pohvalila in dala briket. Zdaj brikete počasi opuščam.

Zanima me, če ima še kdo hyper psa in kako ga umiriš?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #9 : četrtek, 16.01.2003 : 12:53:09 »

moje samojedke sicer niso ravno hiperaktivne, so pa polne energije in dokler te energije ne sprostijo, je z njimi nemogoče delati kaj resnega. Najbolj se obnese tek ob kolesu, mislim da so tudi dalmatinci kot nalašč za to. V literaturi sicer obstajajo opozorila, da pes pred dopolnjenim letom (ali celo 18 mesecev) nikakor ne bi smel teči ob kolesu. No moje psičke to lepo obvladajo pri 5 mesecih in očitno jim nič ne škodi, saj pri kolesu tecejo tudi še pri 12 letu brez problema. samo to pazim, da mlade psice vedno tečejo kas, da ne vlečejo, pa razdalje ne smejo biti predolge (odrasle lahko galopirajo in tudi vlečejo kolikor jih je volja, utrudim se pa itak prej jaz kot one. Zdaj je velik užitek tek na smučeh, psičko lahko navadiš da teče zraven ali pa da vleče. Samo urejenih smučin se je bolje izogibati, saj  so nekateri tekači prav alergični na pse. Jaz grem najraje po sledeh, ki ostanejo za motornimi sanmi, ko grem nekajkrat po isti progi nastane kar spodobna smučina, samo kaj ko si jo potem začnejo lastiti rekreativci brez psov.
Logiran
lester
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 227


« Odgovor #10 : četrtek, 16.01.2003 : 16:42:13 »


Citat

Samo urejenih smučin se je bolje izogibati, saj  so nekateri tekači prav alergični na pse. Jaz grem najraje po sledeh, ki ostanejo za motornimi sanmi, ko grem nekajkrat po isti progi nastane kar spodobna smučina, samo kaj ko si jo potem začnejo lastiti rekreativci brez psov.

ja urejena smučišča
zadnjič sem bila priča takemu primeru (pes ni tekel direktno ob progi) ampak vseeno se je našel "alergičen smučar-tekač" , pa ga je lastnica psa dobro "zabila" - je rekla, no pa pokažite vstopnico , kolk ste plačal?  
Logiran
shait
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 92


« Odgovor #11 : petek, 17.01.2003 : 07:41:18 »

Ravno včeraj je Shait presenetil tekač. Pa me je ubogala in se ni pognala za njim. Včasih me kar preseneti, kako hitro se uči.
Glede kolesarjenja: tudi mi smo že poskusili kolesariti s Shait in je obvladala že ob prvem poizkusu. To spomlad bomo nadaljevali, ker tako najhitreje pokuri energijo. Do takrat se bomo pa lovili po snegu.
Logiran
majchi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 268


« Odgovor #12 : sreda, 26.11.2003 : 22:54:47 »

pri kateri starosti pa naj bi bli psi v puberteti? Tongue
Logiran
pzorko
rad pišem
****
Spol: Moški
Sporočil: 267


« Odgovor #13 : četrtek, 27.11.2003 : 15:44:55 »

Hehe, zdaj ste veseli, če ima vaš pes že pri parih mesecih znake pubrtete. Kaj pa, če se vam bo tole vleklo do 4 leta starosti? Pa ne bo več takšne žurke pri hiši ane.  Undecided
Logiran
Roxi
novinec
*
Sporočil: 42


« Odgovor #14 : četrtek, 27.11.2003 : 15:58:36 »

 Hehehe...Pri nas se še zmeraj vleče....In mislim da se mu bo še dolgo Grin
Logiran
Strani: [1] 2  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Tema: Puberteta?!?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines