mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 20.04.2024 : 11:06:14

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: novofundlandec - čvek
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 105   Dol
Natisni
Avtor Tema: novofundlandec - čvek  (Prebrano 159822 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
newfi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 102


« : ponedeljek, 15.07.2002 : 19:14:32 »

Kaj pa sreča na vrvici, oglasite se še ljubitelji teh čudovitih kužkov, da še o njih povemo kaj lepega! Huh

lp, Marjana
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #1 : ponedeljek, 15.07.2002 : 21:53:02 »

Jaz sem lani videl tole" srečo na vrvici" ki ni bila na vrvici, ampak je bil na vrvici napihljiv čoln in notri dva otroka, cucek ju je pa vozil gor in dol po morju. No, stran sta odveslala sama, on ju je pa na obalo zvlekel. V gobcu vrv in plavaj. Kaj takega, nisem mogel verjet svojim očem, pa so lastniki rekli, da sploh noče iz vode, in da bi tisti čoln gonil tudi cel dan, če bi mu dovolili. Kaj se vse ne spomnejo tile kosmatinci, hehe...
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #2 : torek, 16.07.2002 : 07:32:57 »

Ravno vceraj sem poslusala to pesem po radiju. In vsi tisti, ki imate zares radi svoje kuzke veste, da je to res ena velika sreca na vrvici.

Jaz imam doma dveletno novofundlanko Miso. Samo colna na zalost nimam  Sad.  Vendar pa gre Misa z menoj na morje in ce ne bo colna, bo pa mene vlekla. Tudi ona bi bila cel dan v vodi, zelo rada gre tauhat z mojim fantom - on vzame masko, pa Miso, plavutk pa skoraj ne rabi - se prime Mise, in ga pelje. Tako sta lahko tudi vec kot pol ure v vodi.

Meni se zdijo novofundlandci res krasni psi, se posebej mi je vsec njihov karakter - miren, stabilen pes, ki ima rad ljudi, pse in vse ostale zivali. Se mi pa zdi skoda, ker se pri nas z njimi skoraj nic ne pocne in potem se polenijo in zredijo... V Sloveniji niti ne obstaja tecaj, kjer bi ucili resevanja iz vode, ker je premalo zainteresiranih. Vendar pa je to delaven pes, ki se ga da marsikaj nauciti.

Lep pozdrav
Logiran
altervita
gost
« Odgovor #3 : torek, 16.07.2002 : 09:00:51 »

Glede na to, da se ful radi kopajo in da so nasplošno "vodni psi", jih je pomojem zelo lahko naučit reševanja iz vode.

...dobra ideja za temo, mogoče je pri nas kdo, ki je bil na kakem podobnem tečaju.
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #4 : torek, 16.07.2002 : 15:59:56 »


Novofundlandci so v tujini zelo cenjeni kot psi za resevanje iz vode. V bistvu so to nalogo opravljali že od vseh začetkov pasme.
Šolajo jih v ta namen med drugim tudi v Italiji nekje blizu Trsta.

Logiran
Breza
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 192


« Odgovor #5 : torek, 16.07.2002 : 16:14:31 »

Halo mm!:)

Me veseli, da ti tud tuki gor...hehehe (kje se srečamo ;-)).

Vidm, da je Miša prava morska deklica!  Grin

Ma sej se mormo kej dobit, da vama s Tanjo pokažem svoj pasji trop, ki se je povečal za eno dolgodlako nemško ovčarko (no ja....pravjo, ni dolgodlaka ampak "atipična" Wink)! Si predstavljaš kako to zgleda, ko so na kupu pasme, k si niso čist nč podobne...  Grin Luda kuca.....ti rečem!  Grin  Grin  Grin

Še dobr, da so naše dame socializirane ... obnašajo se pa tud tko, da bi se lahko od njih mi "v-svet-večnega-hitenja-in-pehanja-za-vsakodnevnim-zaslužkom" ujeti ljudje od njih marsikej naučil. Predvsem velike mere strpnosti, tolerance in občutka za druge Smiley

Sam zdej, odkar sem preseljena na štajerski konc bolj mal hodm po Grosuplju.

Kaj pa s konji se še kej ukvarjaš? Pri nas na celjskem je kar nekaj dobrih varjant za "v sedlo".  Smiley Prid kej pogledat!

Pozdravček tebi in tvoji starejši sestrci...pa jasno tud Miši! Grin



Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #6 : ponedeljek, 12.08.2002 : 11:36:39 »

Pravkar smo se z Miso vrnili iz morja, kjer je dokazala, da je res pravi vodni pes. Ce je bilo le mozno je bila cel dan v vodi. Stala je v vodi in prav nesrecno gledala, dokler ni sel kdo od naju v vodo. Potem je pa vsa vesela zaplavala. Plavala je lahko po pol ure skupaj, pa se ni imela dovolj.  Cheesy

Res bi bilo super, ce bi jo lahko strenirala za resevalca iz vode.
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #7 : torek, 13.08.2002 : 10:01:45 »

Hojla,
Ali mi lahko poveste, kaksna pa je karakterno ta pasma? Ali so primerni za zacetnike, enostavni za solanje itd..?
P.S. Ravno letos sem na morju opazovala enega novofundlanca, ki sploh ni hotel iz vode.  Grin Ful je bil posrecen...
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #8 : sreda, 14.08.2002 : 07:04:53 »

Da nisi morda videla nase Mise Grin?

Za moje pojme imajo newfiji super znacaj. So izredno prijazni do ljudi (no, kot mladicki morda se prevec, saj silijo v vsakega mimoidocega), dobro se razumejo s psmi (no, nasa je psicka, pri psih se vseeno lahko pokaze kaksna dominantnost ipd), pa tudi z ostalimi zivalmi ni tezav. Nasa Misa je dobila prvo muco sostanovalko pri dveh letih, pa sta postale prave prijateljice.

Glede ucljivosti je pri nas instruktor vedno govoril, da so to ena najbolj zabitih in trdih psov za solanje, kljub temu pa je bila ona najboljsa v svojem tecaju Grin. Zelo hitro je pokapirala nove vaje. Seveda pa sem z njo zelo veliko delala. In res je, da znajo biti trmasti - vsa fora je le v tem, da si ti se bolj trmast kot oni. Pa pri vzgoji ne sme biti nobene fizicne sile - pri nas je bil ze poteg s povodcem dovolj, da se je ustavila in ni hotela nikamor vec.

No nasa Misa je, kar se tice karakterja, res pravi cukrcek, samo na zalost ima kar nekaj zdravstvenih tezav - te pa so pri tej pasmi zelo pogoste, tako da mora vsak, ki se odloca za nakup zares preveriti kaksnega psa bo kupil. Na zalost pri nas za vzrejo se niso potrebni pregledi srca, prav tako kot ne slikanja komolcev...

Toliko zares na kratko Grin, o novofudlancih bi jaz lahko pisala še in še Roll Eyes.
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #9 : sreda, 14.08.2002 : 07:50:46 »

mm, hvala. Kaksne zdravstvene probleme pa imajo?
Meni se zdijo (kot opazovalcu) ful lustni psi, prijetni, mirni, obvladani...
Lep pozdravcek.
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #10 : petek, 16.08.2002 : 08:09:06 »

Pri novofudlancih so zelo pogoste displazije - kolkov in komolcev, poleg tega imajo menda pogosto težave s srcem (ne vem točno za kaj gre, vendar pa v Ameriki večina vzrediteljev slika tudi srca predno vzreja svoje pse), težave znajo biti tudi z očmi - če imajo oči preveč odprte (to je sicer napaka, ampak zelo pogosta), pa kot vse pasme s povešenimi ušesi pogosta vnetja le teh in poleti težave s kožo - zaradi pregoste dlake in vlage, ki se lahko zadržuje pod njo.

Mislim, da so to vse take pogostejše. Saj mene tiste s kožo ali pa ušesi niti ne motijo, bojim pa se zaradi sklepov, saj pri svoji psici že opažam rahlo spremenjeno gibanje in se bojim kako se bo to razvijalo.

Kar se pa tiče obvladanosti, je pa čisto res.  Jaz sem bila prav ponosna na Mišo, ko je na sprehodu za njo pritekla malo manjša psica, lajala in se zaganjala vanjo, Misa je pa ni niti kaj dosti porajtala.

Tudi precej mirni so, vendar šele ko odrastejo. Kot mladiči pa so prav take živahne, nagajive kepice, kot vsi ostali - le s to razliko, da so te kepice kmalu težke 40 kg in še vedno otročje.

Lp, mm
Logiran
Taj
gost
« Odgovor #11 : ponedeljek, 19.08.2002 : 15:20:08 »

Tisto, da so fundiji zabiti psi sploh ni res. Jst in moj Tom sva tud zelo uspešna v šoli. Pri 4 mesecih zna že ogrooomno stvari. Ne rab dolg da se nauči določene finte. Inštruktorca pa mi je rekla, da je nekje prebrala, da so to psi, ki se hitro naučijo neke stvari, vendar jo tud kmal pozabjo, če se ne ukvarjaš z njim.
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #12 : torek, 20.08.2002 : 07:09:17 »

Ja, res se izredno hitro učijo - moja se je naučila "sedi" že prvi teden, ko sem jo imela pri sebi. Poleg tega pa je bila tudi najbolj pridna psička na tečaju (najbolj mirna in z nobenim psom ni bila "skregana").  Jaz sem s svojo naredila izpit C, hotela sem tudi IPO 1 in vem, da bi ga uspešno opravile, vendar so bili zdravstveni razlogi zato, da sva nehale s poslušnostjo in obrambo (pri IPO 1 je zraven že skakalnica, ki ni ravno super za psa z ne najboljšimi komolci in kolki). Vendar pa še vedno slediva in psička še vedno kaže velik interes za delo.

Tako ali tako ta pasma ne bi smela imeti tak sloves - da so to leni psi, ki ne rabilo dosti gibanja, itd. To sploh ni res. To so v osnovi delovni psi in da so res srečni potrebujejo različne aktivnosti - vse v sodelovanju s svojim človekom. Je pa res, da če jih pustiš, da samo ležijo doma, se temu hitro prilagodijo in potem res ne zmorejo ničesar več in postanejo navadni "couch potato"-ji.

Taj - to pomeni, da imaš ti sedaj 4 mesece starega newfija? Imaš načrte, kaj početi z njim, ali je morda namenjen za razstave? Napiši kaj.
Logiran
Taj
gost
« Odgovor #13 : torek, 20.08.2002 : 09:19:57 »

S Tomom septembra uradno začneva malo šolo, ker sva bila prej malo prepozna. Za enkrat mu dobro kaže, da bi se dalo z njem kaj več doseči, ko bova vidla kako uspešna sva, se pa odločiva o nadalnjem šolanju. Drugače pa nimava kakšnih visokih ciljev, tako da razstave niso v načrtu. Najin cilj je samo da se imava dober. In se tudi imava razen v trenutkih ko so zobki malo preostri in ko kaže svojo dominantnost (baje da je fajn dominanten).
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #14 : četrtek, 22.08.2002 : 08:20:27 »

Uf ti ostri zobki!  Ko ga odvajaš grizenja, poskusi to njegovo lastnost preusmeriti v kaj drugega - jaz sem svojo naučila nežnega prijema roke (to morajo znati tisti, ki rešujejo iz vode), tako da me še sedaj kdaj ko pridem domov prime za roko in me kam odpelje. Poleg tega gre občasno z nami v trgovina in vedno ona nese košaro... Pa seveda igranje...
Uf, bi kar spet imela kakšnega mladička. Z njimi je takooo zabavno!
Veliko zabave, vama želim!
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 105   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: novofundlandec - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines