mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 26.04.2024 : 22:35:17

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: novofundlandec - čvek
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 105   Dol
Natisni
Avtor Tema: novofundlandec - čvek  (Prebrano 160111 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Taj
gost
« Odgovor #15 : četrtek, 22.08.2002 : 10:15:47 »

Glede grizenja sem ugotovila, da edino to pomaga, da preusmerim pozornost na kaj drugega - ponavadi na njegovo najljubšo igračo - mojega cviljenja od bolečin se je kmalu navadil in ga ni več motilo, prijem za gobček ga je pa še bolj razjezil. Moram pa reči, da se stanje izboljšuje, ker ima že kar nekaj novih zobkov (8!!!). Verjetno ga vse skupaj kar fajn srbi ker sem videla, da se spravi gristi tudi železo in velikokrat se drgne ob betonska tla z gobčkom. Opazila pa sem, da je že začel opozarjati, če se kaj dogaja okoli hiše - posebej ponoči - nisem še ugotovila ali iz dolgčasa ali iz strahu, ker pogosto laja kar brez vzroka.
Vodo ima sicer rad, vendar gre zaenkrat samo do vratu globoko. Kdaj lahko pričakujem, da bo zares zaplaval. Enkrat sicer že je, ker mu je spodrsnilo, a je šel takoj ven.
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #16 : petek, 23.08.2002 : 06:39:50 »

Moja Miša je čisto zares začela plavati tam nekje pri šestih, sedmih mesecih. Smo šle pa takrat ravno na morje in smo plavale skupaj. Še sedaj sama skoraj ne gre plavati - v vodi se samo namaka (no, morda kdaj za kakšno žogco ali palco), če pa gre plavat kdo od njenih, potem je pa taglavna. Grin

Sicer pa žal ne drži več povsem, da so vsi novofundladci dobri plavalci - za kar nekaj sem jih slišala, da sploh nočejo plavati. Kaj čmo, ko pa selekcija ne temelji več na tem, ampak bolj na zunanjosti. Huh
Logiran
newfi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 102


« Odgovor #17 : petek, 23.08.2002 : 20:28:05 »

Hi!
Končno smo popravili naš net in se spet lahko pridružim klepetu o njufijih. Naj povem, da imamo pri nas zaenkrat dva, malo starejšega bogega (ima hudo displzijo kolkov, hude kožne težave, prebavne težave in za nameček še redna vnetja ušes,itd) psa in še zelo mlado samičko. Res ima ta pasma kar nekaj zdravstvenih težav in se strinjam, da je res potrebno paziti od koga se kupi psa. Kar se pa tiče pameti pa se nikakor ne strinjam, da je neumen prej bi rekla prepameten saj težko uboga ukaze, ki niso bogato nagrajeni z različnimi dodatki. Grin Grin Tudi s trditvijo, da pozabi kar se enkrat nauči se nikakor ne morem strinjati, saj po mojih izkušnjah nikakor ne pozabijo kar znajo, je pa res da vedno niso pripravljeni tega kar znajo tudi pokazati. Wink Wink Res so to izredni vodni psi in pri nas oba zelo lepo in zelo dobro plavata, vendar pa se starejšemu ne da kaj preveč,  raje stoji v vodi in opazuje dogajanja okoli sebe. Psička pa je dejansko nora na plavanje in reševanje iz vode, seveda tudi tistih, ki to nikakor ne potrebujejo. Smiley Smiley Smiley Uf koliko lepega bi še lahko povedala o njih, pa naj bo zaenkrat dovolj.

Aha, piknik super!!!! Grin Grin Grin      lp Marjana  
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #18 : torek, 03.09.2002 : 08:09:36 »

Nekaj časa me ni bilo, sedaj pa lahko tudi jaz spet kaj napišem. Res je fino poznati še kakšnega lastnika "tvoje " pasme. Mene naprimer zanima, kako se pri vas, Marjana, ubadate z zdravstvenimi težavami svojega starejšega psa. Moja je sicer šele dobri dve leti stara, a me že sedaj vse skrbi - predvsem displazija. Ne vem, kaj je za psičko boljše, ali naj ji pustim, da divja, kot želi (včasih iz samega užitka teka po travnikih, kot bi bila kakšen seter), ali bi jo morala umirjati (glede na to tekanje, nimam občutka, da bi jo kaj bolelo, vem pa, da nima dorih ne komolcev, ne kolkov). In to, kakšno gibanje je bolj priporočljivo - ali je to počasna hoja, ali počasen zmeren tek?

Prosim za vaše izkušnje. Huh

Sicer pa to, da so ti psi neumni, nisem rekla jaz, ampak moj inštruktor (seveda pa sva mu z najinim primerom dokazali, da to ni res Grin).

Lep pozdrav,
mm

P.S:Piknik bi bil pa res super.
Logiran
newfi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 102


« Odgovor #19 : torek, 03.09.2002 : 21:24:18 »

Zdravo mm!
O tem kaj vse smo mi doživeli z našim Švrkom bi lahko napisala cel roman. Pa vendar tvoja kužika sodeč po tem kar si napisala kako divja kot kakšen seter, le nima po mojem mnenju kakšne hujše oblike displazije. Naš Švrk nikoli v življenju ni dobro hodil kaj šele tekel, za kas sploh ne ve da obstaja, težko se pobira, že malo daljši sprehod pa je zanj prava muka.Zgodilo se nam je da smo morali domov po avto, ker ni mogel več hoditi. Zelo pomembno je pri displaziji, da je pes vitek, da resnično dobiva zase primerno hrano z ne premalo in ne preveč mineralov in vitaminov, kar se pa tiče gibanja pa toliko kolikor ga sam zmore. Če te še kaj zanima ti z veseljem povem.
Lp, Marjana
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #20 : sreda, 04.09.2002 : 07:03:28 »

Uh, zanima me še cel kup stvari Wink. Na primer, kako vi hranite vaša dva velikana. Jaz sem malo brala po raznih tujih forumih na temo novofundlancev in moram reč, da so vso hrano, ki se jo da dobiti pri nas, precej skritizirali. Moja psička je zelo suha (včasih se mi zdi že preveč, ampak ker je na sprehodih dovolj živahna, je ne mislim namerno rediti), rada pa poje čisto vse.

Dosti se govori tudi o dodatkih k prehrani, pri displaziji predvsem o glukozaminu in hondrotinu (upam, da sem prav napisala), ki naj bi precej pomagali. A kaj veste o tem?

Lep pozdrav,
mm
Logiran
newfi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 102


« Odgovor #21 : ponedeljek, 09.09.2002 : 19:47:41 »

Hi
Mi naše dva in moram se pohvalit še tretjega, ki pa še ni velikan, ker ima šele 3 mesece, hranimo izključno samo z briketirano hrano in sicer Nutro choice lamb&rice adult, malega pa z Nutro choice puppy lamb&rice. Moram reč, da imamo pri tem ful dobre rezultate kar se tiče dlake, kože, prebave in v končni fazi tudi rasti. Nikoli več pa ne bomo dodajali nikakršnih dodatkov k tej prehrani, ker smo pri Švrku ravno s tem najbolj mem udarili. Prepričana sem, da smo mu z dodatki še dodali stopnjo displazije oz. nakopali še razne kostne izrastke, da o skrivljenih prstih ne govorim. Zato sem odločno proti dodatkom, če pa že moram kaj dodat je to samo ca sandos forte. Samo malemu damo enkrat dnevno jogurt s 3,2 maščobe in corn flakes.

lp Marjana
Logiran
Skaana
gost
« Odgovor #22 : nedelja, 13.10.2002 : 19:57:17 »

Lep pozdrav, njufjeljubci.

Šele zdaj sem vas zasledila. Vesela sem prisrčnega klepeta o teh naših velikih cartljivcih. Sama imam sedem in pol let starega beločrnčka, ki je zdrav in živahen in prav nič star. Pa vendarle me je strah... Njegov oče, italjan je pri dvanajstih še na nogah, vendar se že zalo hitro utrudi, mama mojega psa pa je stara 10 let in je še živahna kot pri dveh letih. Ima toraj dobra gene in vesela sem, da je tako. Spomladi nameravam kupiti tudi psičko, za družbo.
Ko prebiram vaše opise, se mi zdi, kot da opisujete mojega psa. Pa saj so vsi enaki - dobrodušni cartljivci, zaljubljeni v vodo.
Tudi moj Starck zelo rad teče, pravi šprinter je in nima težav z gibanjem, displazijo ima 0. Res pa je, da sem zelo pazila na stopnice in na prehrano, dokler ni odrastel (do 3 let starosti).
je zelo brihten, brez težav se je naučil osnovnih ukazov, ker ga nisem mogla voziti v pasjo šolo. Težavo nama dela le odpoklic, kadar je kaj zanimivega...
Newfi, vaš Švrk se mi po eni strani zelo smili, po drugi pa tudi ne, ker ima čudovito družino. Popolnoma se strinjam z vami glede pregrane. Tudi jaz sem svojega psa hranila popolnoma anako. Le da z Eukanubo. In z dodajanjem jogurta in kalcija v privem letu. Sedaj počasi prehajam na lamb&rice.

Tudi jaz se veselim za Oskarja. Kje pa je njegov novi dom?
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #23 : ponedeljek, 14.10.2002 : 08:51:14 »

Skaana, lepo je slišati še kakšnega lastnika njufijev! Sploh s takimi optimističnimi informacijami. Tvoj avatar pa je krasen - glede na to, da pišeš le o enem psu, domnevam da vsi ti lepotci niso tvoji?
Logiran
Aja
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 40


« Odgovor #24 : ponedeljek, 14.10.2002 : 13:14:39 »

Sem vesela, da bo Starck dobil druzbo. No, verjetno pa vsi vemo, da druzba mladicka oz. mlajsega psa pomladi starejsega psa. Tako je moja Ina dozivela 16 let v druzbi mlajsih njufkotov.  Cheesy
In pri 16. je skakala z njimi, kot bi bila stara pet let.  Cheesy Pa same neumnosti so ji hodile po glavi.

Lepi spomini, ki jih privoscim vsakomur.

Alenka
Logiran
Skaana
gost
« Odgovor #25 : torek, 15.10.2002 : 18:05:31 »

Pozdravljeni,

:oAja, če prav razumem je novofundlandka živela 16 le??? To je pa ZELOOOO razveseljivo. Upam, da bo pri meni tudi tako. Delam na tem. Kaj je pa ona jedla? Kiss

:Dmm, to je slikica izpred sedmih let, ko se je začela najina pravljica. Na njej je Starck z bratci in sestrami (bilo je prvo leglo beločrnčkov v Sloveniji).  Wink

Aja, pa še nekaj. Videla sem slikico z novofundladcema v bazenu in sem se spomnila nečesa... Zaradi neozdravljive zaljubljenosti v vodo, moramo na naše cartljivce še posebej ob bazenu nenehno paziti. Zato, ker gredo takoj notri, ven pa velikokrat ne morejo sami (Starckova sestrica je od izčrpanosti umrla, ker ni mogla splezati iz bazena - lasniki so imeli bazen doma in so jo pustili za nekaj ur samo. Nihče ni pomislil...).

A to so že druge zgodbe, ki pa se jih tudi mora povedati. Cry

Se kdo od vas udeležuje razstav?

En sonček za vse... Grin
Logiran
Aja
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 40


« Odgovor #26 : sreda, 16.10.2002 : 10:35:37 »

Zdravo!

Glede nase Ine pa naslednje. Verjetno, da je dozivela toliko let je pripomogla tudi njena konstitucija - namrec bila je zelo nezna. Kar je pa pri danasnjem standardu novofundlandca povsem drugace.
Je pa res, da smo zelo pazili glede prehrane. Na zacetku njenega zivljenja smo ji kuhali (namrec takrat se briketirane hrane pri nas se ni dobilo), potem pa smo jo pocasi navadili na brikete.
Res je dozivela lepo starost in na to smo vsi ponosni - bila nasa prva novofundlandka in na njo nas vezejo spomini ter seveda polne stene njenih fotografij.

Glede vode. Pravi novofundlandec luze ne sme zgresiti, kaj sele bazena ali pa potoka.  Grin

LP A
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #27 : četrtek, 17.10.2002 : 06:59:25 »

Na žalost je res tako, da tisto, kar je očem prijetno ni vedno najboljše za psa - tu apeliram na Ino in njeno nežno konstitucijo v primerjavi z zaželjeno močno konstitucijo in velikost.

Moram priznati, da so meni tudi najbolj všeč veliki in močni novofudlandci z medvedkasto glavo ipd. Ampak, če to pomeni, da ima pes večje verjetnosti za razne bolezni in kratko življenje, potem raje vidim, da so malo manj "lepi". Meni je pri tej pasmi predvsem pomemben značaj.

Skaana - me je prav pretreslo, ko sem prebrala o Starckovi sestrici - ubogo bitjece. Je pa prav, da se na take stvari opozori, ker mislim, da drugače res ne pomisliš. (Sicer pri meni teh nevarnosti ni, saj nimam bazena  Shocked)

Veliko užitka vsem z vašimi kosmatinci (uh, moja trenutno ni nič kaj preveč kosmata, upam, da ji bo podlanka kaj kmalu zrastla, da je ne bo zeblo pozimi).

Lp
Logiran
Aja
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 40


« Odgovor #28 : petek, 18.10.2002 : 13:27:30 »

Zdravo!

Moram priznati, da so meni medvedasti njufkoti (ameriski tip novofundlandca) vec kot vsec.  Cheesy Cheesy Pa oblika glave in gobca - samo gledal bi jih pa cmokal po gobcku.  Smiley Eni veliki mediji so.

Resnicno pa je, da je zdravje kuzka na prvem mestu. Vsekakor moramo paziti na to in na dedne bolezni, ki jih imajo njufkoti. Pa tukaj ne mislim samo na dispalzijo, ampak tudi na komolcno displazijo, srcna obolenja in debelost.  Sad

Ali ima kateri od vasih kuzkov probleme s srcem? Pri nas je zaenkrat sreca! Vsi zdravi.  Cheesy

lp A

Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #29 : petek, 18.10.2002 : 13:40:57 »

Kako pa se ugotovi, da ima pes težave s srcem?
Jaz moje ne mislim vzrejati (nima rodovnika in je sterilizirana), tako da na kakšne raziskave nisem hodila, razen slikanja kolkov in komolcev, ker sem pravilno sumila, da na tem področju ni vse vredu. Sicer pa je zelo živahna in nima nikakršnih zdravstvenih težav (trkam na les), razen manjših težav s kožo, ki pa so sedaj kar pod kontrolo.

Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 105   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 2  |  Tema: novofundlandec - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines