mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 02:45:04

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Nabava hišnih živali - kaj je potrebno vedeti predno se odločimo
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Dol
Natisni
Avtor Tema: Nabava hišnih živali - kaj je potrebno vedeti predno se odločimo  (Prebrano 77591 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« : ponedeljek, 16.04.2007 : 09:57:50 »

Verjetno ste o tem že veliko predebatirali, a ker se vedno znova pojavljajo teme o nakupu in posvajanju pa potem oddajanju živali v azile, se mi zdi koristo napisati par napotkov, ki nasplošno zadevajo temo ˝nakup živali˝.. v upanju, da pomaga pri osveščanju in zmanjševanju neželjenih živali..


Kriteriji za odločitev o nabavi hišnih živali

Nabava hišne živali predstavlja eno izmed pomembnejših odločitev; to še posebej velja za tiste lastnike in njihove družinske člane, ki se zanjo odločajo prvič.

Preden se ljudje odločijo imeti žival, se morajo zavedati, da nabavljajo živo bitje, ki zahteva vsakodnevno skrb v smislu: prehrane, nege in sprehodov, zaščite pred nalezljivimi obolenji, pa tudi skrb in stroške ob bolezni ali pa poškodbi živali. Nekaterih od njih ne moremo pustiti samih dalj časa, pač pa zahtevajo vsakodnevno oskrbo; to pomeni, da jim morajo npr. vzeti s seboj na dopust ali pa za čas njihove odsotnosti za njih zagotoviti skrbnika oz. ga oddati v hotel.

Da bi se izognili kasnejšemu razočaranju, ki se največkrat nanaša na nepredvidene obveznosti, ki jih prinaša lastništvo živali in na neizpolnjena pričakovanja v zvezi z njimi, naj bo nakup živali skrbno premišljena in pretehtana poteza. Pomembno je, da se ne ravnamo samo po estetskih ali zunanjih merilih. Upoštevati moramo, kakšne razmere lahko živali nudimo in kaj od nje pričakujemo.

Da bo odločitev že v osnovi pravilna, si mora novi lastnik odgovoriti na naslednja vprašanja:

- Ali ima primerne razmere za njihovo nastanitev? Predvsem psi večjih ali lovskih pasem zahtevajo veliko prostora za nastanitev in za gibanje, zato so primernejši za lastnike, ki imajo hiše z vrtom. Večini hišnih živali ustreza tudi omejen prostor v stanovanju.

- Koliko časa ima za ukvarjanje z živalmi? Za psa potrebuje vsaj dve uri prostega časa, ki ju bo namenil za prehrano in nego in za sprehod najmanj dvakrat na dan. Za oskrbo akvarija, ki ima vso ustrezno tehnično opremo, pa rabimo samo nekaj minut na dan. Seveda večina hišnih živali lastnikovega časa ne potrebuje samo za zadovoljevanje materialnih potreb. Hišne živali so tudi socialna bitja in za normalen razvoj potrebujejo tudi družbo.

- Ali se z nakupom živali in z obveznostmi, ki jih prinaša žival, strinjajo tudi preostali člani družine in okolica? Nekateri ljudje se bojijo psov, lahko so alergični na dlako, zato moramo pred nabavo upoštevati tudi njihove upravičene razloge proti nabavi živali.

- Ali so pripravljeni na dodatne stroške, povezane z vzdrževanjem živali? Nakup hišne živali je šele začetni in velikokrat manjši strošek od cene opreme za namestitev in stroškov vsakodnevne prehrane, veterinarske nege, obveznih cepljenj…

- Ali imajo zadosti časa in volje, da bodo svoje živali ustrezno vzgojili in izšolali? To velja predvsem za pse v urbanem okolju, saj morajo za uspešno bivanje poznati vsaj osnovne vaje ubogljivosti, da ne pride do težav z ugrizi ljudi ali do pretepov z drugimi psi.

Za lastništvo nekaterih živali, npr. delovnih in lovskih psov, morajo lastniki pozitivno odgovoriti na vsa zastavljena vprašanja, za rejo manjšega števila zlatih ribic pa ima ustrezne razmere skorajda vsak.

Imeti hišno žival pomeni imeti dodatne vsakodnevne obveznosti in tudi stroške. V praksi smo vse prepogosto priča prenagljenim odločitvam, ki zadevajo nakup živali, mnogi se namreč za nakup odločajo brez tehtnega razmisleka, največkrat zaradi prijetne zunanjosti, ki jo izkazuje določena vrsta živali ali pasma ali pa njegovih značajskih lastnosti, ki ustrezajo bodočemu kupcu. Neredko so živali darilo otrokom za uspešno delo v šoli ali pa prijatelju za rojstni dan. Takšna ravnanja pa se v praksi v večini primerov izkažejo kot popolnoma zgrešena.

Pomembno je, da se ljudje, ki prvič nabavljajo določeno vrsto živali, natančno pozanimajo o potrebah in pogojih za njihovo rejo bodisi pri lastnikih, ki takšne živali že imajo, ali pa iz strokovne literature. Veliko napotkov za rejo je v zadnjem času objavljeno tudi na internetu, pri presojanju teh informacij pa moramo biti previdni, saj se včasih za njimi skriva tudi komercialni interes.




Izbira živali


Splošni napotki

Hišno žival lahko novi lastniki nabavijo v specializiranih trgovinah za male živali. Informacije o tem, kaj je povsem ustrezno za nabavo npr. ribic, lahko pridobijo preko oglasov v časopisih ali neposredno pri rejcih, kar je ne glede na vrsto živali običajno najbolje. Kupci naj se vedno pozanimajo, v kakšnih razmerah so bile živali vzrejene, pozorni morajo biti na zdravstveno stanje novonabavljenih živali in na ustrezno dokumentacijo. Velikokrat se pojavljajo preprodajalci živali, ki jih dobavljajo iz t.i. masovne (farmske) vzreje. Tam običajno nimajo nikakršnih možnosti, da bi se intenzivno ukvarjali s posameznimi mladiči, zato so pri njih pogosto vprašljive značajske lastnosti in zdravstveno stanje, neredko pa tudi poreklo živali. Pri nabavi pasemskega psa ali mačke je ključnega pomena, da mladič izhaja iz načrtne vzreje in ima priznan rodovnik. Kupci lahko dobijo podatke o predvidenih leglih v kinoloških ali felinoloških organizacijah, pa tudi za rejo drugih vrst živali obstajajo rejske organizacije, npr. Društvo rejcev malih živali. Primerno je, da si trgovine in veterinarske organizacije pridobijo naslove rejcev ali organizacij in jih posredujejo morebitnim novim kupcem. Pri nabavi novih živali je vredno za nasvet povprašati izkušenega rejca ali lastnika določene vrste živali.


Starost živali ob nakupu

Pri nabavi sesalcev morajo kupci paziti, da so mladiči dosegli starost, ko jih lahko brez posledic za nadaljnji razvoj odvzamemo materam. Pri nabavi psičkov in muc je koristno, da si novi lastniki mladiče ogledajo že v leglu pred nabavo in tako spoznajo njihove lastnosti. Z nabavo mladiča lahko lastniki žival lažje vzgojijo po svojih potrebah in se s tem izognejo morebitnim slabim pridobljenim lastnostim. Mlade živali so bolj prilagodljive in se lažje vklopijo v novo okolje.

Nakup starejše živali je v smislu njene dokončne zunanje podobe pa tudi delovnih lastnosti zagotovo manj tvegan. Vendar moramo pri njih računati tudi na pridobljene napake, ki so posledica nepravilne vzgoje in zato vplivajo na njihove značajske in delovne lastnosti (npr. pri psih popadljivost do drugih psov ali oseb, nagnjenost do potepanja …). Zato je pri nakupu starejše živali potrebna posebna previdnost, poleg tega pa privajanje na novo okolje in odpravljanje morebitnih napak od novega lastnika zahteva bistveno več znanja. Velikokrat se tudi zgodi, da kupec nabavi papigo, da bi jo naučil ˝govoriti˝, pa se kasneje izkaže, da je za kaj takega že prestara.

Posebno pomembna je nabava mladih živali pri vrstah s kratko življenjsko dobo, npr. hrčkih, ki živijo povprečno samo 2-3 leta, saj lahko nabavljena starejša žival kaj kmalu pogine.


Spol novonabavljene živali

Spol je pomemben, če je lastnik žival nabavil za razplod. Neplemenske pse in mačke je bolje kastrirati oz. sterilizirati, če jih ne nabavljamo za razplod, saj tako odpadejo neprijetnosti ob gonjenju, tako pri moških kot ženskih živalih.

Na spol so vezane tudi nekatere značajske lastnosti. Pri psih so samci močnejše osebnosti, zato jih je težje šolati, so tudi bolj bojeviti. Pri malih živalih, ki jih imamo v skupinah, je pomembno, da smo pozorni na njihov spol; če redimo oba spola, se znajo kaj hitro prekomerno razmnožiti.



Upam, da bo koristno, če pa je tole že kje in je odveč boste pa že sami korigirali a ne?  Wink

Lp
Logiran
Sleepy
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.129


« Odgovor #1 : sreda, 25.04.2007 : 09:35:45 »

No, da ne smetim teme o Borisu, bom napisala sem "svojo" izkušnjo. Opažam namreč, da pediatri zelo radi za take in drugačne napade, ki jih imajo otroci, obtožijo psa, še posebno če živi v stanovanju. Ne vem zakaj, saj se nenazadnje otroci s pasjo dlako vede ali nevede srečajo tudi zunaj, saj veter nosi po zraku vse mogoče reči, pa tudi kašno dlako.
No, pa zdej "moj" primer.
V zavetišče je prišel zelo žalosten oče s svojo psico, ker naj bi bil otrok alergičen, in je pediater odredil "nujno izselitev" psa. Ni bil dovolj boks zunaj, niti preselitev psa k otrokovim starim staršem (hm.... no, sej... nekako se mi svita, zakaj je tast in tašča nista hotela  Huh) in otrokova mama je odločila, da gre psica v azil. Nekaj dni po tem, je imel otrok ponoven napad. Pojma nimate, kako vesel je bil oče, ko me je klical, da psice ne bi oddali dokler ji nazaj ne postavi boks in jo odpelje domov.
Torej, hočem rečt, da so psi kar apriori krivi za alergije, pogosto brez konkretnih testov in dokazov. Kolikor vem, je edina prava alergološka klinika na Bledu, in kar dvomim, da so bili vsi, ki imajo "alergijo na pse" tam na testih in imajo tovrstno alergijo tudi dokazano. Bi rekla, da gre nemalokrat bolj za namišljeno alergijo.
Poleg tega gre pri alergiji za odziv imunskega sistema, ki določene snovi spozna kot viruse in jih napade. Zelo pogosto so tisti, ki imajo to pasjo alergijo dokazano, alergični le na dlako drugih psov, na lastnega psa pa se telo navadi, seveda pa se je pametno malce izogobat nenehnemu stiku, da si telo lahko opomore (recimo kuža naj spi na svoji posteslji). Tako da mislim, da bi bilo dobro predno se odločimo za drastične ukrepe pridobit konkretne dokaze in poiskat ugodnejše rešitve.
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #2 : sreda, 25.04.2007 : 09:51:42 »

Moja stara mama je alergična, med drugim, tudi na pse. To smo ugotovili, ko je teti prinesla domov majhno kepico - shi tzu ja. Pred tem smo imeli po tri pse in nikoli nič. Hm, kaj pa sedaj? Stanje je bilo grozno, neprespane noči, mama se je dušila, cele noči je prebedela pri odprtem oknu ali celo zunaj. Pa je bil kuža v pritličju, ona pa v 1 nadstropju. Zdravila niso pomagala. Teti je bila že čisto obupana. Razmišljali smo, da bi psička vzela jaz, čeprav sem že imela psa. Ker je bilo res nevzdržno. Mama je pristala v bolnici. Po vseh testih in preiskavah so ji ugotovili alergijo na nič koliko alergenov. In ker je tako, sedaj pazi da ne prihaja v stik z njimi, vsaj ne bolj, kot je nujno ali neizogibno, kuža pa je ostal tam. Ker alergija je, če ne na psa, pa na prah, volno, barvo za lase... In poleg tega je reakcija na psa izginila, čim je zamenjal otroško dlako.
Moja mama je čudovita. Verjamem, da so redki ki bi tako potrpeli. Ona je. In prav ona je izjavila, da pes ne gre nikamor, saj se s tem ne bo izognila alergiji. In ne pravim, da bi morali vsi postopati enako. Vem kako je grozno boriti se za zrak in trpeti pekoč občutek v grlu in nosu. Moja mama je stara, kot mali otroci težje prenaša take težave. In če ne bi bilo bolje, bi sigurno umaknili psa, saj smo vsi tpeli z njo. Na srečo to ni bilo potrebno, naučili smo se pa nekaj novega o alergiji. Tudi testi niso vedno verodostojni. Alergije so neka čudna boleze, pojavijo se in izginejo, velikokrat se vzroka ne da ugotoviti. In če se ugotovi šele v stiku z živalijo, potem je takrat že prepozno za razmišljanje, ker je živalca že doma. Ne moreš predvideti, da se bo to zgodilo, edino če se gremo vsi prej testirati.
Ko se zgodi, je pa hudo, vem. In če je edina rešitev oddaja psa... Ampak vidimo, da se včasih vse obrne drugače, zato ni treba sprejemati nekih drastičnih odločitev prvi hip.
lp
Logiran
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« Odgovor #3 : sreda, 25.04.2007 : 09:54:13 »

Vedno pogostejši razlog za oddajo živali je alergija, zato v to temo dodajam nekaj zanimivosti, ki upam da bodo dosegle svoj namen.

Kako prepoznate alergijo

Če hočete pregnati dvome in ugotoviti, ali ste alergični, odgovorite na spodnja vprašanja:

   1. Je kdo od staršev atopik ali pa ima alergijsko bolezen?
   2. Vas pogosto skelijo oči, kihate in vam teče iz nosu?
   3. Imate pogosto črevesne krče, vam je slabo in včasih tudi bruhate?
   4. Vas velikokrat srbi koža in imate izpuščaje?
   5. Vam kdaj navidez brez razloga otečejo obraz, roke, noge in stopala?
   6. So vaše težave pogostejše od februarja do aprila ali od aprila do septembra?
   7. So med cvetenjem trav vaše težave izrazitejše (kihanje, smrkanje, skelenje oči)?
   8. Imate težave samo na točno določenih mestih (npr. samo doma, samo v službi, samo v zaprtih prostorih)?
   9. Se težave pojavijo, kadar jeste kakšno določeno hrano (jajca, mlečne izdelke, oreške, začimbe, sadje) ali kadar jemljete določena zdravila (antibiotike)?
  10. So težave povezane z ozračjem (vlažno, mrzlo, klimatizirano)?

Če ste vsaj na štiri vprašanja odgovorili pritrdilno, obstaja verjetnost, da imate alergijo. Spadate torej v alergično četrtino svetovnega prebivalstva. In če hočete preveriti, na kaj ste alergični, naredite alergijski test!


Alergeni so pršice hišnega prahu, plesni in domače živali

Alergije na domače živali so pogoste in predvsem poslabšajo druge alergije. Domači ljubljenčki so pogost izvor alergenov. Dlaka ni alergen, dober prenašalec alergenov je živalski kožušček.

Alergeni domačih živali so:


    * v slini psov, mačk in konj,
    * v seču psov, mačk in malih živali (npr. hrčka, morskega prašička),
    * v kožnih oluščkih,
    * v žleznih izločkih.

Alergen se običajno prilepi na delce prahu in ga vdihavamo. Mačji alergeni so najpogostejši, konjski alergeni pa najmočnejši.

Mačke
Med domačimi živalmi so mačke najpogostejši krivec za nastanek alergijske bolezni. Alergen mačke se lahko prilepi celo na obleko ljudi, ki imajo mačke, in lahko izzove alergijske reakcije v stanovanjih, kjer mačke nimajo. Tudi če mačko odstranimo iz stanovanja, mačji alergeni ostanejo v prostoru še več mesecev.

Psi
Če je nekdo preobčutljiv za pasje alergene, se alergija razvije ne glede na dolžino in vrsto pasje dlake.

Ptiči
Alergija na ptičje perje je zelo redka in večinoma le posredna alergija na drobne pršice, ki živijo v ptičjem perju.

Kako se lahko izognete alergenom domačih živali?

Najboljše zdravljenje je odstranitev alergena, to je hišnega ljubljenčka. Pogosto se za živalske alergene preobčutljivi ljudje (predvsem otroci) nikakor ne morejo sprijazniti z odstranitvijo živali. Takrat je najbolje, da stike z alergenom omejite.

    * Živalim ne dovolite v spalnico.
    * Hišne ljubljence (predvsem pse in mačke) pogosto kopajte.
    * Stanovanje zračite in temljito čistite.



Ker pa se želimo prvi možnosti, torej odstranitvi hišnega ljubljenčka izogniti, in ker je ponavadi druga možnot prenaporna za izvajanje, bi bilo pametno v zakup vzeti dejstvo, da ima danes že skoraj vsak peti človek težave, ki so povezane z alergijo. Po napovedih strokovnjakov naj bi bila do leta 2020 alergična polovica Zemljanov. Vzroki so predvsem vse večje onesnaževanje našega planeta in ogrevanje ozračja ter dejstvo, da je verjetnost, da bodo alergiki tudi otroci alergičnih staršev, kar 70-odstotna. Če je alergičen samo eden od staršev, je verjetnost za razvoj alergije pri otroku manj kot 30-odstotna, pri starših brez alergije pa manj kot 10-odstotna. A še vedno ni nična.
[/b]
Sploh pri otrocih so pogoste razne okužbe in alergije, ker se jim imunski sistem še razvija in pogosto starši delajo ravno to napako, da jih zaradi pretirane skrbi preveč čuvajo in omejijo telesu možnost, da bi razvil svojo lastno obrambo npr. Pogoste okužbe na dihalih, ki jih prebolevajo majhni otroci v skupinskem varstvu, ščitijo otroke pred razvojem astme v osnovnošolskem obdobju (6 do 13 let). Zato otroka zaradi pretirane skrbi ne smemo odvračati od druženja z vrstniki. Atopijska preobčutljivost in astma sta v predšolskem obdobju pogosto le prehodni. Najnovejše raziskave pokazale, da se pri otrocih, ki so alergični na mačko, potek bolezni ne spremeni, četudi mačko odstranimo. Mačko zato lahko obdržijo. Pri otrocih z alergijo na psa raziskave tega niso potrdile, zato je treba psa odstraniti iz okolja. Zato bi morali toliko bolj paziti, ko se odločajo za psa.

Je pa alergija resna stvar, ki ima lahko še bolj resne posledice in pametno bi bilo, glede na to, da strokovnjaki napovedujejo, da bo vedno več ljudi imelo težave z alergijo.. za kar smo si seveda krivi sami, da se za ljubo nedolžnih živalskih bitij res prepričamo, da nimamo kake alergije na njih. Kar se da čisto preprosto z naslednjimi testi:

Alergijski testi

Z alergološkim testom dokažemo, da nekatere bolezenske znake, kot so npr. smrkanje, kihanje, izpuščaji na koži in prebavne težave, povzroča alergija. Rezultati testa pokažejo, na katero snov smo alergični. Pomembno je, da nekaj dni pred samim testom nehamo jemati zdavila za zdravljenje alergijskih bolezni, ker lahko popačijo rezultat testa, posledica pa je seveda nepravilno zdravljenje.

Kožni testi

S kožnimi testi preizkušajo alergije na:

    * hišno pršico,
    * živalske antigene (konja, mačke, psa, morskega prašička) in perje,
    * pelode (breze, jelše, jesena, trpotca, pasje trave),
    * trose plesni,
    * hrano.

Za kožne teste ni starostne omejitve.

Vbodni testi

Pri kožnih testih z vbodom vnesejo v kožo majhne količine različnih, že pripravljenih alergenov. Na notranjo stran podlahtnic nanesejo kapljice alergenov in skozi kapljice z drobno iglico vbodejo v kožo. Po 15 do 20 minutah zdravnik pregleda reakcije. Pri pozitivnih reakcijah nastane mehurček (urtika), okrog katerega se pojavi rdečina, ki ponavadi srbi.

Testi z obliži


Pri kontaktnem ekcemu oziroma kontaktnem dermatitisu alergen navadno nanašajo na kožo na hrbtu in jo prekrijejo s krpicami, ki jih kasneje odstranijo. Zdravnik pregleda reakcije po 48 in nato še po 72 urah.

Krvne preiskave

S krvno preiskavo se določi različne dejavnike, ki kažejo na alergije. To so najpogosteje imunoglobulini E (IgE), ki so udeleženi v alergijskih rekcijah.
Specifični IgE nastanejo kot protitelesa za določene alergene. Njihovo prisotnost se ugotavlja takrat, kadar kožnih testov ni mogoče narediti ali kadar je treba potrditi vzrok alergije.

Provokacijski testi


Provokacijski testi so nujni, kadar drugi testi ne dajo nedvoumnega odgovora o vzroku alergije. Postopek je zapleten in lahko tudi nevaren, zato jih delajo le v bolnišnicah.
Simptome alergijske reakcije sprožjo s postopnim vnašanjem (npr. z zaužitjem ali vdihavanjem) vedno večje količine alergena v telo.
Ni pa nujno, da alergen, ki povzroči pozitivno kožno reakcijo, sproži tudi alergijsko reakcijo (v tem primeru gre za atopijo in ne za alergijo).


Seveda pa živali niso edine, ki izzovejo alergije in skepanje brez pravih dokazil je prenagljeno!! Glede na znake lahko le ugotovite ali ste alergični, ne pa zagotovo na kaj ste alergični.. torej, če imate živali bi čisto lahko bilo žaljivo do njih, da jih takoj obsodite, da so krive ne da bi jim krivdo dokazali!
   


Vse tole je zelo resno napisano in mislim, da je tudi prav tako, saj če je namen zmanjšati število neželjenih živali, je najprej potrebno zmanjšati število nevednih lastnikov!
Logiran
Jolly1
rad pišem
****
Sporočil: 312


« Odgovor #4 : sreda, 25.04.2007 : 10:03:43 »

No se strinjam s Sleepy. Sama sem bila na Bledu, kjer so mi  ugotovli alergijo na vso možno dlako in predvsem na mačke in pse. Kaj narediti, če živiš na kmetiji, saj ne moreš vseh živali preseliti. Ker sem imela poleg vsega še astmo sem za nekaj časa zamenjala okolje, uporabljala pumpice, doma smo pač malo več sesali ampak da bi se pa odrekla svojim najboljšim prijateljem niti podrazno nisem dovolila.
Danes imam psa čisto normalno, me nič ne moti, le zdaj spomladi ko je še cvetni prah me včasih stisne.

Hočem reči, da včasih zdravniki res le pretiravajo in da se nekako uredi, vendar razumem starše, da v primeru otrokovega zdravja nočejo riskirati in prav je tako.
Logiran
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« Odgovor #5 : sreda, 25.04.2007 : 10:05:19 »

Še ˝sloverček˝ za razumevanje Kaj je kaj

Alergen je snov, ki vstopi v telo, razdraži imunski sistem in povzroči nastajanje specifičnih protiteles. Alergen je lahko naravnega izvora ali pa je sintetizirana kemična spojina.

Alergija. Beseda alergija je grškega izvora in pomeni reagirati drugače. Ljudje se velikokrat zavestno odzovemo drugače, kot okolica od nas pričakuje. Včasih rečemo, da smo alergični na tega ali onega, s čimer ponavadi izrazimo svojo preobčutljivost. Podobno je tudi pri alergijah, saj telo pretirano odreagira ob stiku s sicer nenevarno snovjo.
Naš imunski sistem včasih pretirava in se nepričakovano upre nekaterim živilom, cvetnemu prahu, zdravilom, sestavinam tkanin, dlaki domačih živali. Poznamo že več kot 20 000 alergenov, ki se jim naše telo lahko upre. Ob stiku z njimi se sluznica v ustih, nosu in očeh razdraži, boli nas glava, imamo drisko, v najhujšem primeru lahko pride do krčev v sapnicah in nepravilnega delovanja krvnega obtoka. Najpogostejši alergen, ki je v več kot 90 odstotkih povzročitelj celoletnega alergijskega rinitisa, je pršica hišnega prahu.

Anafilaktični šok je najhujša oblika takojšnje preobčutljivostne reakcije, ki se lahko konča s smrtjo. Ob stiku preobčutljive osebe z alergenom je prizadetih več organskih sistemov hkrati. Pojavi se srbenje, pospešen utrip, oteženo dihanje, krč v dihalih, hitrejši srčni utrip in v skrajnem primeru šok in srčna odpoved. Do anafilaktičnega šoka pride največkrat po pikih žuželk in zaužitju nekaterih zdravil ali hrane.

Antigen
je vsaka snov, ki se specifično veže s protitelesom.

Atopija je dedna nagnjenost za tvorbo posebnih protiteles za alergene, ki pri večini ljudi ne povzročajo imunskih reakcij. Pri takem človeku (atopiku) dedni zapis naroča imunskemu sistemu, da ob stiku s tujo snovjo tvori veliko protiteles.

Histamin je eden najpomembnejših prenašalcev pri alergijskih reakcijah. Posledice njegovega delovanja so za telo škodljive (razširitev krvnih žil in padec krvnega tlaka, vnetje in nabrekanje sluznice ter izločanje sluzi, krčenje mišic sapnika, krči v želodcu in črevesju, pordela koža).

Imunski sistem je skupek različnih celic, ki telo branijo pred škodljivi snovmi. Vsiljivca prepoznajo, razgradijo, nevtralizirajo in odstranijo iz telesa.

Protitelesa proizvaja imunski sistem. Protitelesa so imunoglobulini in njihova naloga je, da tuje snovi naredijo telesu neškodljive.

Psevdoalergija se kaže kot alergija in se pojavlja pri ljudeh, ki nimajo atopije. Pri teh reakcijah imunski sistem ni vključen. Pojavi se, če na primer pojemo čokolado, hrano z veliko kvasa, spijemo rdeče vino ali pa zaužijemo kaj drugega, kar vsebuje veliko histamina. Pojavijo se enaki simptomi kot pri alergiji (npr. rdečica, srbenje), do predhodne preobčutljivosti pa ne pride.

Preobčutljivost (senzibilizacija) se pojavi ob prvem stiku z alergenom in je neke vrste imunski spomin. Ko se telo prvič sreča z alergenom, si ga zapomni. Ob drugem in vseh naslednjih ponovnih stikih z alergenom pride do preobčutljivostne reakcije.
Razvoj preobčutljivosti traja pri različnih ljudeh različno dolgo, pri nekaterih nekaj dni, pri drugih tudi več let.
Logiran
ticka
rad pišem
****
Sporočil: 421


« Odgovor #6 : sreda, 25.04.2007 : 10:05:28 »

to je že vse res, samo potem je edina rešitev, ki preostane, testiranje preden se odločimo za nakup psa...hmmm, pa še tako je, da se alergija lahko pojavi iznenada, ko imaš žival že nekaj časa. Kaj pa potem? Sploh če imaš majhnega otroka, boš tvegal? Enostavnih rešitev, vsaj kar se te teme tiče ni.
Logiran
damayanti
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.361


« Odgovor #7 : sreda, 25.04.2007 : 10:21:42 »

 Tista  alergija " iznenada"... se največkrat potem izkaže da niti ni sama  dlaka ampak neka druga zadeva, ki jo pes prinese na dlaki Wink

Poznam kar ene par takih primerov, ko so iznenada postali alergični na pasjo dlako..... po temeljitem testiranju se je pa ugotovilo da gre za cvetni prah  določene bilke ki je pač takrat cvetela Smiley
Logiran
ticka
rad pišem
****
Sporočil: 421


« Odgovor #8 : sreda, 25.04.2007 : 10:27:52 »

ja, ne vem...Moj brat je dobil alergijo na muce (ki so bile samo v stanovanju) po kakem tednu ali mesecu, in to precej hudo obliko. Na mačjo dlako je alergičen še sedaj. Vsakič , ko se mačke dotakne ali jo boža, si mora takoj zatem umiti roke, ker drugače se mu nos napolne, iz oči mu začne tečt...
mislim, da vse alergije pač niso laž, in pediatri se ne zlažejo vsakič, ko rečejo, da gre za alergijo.  Roll Eyes
 Roll Eyes
Logiran
srčica rubi
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 110


« Odgovor #9 : sreda, 25.04.2007 : 10:30:54 »

Citat
alergija lahko pojavi iznenada, ko imaš žival že nekaj časa

Pri takem pojavu bi pa sploh najprej pomislila, če je kak drug vzrok, da je nastala alergija in ne takoj na žival. Primer je lahko tudi, da se je morda pred pojavom alergije doma bolj poskrbelo za čistočo pa je potem morda postalo prenaporno in so se začeli alergeni, ki jih je žival prinesla nabirati tako na nej, kot v njeni okolici in zato izvali alergijo. Ali pa še vrsta drugih podobnih vzrokov.

Nekako verjamem da alergija s časom izgine, seveda ne vsaka, ko se telo navadi na vzrok, ki je alergijo sprožil, ne verjamam pa v to da bi nekaj kar prej ni povzročalo alergije kar naenkrat sprožilo alergijo, če niso posredi še kaki drugi dejavniki!
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #10 : sreda, 25.04.2007 : 10:33:43 »

Glede rib:
Za oskrbo akvarija, ki ima vso ustrezno tehnièno opremo, pa rabimo samo nekaj minut na dan.

Ne bo cisto drzalo, je odvisno od tega, kaksne ribe imas (vrste)-kaksne so njihove zahteve. Moras racunat, da je treba nekaterim posebej pripravljat vodo (mesat, da dosezes ustrezno trdoto, pH), da je treba merit nitrate, nitrit, amonijak, pH, trdoto, ce dovajas CO2, je fajn merit tudi to. Je treba gnojit rastline, je treba dodajat kaksne vitaminske pripravke itd.


Za lastništvo nekaterih živali, npr. delovnih in lovskih psov, morajo lastniki pozitivno odgovoriti na vsa zastavljena vprašanja, za rejo manjšega števila zlatih ribic pa ima ustrezne razmere skorajda vsak.

Hm, dvomim, da ima skorajda vsak cas, prostor in denar za nekaj 100L akvarij za zlate ribe, obvezna je mocna filtracija in robustne rastline.

Hišno žival lahko novi lastniki nabavijo v specializiranih trgovinah za male živali. Informacije o tem, kaj je povsem ustrezno za nabavo npr. ribic, lahko pridobijo preko oglasov v èasopisih ali neposredno pri rejcih, kar je ne glede na vrsto živali obièajno najbolje.

Informacije o ribah naj rajsi iscejo po knjigah oz. na spletnih straneh za akvaristiko, pa ce zaupajo prodajalcu, tudi pri temu. Odpadejo pa nasveti iz trgovin.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #11 : sreda, 25.04.2007 : 10:47:29 »

srčica rubi, če dovoliš bom uporabila te nasvete na drugem forumu, seveda z linkom na to temo? Smiley
Logiran

ticka
rad pišem
****
Sporočil: 421


« Odgovor #12 : sreda, 25.04.2007 : 10:48:52 »

hmmm, ne vem, a se samo meni zdi, ali je zadnje čase vedno več alergij, pri ljudeh različne starosti. Alergija se pač razvije, greš testirat in zveš na kaj vse si alergičen. Meni so se alergije razvijale postopoma, najprej na kivi, potem na gozdne jagode, na koncu na sonce. Vse popolnoma nepredvidljive, kivija še vedno ne smem jest, pomladanskemu soncu se izogibam 100 na uro, jagode pa lahko jem. Z vsem tem hočem povedati, da včasih alergije pač so, in glede tega ne moreš storiti prav nič, sploh pa ne pri otroku. Ker ga pač ne moreš celo otroštvo filat s tabletami in upati, da bo enkrat boljše. Odrasli so pa nekaj drugega.
Logiran
Zivc
rad pišem
****
Sporočil: 392


« Odgovor #13 : sreda, 25.04.2007 : 11:00:13 »

Citat
Nekako verjamem da alergija s časom izgine, seveda ne vsaka, ko se telo navadi na vzrok, ki je alergijo sprožil, ne verjamam pa v to da bi nekaj kar prej ni povzročalo alergije kar naenkrat sprožilo alergijo, če niso posredi še kaki drugi dejavniki!

No, tole pa ne bo držalo. Pri meni se je šele pred kakimi 2 leti pojavila alergija na topol in platano. Prej nikoli problemov. Pa je puberteta že zdavnaj mimo. Vseh alergij pač nimaš od rojstva. Zdravila vsakemu pomagajo drugače, tudi alergične reakcije niso pri vseh enake. Za test alergičnosti pa potrebuješ napotnico. Testa ne izvajajo pediatri in globoko dvomim, da bi oni povedali na kaj točno je otrok alergičen.

Alergije niso hec in ne jih tako zlahka jemat!
Logiran
luncica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 511


« Odgovor #14 : sreda, 25.04.2007 : 11:18:17 »

Uf, ce smo ze pri alergijah, lahko pa se jaz opisem svojo izkusnjo s testi. Zaradi zelo pogostih glavobolov me je zdravnica poslala na alergijski test, ker je bila prepricana, da bo povezano s hrano. Pa test kljub temu, da ze od majhnega ne prenasam antibiotikov, kravjega mleka in izdelkov iz le-tega, da imam vsako leto po dva ali vec mesecev seneni nahod, ni pokazal popolnoma nicesar. Glede na test nisem alergicna na nic, pa se ze en mesec filam s tableti, spricam s sprejem za nos in si dajem kapljice v oci. Ce dobim antibiotike, pa naj bodo "pravi" ali sinteticni, mi je slabo in bruham. Po mleku in mlecnih izdelkih dobim migreno. Okej, kaj je smisel tega - komentar zdravnice na ta 100 % negativni test je bil, da sem lahko alergicna na posamezne sestavine stvari, ki jih ne prenasam, npr. laktoze v mleku, samo na dolocene trave, drevesa, karkoli. Pa sem se sama lotila zadeve - najprej enodnevni post, potem pa jabolka (fuj, jih videti ne morem vec), nato pa postopno dodajanje ostale hrane. Zraven sem si vodila dnevnik, kaj sem jedla, in kdaj me je bolela glava, tako da sem s svojega jedilnika popolnoma izlocila tiste sestavine, ki so mi povzrocale glavobole - glavoboli so zdaj redkejsi, prej priblizno petkrat na teden, zdaj mogoce en na dva tedna.

Pa se o zivalih. Nasi psi se zunaj valjajo po travi (in se marsicem hehe) - sem imela ze hudo alergijsko reakcijo na naso Luno - pa ne nanjo, ampak na ripece zlatice, po katerih se je valjala, nato pa lezala na moji postelji. Ce ne bi nasa afna nosila rutke in ne bi opazila (in predvsem vohala) rumenega prahu teh rozic, ki jih niti gledati ne morem, brez da bi postala vsa zabuhla, na njej, bi mogoce tudi sama pomislila, da sem alergicna na pse, pa ceprav sem jo takrat ze nekaj casa imela.

Se kar moram strinjati, da zdravniki zadnje case veliko prehitro sklepajo in za alergije okrivijo nase kosmatince, namesto da bi pomislili, da psi domov tudi marsikaj prinesejo.

Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: Nabava hišnih živali - kaj je potrebno vedeti predno se odločimo
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines