mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sobota, 15.06.2024 : 23:00:56

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: belgijski ovčarji - čvek
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 ... 137   Dol
Natisni
Avtor Tema: belgijski ovčarji - čvek  (Prebrano 299614 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #120 : ponedeljek, 09.06.2003 : 00:54:36 »

SMETKA, LEPO PROSIM, NE SE DRET, KER ME BOLIJO OČI IN UŠESA.  Roll Eyes

Se globoko opravičujem vsem lastnikom in ljubiteljem malinoisev za (očitno  Huh ) onečaščanje te super pasme, vsaj z moje strani pa 'malinovc' ni nikakor mišljeno kot žaljivka.
Če nisi opazil/a, sem svojega dragega označila za grenenlenderja, horr svojega lubčija kliče tervis, NATI se pa sicer dolgo ni oglasila pa mislim da ji Lejka nič ne zameri če jo pokliče kako drugače.
Če te tako zelo moti se bom v bodoče potrudila in pasmo nazivala z enim njenih pravilnih poimenovanj.


P.S.: variacije na 'groenedaele' niso izključene, zbiram predloge tistih, ki so celo doživeli prepoznavanje pasme a svojsko poimenovanje; šteje tako ortografija kot izgovorjava. Moj favorit je grenenlender, najpogostejši je pa grunendal, grundal, granendel... že jaz sem čisto zmešana  Tongue
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #121 : ponedeljek, 09.06.2003 : 09:38:08 »

Oj
Ijen in Blu bosta dopolnila 15 mesecev 16 tega meseca (ne vem pa kateri ima minute +-  Tongue)

Smetka, mislim, da se razburjaš po nepotrebnem, ker se prepričana, da ni nobeden tukaj izmed nas hotel nešpoštljivo govoriti oz. pisati o malinoisih. Kot je Bambi napisala...zase vem in nisem preveč ponosna  sramna to, da mam še zdaj problem kako napisat GROENENDAEL, imena pasem se mi ne zdijo ne vem kako enostavna. Če je kdo, ki je znal takoj to napisat je pravi talent  Wink Tongue

Je pa res, da društvo, ki ga omenjaš deluje v LJ, tako, da mi. ki nismo iz Lj se lahko kar obrišemo pod nosom in kolikor spremljam so v društvu sami malinoisi (kot tekmovalci in kolikor sem dobila občutek, vsaj pri nekaterih - zdej ne mislit, da mečem vse v isti koš Lips Sealed, ampak s tistimi, ki sem imela opravka je tako, da gledajo kar malo zaničujoče  ::)na ostale vrste belgijcev, ker so prpričani, da ravno Malinoisi predstavljajo to pasmo- verjetno ker so še najbolj razširjeni)
Samo poglej dokumentarec, ki je bil na Animal Planetu...sami malinoisi....3/4 oddaje...
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #122 : ponedeljek, 09.06.2003 : 10:43:48 »

Hojla!

Ej ne si jemat k srcu. Belgijci so belgijci taki in drugačni. Pa skupaj mormo držat. V kinologiji, športni in ljubiteljski je že tako veliko razprtij. Ne rabimo novih. Če ma pa kdo probleme, pa naj jih ima sam s sabo.

Jaz imam malinovca, pa ločim vse 4 pasme in to že kar precej let.

Glede klubov pa, vem za klub kjer boste vsi zelo dobrodošli. Da pa jaz kličem svojega psa malinovec, cucek ali kaj podobnega je pa čisto moja stvar. Svojo psičko kličem pa "kuzla", pa kaj pol. Še vedno jima nudim dobre pogoje za življenje in delo, kako jih pa ljubkovalno kličem je pa moja domena.

A ste se pol dobili al kaj?
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #123 : ponedeljek, 09.06.2003 : 12:44:53 »

Smetka meni je pa ime malinovcek prav ljubkovalno za takega psa Tongue in sorry v katerem koli kinoloskem okolju se bos gibala bodo vsi govorili o malinovckih.
Kaj imajo skupnega z malinovecm, ki ga pijemo verjetno le to, da so dobri psi, kot je bil malinovc dober za odzejat, ko smo bili majhni sedaj pa raje pijemo pivo.
Logiran
horr
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 122


« Odgovor #124 : ponedeljek, 09.06.2003 : 12:51:06 »

Hehe, kok smo obcutljivi Smetka Wink Grin Grin.

Mislim da so malinoise preimenovali v malinovce prav zaradi dilem, ki se pojavijo ob zapisavi (upam da se pravilno napisal ime pasme Cheesy).

Mene ne moti ce mu kdo rece da je tervis (sam da ni naekrat stekla lisica, ki jo je potrebno ustreliti Wink).

Me prav zanima tudi, kako bi se ti pocutila ce bi ti nekdo rekel, da vidi, da imas belgijca in ravno ko bi postala ponosna, bi te potolkel z vprasanjem: Ali bo potem dlako izgubil.
Bodi vesela, malinovce oz. malinoise vsi poznajo (skoraj vsi), pa ce prav jih ne klicejo tako kot bi morali.

Glede drustva ljubiteljev belgicev bi pa rad pripomnil, da je ime malo zgreseno. Bolj ustrezno bi bilo ime Drustvo ljubiteljev Malinoisev, ker ostale tri pasme (razen na uvodni strani) sploh ne omenjajo, kaksna slika ostalih treh pasem bi bla ze prav odvech kajne Wink Cheesy.

Lp,
Pan&Matej
Logiran
hunden
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 82


« Odgovor #125 : ponedeljek, 09.06.2003 : 13:12:47 »

oj!
meni je čisto vseeno kaj ljudje mislijo kaj imam zanenega psa. V teh 16ih letih ki imam samo Tervuerene sem že vse sorte slišala...kaj je to zaen mešanec itd itd. Tudi danes slišim to in se sploh ne jezim, čeprav sem dala 1000 EUR za psa. Glavno je da jaz vem kaj imam. Kaj ljudje ki nimajo pojma o tej pasmi mislijo je pa njihov problem. Kar se Malinosie tiče je pa tko, tako popularni kot so, so samo v slo kar se europe tiče. Drugje so bolj Tervuereni in Groenendaeli popularni.

V slo je tko da so splošno ljudje bolj konzervativni in se mnogim ne da uturit v glavo da so vse 4 pasme belgijskih ovčarjev odlični za delo, ne samo Malinoisi. Karaktersko so pa individulano različni. Imaš tudi Malinoise ki niso primerni za IPO itd. Meni so rekli, kaj kupuješ te Tervuerene, kupi enega orenk psa...mislim to me je pa pošteno razjezilo Angry!!!

Tukaj v KD-jih mislijo da so samo Nemci in Malinoisi primerni za naprimer obrambo!
Sicer mene to nikoli ni zanimalo, vendar če me bo, bom pa dokazala obratno.

Meni so vglavnem Belgijci všeč in to vsi, sicer imam seveda svojega favorita, Tervuerena. In to zaradi barve in dolge dlake pač. Mislim da barva in dlaka ni pomembna kar se dela tiče.

Malinovec pa res prihaja iz KD Nakla, to pa vem in je bilo res namenjeno ponižovanja malinoisov od začetka. Zdaj je pa samo še navada..vsaj mislim da.

Vglavnem sem vesela da sem spoznala nekatere ljudi iz foruma, ker sem bila že čisto razočarana na razne komentarje ki sem jih na različnih KD-jih slišala...
LP
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #126 : ponedeljek, 09.06.2003 : 13:32:07 »

Citat

. Drugje so bolj Tervuereni in Groenendaeli popularni.

Malinovec pa res prihaja iz KD Nakla, to pa vem in je bilo res namenjeno ponižovanja malinoisov od začetka. Zdaj je pa samo še navada..vsaj mislim da.




Ko so prisli na slovensko kinolosko sceno malinovcki, so se vsem lastnikom nemcev zacele tresti hlace. Po parih tekmah so videli, da na zalost ne bodo mogli enakovredno tekmovati z malinovcki, ker so lazji in zaradi tega hitrejsi od nemcev. V svoji nemoci so jih zaceli zanicevati.
A kaj kmalu jih je veliko presaltalo na malinocve, ker jih je ravno zaradi teze lazje vodit kot nemce.

Mislim, da se sedaj vecina huduje, da se je obrnilo v to stran, da ocenjujejo poslusnost (govorim o tekmah visjih programov) po kopitu malinovcov.
Poznam kar nekaj kinologov, ki so zaradi fovsije zamenjali pasmo in so sli na malinovcka a kmalu obupali in sli nazaj na nemca.
Zaradi fovsije, da zmaguje druga pasma pa je na zalost zanicevana pasma, ne pa ljudje.
Mislim pa, da nihce vec ne zanicuje malinovcov in jih ne gledajo postrani. Vsako novost pa ze tako ali tako slovenci radi popluvamo.
Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #127 : ponedeljek, 09.06.2003 : 13:41:12 »

Hvalabogu, da ste se oglaisli tudi lastniki/občudovalci malinoisev, da ne bom samo jaz grda grda.

Teja -  Lips Sealed . Rot (oz. RTV, kakor ga ljubkovalno kličem - saj ne zameriš, ne?  Roll Eyes Wink ) ima res veliko skupnega z blabladorci (ups, Alien, sori). Ja, horr, sem tudi že slišala da so tervuereni ratali dolgodlaki švabi (joj, simi in Ajša, oprostita!).

Mislim, da je Smetka zgrešil/a poanto - terry je odprla temo o belgijcih, kljub temu, da si bo omislila malinoisa. Za razliko od drugih tem tu ni prišlo še do nobene hude polemike - vsi ki so pisali sem so pro-belgian, torej sami ljubitelji teh štirih pasem. Kje in kdaj so začeli malioise klicati malinovci, pojma nimam; enkrat sem to slišala in mi je bilo simpatično.

Že par let sem bila ljubiteljica belgijcev, ko sem ugotovila, da so lepi črnuhi groenedaeli in ne groendaeli, kot sem prvih stokrat prebrala (rahel dislektičen lapsus pač). Še zdaj pa moram za katerokoli od teh 4 pasem parkrat prečekirat če sem prav napisala, saj so imena res naravnost fantastična. Tongue

Torej, lastniki in kužki, imejte se radi in se spoštujte, pa četudi vas pes kdaj pogleda s 'a-si-ti-mal-čauhnen' faco in četudi Majina psica rata kuzla. Važno je da se imamo skupaj fajn, ne glede na poimenovanje, mnenje in nepoznavanje drugih ljudi.      
Logiran
horr
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 122


« Odgovor #128 : ponedeljek, 09.06.2003 : 14:32:00 »

Oj, kokr sem opazil, tu med forumovci (in na sploh v Sloveniji) resastih belgijcev ni oz. jih je zelo malo (ne mislim pisati tujke, upam da ne zamerite, Laekenois or whatever Wink).

Pozna kdo mogoche kakega.

Hehe, bambi, ti pa klices pse: Panasonic=Pan, Rot=RTV Cheesy.
Maja: kako kj malinovcek Wink (malinois).

Glede malinovcev pa se men ne zdi prav nich zanicevalno, kvecemu ce bi jim rekl... kaj pa jz vem... d so malinoidni (moji skromnosti ni prslo nch smesnega na pamet) Wink Cheesy Cheesy

LP
Logiran
Maja
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 312



« Odgovor #129 : ponedeljek, 09.06.2003 : 15:22:01 »

Hoj!

Moj malinovček je že pravi MALINOVEC, strah in trepet okolice... Cool

Ne sej se hecam ni take krize. Je pa fuuul ubogljiv, skoraj kot bi bil na gumbe oz. jaz nisem navajena takih psov.

Včeri sva ovčke gledala ker ga preizkušam na različne stvari in živali. Ga je zanimalo in matralo samo sem mu povedala da to ne sme. Naše domače mačke je sprejel kot da bi jih od nekdaj poznal. V bistvu je bolj kar sprejmem jaz, sprejme on.

lp

Maja
Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #130 : ponedeljek, 09.06.2003 : 17:52:20 »

Horr, moja domišljija in kreativnost nimata meja! Še veliko tega je...
Kolikor je meni znano je v Sloveniji samo en laekenois in sicer luštna Lejka od NATI (hm, mislim, da sem zadela ime.  Roll Eyes ).
Nasploh je laekenoisev najmanj, tudi na svetovcu jih je bilo par samo na dan razstave; baje da celo v Belgiji niso preveč popularni, ampak da jih je največ na Nizozemskem  Huh (s tem da imajo oni še zelo podobnega resastega nizozemca).

Torej, za dokumentarec: s pašo ne pretiravat, lahko pa pokaževa en kar dober agility; Blujči in Rik bosta sekala na poslušnosti oz. klasiki, Ijen nas bo vse rešil, Pan pa...bo zaenkrat glodal naše nosove in se počaasiii odločil, čemu se bo predal.   Wink Grin
Logiran
horr
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 122


« Odgovor #131 : ponedeljek, 09.06.2003 : 20:00:42 »

Oj,
Maja: vsekakor ga moras enkrat pokazati Cheesy. A tako, v take vode se bosta podala (tako k Bambi).
Nich ne skrbi Bambi, do takrat ko se bomo res spravili delat dokumentarca, bosta tvoj in Majin pes ze prava ovcarja, moj bo tud ze kaj znal Wink, Ijen nas pa lahka ze zdaj resi (takrat bo znal po lojtri vzratno hodit Wink Grin).

No saj, vazno da je vsaj eden iz vsake podpasme Cheesy (upam da bo Nati za).

Lp
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.328


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #132 : ponedeljek, 09.06.2003 : 20:21:51 »

horr,

velja tudi zate, kot za vse druge - pisi slovensko in ne tako, kot se pogovarjas, ko gres z druzbo na pijaco.

Hvala in lep pozdrav.

PS: Vsi lahko pricakujete taka sporocila in teme bodo kmalu grozljivo nepregledne, na koncu pa jih bomo mnozicno brisali. Zal ne razumem povsem jezikov, v katerih nekateri tukaj pisete, zato bo neberljivo romalo v kos. Enkrat mi je pac prekipelo, pa kar precejsnjemu stevilu drugih forumovcev tudi!
Logiran

NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #133 : torek, 10.06.2003 : 07:46:54 »

Hojla horr in ostali ljubitelji belgijskihiv ovčarjev,

Res mi je žal da nimam več časa, da bi bolj aktivno sodelovala v vaši zanimivi debati. Jaz belgijskim ovčarjem ljubkovalno pravim kar belgijčki - vse štiri pasme so zelo simpatične, samo meni so pač resavčki najbolj pri srcu.

Torej sama imam Lejko (ki je ljubkovalno ime dobila kar po pasmi...laekenois (francoska izgovorjava lakenoa) ali pa kar Laeken (flamsko Lejkn), Nizozemci jim pa pravijo Lakense...
in kot je meni znano je res edina resasta belgijka v Sloveniji, čeprav sem občasno slišala da so v Sloveniji še drugi takšni psi, videla jih pa nisem nikoli...
Lejka je zdaj že gospa v zrelih letih (11 let in pol) a je še vedno polna energije za letanje po Rožniku in za dolge sprehode v družbi Nati, moje laponske psičke.

No in ko ste že govorili kako ljudje belgijce zamenjujejo z drugimi pasmami naj še jaz dodam nekaj cvetk, ki jih slišim na vsakodnevnih sprehodih (za Lejko):
- a to je pa briard
- katere vrste terier pa je to
- uh kakšen zanimiv mešanec
- a je to mlad irski volčji hrt
- glej jo pelje volka na špagi
- o ta ma pa novo trajno
Le redki vedo da je laekenois (sem pa tudi to že doživela in bila zelo presenečena in srečna). Ko jim pa omenim da je belgijski ovčar, potem se pa usuje kup pripomb...Kako saj belgijski ovčarji so kratkodlaki in ne tako skravžlani...No potem jim razložim da so 4 vrste belg.ovčarjev in nekateri z zanimanjem poslušajo, drugi gredo pa kar naprej ali pa potem za Nati rečejo, da je groenendael (ki razen črne dolge dlake z njimi nima nič skupnega)...

Ampak meni je popolnoma vseeno kaj si ljudje mislijo o mojih kužkih. Važno da jaz vem kaj imam, saj se zavedam da so laekenoisi precej redki in neznani.

Kot pravi Bambi so laekenoisi res vedno bili zelo priljubljeni na Nizozemskem, ker imajo Nizozemci radi resaste pse. Vendar se zadnjih 20 let trudijo z aktivno vzrejo tudi v Belgiji. Zaradi izboljšanja tipa včasih vkrižajo malinoisa, ampak takšni skrižani kužki laekenoisi potem včasih nimajo obvezne brade, brk in dlak po glavi, imajo pa bolj temperamenten značaj kot ga imajo npr. malinoisi. Letno v Belgiji registrirajo povprečno od 70 do 100 mladičkov, na Nizozemskem pa med 40 in 50. Sicer pa laekenois postaja popularen tudi v Skandinaviji (Finci imajo zelo kvalitetno vzrejo, sledijo tudi Švedi in Danci)

Za vse ki vas zanima si na priloženi strani lahko ogledate nekaj resastih belgijčkov, ki se po tipu in zunanjosti med belgijci najbolj razlikujejo med seboj:
www.laekenzine.com

No če koga še kaj zanima od laekenoisev naj vpraša. Sem pa za, da se srečamo na kakšni predstavitvi vseh štirih pasem belgijskih ovčarjev...z veseljem pripeljem Lejko

Videla sem da ste spraševali tudi glede knjig o belgijskih ovčarjih. Jaz ima eno dobro od dr. Surgeta (samo je v francosščini), od Erne Bossi je pa v nemščini...če koga zanima naj vpraša

Sicer pa vsem želim lep dan v družbi vaših belgijčkov

Lep pozdrav,
Nati
Logiran
horr
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 122


« Odgovor #134 : torek, 10.06.2003 : 16:25:01 »

Jana: se opravicujem, vendar se mi ponavadi ne da pisati vseh crk in tako napisem samo tiste, ki se mi zdijo nujne sram.
Vsekakor pa mislim, da je ze bolje, kot pa je bilo na zacetku, ko sem se vpisal.

Nati: jaz sem sele sedaj izvedel, da imas tudi ti belgijca. Ne vem, ali sem pozabil oz. nisi povedala, vendar takrat, ko si nam svetovala nisi nich omenila Lejke (povdarjam, da se lahko motim).

Se pa strinjam da se lakenoisi najbolj razlikujejo od ostalih belgijcev (vsaj po videzu, za karakter pa ne vem).

LP
Logiran
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 ... 137   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: belgijski ovčarji - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines