mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 21:15:22

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Kastracija - da ali ne
Strani: [1] 2 3 4  Vse   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kastracija - da ali ne  (Prebrano 24014 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« : ponedeljek, 08.12.2008 : 13:39:54 »

Saj vem, da je bilo na to temo ogromno napisanega in sem tudi vse prebrala ampak me je še vedno tako strah.

Gal je v petek naročen na operativni poseg - ima zamašene slinovode in najbrž bo treba odstranit tudi en zobek. Zdaj pa razmišljam, če bi ga dala zraven še kastrirati. Pa me je tako strah.

Gal ima 2 leti in 2 meseca. Je dominanten in predvsem potenten samček, rad markira oz. označuje kar misli, da je njegovo. Zelo je zaljubljen v mojo levo nogo in bi kar naprej nekaj flirtal z njo. Tudi drugi samci mu niso ravno po godu in ga dostikrat prime, da bi kakšnega malo pretepel. Do tukaj mi je jasno, da bi večino teh stvari s kastracijo odpravila.

Po drugi strani pa je zelo občutljiv kuža, preveč navezan name, niti ni preveč živahen. Rad ima svoj mir, ni pretirano ješč. Skrbi me, da bi se katera od teh zadnje naštetih lastnosti s kastracijo še potencirala. Skrbi me, da bi postal apatičen. Skrbi me, da bi bilo karkoli narobe po kastraciji. Skrbi me, da bi..kako naj rečem...ga kakorkoli prizadela s tem posegom.

Ma saj vem, da kompliciram ampak si ne bi nikoli odpustila, če bi bilo karkoli narobe. Najbrž vas večina svetuje kastracijo ampak a je lahko karkoli narobe, se lahko Gal popolnoma spremeni?

Če za tole ne bi smela biti nova tema se vnaprej opravičujem.
Logiran
zalarjeva
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.197


« Odgovor #1 : ponedeljek, 08.12.2008 : 13:56:42 »

Jaz sem bila tudi zelo skeptična če bi dala mojega kastrirat ali ne. Čeprav je bilo priporočljivo, ker je imel povečano prostato, je bila druga opcija, da mu dajem tablete celo življenje. Bala sem se, da bi se umiril, da ne bi bil več tako igriv (sem bila zelo zadovoljna s tem, da je bil pri teh letih še tak otrok Smiley ). Pa mi je veterinar rekel, da je svojo osebnost že razvil (star je bil 8 let, ko sem ga kastrirala) in se osebnostno ne bo spremenil. Razen seveda tega, da ga gonečke ne bodo več zanimale. In smo ga kastrirali. Ni mi žal, niti najmanj. Pes je še zmeraj igriv in vse kar je bil, sploh pa sem zadovoljna, ko mirno leži, ko se sosedova psica goni in so vsi vaški psi okrog sosedove ograje in norijo. Edino kar boš morala pazit je, da se ne zredi. Drugače je pa vse še bolje kot je bilo. Wink Je pa res, da sedaj bolj zanima druge pse in ga pridejo radi povohat. To mu pa ni niti najmanj všeč in moram fajn pazit, ker bi vse zbutal. Prej se ni tepel, se je umaknil. Ni pa nikoli on un prvi, ki bi šel do psa in ga nabutal. Če se le da, se izogne srečanju, vendar pakot pravim, je drugim psom bolj zanimiv in potem lahko pride do pretepa. Tudi samic ne mara več kaj preveč in če je vsiljiva, bi tudi njo nabutal. razen tistih, ki jih že pozna, s tistimi se zelo rad poigra, tudi s samci, ki jih pozna od prej. Do njih gre rad, se povohajo, poigrajo, polubčkajo,... Jaz res priporočam! Wink
Logiran
Micika
rad pišem
****
Sporočil: 445


« Odgovor #2 : ponedeljek, 08.12.2008 : 14:38:26 »

Kastracija ima veliko več pozitivnih kot negativnih strani. Vsekakor je priporočljiva.
Logiran
Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #3 : ponedeljek, 08.12.2008 : 14:39:03 »

sasenka, nič bat Smiley
moji so bili sicer takoj kastrirani ( pred 10 mesecem), je pa kolegica dala kastrirat psa pri hm, mislim da je imel 6 let. Pes se ni spremenil nič.
Psico, ki sem jo dala sterelizirat pri cca 6 ali 7 letih ( Huh ) se tudi ni spremenila nič, razen tega, da je po treh tednih vrvice ko je bila prvič spuščena divjala kot bi jo obsedlo kaj Wink
Ti iskreno povem, da je življenje s kastriranim psom veliko lažje (in lepše).
Ta pes od kolegice se ne goni več  Roll Eyes, pa imam občutek da je veliko bolj umirjen do drugih samcev. hja hormoni delajo svoje Wink

kar pogumno Smiley
Logiran
Bea
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 158


« Odgovor #4 : ponedeljek, 08.12.2008 : 17:14:10 »

Moj kokeršpanjel je bil kastriran pri 14-ih letih (zdravstvene težave). Tudi mene je skrbela sprememba. Pa jih res ni bilo. Še vedno je dvigoval nogo, vohal po tleh, edino pri psičkah se je res umiril.
Logiran
skogkatt
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.691


Dogs have owners, Cats have staff ;)


WWW
« Odgovor #5 : ponedeljek, 08.12.2008 : 17:22:31 »

Maj je bil kastriran pri 2,5 . Vse, kar se je spremenilo, je to, da je bolj ubogljiv Grin Seveda ne zaradi kastracije same, pač pa od rednih treningov, ravno neubogljiv itak nikoli ni bil. Markira vsak grmiček zunaj, znotraj nikoli ni. Vohlja, tudi kakšno gonečko še zavoha ampak ni pa več jokanja ali kakšnega "natepavanja" Tongue Grin Hiperaktiven je še vedno tako kot prej, zredil se ni. V glavnem vse po starem Smiley
Logiran

Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #6 : ponedeljek, 08.12.2008 : 17:35:15 »

Zelo je zaljubljen v mojo levo nogo in bi kar naprej nekaj flirtal z njo.
Grin

Sasenka, tudi mi smo prejšnjega kužata kastrirali, ko je bil star okrog 12 let, ker je imel raka prostate in smo ga kastrirali zaradi hormonov. Sicer on že prej ni imel nekih hudih nagonov, nikoli markiral, tišal v samice, samo včasih je šklepetal z zobmi, če je zavohal gonečo se psico Huh Umrl je devičnik, kakšnih posebnih razlik med prej in potem pa nismo opazili (razen med nogami) Smiley
Logiran
alexx
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.911


« Odgovor #7 : ponedeljek, 08.12.2008 : 18:13:10 »

Sasenka, te razumem...

vedno "težim" vsem (ki me seveda sploh še hočejo poslušati  Undecided ), da morajo pse kastrirat (in seveda tudi psice sterilizirat)... ko pa je bilo treba peljati našega, sva bila pa oba (z mojim dvonožnim najdražjim) čisto 'boga. Jaz sem si vzela kar dopust!  sram
Teh par ur je bilo...  Lips Sealed Čakanje res ubija!

Največ tveganja pri kastraciji je itak pri narkozi. Mene je bilo na smrt strah, da se bo kaj zgodilo, da bo šlo kaj narobe, da se ne bo zbudil. 
Pa je bilo vse OK. In če naju zdaj vprašaš (ko sva seveda že malce pozabila  Wink ) - sigurno kastracija.

Pri našem Donu NI vedenjskih, karakternih sprememb. Postal pa je zelo prijazen do drugih psov (včasih že kar pretirava!), kot mladič je namreč hotel malce dominirati. Ne vem pa ali je to (v našem primeru) posledica kastracije, ali "le" pravilne vzgoje.  Cool

Je pa kastracija DA/NE seveda odločitev vsakega posameznika/posameznice, ki ni tako lahka kot si to radi domišljamo...

Bomo pa v vsakem primeru v petek držali pesti!  Smiley
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #8 : ponedeljek, 08.12.2008 : 19:06:10 »

Po mojem je res vse v pravilni vzgoji - to je pa Gal že "skoz dal".  Ne morem bit prav pametna, ker nikoli nisem imela samčka, vse moje psičke pa so sterilizirane in se niso spremenile - niti Sherry, ki smo ji to ušpičili šele letos, pri 8 letih starosti zaradi tumorja na seskih. Odkar pa spremljam forum, berem sama pozitivna mnenja tudi o kastraciji samčkov - saj so ti že zgoraj punce napisale vse takorekoč enako.

Tudi jaz mislim, da je najhujše pri vsem narkoza; in če je pes že v narkozi zaradi česarkoli, bi jaz takrat poštimala vse, kar se da. Se mi zdi, da hodiva na isto kliniko, in tam so kar natančni glede tega - še sploh nekateri veterinarji, da jim ne delam zdaj reklame. Jaz seveda vseeno vsakič posebej zganjam paniko in jim polagam na srce, na kaj vse naj pazijo...Zaenkrat me še niso vrgli ven, tako da jih ti tudi kar na trdo primi in vprašaj čisto vse, kar ti pade na pamet.

V petek bomo sigurno v mislih z Galom in s tabo. Kupi si kakšen Persen - ga boš ti  bolj rabila kot Gal.

SREČNO! Smiley
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
ika
odvisnež
*****
Sporočil: 644


« Odgovor #9 : torek, 09.12.2008 : 09:20:52 »

No jaz imam tudi namen Psinca dat kastrirat. Ker odkar hodima na treninge je postal nemogoč. Markira vsak centimeter, samo v pse bulji in si jih želi podrejat.
me pa predvsem zanima, če potem nehal s tem podrejanjem, se mi je 2x že zagnal v drugega samca, kar prej tega v vseh letih ni naredil niti enkrat.
Tako, da resno razmišlam o kastraciji.
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #10 : torek, 09.12.2008 : 13:35:08 »

Joj, mene je tako strah. Gal je star komaj 2 leti in bo že tretjič v narkozi. Nazadnje je bil letos junija zaradi tumorja zdaj pa spet. Pepsi, po moje bom že danes začela jesti Persene.

Saj pozitivnih strani kastracije se popolnoma zavedam zato tudi razmišljam o kastraciji ampak me vseeno skrbi, da ne bo potem kakšna negativna zadeva ven usekala. Luxa sem brez problema peljala takoj, ko sem ga dobila pri Galu pa kar nekaj odlašam in mutim.

Torej, skoraj ni možnosti, da bi se karakterno kaj spremenil? A je možno, da bi potem postal žalosten ali pa nesrečen ali pa da bi se začel pretirano podrejati - sploh Luxu. Lux je zadnje čase postal ena mala barabica, ki preizkuša meje pri Galu.

Joj, sem živčna, že zaradi narkoze me bo pobralo.
Logiran
Pepsi
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.033



« Odgovor #11 : torek, 09.12.2008 : 14:11:51 »

Lahko prideš k nam na kavo, vmes ko boš čakala in boš nervozna. Nismo daleč, ti  pošljem telefonsko na ZS!  Wink
Logiran

A home without a dog is just a house.
(Anonymous)
ren
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 198


« Odgovor #12 : torek, 09.12.2008 : 14:56:39 »

Sasenka, jaz imam podoben problem (glej temo pomirjevala). Ampak ne vem, če bo lahko naenkrat kastriran, pa še poseg na zobkih... Jaz sem tudi mislila, da bo pri eni izmed mojih psičk tako, pa ni bilo...res pa je, da je imela večjo in bolj delikatno operacijo( pa ne samo eno) tako v trebuhu, kot v ustih. Ne vem, kako je pri psih, če so večkrat pod narkozo v zelo kratkem času, vem pa, da je za človeka  to nevarno. Zato, če se le da, določene posege delajo brez narkoze (npr. odstranitev mandeljev)  oz. z lokalno anastezijo. Svetujem ti, da se še enkrat pogovoriš z veterinarjem, da ovrže tvoje sume. Na dolgi rok pa se kastracija vsekakor izplača, saj veš možni tumorji!!!
Tebi in tvojemu kužku želim veliko sreče in čimprejšmje okrevanje.
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #13 : sreda, 10.12.2008 : 09:57:50 »

Zdaj pa še to. Gal se je nazadnje pokakal predvčerajšnjim zvečer - malo driskasto. Včeraj ni nič kakal, danes tudi še ne. Danes je bil že 2x zunaj pa nič od kakice. Jedel je normalno tako kot vedno, tudi živahen, edino zvečer se mi je zdel malo nemiren. Do kdaj naj počakam preden spet letim na veterino? Ma, meni se bo res zmešal enkrat.
Logiran
pokica
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 503


« Odgovor #14 : sreda, 10.12.2008 : 12:28:18 »

Mogoče bi poskusila z žlico olljčnega olja ali jogurta?
Logiran
Strani: [1] 2 3 4  Vse   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Samice in samci, legla  |  Tema: Kastracija - da ali ne
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines