mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 16.06.2024 : 11:46:16

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: napadanje
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 15   Dol
Natisni
Avtor Tema: napadanje  (Prebrano 45757 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #75 : četrtek, 10.04.2003 : 09:29:17 »


Citat


Sicer pa počakajmo še na odgovor od Simi.

Lp




Citat


Moram pa tudi iskreno priznati, da me tvoja osebna "zbadanja" in tvoja ugotavljanja, kateri forumci so po tvoje na "višjih intelektualnih nivojih" ne zanimajo in me-resnično dolgočasijo.




Oprosti nikakor nisem imela namena, da bi Kiki izkoristila za osebna zbadanja in napade nate. Zgoraj lahko vidis, da si zacela ti.


Citat


Nikomur ne vsiljujem svojega mnenja, če vas povabim, da si kaj preberete, je to zato, ker se meni zdi OK in ker imam nekaj izkušenj s tem.

Če pa koga izrecno zanima moje mnenje, naj se mi javi zasebno.



Tudi sama ne vsiljujem svojega mnenja nikomur, je pa smesno ( pa ne samo meni), da vedno pocakas, da odgovorim  in nato takoj za mano ti. Prebrala sem Kikin problem kmalu po objavi in videla sem, da si logirana, pa sem rekla da ne bom, ker si lahko res mislijo, da vsiljujem svoje mnenje. Ker pa poznam kako grozno je s taksnim psom hoditi na sprehod, sem po tem, ko sem videla, da ne bos odreagirala, le napisala svoj predlog. In neverjetno, celih 25 minut za mano si se oglasila se ti. Ta nakljucja so mi ze malo smesna. A ker nisi ti tukaj problem, ampak problemi, ki jih imajo ljudje s svojimi psi, me to za razliko od tebe zabava.

Verjamem ti, da imas izkusnje z predelano metodo solanja in tudi nekajkrat sem ze postavila vprasanja ne to temo, pa sedaj ne vem, zakaj vedno odpises, da bos odgovarjala ce koga zanima privat.
Tudi sama si povabila, da naj podamo mnenje na objavljen clanek, kaj pa pojasnitve nejasnosti. Ne bos verjela, ampak vceraj sem iskala kliker po Ljubljani, ker moram res ugotoviti v cem je razilka med klikerjem in pohvalo in med pohvalo - potrditvijo in briketom. Res pa je, da bom, ce bos seveda pripravljena postavila se kaksno vprasanje.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #76 : četrtek, 10.04.2003 : 10:28:03 »

Dragi dami ne mislim se spuščat v vajino debatico, bi pa imela še eno vprašanje. Zakaj v Kikinem primeru ne haltija? lp
Logiran

flufi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 292


« Odgovor #77 : četrtek, 10.04.2003 : 11:07:12 »

Kaja,
če imaš dobre izkušnje s haltijem, bi bilo zelo v redu, da napišeš kaj več o tem. Mnogi imajo kar velik odpor do haltija in mnenja o haltiju se "tepejo". Mislim, da je tudi Kiki napisala, da ga raje ne bi.
Osebno imam s haltijem premalo izkušenj, da bi kakšno "rekla", čeprav poznam kar nekaj ljudi, ki so s haltijem zelo zadovoljni.

Vsekakor bi na Kikijinem mestu poiskala strokovno pomoč in demonstracijo.

Lp
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #78 : četrtek, 10.04.2003 : 11:37:00 »

Nekaj let nazaj me je klicala gospa, kateri je nepricakovano umrl moz in je bila prisiljna poskrbeti za NO, kateremu je do sedaj samo dajala hrano in ga bozala. Gospa je bila blizu 60-ih, zaradi nenadne izgube zelo prizadeta in rahlega zdravja, ter tezavami s kolki. Veliko sem premisljevala kako naj ji pomagam, ker je bila tezava se vecja, saj pes ni znal hodit ob cloveku, ker ga je gospod vozil s kolesom na sprehod in je vseskozi vlekel. Doma je ze imela halti in sem rekla, da ga lahko uporabi. Najprej si je zelela psa nauciti, da bi  jo ubogal tako kot je moza in sva najprej vadile samo na njenem dvoriscu, kjer nisva imele nobene motnje. Psa sva naucile vsega, tudi poleg brez vrvice ( takrat so ji se mlajsi prijatelji oz. njihovi otroci vozili psa na sprehod). Ko sva vse znali sva se preselili na travnik, kamor ga bo vozila na sprehod. A nastal je problem, kako priti do travnika, saj se je pes zaganjal v vsakega psa, ki jih je v okolici ogromno (strnjeno naselje stanovanjskih his).
Prvic sem pa peljala jaz, ker je gospa ob drugem psu padla. Naslednjic sva vzeli halti in zadeva ni bila prav nic boljsa. Nisva obupale, drzale sva se vseh navodil, a napredka ni bilo (vztrajale sva vsaj 1 mesec), vseskozi sem se pri strokovnjakih, ki ga priporocajo sproti pozanimala kako posamezno situacijo preprecit. Ker je pes se vedno vlekel, ne glede na to, da je imel pravilno stevilko haltija, se mu je vnelo oko, ker si ga je z haltijem razdrazil, do te meje, da se je vnelo.
Ko sva ugotovile, da tudi to ni to, sva se odlocile, da greva pac po drugi poti. Vedele sva tocno pri kateri hisi je pes, tudi to sva ugotovile kdaj so spusceni. In sva zaceli vadit, da predno prideva do hise receva psu sedi (kar sva ga prej na dvoriscu naucili) in ga peljeva z briketom v roki, na poleg mimo ograje (kot sva se v zacetku poleg ucile). Zaceli sva seveda tako, da sva sli na drugo stran ceste, potem pa vsakic blizje. Ko je prisel mimo dvorisca se je moral zopet vsesti in takrat je dobil briket in je bil izdatno pohvaljen z besedami in bozanjem.
Ko sva prvic prisle na isto stran ceste kjer je bilo dvorisce je bil problem. Pes je pozabil, da je 5 metrov stran lahko sel cisto mirno mimo in se ni sekiral ce se tisti pes zaganja v ograjo.
Dala ga je na sedi in ga pohvalila ter se zacela priblizevati dvoriscu. Pes jo je potegnil proti psu. Prej sem ji ze povedala kaj se bo verjtno zgodilo in ji tudi povedala kako naj ukrepa v takem primeru. Gospa ga je v tistem momentu, ko je bil priblizno na polovici povodca hitro in kratko cuknila ter mu ostro rekla NE. Pes je rikverc prisel na polozaj poleg in sel mimo tistega psa brez da bi ga pogledal. Gospa ga je pri tem hvalila z glasom, ko pa sta prisla do konca dvorisca mu je rekla sedi in ga nagradila z bozanjem in briketom. No takrat pa je padla, ker ji je pes od veselja skocil v narocje.
Od takrat naprej gospa nima vec problemov, kar nekaj casa je se vedno ponavljala ritual, da se je moral vsesti na zacetku in na koncu, pes se ni v nikogar vec zagnal. Sedaj se sprehajata brez sedenja, ce pes nakaze, da bo sel proti ograji mu rece NE.

Bistvo vse te dolge pripovedi je, da moras psu povedat kaj je prav (briket, pohvala) in nujno mu moras povedat kaj je narobe. S haltijem mu nismo povedali kaj je narobe in pes je vsakic, ker mu ni bilo pokazano, da je kaj narobe, dobival miselni vzorec, da je taksno vedenje kot ga ima, cisto v redu.
Ko pa ga je cuknila pa mu je bilo jasno kaj sme in kaj ne sme, je spremenil svoje obnasanje.
Pomembno je, da ce cuk ni pravilno in v pravem trenutku izveden ti nic ne pomaga, ampak dela samo skodo in zmedo.

In ce zakljucim zakaj ne halti. Kaj potem, ko haltija ni?
Logiran
Right_Thing
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 114


« Odgovor #79 : četrtek, 10.04.2003 : 15:03:48 »

kiki
pri množici nasvetov, se mi zdi, da boš sama našla rešitev zase. Tole, da si ugotovila, da moraš upoštevati tudi lastnike ostalih kužkov , da ne eskalira do ostalih incidentov , je pametna poteza. Pa itak tako ali  tako ne pomaga, da si medtem tvoja psička nabira "izkušnje v pasjih pretepih", ker vaja dela mojstra tudi pri tem.

Tvoji psički izberi kužke za igro, za katere si res 100 %, da ne more priti do pretepa .

Daj je več "zaposlitve", poskusi se z njo  dodatno aktivirati v klubu (sled, tečaji, agility, really obedicence itd itd itd  - lahko pa tudi sama kaj pogruntaš).

Sama sem še vedno prepričana, da ni prestrašena, ampak malo razvajena in ve , da je njena lastnica "dobra dušca".

Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #80 : četrtek, 10.04.2003 : 17:04:55 »

Ne morem ravno reči, da imam veliko izkušenj s haltijem. Preizkusila sem ga na psu, ki je bil takrat že odrasel (star leto in pol) in šele s haltijem sem ga lahko sama peljala na sprehod. Samo na povodcu z ovratnico me je ob srečanju z nekim psom vlekel za sabo kot peresce. Na haltiju je hodil počasneje, naučil se je poleg (to zdaj dela tudi brez haltija) in ker sem ga obvladala z enim prstom sem ga lahko obrnila stran od drugega psa, mu ponudila briket in po mnogih poskusih se je sam obrnil proti meni samo na besedo. In to se mi je zdelo precej pomembno predvsem zato, ker je revež vegetiral v pesjaku, če fanta ni bilo doma.
Trenutno haltija ne uporabljam, ker ga z njim ne morem spuščati, saj bi se lahko kam zataknil. Namestim mu nagobčnik, da ga spustim z manj strahu, da bo zagrabil kakšnega lajajočega Pikija, ki ga bo prineslo mimo. Pa tudi, če srečava kakšnega psa, ki ga Don posebej ne mara, ga le primem za jermen nagobčnika in pes obmiruje. Problemov z očmi nisem nikoli opazila. lp
Logiran

kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #81 : četrtek, 10.04.2003 : 17:22:39 »

Simi, tvoji odgovori v večih temam, ki se nanašajo na vzgojo ali šolanje psom se mi zdijo resnično dobri, vendar po pravici povedano terjajo veliko časa in potrpljenja. Veliko lažje je psu le natakniti halti in stvar je rešena. Če bi bil pes samo moj bi stvar stekla drugače, tako pa, ga vsak, ki ga pelje na sprehod tretira drugače in pes je zbegan. Halti se mi je zdela najhitrejša in najbolj preprosta rešitev, ki je hvalabogu tudi delovala. lp
Logiran

Teja
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.854


« Odgovor #82 : petek, 11.04.2003 : 00:54:08 »

Strinjam se s simi!! (Tisto navajanje psa hoje ob ograji, kjer je drug pes)
Isto stvar naredimo npr. na travniku. Pogoj je, da se z nekom zmeniš, da pripelje svojega (seveda socializ.) psa. Zmenita se na travniku ob tej in tej uri. S psoma na povodcu seveda. Sprehajata se vsak na svojem koncu travnika. Ko je pes pozoren nate namesto na drugega psa sledi ogromna pohvala. Ta ''moja'' verzija se izvaja postopno. Počasi naj bo razdalja vsak dan manjša.
To metodo sem uporabila jaz pri Tori in prijateljevi boxerki (Tori je zelo dominantna) in presenečena sem bila, ko sta prišli (na povodcu seveda) skupaj brez problema že 1. dan!!! Čez par dni sta bili skupaj spuščeni, Tori je imela nagobčnik, ki pa sem ji ga še isto uro snela!!! Cheesy
Logiran
Kiki
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #83 : petek, 11.04.2003 : 15:38:26 »

Kako zanimiva debata! Nisem si mislila, da se bo tako razvnela.

Prebrala sem o desenzibilizaciji in kot vecino ostalih nasvetov bom preizkusila tudi to, potem bom pa porocala. Saj vem, da rezultati pri nobeni tehniki ne bodo takoj, ampak srecanjem s kuzki se ne morem izogniti, zato bom lahko dnevno spremljala razvoj.

Ugotovila pa sem dve zanimivi stvari:
1. Ocitno moja porednica to pocne samo v blizini doma (nekje dalec stran ali na kaksnem travniku, kjer se ni bila velikokrat, se to tako rekoc se ni zgodilo)
2. To pocne samo, ko je z mano!!! Kaj pravite pa na to?

Ali jaz delam kaj takega, da jo vznemiri (a verjemite, da je ne vlecem, ko pride drug pes, sploh pa se to dogaja tudi, ko je spuscena in nima razloga za obcutek ogrozenosti)?

Kako vem, da samo pri meni? Ker je nora na otroke in so vsi otroci iz soseske zaljubljeni vanjo, ona pa vanje. Kaksna dva ali tri tedne skoraj vsak dan pridejo dve ali tri puncke in prosijo, ce se lahko pride ven igrat z njimi. Ker me je bilo strah njenega obnasanja, ce bi srecale kaksnega psa, sem najprej dovolila samo, da se igrajo v vrtu (ji mecejo zogico itd.). Pa se jaz sem bila zraven. Potem sem jih pustila, da se igrajo same (za ograjo) in postopoma dovolila se, da se sprehodijo, toda le v neposredni blizini. Bilo me je na smrt strah, ampak nisem imela casa biti vsak dan dve uri zraven, glede na to, da sem jo ze prej vedno peljala na sprehod. Nisem pa ji hotela odreci druzenja s punckami samo zato, ker jaz nimam casa, saj ko pozvonijo, skoraj porusi hiso od veselja...

Vedno sem jih izprasala in vedno so porocale, kaj je pocela in kako je bila pridna. (Da druge uboga se bolj kot mene, to vem ze od prej, ko je bila kdaj v varstvu). Povedale so stvari, za katere vem, da jih pocne tudi na sprehodu z mano, ko je pridna, zato jim verjamem.

Zdaj so sle pa ze ene dvakrat na malo daljsi sprehod, v park itd., seveda je vedno privezana. Pravijo, da uboga na vsak mig, da je ekstremno poslusna in tudi pri psih ni nobenih problemov. Ne verjamem, da mi lazejo, razen tega bi se, ce bi se spopadla, zagotovo ustrasile in bi kaj rekle. Ne, ocitno ona tocno ve in je pridna, kot da bi sijo izmislil! Pri meni se ji pa ocitno ne zdi potrebno tako paziti. Ali se vam ta moja razlaga zdi smiselna?
Logiran
Kiki
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #84 : petek, 11.04.2003 : 15:48:42 »

Kaja, z veseljem jo pripeljem k tvojemu Donu. Malo uklanjanja in uvidevnosti do drugih psov ji ne bo skodilo!

Sploh se mi zdi, da sem jo res predolgo pustila in upala, da se bo nekako unesla. V bistvu pa od mene ni dobivala negativnega feedbacka - ker je nisem kregala ali kaznovala - in si je najbrz lepo razlagala, da sem jaz z njenim pocetjem zadovoljna.

Sicer pa obstaja par psov, do katerih ima tak respekt, da ne bo tega nikoli storila. Tak je recimo njen oce, ki slucajno zivi v blizini. On je prvic, ko sta se videla (bila je se majhna) polozil taco nanjo in jo prijazno in odlocno podrl na tja. Naj se ve, kdo je glavni. Od takrat sta velika prijatelja, ampak ona tocno ve, da pri njem nima kaj praskati...

Le nekaj jo razdrazi, in takrat bo nahrulila (toda ne napadalno) cisto vsakega psa: namrec, ce jo vohajo okoli zadka, ker je sterilizirana in nima posluha za njihove tovrstne interese!
Logiran
DeeDee
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 111


« Odgovor #85 : sobota, 12.04.2003 : 14:11:10 »

Kiki, kaj pa če te hoče tvoja psička varovati? Meni je bilo pri Luni tudi to rečeno, vendar se pri vseh enako obnaša. Tudi če jo na sprehod pelje fant, do katerega ima rišpekt (odločen moški glas všasih dela čudeže Grin ) in dvomim, da bi pri njem čutila potrebo, da ga more varovat... Tako da sem skoraj sigurna, da je negotova, ker ne ve kaj jo bo doletelo. Tukaj verjetno pomagajo samo dobre izkušnje in postopno navajanje na tuje pse. Bom poročala kako nama gre...
Logiran
Kiki
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #86 : sobota, 12.04.2003 : 17:16:45 »

DeeDee, to sem ze pomislila, ampak po znakih sodec ne gre za to. Nikoli ni namrec imela instinkta za varovanje, niti v teritorialnem smislu niti do mene.

Hocem reci, vedno sem lahko bozala vsakega kuzka in je to ni nic motilo. Ce je bilo vec psov, je laufala okoli in se igrala, jaz pa sem veckrat kaksnega pocrkljala, pa ni bilo problema. Tudi ona se gre rada pocrkljat k drugim psicarjem.

Razen ce se je to iz neznanega razloga pojavilo zdaj? Ampak ona rine k vsakemu psu, in ce je potem kdaj prislo do ravsa (ko je bila na flexiju), je bilo to lahko tudi nekje dalec od mene in ko se je tisti pes ustavil, skratka, ni se mi nic priblizeval.

Tako da mislim, da je to nekaj drugega, v njeni glavi. Zakaj pa nenadoma pomisli, da jo pes, s katerim sta se ravnokar vohala in igrala, ogroza, pa ne vem. Zdi se mi, da ce bi pogruntala vzrok, bi bil problem ze napol resen!
Logiran
Kiki
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 81


« Odgovor #87 : ponedeljek, 14.04.2003 : 21:22:05 »

Hm, zadnje case pisem samo se jaz, ampak ce bo kdo pokukal sem, moram sporociti ful dobro novico:

Odkar sem zacela psicki dajat navodila - torej odlocen "Ne!" ze takoj ko od dalec zagledava kaksnega psa, je to prava pesem. Vem, ne bo se uredilo cez noc, ampak ta pes me tako hvalezno pogleda! Ni vesela samo zato, ker zdaj tocno ve, kaj hocem od nje, ampak v veliki meri tudi zato, ker se ji ni treba spuscati v konflikt. (Mogoce je prej res mislila, da se to od nje pricakuje?)

Skratka, zelo uspesno. Deluje tako s povodcem kot brez. In na nobenega ni vec lajala. Tudi na dve psicki, ki se vedno zelo agresivno razbevskata nanjo. Samo pogledala je in nato odsla z mano. Super! Vse to deluje za zdaj celo brez priboljskov ali kaksnega posebnega odvracanja pozornosti. Seveda jo ves cas sprehoda vneto hvalim. (Ljudje me ze cudno gledajo, ker se po cesti stalno pogovarjam s psom, ampak vazno, da deluje). Zraven se pa se vsak dan pred sprehodom in po sprehodu nekaj casa sproscava.

In najbolj impresivno: zjutraj je srecala priljubljenega kuzka, iz najzgodnejse mladosti ki ga ze dolgo ni videla. Ulegla se je, da ga pricaka, a ko sem rekla Ne, je prisla k meni! Potem se je bolj priblizal in sem tvegala ter rekla: "Teci k njemu". In ga je sla pozdravit. Malo razburjeno, a neagresivno. Potem je prisla spet k meni, on je pa odsel.

Alien - iskrena hvala za nasvete in demonstracijo v zivo!
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #88 : ponedeljek, 14.04.2003 : 22:23:55 »

Živjo Kiki! Me veseli, da se psička lepše obnaša. Počasi se daleč pride Grin Mogoče pa zdaj Dona sploh ne potrebuje, ko ima toliko drugih novih prijateljev. Če pa, pa vabljeni v Trbovlje. lp
Logiran

Alien
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 117


« Odgovor #89 : ponedeljek, 14.04.2003 : 22:38:58 »

Me veseli Kiki da ti je naše srečanje vsaj malo pomagalo....
Mislim da s takim pristopom ni krize za naprej, sploh ker še nisi miela večjih problemov do sedaj, psička pa je tudi zelo pametna Wink
Pa zapomni si : hladnokrvnost.... Tongue in kakšen priboljšek za uspešen NE tudi ne bi bil odveč....

LP
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 15   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: napadanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines