mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 25.05.2025 : 01:37:40

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Tibetanski terier - čvek
Strani: 1 ... 379 380 381 382 383 [384] 385 386 387 388 389 ... 872   Dol
Natisni
Avtor Tema: Tibetanski terier - čvek  (Prebrano 647484 krat)
0 članov in 9 gostov pregleduje to temo.
MARKO HREN
rad prihajam sem
*
Spol: Moški
Sporočil: 1.788

« Odgovor #5745 : četrtek, 15.05.2008 : 00:35:15 »

Lhun & Co. ŽIVJO  Smiley ne bom debatiral več ograj, bo pa verjetno debata šla v kakšno drugo smer in če ne drugače me zanimajo vsa mnenja

Psi sproščajo - no India se in me sprošča ravnokar, ko mi leži v naročju (mal težko tipkam pa bo že šlo), maloprej sva bila zunaj in potem še doza igre najprej na dvorišču - ker pa je pozno in da nisva zbudila vseh sosedov še mal doma v predsobi ... Na Saro pa le pazite, da boste skakanje preprečili - naša Barby ... pa sej sem že povedal.

... pa še slika, ki sem jo prej obljubil Starsy

lp

MARKO

[attachment deleted by admin]
Logiran
ginger
nekaj malega že vem
Sporočil: 166

« Odgovor #5746 : četrtek, 15.05.2008 : 01:10:56 »

Mi pa ne vemo,če zna naša Čoja splezat čez ograjo,ker nimamo nobene.... Huh Cry Wink

Je pa zato zelo pridna v šoli,kjer vadi za BBH. Cool

Logiran
Nanda
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306

« Odgovor #5747 : četrtek, 15.05.2008 : 05:43:58 »

Smiley
Logiran
Nanda
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.306

« Odgovor #5748 : četrtek, 15.05.2008 : 06:48:00 »

No, sem hotela biti že tiho pa ... Marko mi je pisal na ZS in odgovorila sem mu tole... se mi zdi, da je dobro da povem še vam, da tudi uradno zaključim .......

""""Ni šlo za linijo ..... !!!!!

Saj ti prvim da me ne slišiš niti ne bereš prav !!!!!! Vidiš samo tisto kar te zbode ostalo preletiš in potem odgovoriš kar nekaj .....

Psi so si različni ! Eni so bolj samostojni, odločni, nagajivi, čuječi, zdržani...... drugi manj. Kot je napisal Lhun so razlike tudi v leglih ..... in ja, razlike so tudi v linjiah .... in bog pomagaj je pač tako. Zato pa ni nič narobe s tvojim psom niti z mojimi.

Šele, ko se pasmi kot celoti posvetiš malo bolj in se oddaljiš (samo od svojih psov) potem lahko tudi kaj govoriš....

....in predvsem je vsaj kar se kombinacij in linij tiče pomembno pri vzreji, da veš kaj lahko pričakuješ.... nato, da znaš pogledati in opazovati mladiče. Da razumeš zakaj se v leglu nekaj dogaja... da znaš pravilno pri vzgoji svetovati bodočim kupcem, da jim poveš kaj so dobili !!!!!!!!

Ljudje berejo forum in treba je misliti kaj napišeš !!!!

A ti prevedem kar sem napisala -

Torej - NE velja, da je TT za vsakega človeka in da so prijazni ljubeznivi kuštravčki, ki vse ubogajo !!!!! Imajo svoj karakter in zato jih je potrebno pravilno vzgajati in to vsakega posameznika na svoj način.

Še en prevod - Nando in Indijo je nemogoče enako vzgajati in od njiju enako pričakovati, ker sta si različni kot dan in noč. Enako velja tudi za Lhuna in Saro ..... enako velja za Sami in Nando .... in tako naprej.

Vzgoja ja, ampak žal NE moreš vseh vzgajati po istem principu in včasih je POTREBNO PRI KATEREM PSU, SPREJETI TUDI KAJ KAR PRI DRUGEM NE !

Preberi še enkrat !

In predvsem TT so danes celota - lunevilli in lamlehi in tisti iz avtohtoni iz Tibeta.....  in naj taki tudi ostanejo! Kam sem se usmerila jaz in kam se boš ti to je stvar samo tebe ali samo mene. In tu dam luvi777 prav .... različnost je zaželjena !

Sorry Marko, ma meni se prek foruma s tabo ne da več pogajati..... ker ne prideva nikamor.

Bolje, da se srečamo samo v živo in si takrat kaj lepega povemo... in počoham jaz tvojo in tvoje kužončke in ti moje .... 

Predvsem pa bolje da o pasmi, vzgoji in razstavah ne debatirava, ker ne bova prišla nikamor ... mislim, da je bolje da za te stvari poiščeš koga drugega, ker mene smatraš (mi daješ vedeti prek postov) tako ali tako za "nevednico, ki samo kritizira"....  Jaz pa bom od sedaj naprej tiho ..... kar se foruma tiče.

Če pa boš kdaj želel kaj slišati, me lahko pokličeš na gsm in ti bom z veseljem odgovarjala na vprašanja, ker le tako bom lahko komentirala kaj kar ne boš razumel ali pa ti razložila "zakaj je moje stališče, mnenje, izkušnja tako kot je"

Saj veš kje sem ..... """""

Lupčki moji, Lhuni ima prav še v eni stvari.... Nataša ima premalo časa, da bi "njene besede letele v nebo" ..... jo čaka šest Kosmatih ....

Pa, pa .... se javimo s kakšno slikico  Smiley
Logiran
TagTu
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.173

« Odgovor #5749 : četrtek, 15.05.2008 : 07:34:08 »

No, zdaj je že vse napisano in ni več kaj dosti dodati, vsak pa lahko razume po svoje Wink

Logiran
luvi7777
odvisnež
Sporočil: 642

« Odgovor #5750 : četrtek, 15.05.2008 : 07:35:18 »

Aja, vsak mora pa pri sebi vedeti, ali si želi imeti potomce psov iz Tibeta ali tistih z liverpoolskih dokov Cool

Dala sam si truda isčitati ovaj post i više puta. 
Tag Tu za tvoju informaciju Tibetski terijer je Tibetski terijer bez obzira na liniju. Suci sude tibetskog terijera koji je najbolji u tipu ne dajući nijednoj liniji prednost jer u najmanju ruku ne znaju i ne trebaju znati koju liniju sude. Znači ne ono što i kako uzgajivači ili pojedinci misle i preferiraju, već ono kako je FCI odlučio.
Znači treba skinuti svoje sunčane naočale i pogledati oko sebe. Ja ih imam skinute i vidim.

Nadalje, pročitala sam opis pasme i slatko se nasmijala.

"Veliko LUNEVILLE psov je netipičnega gibanja in glav, ozke konstitucije, predolgih ali prekratkih nog..."

Nemam pojma gdje je iskopan ovaj podatak, ali sa sigurnošću tvrdim da je neistinit.
Najuspješniji (uz to i zdravi) show psi svih vremena su psi Luneville linije. Ti o kojima pišem (a neke sam imala prilike vidjeti i u živo)su svi redom zdravi psi, bogate dlake, fantastičnog kretanja i velikih stopala (čizmica) te prekrasnih, impresivnih rodovnika.
Ako te zanima mogu ti ih i poimence navesti te poslati slike u kretanju.

"Značaj LAMLEH TT-ja ni terierski, medtem, ko se le-tega lahko najde pri LUNEVILLE TT-ju ("čas" je namreč pokazal, da je Troyan Kynos bil terier). "

Generaliziranje karaktera?Huh Bio je terrier?

U najmanju ruku nije bitno, da li je Duksy bio TT ili ne, ne samo zbog toga jer je bio registriran kao TT, već i zbog razloga jer se u pasmine ponekad unosi psa druge pasme, za širenje genetskog pula. Ukoliko budeš zainteresirana mogu ti to i detaljnije objasniti. Zaista bi mi bilo krivo da ostaneš zakinuta za te zanimljive i poučne informacije.

Osobno mi se sviđa kad uzgajivači slijede svoj put vodeći pri tome računa i o izgledu samog psa (znači popravljati ono što i nije baš naj) te najvažnije (u čemu se svi i slažemo) o zdravlju.
Dodala bih da cilj svakog uzgjivača bi trebao biti potpun za samu pasminu, opet nevezano za liniju.
Samo ime bilo koje linije ne garantira show quality psa ili psa bez mane, a pogotovo se to ne može vidjeti u ranoj dobi od 3 mjeseca. A i zašto bi svi psi morali biti šampioni? Zar nije cilj stvarati psa u tipu koji si želimo?

Ono što neki uzgajivači zanemaruju prilikom uzgoja slijedeći samo ime linije(nevezano o kojoj liniji je riječ), minuse koje pod "krinkom" imena ne vide ili ne žele vidjeti su: nepravilno zubalo, paperjasta dlaka, mala, neodlakavljena stopala, karakter i još niz stvari koje bi trebali u uzgoju popraviti. Birajući parnjaka iste linije trebali bi se potruditi ispraviti nedostatke u svom uzgoju.
Isto tako svaki bi uzgajivač trebao voditi računa i pravilnim odabirom nastojati ispraviti mane svojih pasa. Ali htjeli mi to priznati ili ne da mnogi to ne čine. Znači ne žele vidjeti.
Takoder nevalja ni generalizirati zdravlje pasa po linijama – nikako se ne moze reci da je luneville ili lamleh zdrava, a druga nije......obje linije imaju svojih problema!
Tag Tu Zato je bitno poznavanje rodovnice!

Najuspješniji uzgajači (oni koji su stvorili svoj tip pasa i postali prepoznatljivi Araki, Regalia, Alilah, Atisha i dr.) su ipak vlasnici Luneville linije. Iako ti psi negdje davno u pedigreu imaju  lamleh pasa očito je da je bila potreba tako iskusnih uzgajača za nečim .... drugim.
Dakako svoje pse izlažu i postižu s njima zaista zavidne uspjehe.Ukoliko se netko bavi uzgojem (i to više nego uspješno-ne mislim samo na izložbe) preko 30-40 godina. Ukoliko su te uzgajivačnice dale pse koji su obilježili samu promociju TT, dali prekrasne, uspješne potomke/parnjake. Kada oni sa svojim uzgojem (znači ne kupljenim psom) generacijama(znači ne samo jednim psom koji je dobro ispao) ostavljaju ljubitelje pasmine bez daha, ukoliko je iz tih uzgajivačnica jack pot dobiti uopće štene onda mogu mirne duše reći da postoje najuspješniji uzgajivači.

Vrlo važna napomena za neupućene: Suci koji sude u ringu sude psa koji je najbolji u tipu. Jedan je standard i to za tibetskog teriera. Obje su linije tibetski terijeri.
Stvar je  o s o b n o g   izbora što tko preferira.

Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
*

« Odgovor #5751 : četrtek, 15.05.2008 : 09:43:18 »

Živjo Ginger

Sem videl slike, objavi še kakšno na forumu - takšne pozornosti, kot jo ima Čoja na vaji ne vidiš pogosto. poleg tega p spet postaja lepotiča in upam, da se kmalu srečamo tudi na kakšni razstavi.

pa še en živjo Tag tu in Nandi

Joj pre joj ... takole je debata iz ograje in skrbi za zdravje naših kužonov in okolice prerasla v razčlenjevanje kakšni so Lunevili, Lamlehi, pa tisti z malo več ali malo manj krvi od tu in tam, pa nativi in Lucky goo ali show psi ... To še zdaleč ni bil moj namen - ampak ve2 sta imeli v mislih neko drugo zgodbo, ki jo je treba povedat in nam nevednežem sporočit, da nimamo pojma kakšen je značaj TT-ja, kaj je to kardelo, ... Sicer je forum namenjen ravno temu, da sporočamo svoja mnenja s kateri pa se nekdo lahko strinja ali pa ne. Jaz osebno takšne debate raje zapišem pod zasebno ali na e mail - ker s tem ne želim obremenjevat širše okolice.

Upam, da je debata dosegla svoj namen, ki sta ga imeli globoko nekje v vajinih mislih in odgovorih, ki jih jaz ne razumem in sem potreboval prevod  Wink Bom pa v smislu sprave (ker sem si dovolil nekaj napisat na temo ograje) prinesel spet slavne Tibetanske kroglice (ki to sploh niso  Wink ) v Hrušico in še kam in tudi tam lahko še kašno debato užgemo  Cheesy al pa se prepustimo vragolijam in lepotam naših TT-jev

... pa en lep sončen dan vsem želim izpod Šamarne gore  Smiley 
Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
*

« Odgovor #5752 : četrtek, 15.05.2008 : 09:46:40 »

Uuuuuuuuuuu .... je pa ta debata dobro povečala obiskanost TT čveka - v tem času so spet z nami mnogi, ki jih že dolgo ni bilo ali pa vsaj je dolgo niso nič napisali DOBRODOŠLI  Wink Wink Wink
Logiran
Jasi
midi
Sporočil: 698

« Odgovor #5753 : četrtek, 15.05.2008 : 09:49:40 »

Dragi moji,
in tudi če tisti iz liverpoolskih dokov niso bili TTji (kot dokaz se uporablja LL, ki jo ta linija ima, lamleh pa ne ) je bil njihov "problem" v ozki linijski vzreji naprej in ne v tem, če je Duksy bil TT ali ne. Čiste Luneville inije danes skorajda ni. Velika večina populacije TT jev je mešanica obeh linij.  
Zdaj sem že sama sebi kot kot lajna, vendar  TTji so ena pasma z enim standardom.
Vsak vzreditelj je  zase odgovoren, da vzreja zdrave in za pasmo tipične pse ter jim najde dobre lastnike, linije ali outcrossi so seveda njegov izbor, dokler so na prvem mestu zdavje, značaj in tipičnost. Mislim, da za zadnjem TT svetovnem kongresu (prosim za popravek tiste, ki so tam bili, sama zgolj berem), ni bilo niti sprejeto, da bi se popravila višina "nazaj na 43 cm", tako da večje spreminanje standarda v prihodnosti dvomim.
Prav tako moramo vediti, da bomo šele čez 10 ali 20 let vedeli kaj so gentsko glenano v pasmo prinesli psi pripeljani iz iz Tibeta.
In če poglemo malo "čez grajo"  med druge pasme do borderjev, pa avganistancev, pa kraševcev, kaj se je dogajalo z linijo in vzrejo... nam bo tudi marsikaj bolj jasno.
In zato je še bolj pomembno, da držimo skupaj.
Tako  jemljem to debato kot KONSTRUKTIVNO. In prav je, da mislimo s svojo glavo in si ustravimo svoje mnenje. Ni pa prav, da govorimo o katerekoli liniji "s ciničnim" prizvokom.

Moja dva TTja sta TIBETANSKA TERIERJA ne glede na linijo (oz. komentarje, da je en "registriran kot TT" , in tisti, ki bo trdil drugače, lahko pride za vikend k nam na Dobeno, si vzame čas in v miru preučuje tako Lolo in Arkija, pa našega poljaka Dona in aierdalko Lupmo.  Pasme s katerimi živim zadnjih 10 let. In si ustvari svoje mnenje.
Pa še nekaj, tako kot si sama želim za agility in nadaljevanje vzreje tibetanko, ki bo potomka psov s Tibeta, si po drugi strani ne delam nobenih utvar, da bo to psica, ki bo idealna predstavnica standarda.
Lep dan vsem, pa stran s cinizmom!
Jasna
PS.: še dobro da mi je ratal tole napisat med službo in nisem mojima TTjema, pa Donu  tem   "odžrla" kakega sprehoda
Logiran
Ljiljana Li
rad pišem
Sporočil: 396

« Odgovor #5754 : četrtek, 15.05.2008 : 10:00:05 »

Samo cu se kratko nadovezati na Jasi jer ne zelim vise ulaziti u ovakve rasprave oko linija......

Naime, LL je skoro pa tipicna terijerska boljka i koliko znam kod lamleha su bila samo dva LL slucaja, ali nije se radilo o genetskom prijenosu vec bas o fizickom ostecenju oka.

Logiran
MARKO HREN
rad prihajam sem
*

« Odgovor #5755 : četrtek, 15.05.2008 : 10:23:06 »

Wink Jasna hvala za prave tone - pridemo kdaj naokrog, če smo dobrodošli seveda - ti pa povem iz prve roke - vsaj kar se Rebe tiče, da ji je genetika iz Tibeta dala to, da je psička izjemno močna, hitra, učljiva in ravno prava za agility (če si sploh lahko dovolim to izjavit Wink ) ... ooooooooo  Roll Eyes ima pa tudi "vedenjske težave in upam, da jih bo Paula odpravila - verjetno je med tem tudi skakanje čez ograjo  Wink pa tudi težavo, kjer ni rešitve - narava pač dela po svoje.

Smiley
Logiran
luvi7777
odvisnež
Sporočil: 642

« Odgovor #5756 : četrtek, 15.05.2008 : 10:27:33 »

Tako  jemljem to debato kot KONSTRUKTIVNO. In prav je, da mislimo s svojo glavo in si ustravimo svoje mnenje. Ni pa prav, da govorimo o katerekoli liniji "s ciničnim" prizvokom.

Slažem se Jasi u potpunosti.
Forumski način komunikacije iziskuje minimum pristojnosti a sve ono što javno iznesemo je podložno komentarima i kritici dokle god nikoga ne vrijeđamo. Tome nije mjesto ni u životu a pogotvo u topicu o našim najboljim prijateljima. Svoj stav se može zastupati i bez da se vrijeđa netko tko ne misli isto o pojedinim stvarima....recimo argumentima.

I dobro zboriš ...svi oni imaju zajedničke pretke. I nijedni ne bi mogli bez ovih drugih.
U literaturi (hvala na preporuci) naletila sam  i na komentare da su u USA na pocetku ponekad križali LA in TTje izmedu sebe, jer nisu bili sigurni što je što, neki kažu da i za poslednja legla dr. Greegove kad je umrla nisu 100% sigurno, dali je bila napravljena baš ova kombinacija TTja... U stvari ako ćemo ozbiljno razmišljati to  i nije toliko bitno. Najbitnije je da imaš dovoljno velik genetski pool za zdrav uzgoj......i ono najbitnije LJUBAV!!

Marko pa kako mi uvijek propustimo te okruglice???
Izgleda mi da su ih svi već isprobali ...osim nas!!

Svim ljubiteljima TT i njihovim ljubimcima veliki pozdrav

Logiran
AMODINI
odvisnež
Sporočil: 589

« Odgovor #5757 : četrtek, 15.05.2008 : 11:30:26 »

Linija gor, linija dol....strinjam se z marsikaterim stavkom clanov v tej debati, s tabo Nanda, ko govoris o vedenju Ttja in kako je na le- to vplivala preteklost in selekcioniranje,  pa s tabo Jasi, ko se ne osredotocas na linijo ampak pravis, da je TT pasma kot taka ne glede na linijo.
Mi imamo doma obe, tiso lamleh in tisto, ki jina zalost mnogi pravijo mix. Ne vem zakaj bi zato na racun linije ene moje kuzke povelicevala, druge pa ne. Dejstvo je, da so si drugacni in malo mar mi je, ko se kregam ali bozam psa, ki je lamleh ali ne. Na koncu koncev vsi vemo iz koga ali cesa se je pes kot zival razvil. Jaz imam rada vse moje kuzke, vsi so ODLICNI predstavniki pasme in vsi imajo dolocene pomanjkljivosti, kot verjetno tudi marsikateri kuza od vas forumasev....popolnega TTja ni, pa naj se ga se tako trudimo "narediti". zmeraj bo nekaj nekje manjkalo, pa naj bo to v zvezi z znacajem, ubogljivostjo, dlako, pigmentom, visino/dolzino, zobmi, koti, repom.......itd.Velja pa vsem psom nekaj.....na njegovo obnasanje vplivajo genetika, okolje in njegov GOSPODAR.

Logiran
Jasi
midi

« Odgovor #5758 : četrtek, 15.05.2008 : 12:08:12 »

To je Pika na I.  Wink
Hvala Amodini in ostalim.
In še to, pri nas ste vi vedno dobrodošli  Smiley
Logiran
Jasi
midi

« Odgovor #5759 : četrtek, 15.05.2008 : 12:08:45 »

VSI je bilo misšljeno
Logiran
Strani: 1 ... 379 380 381 382 383 [384] 385 386 387 388 389 ... 872   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 9  |  Tema: Tibetanski terier - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.