mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 19.03.2024 : 04:35:30

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: napad psa
Strani: 1 ... 154 155 156 157 158 [159] 160 161 162 163 164 ... 167   Dol
Natisni
Avtor Tema: napad psa  (Prebrano 246973 krat)
0 članov in 3 gostov pregleduje to temo.
ličinka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 106


WWW
« Odgovor #2370 : sreda, 18.03.2015 : 22:14:46 »

Jaz pri nas opažam da je v naravi vedno bolj mirno večino psov zna odpoklic ali pa so na povodcih še 4 leta nazaj mi je bil sprehod muka, ker je bilo toliko odveznih psov brez vzgoje. V naseljih se sploh ne sprehajam več zaradi psov ki pritečejo iz dvorišč pa tudi po mestu mi je šekar muka zato se drživa bolj polj me pa moti punca z odvezanim majhnim psom ki je totalno brez vzgoje danes me že prijelo, da bi ji kaj rekla ampak je bil začuda na povodcu, je pa punca vedno, ko jo srečam na telefonu. Kar se pa tiče psov tipa bull mi gre pa na živce ker si jih kopujejo znanci in ostali brez vsakega predznanja in mi potem dopovedujejo da je hud lastnik in ne pes in da je njihov (ponavadi 4 mesece star mladič ) največja mazica, pasja šola je pa tako ali tako samo zato, da se kuža nauči sedi Tongue No pri enem od teh me psica pri enem letu ni hotela spustiti iz hiše, ko sem poklicala lastnico sem bila pa jaz smešna, ker njihova mazica mi pa že ne bo nič storila. Meni je bila oddajo všeč če spustimo un saj je prijazna, ker v takih primerih mi grejo kar kocine pokonci.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #2371 : sreda, 18.03.2015 : 22:50:27 »

Tudi meni všečna oddaja, ki bi ji sicer lahko dodali še kako poučno zadevico, ampak ji pač niso...

Moje izkušnje so žal tudi take, da so psi postali bolj tečni in nevzgojeni. Sploh v Izoli Tongue Zadnje leto zelo pogosto pravim, da toliko "psihičev" na kupu še nisem vidla. In tamvedno raje zavijem na sprehod v center, kamor lastniki problematičnih večinoma ne upajo. V Kopru je že dosti boljše. Je pa res po Kopru več spuščenih psov... vsem je pa skupno, da bolj ali manj nimajo pravega odpoklica.  Roll Eyes Tako, da se morajo tisti, ki hočejo mir pred takimi, najpogosteje kar v avto usest in kam premaknit. Ampak spet med gonitvijo ni več 10 cuckov pred blokom, ki dežurajo, strašijo sosede in serjejo po zelenici... Tongue
Nikoli ne bo optimalno  vegi predaja
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #2372 : sreda, 18.03.2015 : 23:39:58 »

Mene pa zanima nekaj. V prvem delu prispevka so bili vsi psi "edinci", en pes in družina. Drugo pa je v družini z večimi psi. Poznam nekaj primerov.

 Prvi: vzreditelj, psice (30+kg) sprehaja ločeno, kljub perfektni vzgoji. Pravi, da sta dva psa kardelo in svojim ne zaupa v kritičnih situacijah. Npr. napad psa iz dvorišča.

 Drugi: sprehaja skupaj, vendar po neobljudenih krajih. V javnost gredo skupaj samo, če sta dva vodnika. Pa spet v nulo zdresirana psa.

 Tretji: gozdno pot mimo hiše sta si psa vzela za svoje dvorišče. Ko greš mimo, jih lastnik komaj drži, grba, zobje, renčanje... Če bi se mu izpulila iz rok, bi bilo tako kot v Mariboru. On sam pa trdi, da so to mucki, ki jih ima v stanovanju.   

Sploh iz prvih dveh primerov vem, da je poanta v kardelu, ne v vzgoji psa. Je vedno tako? Če imaš dva psa, sta v bistvu bolj hrabra in večja mačota? Torej je imeti dva psa veliiiiko drugače kot imeti enega psa?

Imajo potem taki psi težavo v skupino sprejeti naključnega psa, da bi se poigrali? Je to zaradi rangiranja? Resnično nisem videla nobenega od teh psov v igri z tujim psom.

 Dajmo še to malo predebatirati. Več psov na kupu. Ne o nevarnih pasmah, pač pa o številu napadalcev.
Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #2373 : četrtek, 19.03.2015 : 09:27:49 »

Piše se krdelo Wink

Mi imamo 2 in gremo povsod skupaj. Sta sicer težki okoli 15 kil, prejšnja 2 sta bila težja, ma je bilo enako... Prvo leto sta bili velikokrat ločeni zaradi vzgoje pa v šolo tudi nista hodili skupaj. Vesta česa se ne sme, imata zanesljiv odpoklic, je pa tista, ki je malček "driskasta", v določenih primerih na štriku, sicer pa spuščeni, kjer je možno. V mestu in ob cesti načeloma vedno na štriku.
Čuvat seveda ne smeta in če jima kdo ni všeč morata ignorirat
Logiran
bonny
rad pišem
****
Sporočil: 440


« Odgovor #2374 : četrtek, 19.03.2015 : 09:29:00 »

Sama sprehajam dva psa, ali tri naenkrat. Vse tri so psice. Včasih gre z mano partner drugače sem sama. Psice so srednje velike (od 15 do 30 kg) in vzgojene.  

Seveda je drugače če sprehajaš enega psa ali dva, tri, vendar pri nas nimamo nikakršnih težav. Ne spuščam rada svojih psov, da se igrajo z drugimi, ker drugim ne zaupam. Če pa slučajno kateri pride prosto do nas, ga skušam odgnat. Psice sede  počakajo da jaz preženem mimoidočega, so mirne, malo radovedne, vsekakor ne agresivne. Nimamo težav ne s kolesarji, ne s pešci, ne z otroci, ne z drugimi psi, je pa vsekakor res, da ne želim da kdorkoli brez mojega dovoljenja počne karkoli z mojimi psi. Dve imata dober odpoklic (jih v naravi, kjer ni ljudi in psov spuščam), tretje ne spuščam nikdar, ker le tega nima.

In še, kar se napada tiče. Dvakrat se je že zgodilo, da se je od nikoder prikadil kak pes in ugriznil eno izmed mojih psic v zadnjo taco ali rep. Pri tem je moja psica zarenčala, zacvilila, se želela odzvat in še vedno sem sama preprečila nadaljne spopade z odločnim pristopom. Preostali dve psici sta v času ugriza gledali stran in se delali da jih ni tam.  Roll Eyes
Toliko o mojem krdelu.  Smiley
Je pa res, da ko sem z njimi zunaj imam oči na pecljih, predvidim situacije, ki bi lahko bile napete in se jim ognem preden do njih pride. Ko zakričim moji psi padejo na prostor, tudi če v tistem kdo pride in ugrizne mojo psico. Največkrat še tisti dol pade.  Poudarjam pa, da je to začetek napada, dlje še nikdar nismo prišli... (In če bi, se jaz vedno sprehajam s solzicem in nožem v žepu. Jaz vem, kaj bi naredila, če mi trgajo mojega psa pred očmi, pa naj se bere kakor se bere.)

To je moja izkušnja s krdelom.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #2375 : četrtek, 19.03.2015 : 12:21:57 »

Dva psa še nista krdelo, prav tako se večina psov, ki žive skupaj ne poveže v krdela. Delujajo kot bolj ali manj nepovezana skupina. Res je, da dva psa več opazita kot eden, da si upata dlje od vodnika, da si tudi sicer več upata in da je morebiten napad dveh ali več psov hkrati povsem nekaj drugega kot napad enega psa.
Dobro povezano krdelo je zelo lahko voditi, če imaš dobrega in  ubogljivega vodjo. Jaz sem lahko brez najmanjše težave vodila 3 - 4 psice naenkrat, spuščene, s psi nobenega problema - privezane so pustile pri miru, s spuščenimi so se družile po mili volji. Kadar so bile spuščene, nobenemu cucku niti na kraj pameti ni prišlo, da bi bil kakorkoli nesramen. Se je pa zgodilo, da je padel kakšen zahrbten ugriz kadar so bile privezane. Med seboj povezani psi se držijo skupaj, če eden najde mišjo luknjo, jo gredo preverit vsi, če bi se en spustil za divjadjo bi mu sledili tudi drugi in če bi bil eden napaden bi ga drugi branili. Če te ZARES uboga vodja, te ubogajo vsi. Če ne je pa j...a
Medseboj nepovezano skupino psov je težje voditi, ker se ne držijo skupaj, ko gledaš enega, ti drugi za hrbtom veselo počnejo oslarije, povelja moraš dajati vsakemu posebej. Zelo redki so primeri, kjer bi bili vsi psi v skupini tako u nulo zdrihtani, da bi jih bilo lahko varno spuščenih (ne pod poveljem) več hkrati. Ponavadi ima lahko ena oseba hkrati spuščena največ dva psa, ostali pa morajo biti bodisi na povodcu bodisi pod poveljem (in jih med sprehodom menjaš).

Po mojih izkušnjah imajo največ problemov z večimi psi tisti, ki bodisi hkrati vzamejo več mladičev (pa jih potem ne znajo primerno vzgijiti, kar ni nič čudnega, saj je že vzgoja dveh mladičev hkrati izredno zahtevna naloga), bodisi imajo leglo in pustijo doma enega ali več mladičev, s katerimi pa se ne ukvarjajo toliko, kot bi se morali.
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #2376 : četrtek, 19.03.2015 : 16:43:33 »

Sama verjamem, da so lahko res dobro krdelno povezani psi med sabo le tisti, ki so v sorodstveni povezavi, kot pri volkovih. Dopuščam sicer možnost, da se med pasemsko enakimi v krdelu dogaja podobno, vsekakor pa iz izkušenj vem, da so moji varovanci (tudi tisti, ki jih samo sprehajam), karakterno popolnoma različni in zunaj nikoli ne delujejo krdelno, čeprav so ubogljivi.  Ena, lastniška, je vohljačka, z najbolj izraženim nagonom in se bi zapodila za vsako mačko, srno, zajcem ..., ki beži, ampak jo odpoklic ustavi. Drugo baš briga vse kar se premika nad in v zemlji, hodi, če se le da po pločniku, makadamu, cesti ... , četudi je v neposredni bližini trava. Če prva zavoha kaj pod zemljo, je to praviloma njena "zadeva", če zavoha kaj druga, postane to takoj zadeva obeh. Ampak to pripisujem pasemskim lastnostim in ne vzgoji ali medsebojni povezanosti.

Vohljačka je karakterno najmanj sigurna in je pogumna predvsem v skupini, če jo sprehajam samo, je popolnoma drugače. Drugo ne spravi iz tira nič, niti glasen odziv "cimre" niti mimoidoči ali glasni psi za ograjo. Vem pa, da se energija enega psa, prenese tudi na druge v skupini, sploh manj stabilne. Se pa doma odzivata krdelno, bevsk ene sproži takojšnjo pozornost ali celo lajež druge. Komando takoj razumeta obe. Na sprehodu, ko sta spuščeni pa je popolnoma drugače, čeprav določene, splošne komande, upoštevata obe. Dvomim, da bi bili, pod kakršnimi koli pogoji, sposobni napasti krdelno, enako, v primeru napada, ne bi branili druga druge.
Vidim pa, da se lastniki drugih psov popolnoma drugače odzovejo. Če nas je več in so psi privezani, zbujamo spoštovanje in vsak sprehajalec takoj priveže svojega psa, če pa sprehajam samo eno, pa vsak računa, da je njegov neprivezan zdaj varen, itak pa ne bo nič naredil, gospa  Angry

Vsekakor verjamem, da sta, pod določenimi pogoji, obvladljiva največ 2 psa, ki ju sprehajaš hkrati, če ne drugače, zaradi razpoložljivih rok. Seveda pa je tudi tu omejitev teža psa in upoštevanje vodnika.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #2377 : četrtek, 19.03.2015 : 17:06:15 »

Ne vem, jaz s štirimi nisem imela nobenega problema (rok ne rabiš veliko, saj imaš komot na vsakem povodcu dva psa, obvladat jih pa tako ali tako moraš psihično in ne fizično). Tam, kjer so jih ljudje poznali, ni (pri vseh štirih spuščenih) nihče privezoval svojega psa ali ga dvigal v naročje.
Da se povežejo v krdelo, ni nujno da so v sorodu, tudi ni nujno, da so v skupini od malega. Niti ni nujno, da pripadajo sorodnim pasmam. Morajo pa imeti dedne predispozicije (veliko je psov, ki se ne bodo povezalo v krdelo ne glede na okoliščine) in primerno okolje. Če se stalno spreminja sestava skupine, če lastnik namerno ali nenamerno ne dovoli medsebojnega povezovanja psov, če v skupini ni psa, ki bi imel latnosti vodje, če je psov preveč ali premalo....se krdelo ne bo formiralo.

Nastane pa sr....e veliko, če imaš dva ali več medseboj povezanih, nesocializiranih, nevzgojenih psov, ki v
kakršnikoli situaciji odreagirajo agresivno. Take pse, kot je neslavni parček stafordov, bi bilo treba ločiti.
Logiran
ličinka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 106


WWW
« Odgovor #2378 : četrtek, 19.03.2015 : 20:20:31 »

Evo mogoče izven debate ampak se mi je zgodilo ravno danes, pa sem že rekla, da se ne ukvarjam več z takšnimi samo kaj, ko bi ga skoraj povozila. So ga lovile še 3 punce in nam ga je uspelo ujeti. Peljala sem ga do vet. poklicali so gospoda, ki je takoj enkrat cuknl psa, da ve da se nesme tega početi. Mi je skoraj šel film ampak ok sem se trudila biti prijazna. Bilo je 101 izgovor zakaj mu je pobegnil in, da so ga na veliko iskali. Čeprav je bil oglas na radio dan baje že ob 12h ker je neka punca, ki ga je pomagala loviti klicala radio. No ko mu malce povem kako takšne stvari delujejo pa gospod, da kakšen revež je da je moral ravno zadnjič plačati 180€ ker je ugriznil drugega psa butnglavc. Kako je mogoče da takšen pes, ni v registru nevarnih psov? No vet. je pustila bolj meni govoriti čeprav sem v jezi polovico pozabila povedati. In ja najhujše, ko človek prbije kaj naj ga vsak dan na sprehod peljem huh... in še in še podobnih izjav no ker z huljenjen nebi pršla daleč sem mu svetovala halti ali zatezno oprsnico zato da, ga na sprehod lahko pelje tudi žena ker ga baje ne obvlada. Razložila sem mu kakšne so kazni in da naslednič, ko ga vidim gre derektno v zavetišče pa naj tam plačuje.In pa, da naj da napis na vrata, naj jih ostali zapirajo zaradi psa, ker ko enkrat tako pobegne bi sigurno še enkrat. No šele ko sem se vozila domov sem se spovnila da sem večino pomembnih stvari spustila. No najbolj mu je zaleglo ko sva z vet. začele naštevati cene. Ne da lahko psa povozi avto ali pa, da ga napade ker drug pes ( kuža je imel sigurno čez 10 let ali pa je bil tako slabo negovan) Gospoda je malce streznilo pri denarju, da ja nebo kaj plačal in še na koncu prbije no sej k se pa stegne bom pa enga mejhnga kupu ker ni stroškov z njim... jezen
Logiran
mabu
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 135


« Odgovor #2379 : petek, 20.03.2015 : 08:03:45 »

Imam vprašanje glede (ne)privezanosti psa ob napadu drugega psa. Mene so v šoli učili, da je bolje, da je pes privezan, ko/če pride do napada. In se mi zdi tudi bolj logično - če je na vrvici, lahko stopiš vmes, odženeš psa (če se da odgnati, seveda). Zato dam jaz svojo (ki zna biti ena velika strahopetka) na vrvico, ko vidim, da se približuje kak težak ...
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #2380 : petek, 20.03.2015 : 09:25:36 »

Sploh iz prvih dveh primerov vem, da je poanta v kardelu, ne v vzgoji psa. Je vedno tako? Če imaš dva psa, sta v bistvu bolj hrabra in večja mačota? Torej je imeti dva psa veliiiiko drugače kot imeti enega psa?

Imajo potem taki psi težavo v skupino sprejeti naključnega psa, da bi se poigrali? Je to zaradi rangiranja?

Po mojih izkušnjah (tri oz. štiri različne kombinacije domačih s pomurskimi začasniki in/ali "počitnikarji"; od 2 do 5 psov hkrati) je povezovanje in "potenciranje moči" ful odvisno od posameznih psov, ki se znajdejo skupaj in sobivajo, ne v njihovem številu. Eni delujejo samostojno, ne glede na ostale, drugi so sami bolj zadržani ali "pogumni" samo doma, drugje niti slučajno (tj. so pridkani kuŠki), a so v skupini/paru potem "veliki frajerji" (za preganjanje vsiljivcev in/ali za lov). V enih kombinacijah sem komot peljala ven 3, 4 pse hkrati, v drugih niti dveh ne. In ja, seveda je tudi od vzgoje veliko odvisno; v mojih primerih je šlo velikokrat za povsem nevzgojene pse, a še vedno so šli eni komot v skupini na sprehod, drugi pa so zahtevali celega človeka oz. se jim je v skupini v težjih situacijah "snelo".

Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #2381 : petek, 20.03.2015 : 09:30:43 »

Ko omenjam krdelo, sploh ne ciljam več na tisto pravo obliko, ampak na "ne pravo", ki je več ali manj v večini prisotna in jo narod pojmuje pod tem pojmom...t.i. podnapisi Tongue

Če se pes zna zmenit že pred napadom in ni ravno vse skupaj ob cesti je sigurno boljše, da je spuščen, ampak tega je že bolj malo... BOš pa kasiral kazen v primeru prijave, če nisi ravno na privat parceli, pa če te pes ne uboga boš še svojega na koncu lovil okoli...
Sicer je pa itak vedno odvisno od situacije.

Ko sem imela enkrat na čuvanju enega goldna sem ga ravno zato, ker je bil na štriku rešla iz ene čudne situacije na vasi. Ker ga dovolj poznam, da vem da bi on na provokacijo skočil in sem ga lepo postavla tako, da je bil v neutralni drži in se je tisti spuščeni in tečni toliko pomiril, da smo šli komot mimo. Za mojo je boljše, da je spuščena kar se konfliktov tiče, ampak če bo kočljiva situacija v urbanem okolju je ne bom šla odpenjat in bom raje sama preprečla kar se bo dalo. Ne da se mi psa k vetu vozit ali plačevat kazni za brezveze. Naša ta druga, ki je bolj družinska, bi v taki situaciji panično zbežala še preden bi preverla, če je grožnja resnična ali ne. Zato je tam kjer ne poznam ali vem, da bi lahko bilo kaj takega, na štriku.
Logiran
bonny
rad pišem
****
Sporočil: 440


« Odgovor #2382 : petek, 20.03.2015 : 11:24:03 »

Moram reči, da se pri vseh opisih in na podlagi mojih izkušenj z različnimi psi moram strinjati z Lanabelo. Ne zdi se mi pomembna pasma za povezovanje, prav tako pa imamo tudi mi po dve na enem štriku in lahko rečem, da obvladam vse tri psice, ko sem zunaj z njimi. Tudi ko so radovedne, sitne, nervozne, kadar imajo svoj dan.

Agresivne niso nikdar, to je absolutno prepovedano.  Vedno, ko se srečajo z drugim psom so na povodcu, ker imam tako večjo kontrolo nad njimi in se mi zdi da so tudi bolj sproščene.

Namreč, če sta dve, ki jih spuščam, slučajno spuščeni, ko zagledata psa, se vedno vrneta do mene, preden imata s psom stik.
Če jih odpokličem in tudi če jih ne. Stik s psom  (če že) navezujeta komaj ko sta zraven mene, spuščeni ali ne.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #2383 : petek, 20.03.2015 : 13:09:28 »

Za  plašne pse je bolje, da so ob sumljivih srečanjih na povodcu, če njihov lastnik ve, kaj mora početi. Če ne ve, potem zna bit za psa bolje da je spuščen in lahko pokaže miritvene signale po svoji volji in se tudi lahko umakne, če se mu to zdi bolje. Ob nepravilnem vodenju taki psi lahko postanejo popadljivi  (sploh je velikanska večina psov agresivnih zaradi nesigurnosti in ne zaradi "dominance"). Za samozavestne pse, ki obvladajo pasji bonton, je bolje, da so spuščeni. Psi, ki so nagnjeni k paničnim reakcijam morajo biti v potencialno napetih situacijah obvezno na povodcu (in z ovratnico ali oprsnico, ki je ne morejo sneti, če potegnejo nazaj).  Psi, ki znajo v določenih situacijah odreagirati agresivno morajo biti bodisi na povodcih, bodisi pod komando, če so dovolj dobro izšolani.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #2384 : petek, 20.03.2015 : 14:15:20 »

Za  plašne pse je bolje, da so ob sumljivih srečanjih na povodcu, če njihov lastnik ve, kaj mora početi. [...] Ob nepravilnem vodenju taki psi lahko postanejo popadljivi  (sploh je velikanska večina psov agresivnih zaradi nesigurnosti in ne zaradi "dominance").

Kakšno ravnanje oz. vodenje imaš v mislih?
Logiran
Strani: 1 ... 154 155 156 157 158 [159] 160 161 162 163 164 ... 167   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Potepuhi, napadalni psi, lovci in kmetje  |  Tema: napad psa
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines