mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 21:05:56

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: KZS v letu 2013
Anketa
Vprašanje: Koga bi volili za predsednika KZS, če bi imeli možnost na volitvah oddati svoj glas?  (Anketa je zaprta: sobota, 16.03.2013 : 00:54:56)
mag. Blaž Kavčič - 5 (19.2%)
Lidija Okleščen - 17 (65.4%)
Boštjan Penko - 3 (11.5%)
Dušan Travnikar - 1 (3.8%)
Vseh glasov: 26

Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11   Dol
Natisni
Avtor Tema: KZS v letu 2013  (Prebrano 72215 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #90 : sreda, 21.08.2013 : 09:55:09 »

Ker gre za ekipo iz teh volitev, ne bo za spodnje informacije nič narobe, če bodo objavljene v tej temi.

Vodstvo KZS je bilo včeraj na sestanku na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje očitno s strani ministra in vodstva UVHVVR obveščeno o napovedani spremembi pravilnika o vakcinaciji psov proti steklini.
29. 5. 2013 je KZS na svoji spletni strani pozvala k podpisu peticije in objavila svojo podporo k akciji (poziv KZS - KLIK, peticija - KLIK).
Ta sprememba bo lastnikom psov - vzrediteljem, tekmovalcem, razstavljavcem ..., tudi tistim, ki so preko svojih članic vključeni v KZS, poleg zmanjšanja možnosti za stranske učinke na zdravju psov prinesla tudi precejšen prihranek.

Več o tem na KLIK in na KLIK.

KZS je na svoji spletni strani sicer objavila novico o srečanju, vendar le podatek, da "je bil osnovni namen srečanja okrepiti spoznanje o smiselnosti podelitve javnega pooblastila KZS za celovito področje posedovanja in vzreje psov."
http://www.kinoloska.si/domov/item/241-sestanek-z-mag-dejanom-židanom-ministrom-za-okolje-in-prostor-in-sodelavci

Torej, vzreditelji, tekmovalci, razstavljavci in drugi lastniki psov, MKO in njegov UVHVVR so nam na podlagi zahteve nekaterih nevladnih organizacij in strokovnega mnenja Veterinarskega inštituta Slovenije očitno pripravili spremembe pravil o cepljenju psov proti steklini, ki naj bi začele veljati 1. 1. 2014.

Odlično, kajne Smiley
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #91 : četrtek, 22.08.2013 : 12:58:57 »

Včeraj smo brali o sestanku vodstva KZS in ministra za kmetijstvo in okolje na MKO, katerega tema je bila sodelovanje zveze pri projektih, ki vključujejo kinologijo. KLIK

Minister je pisal in vsem veselo izjavljal o spreminjanju pravilnika o vakcinaciji psov proti steklini, KZS pa je na svoji strani objavila le, da je bil osnovni namen srečanja okrepiti spoznanje o smiselnosti podelitve javnega pooblastila KZS za celovito področje posedovanja in vzreje psov. O predvidenem novem sistemu vakcinacij ali kakšnem drugem skupnem projektu pa nič, kot minister ni rekel nič o 'javnem pooblastilu'.

Ker se tole 'javno pooblastilo' že nekaj let pojavlja v besednjaku sedanjega vodstva KZS in ker se je včeraj ustvaril vtis o dveh različnih sestankih, sicer z istimi prisotnimi, vendar z različnimi vsebinami, sem MKO prosila za izjavo o objavi na KZS spletni strani. MKO je včeraj odstopil zadevo UVHVVR in danes je prispel sledeč odgovor:

"Kinološka zveza je na sestanku predstavila svoj predlog "Za boljše sobivanje človeka in psa". K ministrovi izjavi pa nimamo kaj dodati.

Glede dodelitve javnega pooblastila pa podajamo naslednje pojasnilo:

Za dodelitev javnega pooblastila "za celovito področje posedovanja in vzreje  psov" ne obstaja pravna podlaga.
 
Zakon o zaščiti živali govori o zaščiti hišnih živali in zaščiti zapuščenih živali, kar poleg psov vključuje tudi druge živalske vrste. V zadnjem času npr. večji problem predstavljajo potepuške mačke kot zapuščeni psi.

Pristojnost za nadzor nad izvajanjem določb zakona na področju zaščite teh dveh kategorij živali ima Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, poleg nje pa tudi policija in občinska redarstva.

Sistem ravnanja z omenjenimi živalmi deluje in zato ni potrebe po korenitih spremembah, kakršno bi bilo prenos nekaterih pristojnosti za izvajanje upravnih nalog na nevladno organizacijo.

Dodaten zaplet predstavlja vpogled v Centralni register psov, ki vsebuje osebne podatke lastnikov živali in mora biti ustrezno varovan. Dodelitev vpogleda v takšen register nevladni organizaciji predstavlja velik izziv za zaščito osebnih podatkov.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin"


Prepričana sem, da je vodstvo KZS od MKO dobilo tudi na sestanku enake informacije, zato upam, da se bo zdaj usmerilo iz neizvedljivih projektov na izvedljive.
Za začetek bi morda seznanili tudi javnost s svojim predlogom "Za boljše sobivanje človeka in psa".
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #92 : nedelja, 25.08.2013 : 08:57:32 »

Siol se je potrudil in mag. Kavčiča očitno vprašal o podrobnostih te famozne ideje o javnem pooblastilu. Tule je nekaj glavnih citatov, ostalo najdete v original članku.

Enoten davek za lastnike psov?
Avtor: Alma M. Sedlar

Kinološka zveza Slovenije podpira ukrep, da psov proti steklini ne bo več treba cepiti vsako leto. A na tem področju so še druge težave, pravi Blaž Kavčič, predsednik Kinološke zveze Slovenije.

Na KZS novega pravilnika o cepljenju ne morejo komentirati, ker ga od pristojnega ministrstva za kmetijstvo in okolje še niso prejeli v vpogled. "Že precej časa si na KZS prizadevamo za večje pristojnosti. Nesprejemljivo se nam zdi, da nimamo vsebinskega vpliva na urejanje razmer. Država in veterinarska stroka po našem mnenju v primeru trenutno veljavne zakonodaje delujeta le v prid lastne dobičkonosnosti. Od države pričakujemo, da nas resneje vključi v oblikovanje in sprejemanje odločitev, ki se dotikajo vseh lastnikov psov," pravi Blaž Kavčič.

"Predstavnikom ministrstva smo dali nekaj konkretnih predlogov izboljšav trenutno veljavne zakonodaje, ki je v veliko pogledih pomanjkljiva in nejasna ter zaostaja za ureditvami v drugih državah, velike težave pa nastajajo tudi pri njenem izvrševanju."

"Dovolj zgovorno je, da je iz pristojbin za cepljenje proti steklini, za mikročipiranje, za vpis v Centralni register psov nastalo prehudo obdavčenje, ki bremeni pretežno odgovorne lastnike psov, katerih psi so skladno s pravili registrirani, cepljeni, pregledani. Zato bi bilo treba način 'obdavčenja' lastnikov psov korenito spremeniti."

Na KZS menijo, da bi lahko sredstva pridobili tako, da bi "pravično obremenili vse lastnike psov, tako rodovniških kot nerodovniških z, recimo, desetimi evri letnega davka za vsakega lastnika psa".
Zbrana sredstva bi morala biti namenjena predvsem preventivnim ukrepom, kot so nadzor razmnoževanja, vzgoja lastnikov psov in sofinanciranje sterilizacije, pravi Blaž Kavčič.

"Zaščito živali na področju psov bomo lahko bistveno izboljšali, ko bo država pripravljena prisluhniti predlogom KZS in ji bo podelila javno pooblastilo za delo s psi, njihovimi lastniki in vzreditelji, pri čemer bi moralo to veljati za celotno pasjo populacijo in ne le za rodovniške pse!"
Blaž Kavčič

http://www.siol.net/novice/slovenija/2013/08/enoten_davek_za_lastnike_psov.aspx

Topla voda je bila izumljena že zdavnaj, kot se nekateri zavedamo že nekaj let, da je glavni problem, kako najti lastnike neregistriranih psov, da jih sploh lahko obdavčimo, kaznujemo, izobražujemo, osveščamo ... Če za nikogar ne obstajajo, se ne da nič delat z njimi, še najmanj kakšen denar od njih potegnit.
Dobro jutro, KZS Smiley

Bi lahko, lepo prosim, izvedeli kaj o načrtih za rešitev tega problema? Torej, kako registrirati neregistrirane? Pomeni pridobitev javnega pooblastila morda v resnici pridobitev funkcije inšpekcijskih služb, ki bodo po hišah preverjale, kje je kakšen pes? Nam želijo povedati, da se zavzemajo za to, da dobi neka nevladna organizacija pristojnosti, ki jih zdaj menda še policija nima kar tako - vstop v stanovanje in pregled kotov in omar, kje skrivamo pse? Shocked
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #93 : nedelja, 25.08.2013 : 09:23:02 »

Še tole: Rešitev, kako v dani situaciji najti vseh cca. 100.000* psov in jih registrirati, sigurno zasluži državno nagrado v stilu nobelove. To bi neposredno prišparalo občinam vsaj 1+ MIO evrov na leto za zapuščene pse, zraven pa prineslo v državni in lokalne proračune kup sredstev od kazni za prekrškarje, zavetiščem pa dohodke za delovanje, ki bi bili neodvisni od občinskih sredstev. Zapuščenih psov dejansko potem sploh ne bi bilo, vse obveznosti do zavetišč (oz. vsaj večina) bi padle na lastnike psov, pa še namesto za 200.000 psov bi pobrali taks in ostalih dajatev ob čipiranjih, vpisih v CRP in cepljenjih od 100.000 psov več. Hm ...

... nadzor razmnoževanja, vzgoja lastnikov psov in sofinanciranje sterilizacije ...

Nadzor razmnoževanja?
Sofinanciranje sterilizacije?

Kaj je že vloga KZS?
Kaj je že osnovna dejavnost KZS?

* 100.000 je uradna ocena iz leta 2010, vendar ne verjamem, da se je občutno spremenila.
Logiran

Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #94 : nedelja, 25.08.2013 : 09:47:44 »

Meni grejo pa ze na zivce s tem javnim pooblastilom. Ne vem kaj bi radi, dostop do registra? Pajade...
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
vidka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 155


« Odgovor #95 : nedelja, 25.08.2013 : 10:10:01 »

Kaj pa popis psov od hiše do hiše,tako kot popis prebivalcev?psa se čipira in registrira.Plača lastnik.
Lastnika se seznani z visoko kaznijo neprijavljenega legla.Kako pa bi sploh vedeli,da ima psica mlade,če jih lastnik ne prijavi kljub registrirani psici?Nekdo bo enkrat presekal ta krog.
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #96 : nedelja, 25.08.2013 : 10:35:44 »

Pa kaj hudic ima KZS z registrom. Ne vidim NIKAKRSNEGA razloga, da bi neko drustvo (kar KZS je) imelo dostop do takega obsega osebnih podatkov. Se toliko manj ob dejstvu, da jim za mesance dol visi, saj je vecina njihovih aktivnosti namenjenih pasemskim psom. Pa se tega obsega dela, ki so si ga zadali, ne zmorejo postimat kot se zagre.

vidka - ne vidim nobenega opravicljivega razloga, da bi se katera koli sluzba smela sprehajati od vrat do vrat in vdirati v clovesko zasebnost zaradi popisa hisnih ljubljenckov. Res ne. Vse ima svoje meje. Vzvodi obstajajo ze zdaj - kdor ve za neregistriranega psa, lastnika komot prijavi na UVHVVR.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #97 : nedelja, 25.08.2013 : 13:04:03 »

Za delo s psi - celotno pasjo populacijo - KZS ne potrebuje javnega pooblastila. Se lahko kuj zacne ukvarjati tudi z nepasemskimi in s strani FCI nepriznanimi pasemskimi psi.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
vidka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 155


« Odgovor #98 : nedelja, 25.08.2013 : 16:38:57 »

Vse se je dalo popisat samo hišne ljubljenčke se pa ne da?Res je psica na ketni katero lahko nategne  kdor mimo pride,hišni ljubljenček?Mogoče bi jo pa lastnik ster.,ker bi bili stroški s prijavo legla vsako leto veliko večji.

Kako pa naj jaz vem,če je pes registriran.A to kar vprašaš lastnika in ti pove po pravici?
Zakaj pa bi se posluževali tega vzvoda,če to lahko ureja zakon?
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #99 : nedelja, 25.08.2013 : 16:58:27 »

Saj se ni dalo vsega popisat, od kje ti to?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #100 : nedelja, 25.08.2013 : 17:18:40 »

Zakaj pa bi morali biti kakšni dodatni stroški s prijavo legla? Zato, da bi še več mladičev zapakirali v škatle in jih anonimno dostavili zavetiščem? Že to, da bi morali mladiče pred oddajo cepiti in čipirati bi bilo dovolj. Jaz bi jih celo nagradila za pridnost z zastonj čipiranjem (majhen strošek v primerjavi z oskrbo legla ali kasneje odraslega neoznačenega psa v zavetišču.
Logiran
vidka
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 155


« Odgovor #101 : nedelja, 25.08.2013 : 18:02:45 »

Seveda ni nobenih stroškov,če celo leglo,necepljeno,nečipirano potalaš na bolhi.

Kako priti do tega,da bo vsak lastnik registriral svojega psa?
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #102 : torek, 27.08.2013 : 14:25:31 »

Vse se je dalo popisat samo hišne ljubljenčke se pa ne da?

Že pred leti smo imeli takele ideje, pa smo skozi čas spoznali, da zadeve takole ne gredo. Najprej zato, ker podatki niso točni, saj lahko vsak izpraševanec manipulira s številom živali in podatki glede nje, popisovalci pa nikoli niso imeli pravice zahtevati posameznih dokumentov (recimo o cepljenju psa ali kaj podobnega). Podatki, zbrani pri popisu prebivalstva, so namenjeni samo statistiki, ne pa tudi ugotavljanju konkretnega stanja ali iskanju posameznih kršiteljev. Zato je dejansko tak popis brez veze, povrhu vsega pa so jih medtem tudi ukinili v obliki, kot smo jih poznali pred leti. Zdaj popis opravijo elektronsko, s pomočjo raznih baz podatkov, ne več s popisovalci od hiše do hiše.

Kako priti do tega,da bo vsak lastnik registriral svojega psa?

Osebno sem mnenja, da samo s kombinacijo (v temle vrstnem redu):

- obveščanje in osveščanje
Tukaj imajo glavno vlogo: občine v sodelovanju z lokalnimi nevladnimi organizacijami (razna društva; objave v lokalnih medijih, lokalne prireditve, obveščanje gospodinjstev ..., društveniki delo z občani na terenu), država na širši ravni (ministrstvo, obvestila, razlage, osveščanje preko večjih medijev, predvsem tv, radio, dnevniki ...), represivni aparati (inšpekcije, policija, redarji). Več kot nujno pa je, da vsi razumemo, čemu vse služi označitev psa (korist za psa, korist za občino, korist za občana, korist za policaja, korist za sosede, korist za državo ...).

- kaznovanje
Tukaj je poleg klasičnih represivnih aparatov (inšpekcija, policaj, redar) tudi velika vloga občana, torej tistega, ki zdaj večinoma pomaga, ko nekdo ne počne vsega, kar bi moral. V prevodu to pomeni: ne glej stran, ko veš, da nekaj ni ok. Če pomagaš nekemu psu, poskrbi, da ga bodo označili. Če veš v svoji okolici za neoznačene pse, poskrbi, da jih bodo označili (osveščaj in izobražuj lastnike, če ni uspeha, prijavi) ...

Kar se tiče javnega pooblastila, lahko KZS takoj začne z osveščanjem 12.000 (taka številka je krožila okrog med volitvami) članov svojih članic, za kar ne potrebuje prav nobenega pooblastila, ji sploh ni treba it nikamor ven iz okvira zveze. Začne naj pri najosnovnejšem papirju, na katerem sloni vse delo KZS - pri PSD - Pravilniku o strokovnem delu KZS. Od leta 2009 do danes še vedno v njem niso uspeli uskladiti niti tega z zakonodajo, kdaj lahko ima vsaka psica mladiče. Kako naj bi izgledal nov PSD, si lahko vsak prebere na KLIK. KZS lahko že danes, brez pomoči od zunaj, poskrbi, da bo vsak od članov njenih članic seznanjen z zakonodajo, tudi s tem, katere barvne kombinacije pri posameznih pasmah je zakonsko dovoljeno pariti in katerih ne, pa še kup drugih, tudi za pse pomembnih zadev. Če bodo na KZS s tako hitrostjo pripravljali materiale za osveščanje, kot pripravljajo tale PSD, potem vsaj do leta 2017 skorajda nimamo kaj skrbeti. Tongue
Logiran

jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #103 : sreda, 28.08.2013 : 09:23:34 »

Meni grejo pa ze na zivce s tem javnim pooblastilom. Ne vem kaj bi radi, dostop do registra? Pajade...

Denar.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #104 : sreda, 28.08.2013 : 10:12:05 »

Email naslov glasilo.kinolog@kinoloska-zveza.si je očitno en brezvezen mail naslov, na katerem ni nikogar, saj od 3. julija 2013 čakam na odgovor, ki lahko vsebuje samo eno ali dve besedi ('dovolimo' ali 'ne dovolimo'). Odgovora ni.
Zdaj so šli za dva tedna na dopust. A dobi skrbnik tega email naslova kakšno plačo?

Smo 28. avgusta 2013 in pravkar je prispel odgovor.
Hvala še tukaj.
Logiran

Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: KZS v letu 2013
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines