mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 15  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Predpisi in dokumenti : Napovedana sprememba pravilnika o cepljenju proti steklini
Dodal/a jana 21.8.2013 9:49:54 (2550 prebrano)

Napovedana sprememba pravilnika o cepljenju proti steklini

20. avgusta 2013 je v prostorih Ministrstva za kmetijstvo in okolje (MKO) potekalo srečanje med vodstvom Kinološke zveze Slovenije (KZS) in ministrom mag. Dejanom Židanom. Srečanje je bilo sicer zaprto za javnost. Na portalu ministrstva so pred srečanjem objavili, da bo tema razgovora sodelovanje zveze pri projektih, ki vključujejo kinologijo.

Minister za kmetijstvo, mag. Dejan Židan, je isti dan na svojem facebook profilu objavil sledeče: "Na današnjem srečanju s predstavniki Kinološke zveze Slovenije smo predstavili novo odločitev. Na podlagi strokovnega mnenja in tudi pobud nevladnih organizacij spreminjamo pravilnik o vakcinaciji psov proti steklini. Nov sistem bo predvidoma veljal od 1.1.2014 naprej. Obvezna bo vakcinacija v mladosti psa (dve ali tri vakcinacije), potem pa v skladu z navodili proizvajalca."

Kinološka zveza Slovenije pa 21. 8. 2013 na svoji spletni strani pravi: "Osnovni namen srečanja je bilo okrepiti spoznanje o smiselnosti podelitve javnega pooblastila KZS za celovito področje posedovanja in vzreje psov. Kinologi se namreč strinjamo, da bi nas morali odločevalci na ravni države bolj aktivno vključevati v sprejemanje odločitev, ki se neposredno dotikajo vseh lastnikov psov."

Pozdravljamo odločitev glede sprememb pravilnika o vakcinaciji proti steklini, glede podelitve javnega pooblastila KZS za celovito področje posedovanja in vzreje psov pa smo za izjavo zaprosili MKO in dobili z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sledeč odgovor:

"Kinološka zveza je na sestanku predstavila svoj predlog 'Za boljše sobivanje človeka in psa'. K ministrovi izjavi pa nimamo kaj dodati.

Glede dodelitve javnega pooblastila pa podajamo naslednje pojasnilo:
Za dodelitev javnega pooblastila "za celovito področje posedovanja in vzreje psov" ne obstaja pravna podlaga.

Zakon o zaščiti živali govori o zaščiti hišnih živali in zaščiti zapuščenih živali, kar poleg psov vključuje tudi druge živalske vrste. V zadnjem času npr. večji problem predstavljajo potepuške mačke kot zapuščeni psi.

Pristojnost za nadzor nad izvajanjem določb zakona na področju zaščite teh dveh kategorij živali ima Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, poleg nje pa tudi policija in občinska redarstva.

Sistem ravnanja z omenjenimi živalmi deluje in zato ni potrebe po korenitih spremembah, kakršno bi bilo prenos nekaterih pristojnosti za izvajanje upravnih nalog na nevladno organizacijo.

Dodaten zaplet predstavlja vpogled v Centralni register psov, ki vsebuje osebne podatke lastnikov živali in mora biti ustrezno varovan. Dodelitev vpogleda v takšen register nevladni organizaciji predstavlja velik izziv za zaščito osebnih podatkov.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin"


Jana Pahovnik
21. in 22. avgust 2013

Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.