mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 19.04.2024 : 19:00:28

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Kako je živeti z avstralskim ovčarjem?
Strani: [1]   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kako je živeti z avstralskim ovčarjem?  (Prebrano 9825 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : torek, 06.09.2005 : 20:43:06 »

Vsi lastniki avstralskih ovcarjev ste vabljeni, da v tej temi predstavite zivljenje s svojim ausijem Smiley.

Kaksna pravila veljajo za objavo v tej temi, si lahko preberete tukaj.
Logiran

sana
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 231


« Odgovor #1 : ponedeljek, 07.11.2005 : 08:56:29 »

Avstralski ovčar Jonfi New Game

V svet avstralskih ovčarjev sem vstopila šele pred kratkim. Dobro leto mineva odkar je v našo družino prikorakal aussie po imenu Nero. Njegovo rodovniško ime pa je Jonfi New Game. Lahko bi rekla, da je prišel v naso družino, nam obrnil življenje na glavo, še prej pa mu je uspelo osvojiti srce prav vsakega izmed nas. Očaral je celo našega kuža Mačota, kar pa ni prav lahka naloga.





Težko je najti tako veselega, tako radovednega in tako trmastega psa, kot je Nero. Ta veseljak me je prevzel v trenutku, ko sem ga prvič zagledala. Je nekaj posebnega. Res si neskončno želi ugajati svojim ljudem in njegove rjave oči me ves cas opazujejo. A po drugi strani zna biti neznansko trmast in včasih kar vztraja pri svojem, pa čeprav nima to nikakršnega smisla. Vendar je prav trma tista zaradi česar je zelo dober delovni pes. Ker nikoli ne odneha. Vedno je pripravljen napeti vse moči, da bi prišel do cilja. In to mi je pri njem tako všeč. Življenje z njim ni nikoli dolgočasno, prav nasprotno, njemu se vedno nekaj dogaja. Poln je nekih norih idej in vsak dan sproti si kaj izmisli. Očitno je prepričan, da je njegova najpomembnejša naloga zabavati vsa živa bitja okrog sebe. Ampak ob takem veseljaku res težko ostaneš ravnodušen in ponavadi mi ljudje pravijo, da imam zelo simpatičnega kuža.


 Po dolgem sprehodu se vseeno prileže malo počitka
 

 Skupaj v naravi

Še kadar je bolan, se on še vedno trudi biti živahen in vesel. Zaenkrat ni imel še nobeneih resnejših zdravstvenih težav in upam da bo tako tudi v prihodnje. Je torej zdrav navihanec, ob katerem pozabiš na vse skrbi. Obstaja pa ena stvar, ki jo Nero zares sovraži. To je dolgočasje. Ob sebi želi imeti ljudi, s katerimi se lahko zabava. Glede tega moram reči, da je zelo zahteven kuza. Za ljudi, ki imajo psa samo zato, da ga enkrat dnevno peljejo na sprehod in ga potem "pospravijo" v pesjak, prav gotovo ni. On želi biti del družine in del vsakodnevnega dogajanja. Rad sodeluje prav pri vsem in mi je vedno za petami. Če kdo samo kaj bolj na glas izgovori, že našpiči ušesa in začne lajati. Kot bi želel povedati:"Prepirali se pa tukaj ne bomo!"
 
Kar pa je najpomembnejše, Nero je predstavnik pasme, ki si bolj kot vse na svetu želi sodelovanja s svojim skrbnikom. Zato se aktivno vsak dan ukvarjam z njim. Hodiva na treninge reševanja in občasno trenirava agility za zabavo, pa tudi razstave nama niso tuje. Veckrat na dan pa izvajava razne trike in se igrava. In tudi sprehod nikoli ni samo sprehod. Vsak travnik je primeren za utrjevanje vaj poslušnosti, čez vsak hlod je treba steči in vsak potok preskočiti. Tudi na sprehodu mora biti akcija, drugače si zabavo poišče kar sam. Aha pa še nekaj je. Nikoli ne hodiva na sprehode po vedno istih poteh, vcasih se odpeljeva kar z avtom v nek drug kraj. Vedno iste poti Nerota dolgočasijo in potem sploh več radovedno ne raziskuje okolice, ampak počasi tece pred mano, na vsake toliko časa pa me pogleda, česš "Res nimas več nobene domišljije?" Zato pa ima domišljije vedno dovolj moja desetletna sestra Rosana, s katero se odlično razumeta. Včasih se zapreta v sobo in potem Rosana reče, da v njuno sobo nima nihče vstopa. Takrat sta v svojem svetu, ki ga razumeta le onadva. Je res odličen partner otrokom pri igri, zna se pretvarjati da je policijski pes, ki išče lopove. Koliko veselega vriskanja in lajanja je potem na vrtu, ko se Nero tako preganja skupaj z otroki. Torej vsestranski kuža: najboljši prijatelj otrok, neutruden spremljevalec pri raznih športnih aktivnostih, čudovit družabnik na izletih in sprehodih ali pa samo izredno ljubeč kuža za mirne trenutke ob svojih ljudeh.
 

 Razstavni lepotec Smiley
 

 Tole pa je prava žurka za našega Nerota


 Skupaj v hribih

Za konec naj rečem le še to, da sem mu izredno hvaležna za vse lepe trenutke, ki nam jih podarja. Tako kot ucim jaz njega, mu pustim, da tudi on kaj nauči mene. V tem času sem se od njega naučila že precej stvari, predvsem pa to, da je življenje lahko veselo, zabavno in polno prijetnih presenečenj, a le če si takšen tudi ti. Nero prav zagotovo je takšen in z njegovo pomočjo postajam takšna tudi jaz.


 Zaspanček Nero Smiley
 

 Pred spanjem se morava še malo pocrkljati


 Na izletu v Bohinju



Za mojpes.net pripravila Sandra Robič.
Logiran
Strani: [1]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Kako je živeti z avstralskim ovčarjem?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines