mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 19.03.2024 : 08:55:46

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Kaj se dogaja z bosanskimi in srbskimi psi?
Strani: 1 [2] 3 4 5   Dol
Natisni
Avtor Tema: Kaj se dogaja z bosanskimi in srbskimi psi?  (Prebrano 110931 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #15 : četrtek, 21.07.2016 : 16:47:41 »

Novo čustveno izsiljevanje

Na facebooku smo spet priča množičnemu čustvenemu izsiljevanju. Kažejo nam dve leti stare fotografije (16. 7. 2014 naj bi jih posnel naključni sprehajalec), na katerih so psi, ki na Wilsonovi promenadi v Sarajevu prečkajo reko Miljacko. Čeprav vas prepričujejo, da psi bežijo pred sarajevsko vladno morijo, to ne drži. Naslov objav izpred dveh let je: "Zanimljivosti iz BiH: Sarajevski psi lutalice osvajaju drugu obalu Miljacke". Brez vsake histerije, le zanimivost.

Ne glede na realno dogajanje v Bosni ali kjerkoli drugje, je tako izsiljevanje nedopustno in vam svetujem, da se na široko izognete vsem, ki vam na starih fotkah vedno znova prodajajo nove in nove žrtve.

[klik na fotko]

vir depo.ba, sneto z navedenega naslova 21. 7. 2016.
Objave tudi na bh-index.com, poskok.info in banjalukain.com.

Tiste, ki ga še ne poznate, vabim k branju
Oddajanje psov postaja čustveno izsiljevanje
... ali zakaj je branje oglasov za oddajo psov lahko škodljivo
- klik
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #16 : petek, 22.07.2016 : 11:16:13 »

Se nadaljuje Smiley
Za prepričevanje javnosti so danes dodali tudi:


Sarajevo: Dog cathers in action part 2, YouTube, objavljeno 25. februarja 2015


vir petface.net, Kruševac (Srbija), objavljeno 22. marca 2016

Meni ni vseeno, kaj mi porinejo pod nos, ko me hočejo 'informirati'. Če je vam vseeno, če padate na stare fotke iz 'drugih krajev' in 'drugih časov', če odpirate dom (za posvojitve) in denarnico (za donacije) vedno, ko vam neznanec pokaže 'krvavo fotko' ali pove 'krvavo zgodbo', potem tale tema ni prava za vas.

Če se dogajajo take grozote, psi tako množično in organizirano bežijo in v dnevu pobijejo 100 in več psov, kot navajajo, potem je zagotovo tudi dovolj aktualnega dnevnega foto materiala in posnetkov, da ni potrebe po uporabi starih fotk iz drugih krajev. To je ves moj point.

--------------------------------------------------------

Nekaj povezav na članke v lokalnih medijih v zadnjih dneh:
- Sarajevo: Uskoro akcija uklanjanja pasa lutalica, kazne za osobe koje budu ometale proces, Klix.ba, 14. 7. 2016 (uporabljen za argumentiranje objavljanja starih slik o bežanju psov in pobijanju)
- Uklanjanje pasa lutalica u Sarajevu, kazne onima koji budu ometali proces, Ljiljana Vidačak/vecernji.ba, 16. 7. 2016
- Sarajevo: U posljednjih šest mjeseci 349 osoba zatražilo pomoć nakon ujeda pasa, FENA/Klix.ba, 17. 7. 2016
- Misterija iza smanjenja broja pasa lutalica u Sarajevu, Minela Jašar/N1, 20. 7. 2016 (uporabljen za argumentiranje objavljanja starih slik o bežanju psov in pobijanju)
- Konaković: Analize krvi pokazale da je veliki broj uličnih pasa u Sarajevu zaražen opasnim bolestima, Er. M./Klix.ba, 21. 7. 2016
- Vlada KS: Dajemo podršku aktivnostima na uklanjanju bolesnih i agresivnih pasa, Klix.ba, 21. 7. 2016

Sicer nekoliko starejši članek, ki kaže, kam pravzaprav gredo zadeve:
- Dogs Trust: Broj pasa lutalica u Sarajevu kontinuirano opada, Klix.ba, 21. 10. 2015
"Otkako Fondacija Dogs Trust finansira kampanje masovne sterilizacije, broj pasa lutalica u gradu Sarajevu kontinuirano opada. Ukupan pad broja pasa na ulicama grada od 2013. godine iznosi 38 posto.
Nakon tri godine prisustva u Bosni i Hercegovini, Fondacija može s ponosom istaći svoje značajne rezultate, ali želi naglasiti i da je njihov efekt mogao biti znatno veći da su i lokalni sudionici bili aktivniji, čemu se Fondacija nada u skoroj budućnosti."


Pa še:
- Dogs Trust Bosna i Hercegovina (DTBH)
"Uz podršku predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH, u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu sterilisano/kastrirano je ukupno 19.958 pasa. Od toga su 14.684 psi lutalice, a 5.274 vlasnički psi.
Kroz program edukacije u školama u Kantonu Sarajevo u zadnje gotovo tri godine, a od septembra 2014. godine i Kantonu 10, održano je 3.389 radionica, kroz koje je prošlo preko 66.606 djece."
(vir klik)
in
"Svi naši programi, uključujući sterilizaciju pasa, obuku veterinara i edukaciju za djecu, fokusirani su na sprječavanje napuštanja pasa na prvom mjestu – što predstavlja glavni uzrok problema, a ne na tretiranje simptoma." (vir klik)

Žal je Dog trust BIH menda med lokalnimi aktivisti nepriljubljen, ker v njem ne vidijo rešitev v gradnji dragih azilov, trpanju psov vanje, posvajanju za vsako ceno in šibanju živali na sever in zahod, pri reševanju problematike pa sodelujejo z oblastmi ter se zavzemajo za dosledno izvajanje zakonodaje.
Logiran

Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #17 : petek, 22.07.2016 : 12:44:05 »

ZELO nepriljubljen.
Logiran
Zavetišče Horjul
mega
*
Sporočil: 1.166



« Odgovor #18 : petek, 22.07.2016 : 19:50:25 »

Logično.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #19 : sreda, 27.07.2016 : 13:00:43 »

25. 7. 2016 je bil v Sarajevu protest "protiv hvatanja i ubijanja pasa lutalica".
Vabila so bila objavljena v večini bosanskih on-line medijev: tukaj, tukaj, tukaj, tukaj, tukaj, tukaj, tukaj, tukaj, tukaj, ...
Seveda tudi na mnogih fb profilih in fb straneh, facebook dogodek je tukaj.
Tukaj je navedeno, da se je protesta udeležilo 'le 50 ljudi'.

O dogajanju na protestu najdete objave in fotke tukaj, tukaj, tukaj, tukaj, ... Na facebook dogodku je 'update po protestih' tukaj.

Zanimivo je, da na protestu, ki naj bi po navedbah slovenskih 'rešiteljev' in nekaj bosanskih aktivistov opozarjal na masovno pobijanje psov v Sarajevu (menda več kot 100 na dan), kljub široki medijski podpori ni bilo več ljudi in ni bil bolj odmeven. Pa že ...

Človeška naivnost nima meja.

Ker zaupam uporabnikom mojpes.neta, da za oceno prebranega in videnega na internetu uporabljate dobro mero zdrave pameti in ob predstavitvi problemov tudi sami konkretno premislite, bom v nadaljevanju poleg citatov in komentarjev tokrat nanizala tudi nekaj povezav na akcije, ki so 'v teku'. Če bo kdo vseeno padel na kakšno 'aktivistično finto', ne odgovarjam za posledice, vas pa na njih opozarjam.  

Med raziskovanjem se pojavljajo različna imena, slovenski aktivisti pa med drugim mahajo z dvema osebama, od katerih eno že poznamo iz leta 2010, ko je bila aktivistka v 'Av-Mau - Udruženje za zaštitu životinja Sarajeva', zdaj pa je "rukovoditeljica Udruženja Av-Mau". Predstavljajo jo kot poznavalko razmer, ki je v Sarajevu fotografirala pse, ko prečkajo Miljacko, na njenem fb profilu pa je mogoče zaslediti, da je bila med organizatorji ponedeljkovega protesta. Se pa bojim, da niso na tekočem in ne vedo, da je bila do aprila 2013 "upraviteljica azila u Prači" (zanimivo branje). Pa poglejmo še nekaj iz njene zgodovine:

Na facebook profilu ima še vedno med drugim tudi album, v katerem so fotografije Maxa in Mimi, ko sta bila še v Sarajevu in je kot kontakt za posvojitelje navedena njena telefonska številka. Tri mesece za tem sta se reklamirana psa nenadno znašla na neki gorenjski gmajni in posledično v Zavetišču Horjul postala Rupsi in Jagoda.

* Album Trio - Lora, Max, Mimi (če niste na fb, je posnetek tukaj)
- "Max, mjesanac lovackog psa, predivne naravi i uziva sa Lorom i Mimom u box-u, trazi dom, veterinarski obradjen i kastriran" -> klik, klik, objavi 22. 3. 2010  (posnetek je tukaj)
- "Mimi, mjesanka lovackog psa, Maxova seka, veterinarski obradjena, ima zelene okice i velika je maza" -> klik, klik, klik, objave 22. 3. 2010 (posnetek je tukaj)
* Rupsi in Jagoda/Gorenja vas, objava 20. 6. 2010 (za prebrat je vse)
* Rupsi in Jagoda/Gorenja vas - Jagoda, objava 4. 8. 2010
* Rupsi, objava 4. 8. 2010
* Zavetišče HORJUL - strani 522-526 -> Max/Rupsi in Mimi/Jagoda, objava 23. 8. 2010

Stopnja zaupanja je stvar vsakega posameznika. Tudi ocena verodostojnosti oseb, ki jih lahko povezujemo s kršenjem moralnih ali zakonskih pravil na kateremkoli področju. Preberite sami objavljeno na zgornjih povezavah in sami ocenite, kaj je prav in kaj narobe ter koliko je zaupati akterjem, ki nastopajo v glavnih vlogah.

Zame point aktivistov ni v ilegalnih selitvah psov s sarajevskih ulic najprej na slovenske gmajne, potem pa v slovenske zavetiške skrinje. Ne delam si nobenih utvar, da gre le za 'selitve v Slovenijo', temveč mi je jasno, da za te aktiviste 'meje dobesedno ne obstajajo'. Nekateri avtomobili se ustavljajo v Sloveniji, drugi med potjo na sever pri nas le kakšnega štirinožnega potnika 'izgubijo'. V šestih letih stalnega spremljanja je bilo moč zaslediti vse mogoče, čeprav so se po prvih razkritjih navadili, da slike živali bolj premišljeno objavljajo, kar pa ne pomeni, da tega, kar so storili z Maxom in Mimi, ne počnejo več. Upanje, da nam vse povedo in pokažejo, je žal prazno. Tudi zagotovilo, da je vse videno, slišano in prebrano čista resnica, ne obstaja. Seveda so v vseh letih tudi za taka reševanja zbirali donatorska sredstva in jih zagotovo še zbirajo. Nimam podatka, ali so donatorje seznanili, kako in kje je končala Jagoda, sem pa opazila (tukaj oz. tukaj), da je navedena aktivistka na vprašanje "dali je ova slatka mimi udomljena", 27. 8. 2010 odgovorila: "Jeste". Očitno je za njo (in ostale podpornike) tudi slovenska zavetiška skrinja ustrezna 'udomitev', saj je odgovor objavila dobre tri tedne po evtanaziji, na vprašanje o kraju 'udomljenja' pa še do danes ni uspela odgovoriti.


vir n1info.com
Fotografijo uporabljajo pri raznih člankih, vendar ni jasno razvidno, kdaj je bila posneta in ali gre res za trenutno stanje v Prači

Slovenski aktivisti so nas v odzivih na tole temo napotili po več informacij na facebook profil osebe, ki jo izpostavljajo kot 'najbolj znanega bosanskega aktivista za pse iz Sarajeva' (posnetek). Že po zelo površnem ogledu je hitro jasno, da gre za 'sofisticirano reševanje'. Kljub temu, da je takih profilov mnogo, me tukaj še posebej zbode skrbna izbira foto in video materiala, ekstremno čustvene objave, ponekod prevodi v enega ali celo dva svetovna jezika in promptna pomoč nekaj oseb pri podajanju informacij vsem, ki sprašujejo, kako lahko pomagajo, kam in koliko nakazati in podobno (A.G., M.S., S.T, ...). Lastnik facebook računa samo objavlja 'zgodbe' in posebej izbrane fotke, za vse ostalo poskrbijo drugi. V vseh svetovnih jezikih. Da se donacije lažje stekajo. Na osebni paypal račun.

Tukaj je v 'stilu' opisan obisk azila, "da taj dan uljepsaju na stotinama pasa".  Predvidevam, da gre za azil v Prači, v katerega naj bi vozili pse, ki jih oblast lovi po sarajevskih ulicah. Ob objavi sem takoj začela iskati fotografije psov oz. fotografije razmer, v kakršnih je teh 'na stotina' psov, pravzaprav karkoli, iz česar bi se dalo nedvoumno videti pse. Pa je, žal, le 12 fotk enega samega 'kota' in le dveh psov ter en video istega 'kota' in istih dveh psov (fotke 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 (ker so slike s FB izbrisane, so zdaj na mpn strežniku) in video). Lahko, da je fotk manj, ker so morda večkrat objavljene iste.

Cela debata (tukaj) je ena sama neverjetna 'drama', v kateri je nemogoče spregledati bistvo. Samo peščica citatov izmed nekaj 100 komentarjev in odgovorov:
- F.C.B.: ....u pogledu samo uzas....sta je zgrijesio???
- F.C.B.: Dogs are in public shalter... In Sarajevo...
- L.S.C.: How much does it cost for each dog to get them out?
- A.G.: 60 to 120 €..it depends
- M.S.: He can take them in few days, it is procedure , there is paper work to do. Pansion costs for each dog are from 50-90 euros , depend on conditions in pension plus food. Thank you laura but try to understand him, they are in protest today trying to stop this madness
- A.G.: Yes..we need just one sponsor or few who could share sponsorship..can you help at all?
- S.T.: He could rescue them and he would love to, but he cannot afford it.
- S.T.: Even if people collected between 80 and 120 euros per dog for a month, he gets in trouble the following months.
- S.T.: It's not hard to collect one-time help but he is in huge debt for the kennel fees every month.
- S.T.: If we could somehow make sure it's funded for a longer time, he would take them of course.
- E.B.S.: I can sponsor one of them!!! Just get them out!
- E.B.S.: Please can someone sponsor the other one?
- A.G.: The other one is terrified...we have one sponsor for one dog can we get another one to save them
- A.P.: Where do this dogs go.... if they are sponsored?
- A.G.: Privat pansion
- A.P.: How does it cost?
- A.G.: 60 € pansion fee
- A.P.: Per month?
- A.G.: Yes
- L.J.: jeli se salje na paypal xy(at)gmail.com ili je yx(at)gmail.com ??
- S.T.: C. paypal je xy(at)gmail.com. Ovaj drugi sto imate je E.
- S.T.: On i E. rade u paru vrlo cesto, tako da se ja ne brinem. E.P. ce sigurno dati C. sve sto je njemu namijenjeno. A Vama puno hvala sto pomazete!
- L.C.: Can we help them?
- A.G.: Yes we need sponsors to get them out of the public shelter....please help if you can..thank you
- M.B.: please help them so so sad
- J.R.: Maureen to pkace one per month inaprivaye shelter its 70 euros we can help if enough people donate. Do you have paypal?
- C.M.: J.R. are they rescued ?? ?? ?? ?? ?? And do not come me with 70 Euros!!!!!!!!!1
- S.T.: C.M., not yet because we are trying to collect money for their accomodation. Sorry for coming back to you with euros again but without bloody money, they'll sit like this until they die.
- L.C.: What do we need to do?? ??!!!
- A.G.: Please donate if you can xy(at)gmail.com
- C.M.: 70 Euros fpr one Dog youre kidding with me, what takes 70 Euros
- S.T.: It's €120 per dog for a month in a good pension (boarding kennel). It costs that much.
- ...

Druga objava o teh dveh psih je tukaj, še ena o dveh drugih, za katera ni jasno, ali je slikano v azilu ali zunaj, pa tukaj. Za nobenega od teh psov ni razvidno, kako dolgo so bili ali so v azilu, zato tudi ni jasno, ali gre res za zanemarjanje ali pa so taki pred kratkim prišli s ceste (ali celo sploh nikoli niso prišli do azila).

Takle 'kot' najdemo povsod. Za fotkanje potrebujemo le še dva psa, kar pa v Bosni zagotovo ni problem. Gre za velika sredstva, za dva psa samo en takle 'kot' od 120 do 240€ na mesec. Gre za več mesecev. A si predstavljate, kakšen posel je to?

Izmed "stotinu pasa" so bili oz. bodo izbrani in 'rešeni' samo štirje psi? Če so bili oz. bodo. Po točno določenem ključu in v zasledovanju točno določenih ciljev? Ostali niso pomembni?

Zakaj sodelovanje z Dogs Trust BA ni mogoče in zakaj tudi v Bosni v resnici ni mogoče sodelovanje lokalnih aktivistov med seboj, je povsem jasno. Kot je jasno, da sodelovanje v Sloveniji ni mogoče. Podobnost na sceni je naravnost neverjetna. Slovenija je majhna in je za vsakim vogalom kdo, ki lahko stanje v živo preveri. Zato je v Sloveniji nekaj 10 društev in verjetno nekaj 100 posameznikov, ki se prvenstveno ne ukvarjajo z živalmi v Sloveniji, temveč z 'reševanjem' živali v Bosni in Srbiji. Kontrole ni. Izgovor, da živali ne poznajo meja, je le krinka. Za vse so vedno krivi drugi.

Prosim slovenske 'reševalske aktiviste', naj ljudi, ki podvomijo v njihovo početje, ne pošilajo več gledat profilov, ki dvom poglabljajo.
Hvala.

Vas, ki berete tole in se kdaj slučajno znajdete na raznih 'reševalskih' fb profilih, pa prosim, ... po pameti!

Zgoraj že navedeni in dodatni članki:
- Video: Sarajlije u strahu od pasa lutalica, Al Jazeera Balkans, 5. 12. 2012 (tudi o zavetišču v Prači)
- Upraviteljica azila u Prači Amela Turalić dobila otkaz, aktivisti tvrde da je napravila ‘koncentracioni logor’ za pse, Lejla Juko/bh-index.com, 16. 4. 2013
- Dvije i pol godine nakon otvorenja, azil za pse u Prači na rubu opstanka, Ermina Skorupan-Husejnović/Klix.ba, 30. 9. 2014
- Dnevno 100 građana prijavi napad pasa lutalica u Sarajevu, Aida Hadžimusić/n1info.com, 13. 6. 2016
- Turalić: Nećemo dopustiti masovno hvatanje pasa, n1info.com, 25. 7. 2016
- "Na ulicama Sarajeva su pitomi psi, otkud odjednom toliki broj napada? Mene nikad nisu napali", Adna Zukanović-Zilić/source.ba, 26. 7. 2016
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #20 : sreda, 21.09.2016 : 14:14:26 »

Udruga građana za zaštitu čovjeka od ugriza pasa-lutalica, Zenica, je 23. avgusta 2016 objavila

Ko Bosance predstavlja ostatku svijeta kao brutalne ubice i zašto? - klik
Logiran

IDA
novinec
*
Sporočil: 45


« Odgovor #21 : četrtek, 22.09.2016 : 11:23:42 »

Pozdrav, vsa čast Jana za lepo napisane in z dokazi priložene objave, hvala.
Na žalost nekateri ne zaupamo ljudem med njimi sem tudi jaz.
Večkrat smo potovali po bivši jugi in moje izkušnje. Dokler se tam ne bo spremenilo razmišljanje ljudi ni kaj pomagat, žal.
 Saj bo, letos ko smo bili dol se mi je zdelo, da je bilo bolje. Vam pa povem, da večina (ki sem jih videla osebno) zapuščenih psov ni lačnih, sestradanih in poškodovanih. Lepo so rejeni in ko smo psički z 3 mladički kupili pasjo konzervo je niso niti povohali, naše bi jo z veseljem pojedle. Mogoče niso vajeni, ker če jim daš brikete jih tudi povohajo ne. Res je, da nimajo gospodarjev imajo pa drugačno svobodo in kot sem doživela v Sarajevu to ljudem odgovarja. Pred bloki smo se ustavili in seveda so nas radovedno ovohavali precej veliki potepuški psi, ker smo jih odganjali je k nam pristopila stanovalka bloka nam jih predstavila po imenih in povedala, da so psi od vseh. Vsi jim prinesejo hrano, vodo oni pa čuvajo pred vrati blokov (dejansko ležijo pri vratih) da je tako prav. Ko bodo ljudje začeli razmišljat drugače se bodo stvari spremenile, pomaga se jim lahko samo z akcijami sterilizacije, to je zame edina prava rešitev.  LP
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #22 : petek, 28.07.2017 : 20:03:15 »

Kancelarija za veterinarstvo BiH
Saopštenje za javnost vezano za izvoz pasa u zemlje EU
27.07.2017

Zbog povećanog broja nelegalnog kretanja napuštenih pasa iz Bosne i Hercegovine u države Evropske unije u cilju udomljavanja obavještavamo javnost da je uspostavljen jedini legalan način izvoza napuštenih pasa u države Evropske Unije i to isključivo iz skloništa za pse odobrena od strane Ureda za veterinarstvo BiH za takav izvoz u skladu sa propisima Evropske Unije.

U ovom trenutku u Bosni i Hercegovini odobreno je šest skloništa za napuštene pse iz kojih se psi mogu legalno izvoziti u Evropsku Uniju. Ovakav izvoz je u potpunosti pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije i granične veterinarske inspekcije u Bosni i Hercegovini, kao i nadležne veterinarske inspekcije u državi članici u koju se psi upućuju. Na ovakav način napušteni psi se upućuju usključivo u skloništa za pse u državama Evropske Unije nakon čega se udomljavanja vrše u skladu sa propisima države članice u kojoj se nalazi sklonište.

Skloništa za pse koja su odobrena za izvoz napuštenih pasa su:
Naziv skloništa // Lokacija
Udruženje Građana „SOS šapica“ // Brezik Laminci 296, Dubrave, Gradiška
UG „Posljednja Oaza“ // Donja Mahala II, Orašje
Privremeno sklonište za napuštene životinje Bihać // Voćarska b.b., Bihać
JP „Veterinarska stanica“ d.o.o. Tuzla // 21. decembra 4, Tuzla
JP „Komunalno Brčko“ d.o.o. // Brčko
„Fondacija Đorđević“ // Prisade, Doboj

Ukoliko druga skloništa za pse žele da budu odobrena za ovakav vid legalnog izvoza napuštenih pasa potrebno je da ispunjavaju uslove Pravilnika o osnivanju i uslovima koje moraju ispunjavati skloništa životinja („Službeni glasnik BiH“, broj 27/10) i podnesu pismeni zahtjev prema Uredu za veterinarstvo BiH koji će izvršiti inspekcijski nadzor skloništa u cilju utvrđivanja ispunjenosti uslova za izvoz napuštenih pasa u Evropsku uniju.

Pozivamo sve građane i nevladine organizacije koji žele da budu uključeni u legalan proces izvoza i udomljavanja pasa u države članice Evropske unije da se obrate jednom od odobrenih skloništa za pse ili Uredu za veterinarstvo BiH u cilju informisanja o legalnom načinu izvoza napuštenih pasa.

Ovim putem napominjemo da je nekomercijalno kretanje pasa u pratnji vlasnika u države članice Evropske Unije za koje se izdaje veterinarsko-zdravstveni certifikat za takvo kretanje, dozvoljeno isključivo za vlasnike iz Bosne i Hercegovine koji privremeno putuju sa svojim kućnim ljubimcima u Evropsku Uniju. Udomljavanje i izvoz napuštenih pasa uz veterinarsko-zdravstveni certifikat namijenjen nekomercijalnom kretanju u pratnji vlasnika je nelegalan i podliježe sankcijama.


http://www.vet.gov.ba/?q=bs/node/2232
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #23 : torek, 17.10.2017 : 15:19:27 »

Spet imajo akcijo, pa da ne boste ob 'bombandiranju' preveč nasedali:



"In a May 17, 2013, file picture, a street dog sits in a cardboard box, in Bucharest, Romania. The stray dog population of the Romanian capital is around 64 thousand according to city hall sources. The Matei Bals hospital for infectious diseases says it has treated 9,760 people for dogs bites this year, of which a quarter were children. It was the death of the 4-year-old boy that sparked a new debate over killing strays.
AP PHOTO / VADIM GHIRDA"

vir http://www.thestarphoenix.com/health/plight+Bucharest+stray+dogs/8899480/story.html

Fotka ni iz Bosne, še manj prikazuje prizore na sarajevskih ulicah. Je stara, posneta pred leti v Bukarešti/Romunija.
Fake photos -> fake news ...


Glede na zgodbe, s katerimi nam strežejo, je nemogoče, da v celem Sarajevu in okolici (ali vsaj v celi Bosni) ne morejo posneti novih fotk in novih videov. Nekaj mesecev stari posnetki, stare fotke iz drugih držav, stari akterji iz istih starih zgodb ...
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #24 : petek, 03.11.2017 : 10:28:32 »

Berite, delite ..., predvsem pa razmišljajte in poskrbite zase, za svoje bližnje in svoje pse, dokler lahko!
Očitno ni mogoče preprečiti množičnih uvozov in oddajanja problematičnih psov s strani ljudi, ki jim je dobrobit živali ter ljudi španska vas in zanje štejejo le številke 'rešenih' in 'oddanih', varnost pa jih ne zanima. Zato je na nas, odgovornih posameznikih, da se izogibamo psov, ki jih v posvojitve ponujajo kot 'mucice' in 'prijatelje otrok' ter se naučimo prepoznavati pasjo govorico, da bomo lahko v svoji okolici naredili čim več za svojo varnost ter se izognili napadom, poškodbam, morda celo smrti. Namreč, samo vprašanje časa je, kdaj in kje bo počilo.



Otrok in pes - za oba smo odgovorni odrasli - celoten članek - KLIK
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #25 : ponedeljek, 12.02.2018 : 11:56:47 »

Kadar govorimo o nasprotovanju uvozu uličnih psov iz tujine, je pogost argument podpornikov reševanja tujih psov tudi ta, da je (naj)večji slovenski problem prodaja nerodovniških psov na bolhi. Gre morda v resnici za to, da hočejo 'reševalci živali iz tujine' ves oglaševalski prostor zase in smatrajo prodajo nerodovniških psov ter oddajanje lastniških mešancev kot neposredno konkurenco?

Kaj se v resnici oglašuje na bolhi?
Irena je 9. 2. 2018 po hitrem štetju naštela cca 150 oglasov, v katerih je bilo že na daleč jasno, da gre za oglaševanje uvoženh psov. Na priloženi sliki je njena analiza prvih petih strani oglasov, ki so bili navedenega dne objavljeni na bolhi. Zavedati se je treba, da gre samo za oglase na bolhi, saj ostali oglasi na fb, v drugih oglasnikih in drugje na internetu niso všteti, verjetno pa tudi prešvercanih psov ni mogoče stlačiti v nobeno 'štetje'. Vam še vedno ni jasno, kaj se v resnici dogaja?

Aktivisti organizirano uvažajo (in švercajo) pse iz juge v Slovenijo že vse od leta 2009 (neorganizirano pa še dlje). V vseh teh letih niso za boljši jutri jugo psov v resnici naredili ničesar, saj nas vedno znova prepričujejo, kako je stanje tam še bolj katastrofalno, kot je bilo v preteklosti in kako je zdaj naša pomoč 'njim' še bolj potrebna, kot kdajkoli doslej. Vam še vedno ni jasno, da selijo katastrofo k nam? V trenutku, ko bo za pse v jugi poskrbljeno na lokalni ravni, bodo slovenski aktivisti ostali brez dela in brez prihodkov. Mislite, da to želijo?
Huh

Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #26 : petek, 16.02.2018 : 10:22:15 »

Včeraj mi je nekdo poslal povezavo na tale prispevek TV Koper z vprašanjem: "Kako pa komentirate promotorje uvažanja iz Balkana s strani zavetišč in veterinarja na koncu tega posnetka?"


Za posnetek prispevka Primorska kronika, TV Koper, kliknite tukaj ali na zgornjo sliko, začetek je na 11:40.
Posnetek je tudi na FB - tukaj.

Kljub temu, da nimam navade po mailu polemizirati z neznanci, se mi je zdelo potrebno tokrat spisati odgovor. Namreč, površno poslušanje, branje in gledanje vodi v ustvarjanje napačnih predstav in škodljivo dojemanje drugih ljudi, stvari in dogajanj.

Moj odgovor:

Pozdravljeni,

hm ..., v posnetku na povezavi predstavnik Obalnega zavetišča z ničemer ne promovira uvažanja psov z Balkana, prav tako tega ne počne veterinar. To počne novinarka.
Ona reče kapitalno oslarijo: "Vse več je primerov dobre prakse. Posvojitev živali, denimo, iz Evropske unije."
Res je, da nekaj psov k nam pride v posvojitev tudi iz Hrvaške, ki je v EU, problematična večina pa jih le pride iz držav, ki niso v EU (Bosna in Srbija), zanemarljivo malo pa iz drugih držav. O kakšni dobri praksi pri uvažanju psov z Balkana ni mogoče govoriti, ker je ni. Več kot očitno se novinarki niti malo ne sanja, o čem je govorila.
Ona je skupaj sestavila prispevek: prvi del sta psa na ketni kot neustrezna praksa, drugi del je predstavnik zavetišča, ki govori o oskrbi živali pozimi in tretji del je izjava veterinarja, ki jo jaz povezujem s psoma na ketni iz prvega dela posnetka (pse iz takih pogojev ljudje “posvojijo in jim dajo nov dom in novo zivljenje”) in ne z vmesnim stavkom novinarke. Zakaj je to bleknila, ve le ona. Ce bi bil prispevek brez njene neprimerne izjave, bi bil povsem ustrezen in smiselen.

Lep pozdrav,
Jana Pahovnik
www.mojpes.net

Nekajletna manipulacija, v kateri je osnova podpora uvozu psov iz Balkana in odkrito sovraštvo do večine slovenskih zavetišč, ki jo na Obali vodijo aktivisti, njihovi pomočniki in pogosto tudi novinarji, se odraža v takih prispevkih in v načinu, kako prebivalci dojemajo posamezne probleme, medije in izjave.

Lepo prosim, poslušajte, berite in glejte natančno. Potrudite se, da o slišanem, prebranem in videnem dobro in kritično razmislite, ter kar se le da, sami preverite in šele po premisleku reagirate. Sovraštvo do zavetišč in drugih inštitucij, ki vam ga že leta vcepljajo, za živali ne prinaša nič dobrega.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #27 : četrtek, 22.02.2018 : 10:04:57 »

Za vse, ki trdijo, da je z uvozom psov z Balkana vse ok:


vir klik
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #28 : četrtek, 22.02.2018 : 10:26:51 »

Iz zgornje debate še dva indikativna komentarja:


vir klik
Ja, ja, z 'ulice' direkt na ptujski štrik ...


vir klik
Z 'no kill' zavetiško zakonodajo gremo tudi mi na hrvaško pot, kjer se menda cedita med in mleko ...
Ali pa bomo vendarle potem tudi od naših aktivistov brali o 'doživotni robiji u paklu'?
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #29 : četrtek, 22.02.2018 : 12:18:09 »

Zanimiva ideja in tudi zanimiv odgovor:


vir klik
Logiran

Strani: 1 [2] 3 4 5   Gor
Natisni
mojpes.net  |  Kajin kotiček  |  zaščita živali in razno  |  Tema: Kaj se dogaja z bosanskimi in srbskimi psi?
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines