mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa
Kdo je tukaj?
admin: 0 | gosti: 11  

ISSN 1581-3258
2000-2023 © Jana

mojpes.net na Facebooku


Splošni nasveti : Otrok in pes - za oba smo odgovorni odrasli
Dodal/a jana 11.11.2014 23:37:55 (24208 prebrano)



Otrok in pes - za oba smo odgovorni odrasli

Kot smo ljudje med seboj različni, imajo tudi starši različen odnos do druženja otrok in psov. Nekateri so zelo zaščitniški do otrok, zato psov v njihovo bližino sploh ne spuščajo, drugim je vseeno, kaj otrok in pes počneta, tretji se zavedajo prednosti druženja otroka in psa, zato jima omogočajo pogosto varno in nadzorovano igranje ... Nesreče se dogajajo in mnogih ni mogoče učinkovito preprečiti, vendar napad psa na otroka v veliko primerih ni nesreča, temveč posledica opustitve varnostnih ukrepov.

Ljudje pogosto psom pripisujejo človeške lastnosti, ob čemer si tudi njihovo obnašanje razlagajo povsem po človeško in pričakujejo od njih 'odgovorno' ravnanje. Vendar psi ne komunicirajo enako kot mi. Komunikacija psov je sestavljena iz mnogo različnih zapletenih izrazov, ki nam jih podajajo s telesom, obrazom, uhlji, repom, gibanjem, pa tudi z zvoki. Z opazovanjem se lahko naučimo osnovne pasje komunikacije in tako bomo bolje razumeli svojega psa.

S signali, ki jih pes izraža, bi se morali seznaniti starši in lastniki psov zato, da bi lahko v obnašanju psa takoj prepoznali, kdaj je v stiski in ga iz zanj travmatičnega položaja čim hitreje rešili, s tem pa rešili tudi otroka pred morebitnimi nepredvidenimi reakcijami psa. Moj nemen ni zaradi strahu pred pasjimi napadi in ugrizi otroke prikrajšati za čudovite izkušnje, ki jih med odraščanjem s psi lahko pridobijo. Moj namen je pomagati staršem in lastnikom psov, da preprečijo vsako možnost za napad psa na otroka in s tem omogočijo otroku varno odraščanje, psu pa prijetno družinsko zavetje, v katerem bo cela družina uživala brez nepotrebnih obremenitev in stresov za psa ali katerega drugega družinskega člana.

Ko enkrat pride do ugriza, je prepozno za otroka, za psa, za starše ... Včasih tudi za druge pse, saj se, posebej napadi s hujšimi posledicami, v medijih pogosto sprevržejo v stampedo nad posamezno pasmo ali nad psi na splošno. Popravni izpiti so mogoči le pri manjših napadih in poškodbah, kjer se da telesne in psihične rane pri otroku hitro sanirati. V kolikor ne upoštevamo opozoril in še naprej nepravilno ravnamo ter takoj ne uvedemo varnostnih postopkov, postavljamo na kocko usodo otroka in usodo psa.


foto mojpes.net

Osnovna varnostna pravila

  • Nadzirajte vse, kar počneta pes in otrok. Če ne morete imeti obeh ves čas na očeh, ju ločite. Otroka nikoli ne pustite samega s psom.
  • Nikoli ne dovolite, da vaš otrok moti psa med hranjenjem ali spanjem.
  • Nikoli ne dovolite otroku, da pleza na psa, da ga vleče za uhlje, rep ali dlako, da mu rine prste ali igrače v oči, smrček, gobec, ušesa ...
  • Dopovejte otroku, da psi ne marajo objemanja in poljubljanja. Naučite ga, kako poboža psa po vratu ali ga potreplja po boku.

  • Naučite se prepoznavati osnovne opozorilne znake, ki kažejo na to, da je psu neprijetno:
    - vstane in se odmika od otroka,
    - obrača glavo stran od otroka,
    - pogleduje vas s prosečim izrazom,
    - v njegovih očeh je videti belino,
    - zeha ali se oblizuje, ko se mu otrok približa ali se ga dotakne,
    - zasopel je, čeprav za to ni razlogov,
    - nenadoma se začne praskati ali lizati,
    - laja ali renči,
    - več tukaj.

  • Seznanite otroka z varnostnimi pravili in opozorilnimi znaki takoj, ko je dovolj star, da jih je sposoben tudi sam upoštevati.

  • Poskrbite, da pod nadzorom otrok in pes skupaj preživita čim več časa. Vsak pes bi moral biti pomemben član družine. Več časa, ko pes preživi z otrokom, bolj mu je prijetno v njegovi družbi in bolj sproščen je. Pogosto postanejo psi in otroci čudoviti partnerji in prijatelji. Na starših je, da jim omogočijo varno in prijetno druženje.

    Jana Pahovnik
    11. november 2014

    Letak je preveden v slovenski jezik in prirejen v dogovoru z Amy Martin, Conscious Companion.


    foto mojpes.net


    foto mojpes.net

    Dodatek:
    Vsak dan je mogoče na Facebooku ali drugje na internetu videti fotografije otrok in psov, na katerih psi jasno kažejo svojo stisko, starši in drugi pa te fotografije razkazujejo kot višek ljubkosti.
    Primer 1 in primer 2, obe fotografiji sta neznanega izvora, pridobljeni na internetu.
    Želim si, da bi znali starši, drugi ljubitelji psov in uporabniki interneta oceniti, kaj v resnici take fotografije prikazujejo in kakšno sporočilo sami z objavo, deljenjem ali komentiranjem pošiljajo naprej.

    Več vsebin (v angleškem jeziku):
    - http://consciouscompanion2012.com/2013/10/07/dog-language/
    - http://www.doggonesafe.com/Speak_Dog
    - http://www.petco.com/caresheets/dog/Dog_ChildSafety.pdf
    - http://mom.me/toddler/11232-dogs-toddlers-watching-signs-stress/
    - http://www.doggonesafe.com/Signs_of_Anxiety
    - http://www.4pawsu.com/stresssigns.html
    - http://www.thrivingcanine.com/child_dog_safety


    foto mojpes.net


    foto mojpes.net

    Debata na mojpesForumu

    Tiskanju prijazna stran Pošlji prispevek prijatelju
    domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

    2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
    Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
    splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.