mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 22:34:00

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o prireditvah  |  svet razstav  |  Tema: priprava psa za razstavo
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 15   Dol
Natisni
Avtor Tema: priprava psa za razstavo  (Prebrano 63756 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #15 : nedelja, 28.12.2003 : 17:59:42 »

Ojla jaz imam eno vprašanje. sram..ker nisem ravno izkušena v razstavljanju in bi rada Bluja (GN) peljala na CACIB v Lj, bi prosila koga, ki ima kaj več izkušenj za pomoč, da ne bova izpadla kot totalna analfabeta Huh kar se tega tiče.

Nekaj časa že vadiva pač stoj...na kaj moram biti pozorna? Kako mora pes stat, zadnje noge, sprednje noge...glavo naravnost ali malo gor, kako držat povodec...kako teč.
Problem imam pri teku v krogu, ker je Blu šolan in ne prenese, da ga nekdo zateguje, moram imet povodec popuščen. Je to v redu...?


Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #16 : nedelja, 28.12.2003 : 18:06:25 »


Petra najboljsi nasvet kako mora GN stat: presurfi nekaj www o GNjih, kjer so psi praviloma postavljeni v pravilne poze....in boš dobila krasen obcutek...  Smiley
Lahka pogledas tudi v albumih na www.agility-slo.net, tam je kar nekaj fotk belgijcev z razstav  Cool

Zategnjena vrvica? Ni muss, najbolj vazno je, da pes zna teci v hitrem teku (kasu) ob svojemu vodniku in stati, da ga sodnik lahko oceni. Pa pokazati zobe jasno (za pregled, ne za kaj drugega  Wink



Logiran
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #17 : nedelja, 28.12.2003 : 19:41:07 »

Petra:jaz bom v Ljubljani in ti rade volje pomagam ;)Sicer res,da nisem  nekakšen ekspert za GN-je,vendar vseeno več glav več ve Cheesy Wink


lp

Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #18 : ponedeljek, 29.12.2003 : 09:18:27 »

Ok, računam na to  Wink.
Nekaj www sem že pogledala pa mi nekako ni še uspelo to prenest na svojega psa. Bom pa še malo... Wink

Dobro, da vadiva že nekaj časa, da se je sploh naučil stat pri miru  Grin, to je po moje največji problem...ja pa tikanje jajčk sram...na to še pridemo.


Logiran
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #19 : sreda, 31.12.2003 : 17:03:28 »

Petra:Probaj s hrano ali igraco in sicer vadi tako,da mu priboljsek pridrzis v zraku (pred njim)in das ukaz recimo:"Stoj" ,cim pes nekaj casa stoji pri miru ko mu reces stoj ga pohvalis.Na koncu mora pes na ukaz stoj stati pri miru dokler mu ne das priboljska in ga pohvalis.
Lahko pa probas tudi na ta nacin,da stopis pred njega in mu dajes hrano,vendar se mora pes znat sam postavit...

lp,pia
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #20 : petek, 02.01.2004 : 09:26:09 »

Ja sej to nekako počneva...njprej mu nikakor ni bilo jasno , da hočem od njega samo to, da stoji pri miru in gleda sirček  Shocked Grin

No, to je nekako pogruntal, ampak tace pa vedno drugače naštima, rada bi ga popravla pa ne vem kako naj bi bilo bolj pravilno. Zadnje tace ravno, skupaj, ena zadnja taca malo bolj iztegnjena ...pa sprednje morajo verjetno bit skupaj ne pa ena malo naprej...(kot jo on postavi ponavadi, samo da je...)

Logiran
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #21 : petek, 02.01.2004 : 15:48:47 »

Oj;)!

Najbolje je,da ima vse tace vzporedno in zadnje rahlo bollj iztegnjene,kot recimo tale:

http://www.dogomania.com/gallery/breeds/975945662.html

Probaj še tak način,da stopiš pred njega in se toliko časa pomikaš nazaj(po pol koraka),dokler tace ne postavi tako,kot jih hočeš(pes namreč ko se pomika in se steguje za priboljškom stopi ravno tako,da zadnje tace rahlo stegne prve pa ima vzporedne...

Tukaj je še link standarda:
http://www.nbsdc.org.uk/standard.html

lp,pia

 Wink
Logiran
DODO
gost
« Odgovor #22 : petek, 02.01.2004 : 17:19:29 »

Živio!
Zanima me, kakšna je pravzaprav pravilna razstavna drža za goldija? Ponekod namreč razstavljalec počepne pred psa, mu popravi noge in drži rep in glavo, videl pa sem tudi način, ko razstavljalec stopi pred psa in mu drži priboljšek, pes pa potem sam stoji in gleda gor (hrano).
 
Kateri način je bolj pravilen?

LP
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #23 : petek, 02.01.2004 : 17:47:35 »

Dodo, ne gre se za ti kaj je bolj pravilno, ampak s katerim nacinom se pes pokaze v bolsji in lepsi luci.

Oba nacina razstavljanja imata tudi svoja uradna izraza, in sicer nacinu, ko razstavljalec drzi glavo in rep, se rece "stacking", nacinu ko pes stoji pred razstavljalcem in je fokusiran na kak priboljsek, pa "free stacking".

Pri zlatih prinasalcih se splaca imeti nastudirana oba nacina, saj lahko menjas med njima. Recimo med ocenjevanjem posameznega psa, je prav lepo videti "free stacking", ko pa je na vrsti izbira najlepsega, pa je dobro ce so vsi v enakih pozah, kar je ponavadi "stacking". Ni pa to kako pravilo seveda. Stvar izbire posameznega razstavljalca.

V Veliki Britaniji je nasplosno bolj priljubljeno in razsirjeno "free stacking" in po pravici povedano je tudi meni osebno lepse videti goldija, ki prosto stoji pred razstavljalcem, maha z repom in ima tudi pozornost na visku.

Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #24 : sobota, 03.01.2004 : 09:37:28 »

aha ok, hvala Pia  Wink
Bom poskusla še tako kot si napisala.

Verjetno pa bo majhen problem tudi v tem, da se Blue ne pusti preveč "masirat" nepoznanim ljudem, to se bova mogla še navadit. V Portorožu je sodnik kar navalil in ga celega prešlatal  :ooz. ga je hotel pa se mu ni pustil sram Undecided...

 (ni to samo moje mnenje, ampak tudi ena gospa, ki vedno razstavlja svojega sicer tervuerena je bila presenečena kolko jih je).

Upam, da mi bo uspelo mu zbit malo nezaupljivosti...
Logiran
NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #25 : sobota, 03.01.2004 : 11:40:41 »

Hojla Petra,

Povsem razumem in dobro poznam vse tegobe razstavljanja belgijcev..Se mi zdi da imajo prefinjen odnos do ljudi in so do nekaterih povsem zaupljivi, do drugih pa malo manj, kar je včasih odločilnega pomena na razstavah.

Saj veš samozavestni psi, ki se pustijo sodniku prešlatati od glave do repa in pri tem niti trznejo ne, ponavadi boljše izgledajo v očeh sodnika in gledalcev in običajno poberejo lovorike. Pri belgijcih, ki so delovna pasma psov, je značaj bolj pomemben kot pri kakšni drugi športni pasmi.

Belgijci so po naravi malce zadržani oziroma nezaupljivi in včasih nepredvidljivo odreagirajo na hitre kretnje (recimo če sodnik navali na psa se včasih umaknejo ali odskočijo), vendar pa ne smejo biti boječi.

Svetujem ti, da če svojemu GN-ju ne zaupaš 100%, sama pokažeš sodniku njegove zobe in ga primeš pod glavo, ko ga sodnik otipava. Če ima probleme pri kazanju zob stoje, ga daj v sedeči položaj pri pregledu zobovja. Ponavadi sodniki vprašajo, če lahko sami pogledajo psu zobovje.

Glede postavljanja se ne obremenjuj preveč, ker sodniki specialisti za ocenjevanje belgijskih ovčarjev (kar je tudi gospa ki sodi v Ljubljani), ne dovolijo postavljanja psa (tako da ga primeš pod prsnim košem, naravnaš prednje in potem še zadnje noge). Belgijci so naravna pasma zato morajo tudi stati čimbolj naravno vsaj v evropskih državah. ZDA in nekateri sodniki all-rounderji so pa druga zgodba.
Sodniki specialisti imajo radi živahne in pozorne belgijce z ponosno držo glave (po možnosti naj ob tem še veselo mahajo z repom), nič ne zamerijo, če pes ves čas ne stoji pri miru. Posebej GN-ji se med ocenjevanjem zelo radi prestopicljavajo in se premikajo.
Paziti moraš da kuža ne bo zvil repa pod telo...to je znak plašnosti.
V gibanju pa bodi pozorna na to, da tvoj Blue ne bo dvignil repa nad hrbtno linijo.

Sicer se pa večina belgijcev najlepše obnaša ob "double handlingu", ki ga večina sodnikov ne mara in uradno tudi ni dovoljen, ampak v praksi se pa na razstavah še vedno veliko uporablja predvsem pri delovnih pasmah predvsem pri nemških ovčarjih in dobermanih. Saj veš, če ga nekdo kliče iz kroga ali mu kaže priljubljeno žogico, potem je pes pozoren in živahen in se pokaže v najlepši luči...
Ampak takšnega načina razstavljanja ti ne priporočam..

Sodnica, ki sodi v Ljubljani, je sama vzrediteljica tervuerenov in pirenejskih ovčarjev (torej dveh nezaupljivih pasem) in ima lep pristop do belgijcev, tako da se je psi ne bojijo.

Želim ti veliko uspeha na razstavi v Ljubljani, če te pa še kaj zanima v zvezi z belgijci, pa le vprašaj.

Lp,
Nati
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #26 : sobota, 03.01.2004 : 17:08:34 »

Nati hvala za spodbudne besede, to o sodnici me je kar pomirilo  Cheesy.

Blue na splošno ni plašen pes je pa nezaupljiv do tujcev, bolj do moških kot do žensk.

Kolikor ga opazujem med tekom, repa nikoli ne dvigne nad hrbtno linijo (mogoče samo ko preveč navdušeno preganja kakšno mačko  Tongue). Bom pa bolj pozorna na to, hvala za opozorilo.

No, to, da jim ni treba popolnoma pri miru stat je tudi dobro vedet (ok, razumem, da ne sme skakat ipd..)
Še to sem hotela vprašat. Kaj mu lahko v ringu dam kakšen majhen košček npr. sirčka, ker se bo če ne naveličal in me začne gledat v stilu : Zakaj bi pa jaz stal pri miru, če nič ne dobim... Huh

Kar se zob tiče mislim, da bo bolje, če jih jaz pokažem  Tongue je bolj navajen name, da mu šarim po gobcu in gledam zobe.
Zaenkrat razkazujemo zobe vsem, ki pridejo na obisk...
Logiran
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #27 : nedelja, 04.01.2004 : 11:18:18 »

Petra:V ringu imaš lahko s sabo sir ali kakšno drugo pasjo poslastico.Priporočam ti,da se oblečeš temu primirno(torej obleko ki ima žepe).

Glede zob,pa ti priporočam tudi,da poprosiš kakšno tvojo prijateljico,da psu pogleda zobe medtem,ko le-ta stoji v razstavni drži, in da vidiš kako pes reagira;)

lp,pia
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #28 : nedelja, 04.01.2004 : 11:38:27 »


Kaj mu lahko v ringu dam kakšen majhen košček npr. sirčka, ker se bo če ne naveličal in me začne gledat v stilu : Zakaj bi pa jaz stal pri miru, če nič ne dobim... Huh


Odvisno od psa. Jaz svoji psici (bernardinki) ne smem mahat pred nosom z briketom, ker se začne zelo zelo ampak res zelo slinit.  Grin A si jo sploh lahko kdo predstavlja tako pred sodnikom  Grin Grin? Ko ji slina visi iz gobca in se skor dotika tal Grin Grin? Ne ne, jaz svoji ne smem kazati hrane.
Logiran
Petra
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 786


« Odgovor #29 : nedelja, 04.01.2004 : 18:31:16 »

Ha ha Bina si predstavljam  Grin

Blu se ne slini, če mu pa ne dam vmes piškotka al kaj podobnega začne s poklončki, pa se usede pa daje pet, pa tačko navadno, ko ima prav res dost si pa kar sam vzame, še prej me žoka v roko v stilu : boš dala ti ali si morem sam vzet?  Shocked Wink
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 15   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o prireditvah  |  svet razstav  |  Tema: priprava psa za razstavo
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines