mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
sreda, 29.05.2024 : 06:40:16

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Border collie - čvek
Strani: 1 ... 47 48 49 50 51 [52] 53 54 55 56 57 ... 162   Dol
Natisni
Avtor Tema: Border collie - čvek  (Prebrano 472764 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #765 : torek, 16.08.2005 : 10:02:03 »

Huh Sally, cel teden ti je skoraj rabilo, da si "priznala", da slovenska VK tolerira modro oko pri solid colorjih (na kar sem se obesila na splošno, da je to en redkih primerov v svetu več ali manj verjetno).
No bolje kasno kot nikoli  Wink
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #766 : torek, 16.08.2005 : 10:09:16 »

Kje pa je kaka panika?  Od kdaj pa me imas za clana VK SKBOP?  Saj sem pocascena, da me tako visoko cenis, da bi mi pripisala tak polozaj, ampak te morem razocarat, da nimam nikakrsnega vpliva pri tem. Tudi borderja s plavim ocesom (ki ga omenjas) nisem videla na vzrejnem, sem pa videla pse s pomankljivim zobovjem in po visini (kar nekaj cm) pod standardom in sem zato svojo opazko pripisala v tej temi. V bistvu ne vem, kaj je po tvojem doticen pes, ki je dobil vzrejno pridobil? V precej drzavah ni vzrejnih pregledov, torej (a ni isto?)... Bistvo vsega je, da je vzreditelj (in njegova etika) tisti, ki se odloci kaj bo uporabil v vzreji in kaj ne, pa ceprav njegov pes ni povsem po standardu.

Sally, to je tvoje pisanje (še vedno ne znam drugače napisati), zato - cm prosim. Ker si verjetno edina, ki jih ima, ker o njih pišeš na forumu . In ker nimam licence za sojenje britanskih ovčarskih pasem, mi vsaka dodatna (uradna, verodostojna) informacija, pride prav.

Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #767 : torek, 16.08.2005 : 10:39:53 »

Pa še nekaj na temmo ISDS & KC & FCI.
Mogoče sem - pri hitrem branju - zgrešila.
Angleški ISDS psi se lahko registrirajo v KC s tem pa dobijo veljavne FCI rodovnike. Ko pridejo v Evropo pa itak ni več ovir za nostrifikacijo in kasneje dvojno registracijo.
Večji problem nastane, če nekdo želi registrirati samo KC regtistriranega borderja v ISDS. Postopke je zapleten, ena redkih, ki jim je uspelo pa je psica Ma Biche of Whenway (ISDS reg on merit 1226598) - oče multi show Ch. Clan Abby Blue Aberdoon, mati Awaywoodever Lucy (ISDS 171531). Whenway je ena od psarn v Angliji, ki gleda tako na lepoto kot na uporabnostne lastnosti psov.

Pa še čisto za konec. V najnovejši knjigi standardov, ki jih je objavil KC (za vse KC priznane pasme je notri standard in fotografija tipičnega predstavnika), fotografirani border collie ni "medvedek".  Smiley
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
pantheraunica
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 158


« Odgovor #768 : torek, 16.08.2005 : 11:38:07 »

Pozdravljeni!
mene pa zanima kako lahko nekdo ki nima licence za sojenje celotne fci skupine, oz. za vse pasemske podskupine ene fci skupine,lahko sodi grupo v bisu neke razstave?? kako so lahko pol rezultati te grupe ki jo je sodil tak sodnik verodostojni in pravicni ce pa se sodnik ni preverjal svojega znanja o vseh pasmah te skupine oz. nima pojma o nekaterih pasmeh neke skupine??? a ni to kaznivo ce sodis nekaj za kar nisi pristojen-potrjen??? ali pa se pri nas zbira koga se bo sankcioniralo in koga ne??? ce pa to ze ni kaznivo bi lahko vsak sodnik sam pri sebi razmislil in nebi sel sodit nekaj za kar se ni izpita naredil, ce tudi ga organizator postavi za sodit!
ce se ne motim si ti barbka sodila 1.fci grupo v hrusici ali pa se na slikah pojavla kdo drug z tvojim obrazom???
hvala za odgovore, ki bodo vsem nam v bodoce lahko kje pomagali pri izbiri razstave in sodnika. sam nerad hodim ze k tistim ki imajo nekaj polozeno niso pa imeli sploh stika z doloceno pasmo ali pa se za njih ni nikoli noben nic slisal...
gregor nemanic
**
Logiran
pantheraunica
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 158


« Odgovor #769 : torek, 16.08.2005 : 12:01:33 »

podobna zadeva kot sojenje britancev v grupi nekoga ki jih nima polozene je tudi sojenje nasih sodinkov v junior handlingu. pri nas lahko vsak ki je bil takrat na seminarju sodi jh nima pa nobenih izkusenj z to disciplino in vse kar zna je to kar je prebral v brosuri ali pa slisal na predavanju nakaterem sem bil tudi sam prisoten in sem demonstriral prakticni del... jaz recimo ne morem sodit jh pri nas ceprav sem edini poleg zeljke fon ki ima opravljen izpit za jh v angliji, ker nisem sodnik za vsaj eno pasmo pri nas. ze letos sem bil povabljen sodit jh team match v angliji- najvecja razstava za jh na svetu-toda sem odpovedal ker sem zaseden. naslednje leto pa bom sodil! mislim da ni pravicno da jaz ne morem sodit jh pri nas ceprav imam najvec izkusenj(in najboljse rezultate) kot tekmovalec v tej disciplini pa se izpit narejen v angliji, kot mislim da isto ni prav da nekdo ki nekaj nima polozeno lahko to sodi.
oproscam se kar sem malo zasel iz teme bc toda mislim da pri nas glede sojenja lih ne stima vse! tako je dobro da tudi britanci vedo kdo jim sodil in kak sodi ce sploh lahko sodi...
hvala
gregor nemanic
Logiran
Barbka
midi
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.360


Seta del Oro: pametna lepota


WWW
« Odgovor #770 : torek, 16.08.2005 : 12:09:48 »

Gregi, dej no. To je tema o borderjih, ne tema o razstavah na splošno, JH, tvojih uspehih ipd. Če imaš kaj proti meni, mi povej privat oziroma v tisti temi, ki je namenjena temu. OK?
Logiran

La vita e bella. Včasih si pes, včasih si kandelaber...
pantheraunica
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 158


« Odgovor #771 : torek, 16.08.2005 : 12:17:21 »

kaj pol ne bom dobil v tej temi javnega odgovora o tem kako si lahko sodila 1.fci ceprav nimas polozenih britancev-kot sama pravis??? to dasem zasel iz teme pa sem se ze vnaprej opravicil...
hvala za odgovore
gregor nemanic
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #772 : torek, 16.08.2005 : 12:38:51 »

Pozdravljeni!
Mene pa zanima kako lahko nekdo sodi FCI skupino v BIS neke razstave, ki nima licence za sojenje celotne fci skupine, oz. za vse pasemske podskupine ene fci skupine, lahko sodi grupo v bisu neke razstave?? .........
Ce se ne motim si ti, Barbka, sodila 1. FCI grupo skupino v na Hrusici ali pa se na slikah pojavlja kdo drug s tvojim obrazom???

Malo nujnega lektoriranja za začetek, da postane vprašanje vsaj razumljivo in berljivo  Cheesy
Sicer pa naj bi pri izbiri zmagovalcev FCI skupin veljalo načelo, da je to dovoljeno sodnikom, ki imajo opravljen izpit za vsaj polovico pasem ene skupine. Ne vem zakaj si se spravil ravno na Hrušico, če pa se to dogaja tudi na ostalih slovenskih razstavah  Huh

Ok back to border collier or should I say working sheepdogs  Wink


Logiran
Mawlch
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 18


« Odgovor #773 : torek, 16.08.2005 : 12:40:15 »

Spominjali su mene (hvala Mateja) i hrvatski uzgoj bordera pa da se i ja javim.
Stvar je vjerujem nesporazumu. I ja se ponekad grozim pogledati (izlozbenog) bordera u ringu, ali to je zato jer ne uzgajam pse za izlozbe pa me to ni ne zanima. Sretan sam sto je jos uvijek na Hrvaškem slabo sto se tice izlozbenih bordera, jer mislim da je strasna pomisao imati izrazito radnog psa i dosadjivati mu s izlozbama. Smatram da se uzgojem bordera za izlozbe ne pazi dovoljno na radne karakteristike pasmine i da puno izlozbenih bordera zbog toga nije delovno tipicni predstavnik svoje pasmine. A neki ni izgledom (postali su groteskni, bezizrazajnog lica i pogleda, pretjerano tamnih ociju, preobline dlake, prekratkih nogu… i sto je najbitnije -  «umrli» bi na pola outruna ukoliko bi uopce i htjeli trcati do ovaca)
Neki zbilja vec izgledom postali slicni australcima. Kako ih onda razlikovati ako ne prema posjedovanju «eye», specificnog pasnog nagona i nacinu rada s ovcama  Smiley    
Mislim da je lose sto netko ko se bavi borderima, pa bili oni samo izlozbeni psi, moze prepoznati bordera samo ako izgleda «tako i tako».


Standard pasmine je FCI-jev (tocnije KC-ov), ali zbilja nije jako precizan pa bi sigurno svatko mogao naci i mjesanca koji bi «usao» u standard bordera. Usi svakakve (cak ne pise da li oba uha moraju biti ista), dlaka srednje duga i kratka, sve boje i rasporedi su dozvoljeni (dok bijela ne prevladava  Roll Eyes), raspon visine niti ne postoji.
I za mene (da citiram Tomstera) je idealen border kratko-srednje-dolgodlak, črnorjavosivobluemerleredmerlebelebarve z raznimi fleki raznih oblik, uhlje ima spoščenopolprivzdignjenoprivzdignjene, oči so rjavozelenosivomodročrne vseh živih oblik koji ima PASNI nagon… no ipak trenutno preferiram pse s uspravnim usima i kracim ledjima  Grin.
Bas iz gore navedenog razloga standard bordera je super jer onaj koji si zeli bordera s FCI pedigreom moze izabrati bas onakvog kakav mu se svidja (cak i kratkodlakog  Wink).
U standardu pise da svako odstupanje od standarda treba smatrati greškom, a ozbiljnost kojom će se prema toj grešci odnositi, mora biti u skladu s njenom težinom... i da crno bijeli psi trebaju imati smedje oci... i da zubalo mora biti kompletno. No nigdje u standardu nije definirano sto je od toga veca greska. Meni npr. se ne svidja da pas nema sve zube i to izbjegavam u uzgoju, dok mi plavooki borderi ne smetaju, cak mi se i svidjaju (ako dobro rade).

Borderi jesu ustanoviljeni kao pasmina na osnovu njihovih radnih pasnih sposobnosti, ne na osnovu izgleda. Ozbiljno, ne salim se.  Borderi su izgledom toliko heterogena psmina da je njihovo mozda jedino svojstvo po kojem se mogu prepoznati nacin rada s ovcama. I to mi odgovara. Izbacivati pse (odnosno ne upotrebljavati u uzgoju) neke koje se nekome ne svidjaju je teska glupost isto kao i forsitati pse samo specificnog izgleda, drzanja usiju, duljine dlake i rasporeda boje.

Uzgojni pregledi i uzgojne dozvole, hm… vjerujem da znate da jako puno zemalja, ukljucujuci i domovinu bordera ne poznaje taj pojam. Oni koji idu na izlozbe uzgajaju izlozbene pse i pare s psima koji su uspjesni na izlozbama. Oni koji se bave pasom uzgajaju pse sposobne za pasu i pare s psima koji su dokazani u farm worku ili na trialovima.

To da svakog psa lako naucis pasti je teska glupost, cak je i usporedjivati nacin pase ostalih ovcarskih pasmina i bordera neumjesno. Borderi pasu na specifican nacin koji ne posjeduje niti jedna druga pasmina (osim nekih uzgojnih linija radnih kelpija). Borderska nasljedna karakteristika «eye», naravno uz njegovu zelju za radom, je ono sto cini jednog bordera jer je jedinstvena u svijetu kinologije. Mislim da je Tomster htio objasniti.  
To da ce pas bolje raditi s ovcama oko je s njima od malih nogu takodjer uopce ne stoji. Bolje ce raditi s ovcama border koji ima bolji pasni nagon, vecu zelju za radom i dobrog handlera. I kod (PRAVIH  Smiley) bordera s pasnim nagonom ima onih koji su talentiraniji i manje talentirani, koji brze uce, koji su premekani ili izuzetno tvrdi, koji imaju previse «eye» …


Ne bih se bas slozio da su u Angliji takvi ljudi koje bas briga da li je pas bolestan. Mislim da onima koji se bave pasom i uzojem ovaca vrlo bitno da li pas u kojeg su ulozili vrijeme i trud za skolovanje bude sposoban za rad. Mozda se jedino razlikuje ono sto oni smatraju zdrav pas. Kukove istina ne pregledavaju (pregled nije obavezan ni za hrvatske ovcare pa pasmina nema problema s time, dok je desetljecima obavezan npr. za njemacke ovcare i svejedno imaju problema s kukovima), ali bolestan pas koji ne moze trcati ili koji ne vidi ne bi dugo prezivio na nekoj britanskoj farmi.
A tvrnja da bordere pare s drugim pasminama?!?! Shocked… pa zasto bi kvarili taj specifican, stotinu godina selekcioniran nagon. U jednoj knjizi je spomenut jedan krizanac izmedju bordera i vipeta o kojem je mislim napisano da je imao fenomenalan outrun (nemam knjigu pri sebi trenutno, ali mogu provjeriti). Kakve to veze ima s bilo cim?
Ja ne tvrdim da su samo ISDS borderi pravi borderi jer da jedino oni imaju dobar pasni nagon. Ima puno pasa, recimo u Svedskoj, koji su registrirani samo u nacionalnim kinoloskim organizacijama pa su svejedno pravi radni borderi jer se kod njihovog uzgoja najvise pazi na pasni nagon.
ISDS je organizacija koja se brine i podupire sacuvanje (tocnije unaprjedjenje) pasnih sposobnosti bordera, ta sposobnost im je bitna za uzgoj i psi se cijene prema uspjesima na sheepdog trialovima ne na izlozbama. S obzirom sa ja bavim s radom s psima, logicno je da zelim uzgajati maksimalno radno sposobne border a to su oni koje su sposobni za svoju osnovnu namjenu (raditi s stadom). Pa tako uzgajam bodrede koji su registrirani i u ISDS-u.

Sirtaki, v UK in na Irskem se nije pojavla podjela na  "working sheepdog" in na "border collie". Postoji vec jako jako dugo. Razlika je u tome sto "working sheepdogs" uopce nemaju papira, a «border collie» imaju – ISDS ili KC.

Slazem se sa Zivom - zakaj mesati resevanje i agility zraven? To se pa res da naučit vsakega psa, če ima vodnik voljo, čas in znanje in pes vsaj malo veselja do dela. Svi psi imaji urodjen nekakav plijenski nagon (samo je on jace ili slacije izdrzen, odnosno neki vlasnik ima znanja izvuci ga i iz sharpeia, a neki ne zna ni iz malinojca  Cool). Osim toga agility i resevanje s moze raditi i na hranu. S pasom se to ne moze. Plijenski nagon i zelja za radom se izgradjuje. Pasni nagon pas ili ima ili nema. A ja si mogu dopustiti da smatram da border bez pasnog nagona nije border i izrugivati se sa crno biljelim psima za izlozbe…   Cheesy

Svi, koliko ja znam, ISDS borderi koji su tu u igri (odnosno njihovi vlasnici) su i FCI borderi… onda o cemu mi uopce pricamo  Roll Eyes.
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #774 : torek, 16.08.2005 : 13:05:07 »

Huh Sally, cel teden ti je skoraj rabilo, da si "priznala", da slovenska VK tolerira modro oko pri solid colorjih (na kar sem se obesila na splošno, da je to en redkih primerov v svetu več ali manj verjetno).
No bolje kasno kot nikoli Wink
Ehh draga sirtaki,
nikjer nisem nicesar "priznavala" ampak pisem o tem, kar je lepo napisal tudi Mawlch... Spet te Harry Potter malo v svet iluzij odnasa, ha? Grin

U standardu pise da svako odstupanje od standarda treba smatrati greškom, a ozbiljnost kojom će se prema toj grešci odnositi, mora biti u skladu s njenom težinom... i da crno bijeli psi trebaju imati smedje oci... i da zubalo mora biti kompletno. No nigdje u standardu nije definirano sto je od toga veca greska. Meni npr. se ne svidja da pas nema sve zube i to izbjegavam u uzgoju, dok mi plavooki borderi ne smetaju, cak mi se i svidjaju (ako dobro rade).
Ce pa imas ti preference do tega, da bi se standard upostevalo le tam, kjer tebi (oz. kakor vsakic omenjas, se nekaterim) pase pa ti res ne morem pomagat. Undecided
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #775 : torek, 16.08.2005 : 13:10:28 »

Že že Alen, vse kar si napisal je čisto umestno (razen tistega dela o reševanju - še vedno trdim, da ne moreš vseh psov tega naučiti oz. enim nikoli ne klikne point).

Čeprav je tudi to, da imajo pašni nagon samo ISDS borderji malo dvoumno. Malo višje je ravno Barbka dala primer psice, ki je vpisana v ISDS in potomka razstavnih Clan Abby prvakov, torej očitno ima pašni nagon.

A vseeno se mi zdi, da vse skupaj že malo preveč smrdi na diskriminacijo borderjev, ki se pojavljajo na razstavah. Predvsem, ker ni nikjer dokazano, da nimajo pašnega nagona. Kako pa se to ve, če pa pes nikoli ni bil testiran  Huh
Sej res obstajajo extremi v stilu kup dlake na kratkih nogah (torej tudi daleč od podobnosti s pravim aussiejem  Wink ampak se mi zdi, da tudi ti reveži nimajo ravno veliko šans na razstavah?

Verjetno je vse skupaj res povezano zgolj z ugibanjem kaj so in kaj ne sposobni psi, ki se jih opredeli kot razstavne. Ampak tudi glede te opredelitve se razlikujejo mnenja in kriteriji  Roll Eyes

Aja Sally: kot ena od oseb na funkciji v SKBOP in pripravnica, si "priznala", da je vaša VK prekršila standard...ali te moram slučajno spet citirati?
Btw še malo pa bom končala 4. knjigo o Harryu, zdaj sem ravno tam, ko je Voldemort ponovno oživljen  Cool


Logiran
Mawlch
novinec
*
Spol: Moški
Sporočil: 18


« Odgovor #776 : torek, 16.08.2005 : 13:15:51 »

Sally, meni plave oci zbilja ne smetaju.. pa i sam imam plave oci  Grin
Sirtaki, naravno da je ovo diskriminacija izlozbenih bordera, pa zasto ne bi bila  Wink.
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #777 : torek, 16.08.2005 : 13:18:11 »

Ne vem zakaj si se spravil ravno na Hrušico, če pa se to dogaja tudi na ostalih slovenskih razstavah Huh
Hehe... Spet malcek izven teme, ampak ze ko se omenja... Wink Tale Hrusica je pa zgleda res ena prav posebna razstava... Grin Jaz se danes nisem uspela izvedeti, kako so lahko bobtaili bili predstavljeni v pasemski skupini, kljub temu, da niso bili prijavljeni na razstavi? Huh Pa nasmejala sem se ob spodrsljaju, ko ni bilo veterinarja, ki bi oskrbel poskodovanega psa in ga je zato oskrbela (brezplacno!) razstavljalka, mag. vet. iz Avstrije... Barbka pa je povedala, da je to bilo kaznivo dejanje? Shocked Huh, sem se kar malo zbala za naslednje leto, ce bi se mi slucajno zgodilo podobno in bi bil moj pes v kriticnem stanju... dezurnega veterinarja od nikjer... Sad sram

Aja Sally: kot ena od oseb na funkciji v SKBOP in pripravnica, si "priznala", da je vaša VK prekršila standard...ali te moram slučajno spet citirati?
Sam ce tako povrsno beres Harry Potterja kot beres sedaj tale forum, potem ti res ne morem pomagat, ce bos tudi tam zgresila poanto knjige. A rabis morda nova ocala? Grin Pisem, da se je VK ocitno "prekrsila" tudi v tem, ko je podelila vzrejna dovoljenja psom z nepopolnim zobovjem... Roll Eyes In ja prekrsila sem dala v narekovaje... Sam kaj ko ti beres le tisto, kar tebi pase... Ahh...
Logiran
Sally
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 846


« Odgovor #778 : torek, 16.08.2005 : 13:24:20 »

Aja sirtaki,
pa sprasevala si kje se lahko z modrookimi borderji vzreja... Ocitno na Hrvaskem se, potem imas se najmanj Italijo in Srbijo. Se pa lahko malo bolje pozanimam, ce te ta problem prav hudo muci, aja, pa ostale, sorry vedno pozabim ta tvoj ostali "zborcek", za katerega mores javno trobentat... Grin (ceprav mi se vedno ni jasno, kako so lahko nekateri tako "brezjajcni", da ob problemu ki jih tare ne znajo poiskati vzroka Undecided heh, zalostno... Sad)
Logiran
sirtaki
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.576


« Odgovor #779 : torek, 16.08.2005 : 13:31:50 »

Alen, daj pomagaj razrešiti tole dilemo, ti boš verjetno edini zares vedel kako je s tem - koliko se tolerira parjenje solid color borderja z modrimi očmi pri vas ali kje drugje? Pa ne recimo kako gleda ISDS na to, ampak pač uradna kinološka organizacija.

Sally - to je tema o BC in ne o Hrušici Tongue Ma tebi tudi Harry ne bi pomagal več...
Logiran
Strani: 1 ... 47 48 49 50 51 [52] 53 54 55 56 57 ... 162   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Border collie - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines