mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 08:18:48

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Beli švicarski ovčar - čvek
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 17   Dol
Natisni
Avtor Tema: Beli švicarski ovčar - čvek  (Prebrano 75827 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Tanja
gost
« : ponedeljek, 03.06.2002 : 08:17:32 »

V soboto sem videla enega prečudovitega psa, pa me zgolj iz radovednosti zanima - ali je BELI OVČAR samostojna pasma, priznana od FCI? Kakšen je uraden naziv pasme? Ali je to ista pasma kot AMERIŠKO KANADSKI OVČAR / PES?
Hvala!

(spremenila sem samo naslov teme, Jana)
Logiran
NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #1 : ponedeljek, 03.06.2002 : 12:29:23 »

Zivjo Tanja,   Smiley

Beli ovčarji so res krasni psi. Seveda so samostojna pasma, vendar do danes še niso bili priznani s strani FCI. Uradni naziv pasme je White Shepherd oziroma Weisse Scäferhunde. V bistvu je to ameriško kanadski beli ovčar (majhne razlike obstojajo med evropskim in ameriškim standardom).

Pasmo je do danes kot samostojno nacionalno pasmo (z možnostjo pridobitve naziva CAC na državnih in mednarodih razstavah) priznalo že 10 držav članic FCI.

Prva jo je pred desetimi leti priznala Švica, ki je pri FCI-ju vložila vlogo skupaj z vso potrebno dokumentacijo za priznanje belega ovčarja kot novo pasmo.Za priznanje pasme se borita tudi mednarodno priznana kinologa Dr. H. Räber in Dr. J.-M. Paschoud, ki veljata za pionirja pasme.

Beli ovčarji bodo tekmovali tudi na letošnji svetovni razstavi v Amsterdamu.

V prilogi ti pošiljam še nekaj linkov o pasmi:
http://www.weisse-schaeferhunde.ch/de/index.htm

http://www.whiteshepherd.info/Linken_1.htm

Upajmo, da bodo beli ovčarji kmalu tudi uradno priznana pasma s strani FCI.   Wink

Lep pozdravček,

Nati
Logiran
NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #2 : torek, 04.06.2002 : 07:22:00 »

Zivjo Tanja, Wink

Bele ovčarje se lahko razstavlja tudi v Sloveniji; bili so na vseh letošnjih slovenskih razstavah (mislim, da je bilo lani tudi leglo v Sloveniji) in verjetno jih bomo lahko občudovali tudi v Portorožu.

Belih ovčarjev žal ne poznam tako dobro, da bi lahko sodila o njihovem značaju. So pa zelo zvesti in privrženi gospodarju, nekoliko zadržani do tujcev, a vseeno prijazni in ponosni.
Verjetno je najbolje da si jih sama ogledaš v Portorožu in o njihovem značaju povprašaš lastnike.  Smiley

Predstavitev pasme beli  ovčar  in predstavitev Dexterja si lahko ogledaš tudi na strani: http://www.mojpes.net/pasme/beliovcar.html

Lep pozdravček, Smiley

Nati
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #3 : petek, 07.06.2002 : 11:43:32 »

Črni in sivi nemški ovčarji so priznani pri FCI. Sama imam sivo nemško ovčarko Ajšo, njene slike pa so objavljene tudi na mojpes.net. Prvotno so bili nemški ovčarji črni.
Sivi in črni so predvsem izredni "delavci" so pa tudi idealni družinski kužki.

Javite se tudi ostali lastniki sivih in črnih, da se kdaj srečamo in izmenjamo izkušnje.
Jaz sem prej imela "standardnega" (rjavo-črnega) in razlika je očitna. To lahko potrdim tudi kot inštruktor (strokovno), ne le ljubitelj nemških ovčarjev.
Lep pozdrav vsem.

Če pa se ne motim v Sloveniji obstaja klub ljubiteljev belih ovčarjev.
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #4 : petek, 07.06.2002 : 18:39:36 »

Nati in drugi!
Šla sem malo pogledati na angleško stran belih ovčarjev in sem videla, sa imajo nekateri daljšo dlako kot drugi. Ali je to dovoljeno? Osebno so mi bolj všeč tisti z daljšo dlako. Ali ima mogoče kdo kakšne slike od črnih ali sivih nemških ovčarjev? Ali so ti samostojna pasma ali spadajo pod klasične nemške ovčarje?
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #5 : petek, 07.06.2002 : 19:19:29 »

Dovoljene barve pri nemskih ovčarjih so vse tri: pšenično rumena z črnim plaščen, siva in črna.
Sivi in črni so star tip nemškega ovčarja (star tip je bil visokonog in kvadratičen tip psa), zato so še sedaj ti psi višji in nimajo "podrtega" zadnjega dela.
So predvsem namenjeni za delo. Veliko jih je v vojski in policiji (predvsem v tujini, vednar jih tudi naša vojska in policija že upeljuje, ke rso se pokazali za odlične pse).
Na razstavah,  sekjub temu, da so dovoljeni ne uvrščajo visoko, ker niso "modni", se pa stanje že popravlja in posegajo že tudi po anjvišjih mestih.

Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #6 : sobota, 08.06.2002 : 16:17:47 »

Exchy in ostali, ki jih zanimajo sivi in črni NO.
Črni so popolnima brez ožigov, sivi pa imajo železno siv plašč drugače pa so svetli sivi.
Pri svoji opažam, da barvo sive (plašč je vedno isti) menja glede na količino sonca od svetlo že skoraj bele pa do temno sive.
Lep pozdrav.


p.s.:Upam, da sta ti slikici všeč.
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #7 : sobota, 08.06.2002 : 17:03:58 »

Hvala za slikici. Tvoja Ajša je res zlo lepa. Ko si napisala da je razlika po značaju med sivimi in standardnimi. A so sivi tud bolj poslušni in boljše delajo? Če bi namreč imela še drugega psa, bi igurno nekaj delala z njim (poslušnost), saj že s tem, ko ga imam in mi fajn, da če imaš psa in če imaš čas, da nekaj delaš z njim, saj ga takrat še bolje spoznaš in se mi zdi, da še bolj navežeš stik z njim. No, malo me je zanslo. Še enkrat hvala za prekrasni slikci.

                                   lp
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #8 : sobota, 08.06.2002 : 17:39:55 »

Tudi pri nas imamo sive nemske ovcarje. Trenutno sicer samo Galija (potomci Aresa Gymorja). Res je, da so visji od standardnih NO, zelo stabilni, bolj ucljivi, samozavestni brez nagnjenja k agresiji. Zadaj niso "podrti" in imajo manj tezav pri gibanju. Dlaka je drugacna kot pri standardnih NO, veliko gostejsa. Pozimi, ko je veliko podlanke, je barva svetlejsa, poleti pa temnejsa, ker pride do vecjega izraza krovna, temno siva barva. Gali ima 55 kg, a vendar nima prav nic odvecne mascobe.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #9 : sobota, 08.06.2002 : 19:26:40 »

Samo za primerjavo: fantov nemški ovčar (črno rjav) ima 45 kg, pa se je meni zdelo to veliko. Torej je v primerjavi z Galijem prava grinta! Wink Ga bomo še malo poredili.
Logiran

simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #10 : sobota, 08.06.2002 : 20:01:04 »

Kar je napisal Dani je popolnoma res. Tudi moja Ajša je višja in ima 40 kg, brez odvečne maščobe. Koliko je tvoj samec visok?
Pri delu, ker jo lahko primerjam z prejšnjim standrdnim in s tistimi, ki jih učim v šoli pa je razlika ogromna.
Dobesedno so delovni psi. Bolj ko delaš z njimi, bolj so veseli.

Odrastejo sicer malo kasneje kot standardni. So pa to psi, ki imajo v sebi še vse nagone. Fantazija je delati z njimi obrambo, ker nimaš problema z ugrizi, hitrostjo,... Edini problem je, da ga pomiriš, ker ima preveliko željo po delu. So tudi nepokvarjeni. Predvsem pa so izredno plenski psi ( jaz z klobaso ne morem delati že nekaj časa, ker je več v klobasi kot pa na tleh). Tudi zdravastvenih problemov nimajo toliko kot standardni (moja ima kolke A1A1).
Te psi ne potrebujejo veliko vzgoje, ampak le nekoga, ki ga bo pravilno vodil. So malce nezaupljivi do tujcev, vendar zaradi tega niso agresivni.
Upam in samo želim si, da jih ne bodo z nenadzorovano vzrejo uničili tako kot so rjavo črne.
Lep pozdrav.
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #11 : sobota, 08.06.2002 : 20:15:50 »

Simi!
Po tem kar si napisala, vidim da so res dobri. Zanimivo je to, da še nisem v živo videla sivega nemškega ovčarja (ali pa se ne spomnim). Zgleda da jih ni veliko. TUdi pri nas v šoli ni nobenega, pa tudi na nobeni tekmi v poslušnosti ga še nisem videla. Sicer sem bila le na tekmah v poslušnosti tukaj na štajerskem koncu, ampak tekmovalci dosegajo lepe rezultate. Prevladujejo malinoisi, potem standardni nemški ovčarji in še kakšen rotweiler se najde. Ali jih je v vaši šoli več? Čudno da ljudje ne vejo, da so (tako kot praviš) boljši v poslušnosti kot standardni nemški ovčarji. Morda poznaš odgovor?   Wink  
Logiran
simi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.225


« Odgovor #12 : sobota, 08.06.2002 : 20:28:10 »

Evchy, v Sloveniji jih je res malo. Za vse ki jih jaz poznam pa jih imajo ljudje, ki si ukvarjajo z kinologijo (inštruktorji, sodniki).
Tudi midve ne hodive v šolo, saj jo šolam sama, le na obrambo hodive, ker markirat pa res ne znam. Tukaj pa se skriva odgovor. Lahko ti povem neprijetnost, ki se je zgodila lansko leto na razstavi v Ljubljani. Vodja kroga pokliče številko, ki je bila na vrsti. Postavim se z Ajšo pred vhod in vodja kroga me je 3 ustavil, da ne smem naprej, ker so tu nemški ovčarji. Povedala sem mu, da mi na rodovniku piše, da imam nemca in sem mimo njega odkorakala notri. Sodnik pa mi je potem pel hvalo, da že 15 let ni videl sivega nemca.
Torej kako naj potem zamerim ljudem, ki so me v Tivoliju (Ljubljanski park), ko je bila še mladič začudeno gledali kaj delam tu z volkom.
Pasma - barva ni razšerjena, mogoče pa je prav, da obdržimo kvaliteto, da je ne skomercializiramo.
Logiran
ewchy
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 533


« Odgovor #13 : nedelja, 09.06.2002 : 13:27:23 »

Malo sem se pozanimala in zvedela, da je veliko sivih in črnih nemških ovčarjev na češkem in v teh državah. Tam jih uporabljajo tako v športni kinologiji, kot v agillityu in pri reševanju in jih je izrazito največ. Tudi sama mojega psa sama treniram, saj se mi zdi to najbolje. Obrambe ne delava, saj sva pri reševalcih. Pri sivih nemških ovčarjih mi je všeč ravno to, da so podobni volkom. Res čudno da vodja kroga ni vedel da je to nemški ovčar. In potem si umislijo take ljudi za vodje kroga.  :-/ Tudi jaz upam, da jih ne bomo preveč skomercializirali saj me pri zlatih prinašalcih zelo moti, ko ga vidiš za vsakim "voglom".
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #14 : nedelja, 09.06.2002 : 19:40:23 »

No, sveži podatki: Don meri v višino 74 cm, ima pa 44 kg. Kako visoka sta Gali in Ajša?
Logiran

Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 17   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: Beli švicarski ovčar - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines