mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 19:52:51

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Dilema - res ne zmoremo ali...
Anketa
Vprašanje: Ste pogledali film Earthlings v celoti in če ne, zakaj ne?
da, sem pogledal/a film Earthlings v celoti
pogledal/a sem samo del filma Earthlings
ne, filma Earthlings nisem pogledal/a

Strani: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11 12   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dilema - res ne zmoremo ali...  (Prebrano 62824 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #135 : sreda, 01.10.2014 : 11:48:40 »

Ne vem. Imam v spominu, pa ne vem kako tocen je Tongue, da naj bi vsaj ena veriga restavracij hitre prehrane kupovala meso izkljucno iz takih klavnic.

A pa je res tako tezko napisati omnivor ali vsejed? Mislim v cem je fora pisanja mesojedec? Saj ljudje, ki jedo meso, jedo tudi se kaj drugega. Sama ne poznam niti enega, ki bi jedel izkljucno samo meso (in druge stvari zivalskega izvora). Niti tisti na paleo dieti ne jedo izkljucno samo mesa (itd.).
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #136 : sreda, 01.10.2014 : 11:58:00 »

A pa je res tako tezko napisati omnivor ali vsejed? Mislim v cem je fora pisanja mesojedec? Saj ljudje, ki jedo meso, jedo tudi se kaj drugega.

Ja, ja, saj maš prav Wink Afro. Čist avtomatsko - govor o mesu - mesojedec.  Undecided
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #137 : sreda, 01.10.2014 : 11:59:33 »

Sem pa seveda brez kakršnihkoli višjih filozofskih razprav v zadnjem času pripravila še pa še zajtrkov, kosil in večerij za vnete mesojedce, pa smo vsi preživeli. Azn 3x na dan, ne na teden, Đizs Grin Tongue.
No in to je zame to - osnova vsega - medsebojno spostovanje. Ti si njim pripravila kar imajo oni radi in verjetno (res upam, da) je veljalo tudi obratno. Pac, razlicno se prehranjujemo in zato eden ni nic boljsi ali slabsi od drugega. Saj jaz sem cudna, ampak zame je pac to, da ne jes npr. mesa enako kot to, da ne jes npr. spinace. Jaz recimo spinace zive ne morem, ampak, ce vem, da moji gostje spinaco obozujejo, potem se bom kar se da potrudila, da hodo na kroznik dobili odlicno spinaco, ceprav mene ze njen vonj odbija. Saj ne znam dobro razlozit. Nekateri so mnenja, da z vegeterjanstvom/veganstvom delajo v dobrobit zivali in so na eticno visjem nivoju od omnivorov. Jaz tega pac ne vidim tako. Zame je bistvo vsega v spostovanju vsakrsnega nacina prehranjevanja in v spostovanju vseh zivih bitij ter prizadevanju za njihovo dobrobit v zivljenju in smrti po svojih najboljsih moceh.
In tako kot so nekateri vegani/vegeterjanci neverjetno vsiljivi in se na vse pretege trudijo posegati v in spremeniti ljudi v vegeterjance/vegane, tak obstajajo tudi nekateri nemogoci omnivori, ki ne morejo pustiti pri miru veganov/vegeterjancev, da jejo kar pac njim pase in jim na vsak nacin hocejo vsiliti meso. Res si zelim sveta, v katerem bi bili ljudje sposobni sobivati in se spostovati ne glede na nacin prehranjevanja.
P.S.: Namenoma so v mojih dveh postih poboldane besedice "nekateri", kajti nikakor niso vsi vegeterjanci/vegani taksni, nad kakrsnimi jaz nisem navdusena. Nekateri pa pac taksni so, kot so taksni nekateri omnivori.  Wink
Logiran
luna7
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.656


« Odgovor #138 : sreda, 01.10.2014 : 12:08:49 »

No in to je zame to - osnova vsega - medsebojno spostovanje.

Res si zelim sveta, v katerem bi bili ljudje sposobni sobivati in se spostovati ne glede na nacin prehranjevanja.

Mislim, da je ravno tu bistvo problemov.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #139 : sreda, 01.10.2014 : 12:23:28 »

SunnyDay, tole sem nasla: Slaughterhouse Praised for Welfare.

Jaz pa mislim, da je problem predvsem v radodarnosti. Meni recimo na kraj pameti ne pade, da bi komurkoli ponujala zrezek. Shocked A bos probal? O ne, ne, ne. Ce ga hoces, si ga naroci.  Cool predaja Azn Malo za salo, malo za hec. Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #140 : sreda, 01.10.2014 : 13:19:22 »

Ojej, NikaB, ne zameri Sad sram, ampak mene mine apetit, samo ko pogledam kakšno govedo na pašniku.
Šest let sem imela, ko sem slišala pri babici tuliti prašiča kar dolgo časa, ko so ga zvezali, dali na tisti oder in mu počasi pušali kri ter nato veseljaško delali krvavice.  Ni in ni nehal tuliti, mašila sem si ušesa in tiščala glavo v blazino. Nisem pozabila, pa jih imam že kar nekajkrat šest let.
Ne jem mesa in ni mi treba gledati nobenega filma, sem ga samo enkrat videla v živo.



Tudi jaz imam take travmatične spomine na koline, ja ...
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #141 : sreda, 01.10.2014 : 13:23:14 »

Mene osebno ekstremno moti poseganje nekaterih vegeterjancev in/ali veganov v clovesko pravico do svobodne izbire nacina prehranjevanja. Nikoli in nikdar ne bom razumela logike, po kateri lahko jaz, ki sem omnivor, ko dobim obiske, ki so se odlocili za taksen ali drugacen nacin prehrane iz kakrsnega koli razloga ze pac, poskrbim za to, da bodo na kroznik dobili tisto, kar radi jedo in jim s tem izkazem spostovanje do njihove odlocitve, ko pa grem jaz na obisk h kakemu vegeterjancu in/ali veganu, pa ni sposoben spostovati mojega nacina prehranjevanja in mi po moznosti se poskusa neko rec predstaviti kot "odlicno vegeterjansko meso" ali kaj podobnega. S takimi ljudmi sem se nehala druzit, kajti, ce niso sposobni spostovati mene kot celote, potem nimam z njimi kaj dosti skupnega, kajti zame je temelj dobrega odnosa med ljudmi medsebojno spostovanje, kar vkljucuje tudi spostovanje clovekovega nacina prehrane, vere, politicne usmerjenosti, spolne usmerjenosti, ... , pac stvari, ki jih clovek lahko svobodno izbira, ne da bi s tem krsil zakone.
Zal mi je, ampak, dokler nekateri vegeterjanci in/ali vegani ne bodo sposobni spostovati tega, da se ne zeli cel svet prehranjevati na njihov nacin, toliko casa se bo (po mojem mnenju) se naprej z nekaterimi rejnimi zivalmi delalo slabo in se bo za velike denarje delalo filme, ki naj bi cloveka odvrnili od omnivorstva. Morda pa bo le prisel cas, ko se bo spostovalo clovekovo svobodno odlocitev o nacinu lastnega prehranjevanja in se bo energijo, namesto v spreobrnitev posameznika in s tem kazanja nespostovanja do njega, porabilo za doseganje dostojnih pogojev zivljenja in smrti rejnih zivali in se bo denar za filme proti omnivorstvu, raje porabilo za boljse zivljenje rejnih zivali.
Aja, pa bila sem zraven pri nekaj zakolih razlicnih zivali in se se vedno prehranjujem kot omnivor ter se nameravam se naprej, sem pac meneja, da je najboljse zame, da se prehranjujem raznoliko in uravnotezeno.

No, ja ... jaz ti mesa tudi ne bi pripravila. Ker ga ne pripravljam in ga niti ne znam pripravljati. Če bi za kakšne moje prijatelje vedela, da res ne jedo drugega kot meso, bi jim to kje naročila. Ampak nimam takih prijateljev. Smiley
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #142 : sreda, 01.10.2014 : 13:54:28 »

Ce bi bila pripravljena poskrbeti za to, da je na mojem krozniku hrana s katero se prehranjujem, torej omnivorska, ki vkljucuje meso, potem nimam nobenih tezav, ce mi jo narocis in je ne naredis sama. Ce pa ne bi poskrbela za to, potem to obcutim kot vsiljevanje tvojega nacina prehranjevanja (predvidevam, da vegeterjanskega/veganskega) meni kot omnivoru. In ja, odlicen izgovor je, da saj jem tudi druge stvari, poleg mesa. Ampak, tudi jaz za vegeterjance/vegane pripravim njim okusno hrano in se ne zadovoljim s tem, da na primer naredim za kosilo tenstan krompir z ocvirki, puranji zrezek v naravni omaki in solato s koscki popecene pancete in za njih pac vzamem stran malo solate in krompirja, pa naj jejo, briga me, zakaj bi se pa morala potruditi, saj sem jim dala nekaj kar jejo. Ne, jaz se bom potrudila in bom poiskala po netu, se pozanimala pri gostih in drugih ljudeh, ki se prehranjujejo kot moji vabljeni gostje in bom naredila za njih poseben meni. Dobili bodo posebej za njih pripravljeno hrano, za katero se bom potrudila in enako pricakujem v zameno od njih.

Sori, to je zame medsebojno spostovanje in ne izgovor "ja saj jeste tudi ostale stvari poleg mesa". Ce jaz lahko spostujem nekoga in njegov nacin prehranjevanja, potem pricakujem, da tudi on spostuje mojega in to brez izgovorov. Sem pac cudna, kaj cmo ...

In pri vsem skupaj je najvecji vic to, da ce nek vegeterjanec/vegan pokaze pripravljenost, da za nas omnivore pripravi tudi meso, mu bom obicajno rekla, da saj ni treba, bom mirne duse jedla ali pa ne, ce mi ne bo vsec, tisto kar bo pripravil in si potem sla kupit ali naredit nekaj zame uzitnega za jesti. Ampak apriorna nepripravljenost spostovanja in postrezbe z omnivorskim menijem za omnivore, vegeterjanskim za vegeterjance, veganskim za vegane, presnim za presnojedce, ... je pa zame totalen no go.
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #143 : sreda, 01.10.2014 : 14:25:36 »

Ce bi bila pripravljena poskrbeti za to, da je na mojem krozniku hrana s katero se prehranjujem, torej omnivorska, ki vkljucuje meso, potem nimam nobenih tezav, ce mi jo narocis in je ne naredis sama. Ce pa ne bi poskrbela za to, potem to obcutim kot vsiljevanje tvojega nacina prehranjevanja (predvidevam, da vegeterjanskega/veganskega) meni kot omnivoru. In ja, odlicen izgovor je, da saj jem tudi druge stvari, poleg mesa. Ampak, tudi jaz za vegeterjance/vegane pripravim njim okusno hrano in se ne zadovoljim s tem, da na primer naredim za kosilo tenstan krompir z ocvirki, puranji zrezek v naravni omaki in solato s koscki popecene pancete in za njih pac vzamem stran malo solate in krompirja, pa naj jejo, briga me, zakaj bi se pa morala potruditi, saj sem jim dala nekaj kar jejo. Ne, jaz se bom potrudila in bom poiskala po netu, se pozanimala pri gostih in drugih ljudeh, ki se prehranjujejo kot moji vabljeni gostje in bom naredila za njih poseben meni. Dobili bodo posebej za njih pripravljeno hrano, za katero se bom potrudila in enako pricakujem v zameno od njih.

Sori, to je zame medsebojno spostovanje in ne izgovor "ja saj jeste tudi ostale stvari poleg mesa". Ce jaz lahko spostujem nekoga in njegov nacin prehranjevanja, potem pricakujem, da tudi on spostuje mojega in to brez izgovorov. Sem pac cudna, kaj cmo ...

In pri vsem skupaj je najvecji vic to, da ce nek vegeterjanec/vegan pokaze pripravljenost, da za nas omnivore pripravi tudi meso, mu bom obicajno rekla, da saj ni treba, bom mirne duse jedla ali pa ne, ce mi ne bo vsec, tisto kar bo pripravil in si potem sla kupit ali naredit nekaj zame uzitnega za jesti. Ampak apriorna nepripravljenost spostovanja in postrezbe z omnivorskim menijem za omnivore, vegeterjanskim za vegeterjance, veganskim za vegane, presnim za presnojedce, ... je pa zame totalen no go.

Čisto preveč se razburjaš. Smiley
Jaz svoje prijatelje spoštujem. Res pa med njimi ni takšnih, ki povsod iščejo razlog za nezadovoljstvo. Smiley
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #144 : sreda, 01.10.2014 : 14:37:52 »


In pri vsem skupaj je najvecji vic to, da ce nek vegeterjanec/vegan pokaze pripravljenost, da za nas omnivore pripravi tudi meso, mu bom obicajno rekla, da saj ni treba, bom mirne duse jedla ali pa ne, ce mi ne bo vsec, tisto kar bo pripravil in si potem sla kupit ali naredit nekaj zame uzitnega za jesti. Ampak apriorna nepripravljenost spostovanja in postrezbe z omnivorskim menijem za omnivore, vegeterjanskim za vegeterjance, veganskim za vegane, presnim za presnojedce, ... je pa zame totalen no go.
Tudi zame. Še bolj kot to, pa delitve na "naše" in "vaše" na podlagi izbire (hvaležni smo lahko, da jo sploh imamo!).

Sploh pa so vse te dileme hitro rešene, če si človek, ki je sposoben spoštovati drugega, predvsem pa večinoma avtomatsko takrat, ko nisi več "sam na svetu", kar pomeni partnerski odnos in družinsko življenje.
Takrat si s sebi ljubimi ljudmi 24 ur na dan, pa naj bo to življenje s starši, sorojenci, partnerjem in/ali lastnimi otroki. Ko živimo v neki skupnosti, nam je jasno, da k sožitju in dobrim odnosom nujno sodi tudi medsebojno spoštovanje in upoštevanje želja posameznikov tudi na področju prehrane.

Zakaj omenjam družino in ne zgolj znancev ter prijateljev?
Ker se taka ali drugačna "drugačnost"(in sprejemanje ali nesprejemanje tega) pri prehranjevanju najprej izpostavi prav tam. Če sta moja starša imela kup pripomb na mojo lastno izbiro načina prehrane in me je to velikokrat spravljalo v stisko, sem se iz tega naučila, da mi teh vzorcev ni treba oz. ne smem ponavljati naprej.
Pa naj bo moja odločitev za nekaj še tako argumentirana.
Je moja in ker nisem neko "božanstvo", ki ima pravico odločati o drugih osebah z lastno voljo, nimam pravice svojih lastnih odločitev vsiljevati nikomur drugemu, ne partnerju, ne otrokom. Pa čeprav so "moji". In obratno.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #145 : sreda, 01.10.2014 : 14:40:38 »

Razburjam se morda res prevec (ker ze dolgo ne vidim nobenega razloga vec zakaj bi se samo omnivori morali prilagajati prehrambenim navadam drugih, pa se to se k sreci razburjam samo virtualno, ker v real life-u imamo s frendi lepo postimano medesebojno spostovanje prehrambenih in drugih navad). Imas prav, cisto prevec sem padla v debato.

Nikakor pa povsod ne iscem razloga za nezadovoljstvo, prej obratno, ce je tvoj zadnji stavek slucajno letel name.
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #146 : sreda, 01.10.2014 : 14:41:26 »

Razburjam se morda res prevec (ker ze dolgo ne vidim nobenega razloga vec zakaj bi se samo omnivori morali prilagajati prehrambenim navadam drugih, pa se to se k sreci razburjam samo virtualno, ker v real life-u imamo s frendi lepo postimano medesebojno spostovanje prehrambenih in drugih navad). Imas prav, cisto prevec sem padla v debato.

Nikakor pa povsod ne iscem razloga za nezadovoljstvo, prej obratno, ce je tvoj zadnji stavek slucajno letel name.
Tole je bil odgovor na zadnji post jst.  Smiley
Logiran
sarataste
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 74


WWW
« Odgovor #147 : sreda, 01.10.2014 : 15:17:52 »

Nimam nobene prijateljice, ki ne bi jedla mesa, pa večinoma one jedo pri meni, ker sem pač jaz ta, ki rada kuha in peče. In niti pod razno nobena ne pričakuje, da jim bom delala meso. Glede na to, da sem se odločila, da industrije, take kot je ne podpiram, sem v prejšnjih postih napisala, kaj bi storila, če bi še kdaj postala omnivor in kaj se mi zdi, da lahko stori vsak, je ne mislim podpirat niti v primeru, da dobim na kosilo omnivora. Nobeni ne težim, nobena ne teži meni. Ne jesti špinače ali biti vegetarijanec niti slučajno ni isto in velika razlika je tudi v tem, da omnivor je zelenjavo in vse ostalo, medtem ko vegetarijanec ne je mesa in če skuhaš vse z mesom pač resnično nima kaj jest Smiley Sicer pa se debate o tem, da bi lahko jedli bolj humano pridelano meso, vedno sprevržejo v mesojedec kontra vegan, pa ne vem zakaj. Če nekdo reče a lahko vsaj del ali pa večino mesa kupiš od kmeta, kjer živali dejansko živijo preden so zaklane in je tudi zadnje dejanje humano, a to res tako boli, a je kdo rekel, da ne jest mesa?!
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #148 : sreda, 01.10.2014 : 15:19:49 »

Mene pa zanima...
Po kakšni logiki je meso meso, ribe pa ribe? Kaj niso ribe tudi živa bitja?
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #149 : sreda, 01.10.2014 : 15:32:30 »

Mene ekstremno veseli, da je toliko taksnih vegeterjancev kot so SD, bamfel, mamaF in mnoge druge, ki razumejo kaj je misljeno z medsebojnim spostovanjem in ga dejansko, ne samo v teoriji, nudijo svojim soljudem. Hvala vam, ker ste!
Logiran
Strani: 1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11 12   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Dilema - res ne zmoremo ali...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines