mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 22:13:29

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Dilema - res ne zmoremo ali...
Anketa
Vprašanje: Ste pogledali film Earthlings v celoti in če ne, zakaj ne?
da, sem pogledal/a film Earthlings v celoti
pogledal/a sem samo del filma Earthlings
ne, filma Earthlings nisem pogledal/a

Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dilema - res ne zmoremo ali...  (Prebrano 62827 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #120 : torek, 30.09.2014 : 17:52:38 »

Ojej, NikaB, ne zameri Sad sram, ampak mene mine apetit, samo ko pogledam kakšno govedo na pašniku.
Šest let sem imela, ko sem slišala pri babici tuliti prašiča kar dolgo časa, ko so ga zvezali, dali na tisti oder in mu počasi pušali kri ter nato veseljaško delali krvavice.  Ni in ni nehal tuliti, mašila sem si ušesa in tiščala glavo v blazino. Nisem pozabila, pa jih imam že kar nekajkrat šest let.
Ne jem mesa in ni mi treba gledati nobenega filma, sem ga samo enkrat videla v živo.

Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #121 : torek, 30.09.2014 : 18:20:38 »

Kaj je pa na pašnem govedu tako strašnega? Je bolj tisto, kar je očem skrito, recimo ločitev telička od mame. To tuljenje pa meni ne gre iz glave  Undecided
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #122 : torek, 30.09.2014 : 18:27:39 »

Nič ni strašnega, dokler je na pašniku,  ampak imam žal kravo pred očmi, ko vidim zrezek pred sabo. Poletna kmečka šola v otroštvu je žal imela pri meni nasproten učinek.
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #123 : torek, 30.09.2014 : 18:36:29 »

Poletna kmečka šola v otroštvu je žal imela pri meni nasproten učinek.

E, na mene tudi. Samo na malo drugačen način - nisem jedla zajčkov, ker sem videla kako se jih ubija in sem se zaklela, da jih bomo naslednjič imeli šele, ko bom lahko sama poskrbela njih in za human zakol. Deset let jih nismo imeli, zdaj bom pa videla če mi ga bo ratalo po grlu spravit.

Kaj pa mleko, sir?
Logiran
sanco1a
živim tukaj
***
Sporočil: 6.031


« Odgovor #124 : torek, 30.09.2014 : 18:44:06 »

Ja, uživam Undecided, jajca tudi, mi je pa vetka, ki je opravljala prakso na velikih farmah v Ameriki, kjer redijo krave za mlečno industrijo in ločijo teličke od mam takoj po kotitvi ter jih nekaj dni stare zmeljejo v konzerve za pse, pravila, kako hudo je šele to, če vidiš zadevo v živo.
Logiran
Zoia
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 717


« Odgovor #125 : torek, 30.09.2014 : 18:54:32 »

V bistvu je to da ga ubijejo, za marsikaterega odrešitev. Earthlingsa še sicer nisem gledala, ker si samo na vsake par let privoščim šok terapijo, sem pa lani gledala posnetke iz teh ameriških farm, klavnic. Novorojeni telički brutalno pretepeni ko nočejo iz cuclja pit, krave prešpikane z vilami ker nočejo nehat jokat. Je grozno, sam od mesa me pa ne rata odvrnt in imam na dolgi rok pač plan "pridelat" čimveč doma, kupovat pa od preverjenih. Vrtičkarstvo me pa čist odbija  Tongue
Logiran
čarka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.288


WWW
« Odgovor #126 : torek, 30.09.2014 : 19:03:45 »

Moj stric, ki je bil mesar, pa je vsako leto pri stari mami (zelo inkognito za 10 nečakov/vnukov ) ustrelil prašiča v čelo in vem, da sem, kot majhna smrklja, rabila kar nekaj let, da sem pogruntala kaj je tista luknja v lobanji.

Dejstvo pa je, da pranje možganov iz ene ali druge strani nikoli ne daje pravih rezultatov, ker vedno izzove obrambne reakcije "obtoževanih", nenazadnje pa so tudi evolucija človeka in naše prehranske navade, dale svoj pečat .  Živalim (brez razlike med vrstami in njihovo namembnostjo) je treba zagotoviti dostojno življenje, v tem času kar najbolje zadovoljevati njihove potrebe, nehati vzrejati in tudi vzgajati prehranske in ekonomske presežke, pa bo dovolj prostora za sobivanje vseh drugače mislečih.

Tudi sama imam z leti manjšo potrebo po živalskih beljakovinah, ampak tega vsekakor ne pripisujem empatiji do živali. In težko gledam vse filme, ki kažejo takšno in drugačno zlorabo živali, ampak saj enako občutim tudi ob filmih o ljudeh, pa sem tako za ene in druge prepričana, da nas je na tem planetu preveč.
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #127 : torek, 30.09.2014 : 19:59:00 »

Mene osebno ekstremno moti poseganje nekaterih vegeterjancev in/ali veganov v clovesko pravico do svobodne izbire nacina prehranjevanja. Nikoli in nikdar ne bom razumela logike, po kateri lahko jaz, ki sem omnivor, ko dobim obiske, ki so se odlocili za taksen ali drugacen nacin prehrane iz kakrsnega koli razloga ze pac, poskrbim za to, da bodo na kroznik dobili tisto, kar radi jedo in jim s tem izkazem spostovanje do njihove odlocitve, ko pa grem jaz na obisk h kakemu vegeterjancu in/ali veganu, pa ni sposoben spostovati mojega nacina prehranjevanja in mi po moznosti se poskusa neko rec predstaviti kot "odlicno vegeterjansko meso" ali kaj podobnega. S takimi ljudmi sem se nehala druzit, kajti, ce niso sposobni spostovati mene kot celote, potem nimam z njimi kaj dosti skupnega, kajti zame je temelj dobrega odnosa med ljudmi medsebojno spostovanje, kar vkljucuje tudi spostovanje clovekovega nacina prehrane, vere, politicne usmerjenosti, spolne usmerjenosti, ... , pac stvari, ki jih clovek lahko svobodno izbira, ne da bi s tem krsil zakone.
Zal mi je, ampak, dokler nekateri vegeterjanci in/ali vegani ne bodo sposobni spostovati tega, da se ne zeli cel svet prehranjevati na njihov nacin, toliko casa se bo (po mojem mnenju) se naprej z nekaterimi rejnimi zivalmi delalo slabo in se bo za velike denarje delalo filme, ki naj bi cloveka odvrnili od omnivorstva. Morda pa bo le prisel cas, ko se bo spostovalo clovekovo svobodno odlocitev o nacinu lastnega prehranjevanja in se bo energijo, namesto v spreobrnitev posameznika in s tem kazanja nespostovanja do njega, porabilo za doseganje dostojnih pogojev zivljenja in smrti rejnih zivali in se bo denar za filme proti omnivorstvu, raje porabilo za boljse zivljenje rejnih zivali.
Aja, pa bila sem zraven pri nekaj zakolih razlicnih zivali in se se vedno prehranjujem kot omnivor ter se nameravam se naprej, sem pac meneja, da je najboljse zame, da se prehranjujem raznoliko in uravnotezeno.
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #128 : torek, 30.09.2014 : 20:16:58 »

Se to, da ne bo nesporazuma - na nas vseh je, ne glede na način prehranjevanja, da poskrbimo za boljši jutri vseh živih bitij! Vsaj jaz to tako vidim.  Smiley
Logiran
maj
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.664


« Odgovor #129 : torek, 30.09.2014 : 20:31:26 »

Se to, da ne bo nesporazuma - na nas vseh je, ne glede na način prehranjevanja, da poskrbimo za boljši jutri vseh živih bitij! Vsaj jaz to tako vidim.  Smiley

Pod to se pa podpišem!
Logiran
bamfel
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.186


WWW
« Odgovor #130 : torek, 30.09.2014 : 21:20:32 »

Se to, da ne bo nesporazuma - na nas vseh je, ne glede na način prehranjevanja, da poskrbimo za boljši jutri vseh živih bitij! Vsaj jaz to tako vidim.  Smiley

Se močno strinjam s teboj, No Jinx.

Sama kuham za 6 oseb. Zase brezmesno, za ostale mesno hrano. Niti na kraj pameti mi ne pride, da bi otrokom težila, da ne smejo jesti mesa. Za to se bodo odločali sami. Edino, kar lahko naredim, je to, da meso kupim pri kmetu, ki ima zame sprejemljive pogoje reje.
Tako vem, kaj jim postrežem. Iz tega vidika so moje živali na slabšem, saj ne vem, kakšno meso je v njihovih briketih.

Sem se enkrat pogovarjala z eno mamico, ki je vegetarijanka. Ona je tudi otroke hranila brezmesno. Nekako je šlo, dokler niso šli otroci v srednjo šolo. Tam nadzor popusti. In mulc je to izkoristil tako, da je šel na HAMBURGER. Prišlo je do zastrupitve, ne zaradi mesa, pač pa zaradi postopka priprave. Fora ni v tem, da mu je škodoval hamburger. Fora je v tem, da otrok doma ni upal povedati, da je jedel meso. Zastrupitev je bila na koncu tako huda, da je komaj preživel. In še sedaj, po večih letih ima stroge diete.

Lahko ste sami vegetarijanci, drugim pa pustite, da se odločajo po svoji vesti. Vem, da bom zelo vesela, če se kakšen otrok odloči za moj način prehrane, težila jim pa ne bom nikoli. Vsaj kar se hrane tiče.
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #131 : torek, 30.09.2014 : 23:36:44 »

Morda pa bo le prisel cas, ko se bo spostovalo clovekovo svobodno odlocitev o nacinu lastnega prehranjevanja in se bo energijo, namesto v spreobrnitev posameznika in s tem kazanja nespostovanja do njega, porabilo za doseganje dostojnih pogojev zivljenja in smrti rejnih zivali in se bo denar za filme proti omnivorstvu, raje porabilo za boljse zivljenje rejnih zivali.

No Jinx, odlično povedano  Afro

Tudi sama mesa sicer ne uživam, kuham - kot Bamfel - za vso svojo različno jedočo družino in vseh sort obiske, od živali jem tisto (meso), kar sem sposobna sama ubiti oziroma pustiti umret (to so bili do sedaj edino lignji in kakšna manjša ribica, več nisem sposobna uloviti), mačku in psu pa dajem v mesnici kupljeno meso, ki ga nisem sama ujela. In brikete z mesom.
Ne zaničujem nikogar, ki se odloča drugače in ne dovolim, da kdo vzvišeno gleda name, ker se mi v brikete zmleti lososi in piščanci ne smilijo bolj ali manj kot zrezki v gostilni ali moj pes. Ki se pač ne pase po gmajnah.

Dobro se zavedam, da se nimam kaj počutiti večvredno zaradi osebne izbire takega ali drugačnega načina prehrane z enega samega vzroka: ker si tudi vse tiste zelenjave, sadja in žita, ki jih za svojo letno prehrano porabim, niti pod razno nisem sposobna pridelati sama. No way. Enako kot velika večina veganov, vegetarijancev ali omnivorov na našem prostoru. Brez zunanje oskrbe smo več ali manj vsi "mrzli".
In ko nam bo končno dotajčilo, da zaradi našega načina življenja, ki že zelo dolgo dolgo ni več vezano samo na golo preživetje, ampak si lahko zato, ker hrano za nas prideluje in predeluje oz. redi nekdo drug (solata zrase na tržnici, zrezki pa pri najboljšem sosedu za večino prebivalstva), "privoščimo" luksuz ustvarjanja, intelektulnega in znanstvenega dela, športa in nenazadnje družbe lastnih domačih ljubljenčkov, bomo utihnili.
In se sprijaznili s tem, da je za vse naše vegi ali omnivorske pestre in zdrave menije vsak dan in v neomejenih količinah, poleti in pozimi in 24 ur na dan potrebno toliko in toliko obdelane zemlje, pospeševalcev rasti, gnojil, sredstev proti škodljivcem, toliko in toliko divjim živalim odvzetega prostora, recimo. Pa cest za transport vse te hrane iz enega na drugi konec države, celine, sveta.

Moja stara mama je imela navado govoriti: "S polno r**jo je lahko sr*t". In res je tako.


Se to, da ne bo nesporazuma - na nas vseh je, ne glede na način prehranjevanja, da poskrbimo za boljši jutri vseh živih bitij! Vsaj jaz to tako vidim.  Smiley
Tako, ja, to je beseda! Afro
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #132 : sreda, 01.10.2014 : 08:47:46 »

Priporocam:
Video Tour of Beef Plant Featuring Temple Grandin
Video Tour of a Pork Plant Featuring Temple Grandin
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Jasmina&Tara
rad pišem
****
Sporočil: 393


« Odgovor #133 : sreda, 01.10.2014 : 09:52:30 »

Se to, da ne bo nesporazuma - na nas vseh je, ne glede na način prehranjevanja, da poskrbimo za boljši jutri vseh živih bitij! Vsaj jaz to tako vidim.  Smiley
  SE STRINJAM!

Še jaz napišem svoje mnenje.
Sama sem si Earthlings (in podobne filmčke) že pogledala in me je zelooo prizadelo.
Že od 15-tega leta ne uživam mesa (razen ribe) in za to sem se odločila sama. Vsi v moji družini obožujejo meso in je nekaj časa trajalo, da so moj način prehranjevanja sprejeli. Med sorodniki sem bila par let "črno jagnje" in žrtev žaljivih zbadljivk. Ni bilo prijetno. Velikokrat so mi (ljudje, ki uživajo meso) pametovali kako to ni zdravo, da pojem vso zelenjavo živalim, da bom ogrožala otroka, ko bom noseča, itd. Roll Eyes Roll Eyes grozno. Še vedno se najde kakšen pametnjakovič, ampak sem si do sedaj že zgradila svoj zid in vem kako se lahko branim. Na vasi je to malo drugače, kot v mestu. Drugačnost se vedno obsoja.
Sama nisem NIKOLI pametovala kaj naj kdo je in kaj ne. To je osebna stvar in tako naj ostane.
Zase kuham brezmesne jedi, sem pa za starša in mojega A., tudi skuhala kakšno mesno jed. Da pa bi razkosala sveže, krvavo meso, pa pač ne morem.
Logiran
SunnyDay
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 5.364


« Odgovor #134 : sreda, 01.10.2014 : 11:28:05 »

Meni se pa o tem že dolgo več ne ljubi debatirat sploh Roll Eyes Lips Sealed. VEDNO pride do enakih (ne)zaključkov, spopada stališč, sploh pa stereotipov in posledično zbadanja, tako da sem bila skoraj vedno v takih debatah prizadeta. Ko pa mene enkrat zelo zaboli, zlepa ne neha bolet in nikoli ne pozabim, kako je bolelo, pa čeprav navzvezn sploh ne pokažem ... Cry Zato sem raje kar tiho ali pa se, če ne zdržim, celo odstranim (recimo, da grem na WC Grin). Me pa zelo moti, če/ko se folk vtikuje v vsebino mojega krožnika in sprašuje gluposti okrog brezmesne prehrane, ker jaz never ever nisem nikogar vprašala, kaj ima na krožniku in zakaj, pa čeprav mi stališče, da kosilo brez mesa sploh ni kosilo, nikoli ne bo jasno. Shocked Sem pa seveda brez kakršnihkoli višjih filozofskih razprav v zadnjem času pripravila še pa še zajtrkov, kosil in večerij za vnete mesojedce, pa smo vsi preživeli. Azn 3x na dan, ne na teden, Đizs Grin Tongue.

P. S. Iskreno pozdravljam prizadevanja Grandinove in upam, da se bodo stvari razvijale v to smer dostojanstva in netrpljenja. Tudi v dotedanjem življenju, ne samo na koncu. Vse ostalo se mi pač zdi utopija. Zaenkrat pa je % takih klavnic na žalost še majhen, kolikor mi je znano. Ali v EU obstaja kakšna, Nanook?
Logiran
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Dilema - res ne zmoremo ali...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines