mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 20:18:24

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Dilema - res ne zmoremo ali...
Anketa
Vprašanje: Ste pogledali film Earthlings v celoti in če ne, zakaj ne?
da, sem pogledal/a film Earthlings v celoti
pogledal/a sem samo del filma Earthlings
ne, filma Earthlings nisem pogledal/a

Strani: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12   Dol
Natisni
Avtor Tema: Dilema - res ne zmoremo ali...  (Prebrano 62826 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #150 : sreda, 01.10.2014 : 15:58:57 »

Sarataste, sem ze petkrat zacela odgovarjati na tvoj post, pa vsakic napisem nekaj, kar sem ze napisala in se mi zdi brezveze ponavljat se, tako da je moj komentar na tvoj post v mojih ostalih postih.

Me pa zanima s cim hranis svojega psa, ce si tako zagreto proti mesni industriji, da niti omnivorom ne ponudis uravnotezenega omnivorskega obroka?  Smiley

Ni mi treba odgovoriti, ker ni moja stvar, zlastii pa ze v naprej vidim odgovore v stilu, da pes potrebuje meso, jaz pa ne, in ta debata dejansko ne vodi nikamor.

Tako, da zelim le se dober tek vsem, karkoli ze jeste!  hm

Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #151 : sreda, 01.10.2014 : 16:01:09 »

Mene pa zanima...
Po kakšni logiki je meso meso, ribe pa ribe? Kaj niso ribe tudi živa bitja?
Po nobeni. Glede na to pa, da imamo  več časa za filozofirat kot za pridelovanje lastne hrane (ker nam je ni treba in lahko v tistem času drvimo po avtocestah in sedimo za kompjuterji), ni čudno, da si izmišljujemo take in drugačne izraze in oznake in produciramo tudi nesmisle. Ribje telo je sestavljeno iz kosti ali hrustanca in organov in mesa in kurje telo je sestavljeno iz kosti in organov in mehkih tkiv in mesa itd. itd.. Meso je eno in drugo, kako pa vsak posameznik označuje to, je pa ... jah, vsak posvoje. Še najmanj logično je, da se izraz "meso" in "mleko" uporablja za vegansko - vegetarijanske produkte, kot je recimo seitan (kao "pšenično meso"), pa "riževo mleko", pa take. LOL.

Saj je smešno poslušat tudi koga, ki vehementno predava o nesprejemljivosti razhudnikov v prehrani (ker pač niso "lokalni"), v isti sapi pa pridiga o čudežni moči nekih čudežnih chia semen, pa japonskih alg, pa "presnega" kakava. Ki seveda "zrasejo" na naših tleh oz. policah trgovin, itak Evil Vseh sort nas tlači ta svet.

Mah - dejstvo je, da živimo v času velikega individualizma, da ne rečem egoizma. Ko lahko javno vsak trenutek objavljamo svoja mnenja in smo v tem že toliko "domači", da svoja mnenja štejemo kot edino pravo resnico, ki jo "morajo nujno sprejeti tudi ostali".
In tako pride do tega, da kot "spoštovanje drugega mnenja" napačno štejemo samo še prikimavanje in lajkanje. Se mi zdi, da pozabljamo, da nismo nič več vredni drug od drugega. Da smo vsi en kupček različnih posameznikov, ki pa sami s sabo ne zmoremo živeti, ker smo pač socialna bitja. Da živimo v "mrežah", kjer ne more imeti absolutno prav samo eden, čeprav se s tem tako radi slepimo.

Zelo nedolžna primerjava, pa vendar: socialna omrežja, kjer dnevno javno oznanjamo vse sorte, od banalnosti tipa dobrega zajtrka, pretečenih kilometrov, spalnih poz naših kuŠkov, pa prepričanj o politiki, filozofskih razmišljanj in nasvetov o tehničnih temah ... so krasen poligon za vse.
Tam smo carji, ki se velikokrat pozabimo vprašati: "Pa zakaj bi nekoga drugega sploh zanimalo kaj JAZ mislim? In zakaj bi moral nekdo temu prikimavati in celo sprejemati MOJE mnenje?"

In še enkrat, tako se lahko obnašamo, ker (še) imamo izbiro. Sem verjetno ne morem prilepiti videoposnetka, ki sem ga našla ravno na FB, ki prikazuje dva sirska ali morda iraška otroka med iskanjem hrane po smetišču. Ta dva nimata izbire in tisti posnetek človeku za nekaj časa zapre usta.
Logiran

Unikatne tablice in portretki
sarataste
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 74


WWW
« Odgovor #152 : sreda, 01.10.2014 : 16:35:29 »

Saj je prej ena dobro napisala, da te debate nimajo smisla, ker petkrat isto napišem, pa se vsak obesi na nekaj kar njemu ustreza. Vse kar lahko narediš, da se izboljšajo zadeve je nekaj, oziroma je dovolj, kar se mene tiče. Če jaz ne jem mesa in s tem rešim nekaj življenj in moj pes je brikete iz mesa, sem naredila več kot nekdo, ki ne naredi nič. Ampak ne, lažje je mene spraševat zakaj jaz nisem 100%, medtem ko eni niso ready narest 3%. Delam po svoji vesti in ja, vedno je lažje kot reči, bom poskusil nekaj narest, reči kaj pa uni, kaj pa otroci, pa kaj pa voda, pa kaj pa uboga trava, ki jo boli... ta tema mi je blizu, zato sem v njej izrazila svoje mnenje, zelo jasno kar se mene tiče. Polemiziranje o tem zakaj jaz nisem 100% pa meni ne daje nič, zato se tega ne grem, če pa vas tolaži, da jaz nisem 100%, ne glede na to kje ste sami, pa go ahead Smiley Samo 3 leta ne jem mesa pa imam teh debat vrh glave, hvalabogu si vsi lahko zbiramo s kom se družimo in s kom debatiramo. Moje prijateljice ob tem, ko nekaj ur kuham ali pečem zato, da se imamo fino pač ne mislijo, da sem do njih nespoštljiva, ker na mizi ni mesa, ki ga lahko sicer jedo na vsakem koraku.
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #153 : sreda, 01.10.2014 : 16:51:54 »

Saj tu ne gre za to, kdo naredi vec. Tega se niti ne da meriti, ker smo pac vsi razlicni. Nekateri lahko zivite brez mesa (v sirsem pomenu, torej vkljucuje tudi ribe in ostalo) in zivil zivalskega izvora in ste se jim odpovedali, nekateri pa ne moremo tako ziveti in jih pac jemo. In to je to. Za "boljsi jutri" se odpoves tistim stvarem, ki se jim lahko. Ce se ne mores, se pac ne mores in zaradi tega nisi naredil nic vec/manj od nekoga drugega.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
sarataste
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 74


WWW
« Odgovor #154 : sreda, 01.10.2014 : 17:02:26 »

A res noben ni prebral kaj sem napisala. Gre za izvor mesa, absolutno nisem niti enkrat napisala naj se kdo drug odpove mesu, izbira omnivora je, ali bo šel v prvi supermarket ali do humanega kmeta, sam to. Pa se ne bom več javljala, obljubim, sam če debatira kdo z mano, naj me plis vsaj prebere. Dober tek vsem Tongue
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #155 : sreda, 01.10.2014 : 17:06:32 »

Velja tudi za izvor. A napisem posebej se za to? Ok. Ce nekdo ne more direktno do humanega kmeta po snicl, potem pac ne more. Ne zmore financno, logisticno,... pac ne gre. In zaradi tega ni nic boljsi, nic slabsi od nekoga, ki pa to zmore.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #156 : sreda, 01.10.2014 : 17:12:30 »

Podpis mamaF in Nanook!  Afro
Logiran
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #157 : sreda, 01.10.2014 : 17:20:48 »

Me pa zelo moti, če/ko se folk vtikuje v vsebino mojega krožnika in sprašuje gluposti okrog brezmesne prehrane, ker jaz never ever nisem nikogar vprašala, kaj ima na krožniku in zakaj, pa čeprav mi stališče, da kosilo brez mesa sploh ni kosilo, nikoli ne bo jasno. Shocked

Mene tudi. Jaz zelo veliko stvari ne jem. Ne bom razlagala, česa vsega ne. Imam pa srečo, da lahko jem tisto, kar hočem (vsaj večinoma, ne pa vedno): zelenjavo z vrta, jajca iz proste reje. Če me kdo vpraša, zakaj ne jem tega ali onega, mu povem, lahko se tudi pomeniva na podlagi argumentov, pametovati si pa ne pustim, pa tudi drugim ne pametujem, kaj naj jedo in česa ne.

Pa vendar, SunnyDay, razprav na forumih ne jemljem (več) osebno - tako da se zaradi raznih neumnosti, ki jih preberem (pa pri tem ne mislim na mojpes.net, ampak na druge vire) ne vznemirjam več toliko.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #158 : sreda, 01.10.2014 : 17:55:03 »

Jaz od vegetarijanca ne pričakujem, da mi bo pripravil meso, če se mu gravža. Pri nas je nekaj vegetarijancev in nekaj mesojedcev. V praksi skupno kosilo zgleda tako, da razne sojine, pšenične in kaj jaz vem kakšne še nadomestke mesa pripravijo vegetarijanci, meso mesojedci, tisto, kar je sprejemljivo za oboje pa tisti, ki je gostitelj. In potem pač vsak je kar mu je drago. Brez špikanja pač ne gre (začne skoraj vedno vegetarijanska stran z omenjanjem trupel, gnitja v črevih......potem pa dobijo tudi kaj nazaj), ampak to ostaja v okviru šale.
Od vegetarijanca torej ne pričakujem, da mi bo kuhal ali kupoval mesno hrano, če to nasprotuje njegovemu prepričanju, pričakujem pa, da se ne bo pačil in spakoval, ko si bom k njegovi zelenjavci sama priložila zrezek.

Pa še to: vegetarijanci nam mesojedom očitajo, da bi brez mesa lahko preživeli, če bi se potrudili. Ja lahko bi preživeli. Nekako. Nekateri zelo težko. Ampak: preživi se lahko tudi brez elektrike in nafte. Zanimivo je, da se nam očita hrano, ki je najosnovnejša življenska potreba. Niso se pa sami pripravljeni odpovedati ne nafti ne elektriki, pa se pri pridobivanju le teh uničuje življensko okolje živali, katerih trpljenje je neprimerljivo s trpljenjem rejnih živali.
Logiran
No Jinx
živim tukaj
***
Sporočil: 5.323


« Odgovor #159 : sreda, 01.10.2014 : 18:31:11 »

Pri nas je tako, da gostitelj nabavi vse za vse, ne glede na to kako se on prehranjuje. Pripravljamo ponavadi na piknikih vsi skupaj, na vecerjah/kosilih pa pac gostitelj pripravi za vsakega tisto, kar je, oziroma spet kuhamo skupaj, ce gre na primer za tortilje ipd. V nasem primeru sta to veganski in omnivorski meni. Najprej se naredi vegansko hrano in sele nato omnivorsko, ni pa niti za vegane konec sveta, ce pride do kakega upsa. In nihce nikogar ne zbada, se pa odprto pogovarjamo o tem, s cim na primer v pecivu nadomestiti jajca za vezavo pri veganu ali pa kako peceno meso imamo radi omnivori ali kaksen sir nam je najljubsi. Pac, na izi, vsi drugacni, vsi enakopravni.  Smiley
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #160 : sreda, 01.10.2014 : 19:58:13 »

O, kok imate eni zakompliciran lajf. Mislim na obe strani  predaja
Logiran
Skuiki
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.758


« Odgovor #161 : sreda, 01.10.2014 : 20:34:53 »

Uf, se strinjam s kocko, koliko enega kompliciranja in stresa Smiley






Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #162 : sreda, 01.10.2014 : 22:25:00 »

Ane? Wink

Jaz pa tako čakam in čakam, da se bomo kdaj tako "ognjevito" po FB in raznih drugih medijih "kregali" o prebranih knjigah, obiskanih koncertih, poslušanih ploščah, napisanih pismih, pomoči sočloveku ...
Pa smo na žalost še zmeraj kot naši praprapredniki, ki dosti izbire niso imeli, pri osnovni dobrini, hrani, za katero se večini nas, razen tega, da odpremo denarnico, sploh truditi ni več treba  ...
Logiran

Unikatne tablice in portretki
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #163 : četrtek, 02.10.2014 : 08:20:56 »

Knjige, koncerti, plosce? Uh, tam je sele stala. Tongue
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
maj
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.664


« Odgovor #164 : četrtek, 02.10.2014 : 08:37:56 »

Knjige, koncerti, plosce? Uh, tam je sele stala. Tongue

Potem se pa res začne boj  Tongue
Logiran
Strani: 1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Dilema - res ne zmoremo ali...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines