mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 01:57:45

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 10  |  Tema: Afganistanski hrt - čvek
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 9   Dol
Natisni
Avtor Tema: Afganistanski hrt - čvek  (Prebrano 32630 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Liss
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 46


« : petek, 20.08.2004 : 11:15:40 »

Mene pa zanima, če ima kdo to pasmo, kakšnega značaja so te psi, kakšno nego rabijo in podobno. Smiley
lp, liss
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #1 : sobota, 21.08.2004 : 15:52:21 »

Nimam te pasme, jo bom pa imel v bližnji prihodnosti. Kaj več bi ti lahko povedal kakšen lastnik, sam vem toliko kolikor sem prebral na tujih forumih, kjer se o teh psih več piše. Res so kralji psov, veličastni tako po izgledu, kot po značaju, plemeniti aristokrati. Njihov karakter je zelo poseben, zelo inteligenten vendar bolj hladne 'mačje' narave, tudi pohvale lastnika sprejemajo mirno, hladno. Do tujcev so ti psi večinoma nezainteresirani, razen do kakšnih bližnjih družinskih prijateljev. Do njih se obnašajo, kot do svoje družine, radi se 'crkljajo', hodijo tesno zraven ob nogi, to je njihov izraz posebne naklonjenosti. Neobičajno so privrženi ljudem, ki so jim posebno všeč. Tudi drugače so zelo nežni in privrženi, vendar vseeno ne tako, kot drugi psi. So le bolj samosvoji, mačjega karakterja. Afgani so veliko mirnejši kot pa izgledajo. V stanovanju so ZELO mirni, veliko večino dneva preživijo dremajoče ali pa v pravem spancu, na kakšnem fotelju ali pa postelji, ko pa so zunaj na sprehodu, pa so res pravo nasprotje, sprehod izkoristijo v celoti, takrat so zelo energični, sposobni tekati ure in ure in sproščati svojo energijo, medtem, ko jih bo lastnik samo čakal, čakal in čakal.... Rabijo dovolj gibanja, priporočljiv je sprehod 2x na dan, zjutraj in zvečer, da se stečejo....  Tihi so in redko lajajo. Jih je pa težje privaditi na druge živali, ki bi jih lahko imeli za plen npr. mačke. Njihov lovski nagon je zelo izrazit, močnješi od njih samih in ni lahko mački, ki jim 'pade v oči'. Afgani lovijo z vidom in se aktivirajo, ko zaznajo premikanje nekega plena. Pri vzgoji potrebujejo veliko ljubezni, brez grobosti! Samci so zelo dominantni, še posebno, če je v bližini kakšna psička. Nega dlake je zahtevna, se sestoji iz strojčka za britje, škarij in kopanja par krat na mesec, po kopanju feniranja in rednega razčesavanja (z uporabo balzama) zato to ni pes za lene ljudi, seveda pa sta striženje in nega odvisna tudi od tega ali Afgana razstavljaš ali ne. Za nego dlake enega samca je potrebno (vsaj tako pravi lastnica) 2 do 2,5 ure tedensko, za hrtico pa kakšne pol ure manj, odvisno tudi od tega ali ste nazadnje dlako dobro razčesali in ali to počnete 7 dni na teden. V naprotnem primeru pa kar lepo dodajajte ure.... Sicer je okrog njih precej dela, tako kot tudi za katero koli drugo pasmo, samo ko vidiš lepoto njihove dlake in njeno fantazijsko gibanje v teku pozabiš na vse kar se dogaja v tistem trenutku. Oni enostavno osvajajo.



Barv je veliko, dovoljene so vse, le kakšnih belih lis po glavi ali kaj podobnega ne sme imeti (dodajam v angleščini)
MASTER LIST OF COLORS AND COLOR COMBINATIONS:

BLACK AND TAN
RED
SELF MASKED CREAM
GOLD
WHITE
BLACK
DOMINO
BLACK AND TAN
BLACK AND CREME
BLACK AND SILVER
BLACK AND BLUE
LT. CREAM
BLACK WITH WHITE POINTS
BLUE AND CREME DOMINO
BLACK DOMINO
BLUE DOMINO
DARK BLUE AND CREME DOMINO
BLUE AND GOLD DOMINO
BLUE
SILVER BLUE
DARK BLUE
BLACK and BLUE
BLACK AND TAN BRINDLE
BLACK AND BLUE BRINDLE
RED BRINDLE
MAHOGANY BRINDLE
BLUE BRINDLE
BLACK MASKED BRINDLE
BLACK MASKED RED BRINDLE
BLACK MASKED BLUE BRINDLE
BLACK BRINDLE (MAY ALSO BE MASKED)
OYSTER BRINDLE
BLACK MASKED SABLE
BLUE BRINDLE DOMINO
BLACK MASKED RED
BLACK MASKED GOLD
BLACK MASKED SILVER
Logiran
Chris
gost
« Odgovor #2 : sobota, 21.08.2004 : 16:06:39 »

Še en lepotec

Licence to Thrill Tchekana



In pa čisto mlad hrtek
Logiran
Liss
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 46


« Odgovor #3 : nedelja, 29.08.2004 : 08:50:21 »

A še kdo ve kaj o teh pasmah
Logiran
spiky
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 41


« Odgovor #4 : nedelja, 29.08.2004 : 10:20:19 »

Mislim da ti je Chris povedal kar veliko o tej pasmi Grin
Logiran
Pia
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 156



« Odgovor #5 : ponedeljek, 30.08.2004 : 19:18:42 »

Če se ne motim ima forumovka Tanja 2 (?) afganca. Poskusi še pri njej.
Mi smo ga sicer tudi imeli, ampak je tega že kar dolgo.
Lp, Pia
Logiran
Liss
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 46


« Odgovor #6 : sreda, 01.09.2004 : 09:45:44 »

Če se ne motim ima forumovka Tanja 2 (?) afganca. Poskusi še pri njej.
Mi smo ga sicer tudi imeli, ampak je tega že kar dolgo.
Lp, Pia

Hvala Smiley
Saj ne bom kupila takšnega psa, samo všeč mi je in me zanima kaj več o njem Wink
Logiran
rina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 260


« Odgovor #7 : sreda, 08.09.2004 : 17:05:23 »

Za nego dlake enega samca je potrebno (vsaj tako pravi lastnica) 2 do 2,5 ure tedensko, za hrtico pa kakšne pol ure manj, odvisno tudi od tega ali ste nazadnje dlako dobro razčesali in ali to počnete 7 dni na teden.

Če prav razumem je za nego samice potrebno maj časa kot za samca Huh Huh :oZakaj to? Kaj so tako manjše od samcev?
Logiran
pia_in_co.
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.252


« Odgovor #8 : sreda, 08.09.2004 : 18:04:08 »

Afganistanci so se znasli na dnu seznama ucljivih pasem. To pa se zdalec ne zato, ker bi bili neumni, vendar enostavno razmisljajo s svojo glavo. Tukaj se najbolj velja "pregovor"Wink :
Which dog is more intelligent; the one that does what YOU want, or the one that does what IT wants?

Nega dlake je dokaj zahtevna, psa je potrebno skopati 1-x tedensko(razstavnega). Psa takrat tudi preceses in do naslednjega kopanja ti ga ni treba vec cesati(ce ga kopas 1x tedensko do 1x na 14 dni).

Drugace pa so Afganistanci ena najbolj samovsecnih in ponosnih ter dostojanstvenih pasem kar sem jih kdaj spoznala Smiley

Lp,Pia
Logiran
Tanja
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 129



« Odgovor #9 : četrtek, 09.09.2004 : 14:12:14 »

Sem bila pozvana, pa se oglasam  Wink
Ja, res sem ponosna lastnica dveh afganistancev. In res je, da so posebnezi po znacaju in da dlaka potrebuje veliko nege. Hrti so posebnezi, afganistanec pa je posebnez celo med hrti. Definitivno ni za cloveka, ki od psa pricakuje slepo pokorscino. Ker mu ni niti najmanj v interesu cel dan poslusati ukazov in ziveti po navodilih drugih.

Moja afgana sta rastla gor s pudljem - vam povem, kot dan in noc! Pudelj je cel dan ob lastniku, zasleduje te na vsakem koraku, stalno te opazuje, zahteva pozornost in komaj caka, da mu kaj ukazes. Afganec mirno polezava cel dan - najrajsi na kavcu (najvecji lenuhi, kar sem jih jaz videla med psi!) in ga prav malo briga, kaj se dogaja okoli njega. Ko opravimo svoje delo in se recimo usedemo pred televizijo, pa prideta psa, polozita glavo v narocje in se pocrkljata.  

Sprehodi so posebno poglavje. Seveda obozujejo sprehode; razen v dezju "ne grem ven, bom moker" - hvala bogu, ker ni hujsega strupa za svilnato dlako kot dez. Ampak, na vrvici ali ob kolesu... hmmm, "grem, ce ze moram, se rajsi bi pa na kavcu lezal". Prosto dirjanje - to je pa poglavje zase. Takrat pa pade kar v trans in nori, nori, nori pri polni brzini (druge pse prehiti za nekaj krogov), potem pa gremo domov. V bistvu lahko afganca zlaufate v 15 minutah; njega ne zanimajo kilometrski sprehodi - razen, če bi lahko lovil, kar pa seveda ne sme.  

Z drugimi psi je pa tako - afganci so mojstri v zivciranju. Ker, ce mu kaksen pes ni vsec (je prevec tecen, vsiljiv), ga dobesedno spregleda. Poleg tega so to psi, ki se ne podrejajo. Pri srecanjih z dominantnimi psi je to problem. Afganec se ne bo podredil, tudi si ne poskusa podrediti drugih psov "saj sem itak nekaj vec od tebe", pa kaksen dominanten pes hitro znori.

Moja psa sta doma dobra cuvaja in ni ga heroja, ki bi stopil na nas vrt, ce sta psa sama zunaj. Na ulici ni nobenih problemov. Poboza ju vsak, ki zeli, ceprav marsikoga kar ignorirata.

Afganci so mojstri tatvin - kljucavnica na hladilniku je zazeljena, police in mize pa seveda pospravljene. Ni mi jasno, zakaj to pocnejo, ker sploh niso pozeruhi. Afganca je pravzaprav tezko zrediti. Moja dva nista izbircna, ampak ce dobita v posodo nekaj birketov vec, jih pac ne pojesta.  

Se opevano zadnje mesto na lestvi delovne inteligence. Hja, jaz se nic ne jezim, ker so jih tja postavili, tudi se ne jezim na "poznavalce" na cesti "lej, to je pa najbolj neumen pes na svetu". Stvar je taka, da je pasma stara priblizno 4000 let. In 3900 let (ker so prvi psi iz Afganistana prisli sele okoli l. 1900) so te pse vzrejali izkljucno zato, da so MISLILI S SVOJO GLAVO, ne za to, da bi lovili po ukazih lastnikov. In v 100 letih je tezko spremeniti to, kar se je namensko ustvarjalo nekaj tisocletij. Psi so morali biti INTELIGENTNI in SAMOSTOJNI, da so preziveli, ker zivljenje v Afganistanu ni bilo nikoli prijazno. So pa tudi afganistanci v zadnjih 20 letih postali bolj prilagodljivi zivljenju v urbanih naseljih. Niso vec tako samostojni, neposlusni, divji. So veliko bolj vodljivi, izgubljajo lovski nagon... seveda pa s tem izgubljajo tudi svoje dostojanstvo, aristokratsko vedenje, vzvisenost in druge lastnosti, ki jih locijo od ostalih pasem. No, kakorkoli - se vedno niso tako slepo poslusni in zeljni dela z lastnikom, kot ostale pasme, ki so bile vzrejene prav z namenom poslusati vodnika.

Vec pa naslednjic...

To je moj Ch. Skar
Logiran
Liss
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 46


« Odgovor #10 : četrtek, 09.09.2004 : 17:26:17 »

Fuuuuuuuuuul je lep pes Wink
Ravno danes sem gledala oddajo 'Breed all about it' na AnimalPlanet pa je bil predstavljen saluki. Pa so ga isto podobno vzgajal, da 'ne bi šel za neznanci in mu je dosti podoben po dominantnosti, čeprav se mi zdi, da so afganistanci bolj Grin
Logiran
Pia
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 156



« Odgovor #11 : četrtek, 09.09.2004 : 17:39:15 »

Tanja lepo da si se oglasila.   Wink  Sem pa pozabla, če jih še razstavljaš? Se vidimo v Mariboru?
Fraza "ne grem ven, bom moker" je pa tudi pri nas dobro poznana, vendar le pri enem  Grin
Lep pozdrav
Pia
Logiran
Pia
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 156



« Odgovor #12 : četrtek, 09.09.2004 : 17:40:10 »

Aja sem pozabila: Skar je naravnost božanski!
Tako.
Logiran
Liss
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 46


« Odgovor #13 : petek, 24.09.2004 : 06:43:12 »

A kdo ve, če se bo Tanja kdaj oglasila  Huh Grin
Logiran
Tanja
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 129



« Odgovor #14 : petek, 24.09.2004 : 07:18:24 »

Citat
A kdo ve, če se bo Tanja kdaj oglasila

Tukaj sem  Wink  Vem - sem obljubila nadaljevanje in sem ga tudi napisala, pa nisem mogla objaviti,  ker je forum nekaj stekal in se je vse zbrisalo  Undecided  Se bom kmalu se enkrat potrudila.

To je pa najljubse opravilo afganistancev
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 9   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 10  |  Tema: Afganistanski hrt - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines