mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 10:55:20

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: belgijski ovčarji - čvek
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 137   Dol
Natisni
Avtor Tema: belgijski ovčarji - čvek  (Prebrano 297155 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #45 : petek, 28.02.2003 : 22:18:34 »

Terry: listen very carefully, I shall say zis only uens. Grin Grin Grin
Se bomo že nekak našli. Če ne drugače, če tudi Sabine ne bom mogla ujagat, ker bo imela preveč dela sama s sabo in enim/dvema psoma, bom pa koga od pomočnikov - lokalcev vprašala, kje je Nevenka, tista od morilskega psa.  Wink
To bo zabavno! Se bomo me tri iskale, pa po možnosti ena čez druge gazile pri tem. Wink Komaj čakam! Se vidmo!
(včasih komu rečem - no, me vidte. -Kaj? - Ja, me vidte, a ne. - A se ne reče 'Se vidmo'. - Že, sam jaz čist nič ne vidim! Wink )
Logiran
Schmitttrigger
gost
« Odgovor #46 : petek, 28.02.2003 : 22:41:45 »

He, v zadnjem Kinologu je clanek o preizkusu karakterja pri Malinoisih, kot stvar prakticirajo v Nemciji. Meni zelo zelo vsecna zadeva, ki bi jo najraje kar uzakonil za vse pasme...  Smiley Bi se nakladal, pa sem se o tem v vsem tem casu ze dovolj prejodlal naokoli...
Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #47 : sobota, 01.03.2003 : 16:39:57 »

Tudi jaz sem brala o tem in se mi zdi zelo v redu, samo ne strinjam se povsem s tem. Moj se namreč ne pusti vsakemu takoj čohat, včasih rabi kakšni dve minuti. Ne morem pa na taki preizkušnji rečt sodniku 'A se lahko prosim eno minuto igrate z mojim psom', torej bi čisto lahko padel. Po teh 2 minutah pa je z vsakim kolega. Po drugi strani pa vem za kar nekaj psov, ki so razstavno uspešni, pa se jim za boga ne bi upala roke zraven dat. Pri tem mislim na to sprejemanje dotikov od tujcev (kar je pri razstavah mus), drugače pa sem absolutno za take preizkušnje, in to za vse pasme.
(če nisem bila dovolj jasna: na taki preizkušnji bi moj pes morda lahko tudi pogrnil, v resničnem življenju pa ne bo nikomur nič naredil in je sploh življenje z njim super. In to je meni važno, ne pa da ima pes ne vem kakšne uspehe, potem te pa na sprehodu ne uboga ali pa ti hoče zaklati vsakega ki se mu približa)  
Logiran
NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #48 : nedelja, 02.03.2003 : 10:07:03 »


Zivjo,

Tudi meni se zdi preizkus karakterja, ki je bil opisan v Kinologu odlicen test, ki pokaze, ce je pes znacajsko stabilen, dovolj socializiran in "mentalno zdrav".
Podoben test (MH) imajo na Svedskem in z njim preizkusajo predvsem znacaj delovnih pasem; priljubljen pa postaja tudi pri lastnikih druznih psov.
Ce koga zanima podajam kratek opis testa:
http://www.abc.se/~m8355/mheng.htm

V Nemciji Klub za belgijske ovcarje (DKBS) izvaja test, ki je bil opisan v Kinologu (ali v se bolj razsirjeni razlicici) kot pogoj za pridobitev vzrejnega dovoljenja. In le psi, ki test uspesno opravijo, se lahko uporabljajo v vzreji. Moram priznati, da sem najvec belgijcev s stabilnimi znacaji videla prav v Nemciji.

Pri belgijskih ovcarjih se pojavljajo problemi z znacajem (nestabilen karakter, nepredvidene reakcije, plasnost, agresivnost), kar nekaj psov ima epilepsijo, od Nizozemskih kolegov sem izvedela, da se tudi belgijcem na Nizozemskem znavcaj slabsa in da na razstavi vidis tervuerne (ki naj bi veljali za belgijce z najbolj stabilnim karakterjem) z repom med nogami.

Zato mislim, da bi tudi pri nas kot selekcija za vzrejo moral sluziti pozitivno opravljen "mentalni" test, katerega bi lahko opravljali tudi lastniki sportnih in druznih pasem.

Lp,
Nati
Logiran
Schmitttrigger
gost
« Odgovor #49 : nedelja, 02.03.2003 : 11:52:47 »


Meni povsem nerazumljivo je to, da mnogi razstavni vzreditelji (najbolj ocitno je to seveda pri t.i. "druznih" oziroma razstavnih pasmah), ki se prekleto dobro zavedajo pomena in potrebe po nacrtni selekciji pri vzreji (vzrejne ocene, razstavni uspehi), ko se to nanasa na zunanjost psov, to nacrtno pozabijo ko je govor o karakterju psov. Lahko se namrec hvalimo in hvalisamo na vsa usta, kaksne da so nase pasme po karakterju (joh in sploh najboljse, se razume) in mogoce nam celo uspe koga imeti za norca, ce smo dovolj glasni, vendar ce zagotavljanje tega ni zajeto v vzrejno selekcijo, gre karakter (oziroma dedne predispozicije zanj) pri psih svojo pot. Prav nic drugace kot pri zazelenih "zunanjih" znacilnostih in posebnostih.

Rad bi videl korenito spremembo vzrejne politike, generalno, pri vzreji vseh pasem. Da bi se privrzenci sleherne pasme vsedli za mizo, jasno dolocili znacajske znacilnosti njihove pasme (tako v luci zgodovine oziroma prvotnega namena, kot zahtev sedanjosti in prihodnosti) in potem te znacilnosti ob zunanjosti preverjali in forsirali pri vzreji. Za zunanjost je bilo to ze zdavnaj narejeno in uveljavljeno. Da bi se to uredilo se za kakrakter pa ocitno ni nobenega pravega interesa. Vecini vzrediteljev je tako polovicarstvo pri vzreji ocitno povseci. To pa zagotovo ni v korist pasem in lastnikov v prihodnosti. In ti bodo danasnje vzreditelje se krepko preklinjali.
Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #50 : nedelja, 02.03.2003 : 12:08:42 »

Se strinjam, da bi se pri vzreji morali resno zamisliti in začeli malo bolj gledati na karakter. Ampak dokler bojo na razstavah zmagovali pravi lepotci, katerih značaj je precej postranska stvar, se ne bo veliko spremenilo. (velja seveda za vse pasme) To pa morajo razčistiti tudi sami vzreditelji - žal jih je veliko preveč, ki imajo raje kakšno leglo (ali dve, ali tri...  Angry ) več, kot pa da bi se bolj posvetili vzrejanju z le značajsko stabilnimi psi. Pot bo težka in dolga, ampak upam, da nam bo slej ko prej uspelo (no, meni bolj težko, ker imam samo samca  Grin ). Tudi kupcem je treba vcepit v glavo, da bolj šteje karakter kot razstavni uspehi.
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #51 : nedelja, 02.03.2003 : 15:25:48 »

V letih, ki sem jih preživela s svojo plašno psičko, sem tudi sama prišla do spoznanja kako pomemben je pasji karakter. No, moja ni prišla iz načrtne vzreje in marsikaj se je zalomilo kasneje, vendar je kazala značaj nesamozavestnega psa že od začetka - krepko pomanjkanje socializacije. Naslednji pes je bil sicer izbran samo zaradi izgleda, šele kasneje smo ugotovili kakšne so njegove pasemske značilnosti in ker so nam všeč, se bomo verjetno kar ujeli. Kontaktirala sem kar nekaj vzrediteljev in lahko rečem, da se je večina kar dobro odrezala pri vprašanju kakšne pse vzrejajo. Večina je kot prvi pogoj za vzrejo postavila pasji karakter, šele nato zunanji izgled (seveda, če ni to le oglaševanje, saj so kupci čedalje bolj zahtevni in informirani). To se mi je zdelo izredno pomembno saj med pripadniki pasme najdemo ogromno plašnih psov. Ena vzrediteljica mi je celo napisala, da je oddala že kar nekaj psov, ki so imeli "slabši" karakter, še prej pa je poskrbela za sterilizacijo in kastracijo. Vsaj ne bodo naprej proizvajali plašnih psov brez rodovnika. Sicer ne vem, kako lahko oddaš svojega psa, samo zato ker ni za vzrejo? To najbrž vedo le vzreditelji  :-/  Spet drugi vzreditelj mi je poslal celo stran dolg seznam na kaj vse navajajo svoje mladičke, od pralnih strojev, do obiskov, dojenčkov, mačk, glasbe, avtomobilov....
Ta je tudi napisal, da zahteva, da kupec pride k njim za dan ali dva ko so psi stari 4 tedne in da skupaj ugotovijo kateri kuža paše k kateremu človeku. Za mladičke ima izdelane posebne teste, ki delno razjasnijo kakšen karakter ima posamezen kuža! Tako raznolike ponudbe nimaš ko kupuješ najdražji avto! Grin
Očitno se tudi vzreditelji majhnih pasem zavedajo pomembnosti pasjega značaja!

Kako pa je pri nas s preverjanjem karakterja plemenjakov? Ali se na vzrejnih pregledih sploh gleda kaj drugega kot zunanjost (razen pri službenih in lovskih pasmah)? Me zanima koliko psov bi šlo skozi zaveso iz plastenk, če bi to uvedli na pregledih in koliko bi jih ostalo hladnih, ko bi se podrle škatle in podobno? Verjetno zelo majhen odstotek.
Logiran

Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #52 : nedelja, 02.03.2003 : 15:53:15 »

Kaja, ta navajanja kužkov na razne zadeve in spiski in zahteve vzrediteljev se mi zdijo naravnost super zadeva. Še toliko bolj pri majhnih psih, saj naj bi vsaj pri službenih pasmah kao malo gledali tudi na karakter psa, pri majhnih pa pomoje (nimam pa izkušenj) ne toliko. Evo, pri meni je ravno obratno. Plastenke ga pomoje sploh ne bi ganile, nisem še probala. Smo pa rahlo štorasta familija (ta množina je bolj za krinko  Wink ) in se pri nas veselo rušijo škatle, pokrovke, nepričakovano se odpirajo marele itd, pa Sambo komaj kaj trzne. Kot sem pa že povedala, so pa prvi stiki z ljudmi včasih 'problem'. Čeprav je ravno danes na jutranjem spehodu en ata izkoristil priliko, ko je Sambo nekaj vohal, in ga je počohal. Brez problema. Samo če bi bil pripet in bi človek pikiral nanj (kot npr. na razstavi) bi se verjetno umaknil. Vseeno pa delam na prevzgoji, ker bi rada šla na vzrejnega (se mi ne mudi), pa ne bi bilo ravno fantastično dobiti vzrejne prepovedi, ker se pes ne bi pustil pretipat. Tako da če me kje kdo sreča, naj se mi prosim obesi na psa. Grin

Ampak vseeno je zanimivo - ko je bil Sambo še v leglu je bil največja reva. Skrival se je v kotu pesjaka, še vzreditelju se ni pustil prijeti, da bi ga ven povlekel. Ker je že itak znano za belgijce (zlasti groenendaele) da znajo biti plašni, sem mislila, da bo to pa res hudič. Doma se je na smrt ustrašil piskajočega ježka, ki sem mu ga vrgla pod noge. Ampak že drugi dan je pogumno zmagal bitko s sesalcem, pa pomivalni stroj in mikserji ga tudi niso ganili, sesa se tudi še vedno kar rad (meni pa tudi prav pride, sploh, če ima kakšno suho travo v dlaki  Grin). Tako da včasih pa videz le vara in se lahko take stvari popravijo, je pa sigurno, da je verjetnost, da dobiš res uravnovešenega psa VELIKO večja s primerno socializacijo (kot npr. navajanje na vse tisto na Kajinem spisku).

Tako da socializacija in odgovorni vzreditelji, ki se osredotočajo na značaj - absolutno ZA!
Logiran
Schmitttrigger
gost
« Odgovor #53 : nedelja, 02.03.2003 : 18:50:56 »


Tukaj imamo dve razlicni stvari. Ena je preverjanje karakterja psov kot osnova vzrejne selekcije. Tu bi bilo idealno, ce bi lahko testirali pse, ki so bili podvrzeni kar se da minimalnemu vplivu okolja (v smislu, da lastniki niso nacrtno z vzgojo popravljali predvidoma prirojenih pasjih napak... ker s takim "goljufanjem" ocitno izgubi vsa stvar svoj smisel). V praksi je to tezko izvedljivo, se pa da - ce realno upostevamo omejitve - temu dokaj priblizati.  In drugo je socializacija in navajanje psov - kakrsni pac so po naravi - na zivljenje v cloveski druzbi in okolju. Prvo je pomembno za pasmo in vzrejo (vzreditelja), drugo za posameznega psa in lastnika. Obe stvari sta pomembni, se dopolnjujeta, vendar nobena ne more povsem nadomestiti druge. Favoriziranje vzgoje nad vzrejno selekcijo (kot nek izrecen ali tih moto vzrejne politike) pa tudi ni prevec smiselno in pametno.
Logiran
terry.apbt
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 69


« Odgovor #54 : nedelja, 02.03.2003 : 20:24:19 »

Tudi jaz sem za preizkus karakterja, seveda ne samo pri belgijcih, ampak tudi pri drugih pasmah. Nekaj takega smo že debatirali in sicer na temo APBTjev, a ne Tomo Smiley.
Sicer Kinologa nisem brala, ga moram kje staknit  Smiley, sem pa o tem preizkusu za malinojce brala na strani Društva ljubiteljev belgijskih ovčarjev (http://www.dpbo-klub.si, pod aktualno), kjer je tudi opis preizkusa, ki ga je opravljala in opravila malinojka Aika Vom Drachenherz z vodnikom Habič Markom. Kot sem razumela je to tudi edini slovenski malinois, ki ima opravljen ta preizkus. Zelo pohvalno. Se splača prebrat, pa tudi nekaj slik je zraven za boljšo predstavo.

Nati, a mogoče poznaš kakšne dobre vzreditelje malinojcev. Kolikor sem razumela, so v Nemčiji psi z nekje najbolj stabilnim značajem. Kakšni psi pa so v Sloveniji?
Logiran
NATI
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 305


« Odgovor #55 : ponedeljek, 03.03.2003 : 10:15:32 »


Hojla Terry.apbt,

Po izkušnjah sodeč res na razstavah v Nemčiji nisem zasledila belgijcev z nestabilnimi značaji. Tudi malinoisi so bili zelo prijazni.

Meni so bili med nemškimi po zunanjosti in značaju všeč malinoisi iz psarne Vom Schwarzen Ulan (drugih psarn pa ne poznam dovolj):
http://mitglied.lycos.de/schwarzen_ulan/index.htm

Sic er imajo značajsko stabilne in po zunanjosti lepe malinoise še v belgijski psarni:
http://www.geocities.com/lehameausaintblaise/

in v francoski psarni:
http://www.masdeslavandes.com/

Kvalitetne malinoise tako po značaju kot po zunanjosti imajo tudi na Češkem. Najbolj znana je psarna Bohemia Alke, iz katere je prišlo že nekaj evropskih in svetovnih razstavnih prvakov. Žal gospa Grygarova nima internetne strani, lahko pa ti posredujem njen naslov, če bi te zanimalo.
Sicer pa si lahko ogledaš stran enega malinoisa iz njene vzreje:
http://malinois-chase.tripod.com/

Če pa te bolj zanimajo delovne linije malinoisev, potem ti priporočam ogled norveške strani:
http://home.online.no/~emtjahns/kennelnangijala.htm
        Verjetno boš sama opazila precejšnje razlike v zunanjosti "razstavnih" in strogo delovnih malinoisev.

Pa še ena stran, vredna ogleda, z veliko informacijami:
http://www.belgiandogs.org/sitemap.htm

Lep dan in veliko uzitkov ob gledanju malinoisev zelim!

Nati
Logiran
hunden
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 82


« Odgovor #56 : torek, 04.03.2003 : 08:32:21 »

ojla!
Lester, hvala...moj kuža je suuuuuuper! Ima dober karakter in vem da bo tudi po izgledu tak kot je treba. Vendar to sem že vedela preden sem psa dobila, ki vem kaj je to za ena vzrediteljica.

V sloveniji za moje pojme ni vzreje Belgijskih ovčarjev(Tervueren, Groenendael). Jaz živim v sloveniji le 4 leta, vendar vem da prodajajo preprodajalci psov, belgijske ovčarje, tega pa ne priporočam. Če želite imeti takega psa kot je treba, priporočam zunanje vzreditelje, jaz sama sem kupila Tervuerena ki je zdaj 5 mes star iz ZDA, vednar priporočam tudi , Francijo, švedsko, nizozemsko...
Tukaj imate linke nekaj vzrediteljev ki vem da bi bili zadovoljni z njim in psom.
Zdaj je tudi odvisno kakšne cilje imate z novim psom, jaz sama ne verjamem v delovne linje, ki je dokazano da so razstavne linje(belgijskih ovčarjev) glih tolk dobri v delu kot delovne, samo da so delovne linje grši psi.


http://www.schagerwaard.nl/htm/linken.htm
(veliko vzrediteljev)

http://www.cadrenoir.com/
(vzreditelj mojega novega kužija)

Jaz sama imam Tervuerene 16 let, in vem kje iskat da dobim kar hočem imeti.

lp Katja Turnsek

[slika izbrisana ker link ne dela; Mirc]

Logiran
Bambi
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 682


« Odgovor #57 : sreda, 23.04.2003 : 16:19:19 »

Uf, tole sem pa iz naftalina potegnila!  Grin

Od 09.05 do 11.05 bo v Belgiji svetovno prvenstvo belgijskih ovčarjev, v okviru katerega bodo tekme v Obedience-u, poslušnosti po IPO programu, Mondioring-u, Agility-ju, pa še razstava bo. Skratka, nebesa za vse ljubitelje belgijcev.
Slovenijo bo zastopalo par tekmovalcev v poslušnosti, mislim da tudi na razstavo gre eden ali dva, v Agility-ju pa bosta štrene mešala  Wink Tjaša z Dolly in Drimom ter Peter s Tisso.

Vse kaže, da mi bo s prijateljico uspelo it navijat za naše in se predvsem naužit lepih in prijaznih psov. Terry.apbt, si že zelena ko špinača (od zavisti seveda)?  Grin

Lp vsem v tem lepem dnevu, pejte ven s kužki si pluča napolnit  Smiley
Logiran
hunden
še malo sramežljiv
**
Spol: Ženska
Sporočil: 82


« Odgovor #58 : četrtek, 24.04.2003 : 14:17:15 »

ej, jaz bi tudi šla gledat... :Dsamo nevem kako bi šlo glede prevoza...ijoooj :-/
Logiran
Right_Thing
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 114


« Odgovor #59 : četrtek, 24.04.2003 : 14:30:53 »

Kje pa je omenjeno prvenstvo v Belgiji?
Hunden
kaj pa ryanair - http://www.ryanair.com ?
ryaniar destinacija benetke Venice (ob 08.30) - Brussels Charleroi (ob 10.05) - primer ; ena smer 08.05.03 cena 7 eurov!  Grin
Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 137   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  pasme  |  FCI 1  |  Tema: belgijski ovčarji - čvek
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines