mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 23.04.2024 : 22:05:06

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Pes v družini in gospodinjstvu  |  Tema: Saj je le pes
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 15   Dol
Natisni
Avtor Tema: Saj je le pes  (Prebrano 59268 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Sammy
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.634


« : ponedeljek, 31.05.2004 : 18:52:39 »

 Cry Celo življenje sem si želela psa. Ko sem ga končno dobila (pod pogoji staršev, s katerimi se absolutno ne strinjam), sem bila presrečna. Vsak dan znova sem bila vesela, vedno več sem vedela o psih, in vedno bolj sem se zavedala, da sem naredila napako-s tem, da sem psa sploh pripeljala domov.
Živi v pesjaku (3,5 x4 m). Na dvorišču ni mogel biti, ker nimamo ograje (le ciprese, skozi katere se lahko mimogrede potegne, v zadnjem delu pa niti teh), sedaj, ko smo menjali zemljo in travo (kateri normalen človek pa to počne?!), pa ne sme hoditi niti po travi in "seveda" niti lulati po njej. Verjetno ne rabim posebej omenjati, da je skoraj ves dan v pesjaku. Ima sicer povprečno 2 krajša (včasih, ko sem cel dan doma, 3-da opravi potrebo) in en dolg sprehod (kjer je večinoma spuščen, da se lahko zlaufa). Občasno lahko pride na teraso, vendar moram po tem takoj posesat (obsedeni so čistočo in bacili in ne vem še s čim ne). Vendar vseeno, to ni to. Še preden smo ga kupili, so mi obljubljali, da bomo kupili ograjo za dvorišče, da bo lahko čez dan prost na njem. Tudi po nakupu, večkrat, in jaz sem čakala in veselo mislila na ta dan, ko bomo končno kupili ograjo. Vendar ta dan ne bo prišel (kar so mi priznali ob menjavi trave).
Kaj to pomeni? So učenci stare šole. Zanje je trava bolj pomembna kot živo bitje s čustvi, ki potrebuje gibanje in družbo ljudi. če bi bilo po moje, bi živel v hiši in spal ob moji postelji... Najraje bi kam pobegnila, vendar ne morem. Kaj lahko ena najstnica naredi proti svojim staršem? Nič. Ima kdo kakšen predlog kako tem "kaninbalom" oprati možgane?
Zanima pa me še, ali je na forumu kakšen študent/ka, ki ne študira v domačem kraju in je s sabo vzel/a svojega psa. Je ob študiju še sploh čas za psa? Itak, da zmanjšujejo stres in pomirjajo...
Za vse odgovore bom zelo hvaležna, vendar prosim, ne mi solit pameti s tem, da sem sama kriva. Jaz naredim za njega kolikor morem in bolje živi kot marsikateri vaški "čuvaj", vendar so njegove življenjske razmere zame še vedno čisto na robu normale (če bi bilo za procent slabše, bi bilo mučenje živali).
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #1 : ponedeljek, 31.05.2004 : 19:05:46 »

Sammy: Jaz ne študiram v domačem kraju, psički pa sem pustila doma ker:
- vajeni sta biti cel dan na vrtu in divjati, kar v stanovanju ni mogoče.
-Doma smo za njiju skrbeli vsi (5 članska družina) tako, da nas imata radi vse, zdelo bi se mi sebično zakaj bi morala biti ravno jaz z njima in ne ostali 4 (čeprav sta kao "moji").
-Psa, ki je vajen vrta in vasi pa je pomoje nesmiselno vleči v enosobno stanovanje! Sicer mali dve spita v hiši, pa tudi večino dneva preživita v hiši bi jima vrt vsekakor manjkal.
Sicer v tvojem primeru ni tako ampak, za večjega psa (predvidevam iz tega da je zunaj v pesjaku) ne vem, tezko ga je imeti v majhnem stanovanju. Sicer pa bi se tvoj morda navadil, ker je v pesjaku itak zaprt.
Upam, da se bodo tvoji spametovali in pustili da pes malo "potaca" novo travo. Roll Eyes
Logiran
mary
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 458


« Odgovor #2 : ponedeljek, 31.05.2004 : 19:24:55 »

Sammy: pri nas je bilo na začetku popolnoma isto. Oči je prepričan, da je pes ven za na ketno, mami pa tečnari, da če je pes notri smrdi in pušča dlake. Pesjak smo naredili zadnji dan preden smo dobili psa. Oči je neprestano govoril, da bomo imeli psa na ketni privezanega in da ne rabi pesjaka (primer je dal- kako pa lahko živijo psi na kmetijah). In ko sem jaz dokončno znorela in mi je bilo vsega dovolj (ko jaz znorim je res hudo-sicer se to zgodi malokrat ampak je takrat toliko bolj hudo). Znorela sem, mislili so, da se mi je popolnoma zmešalo. In potem smo se zmenili in naredili pesjak. Za ograjo smo se tudi zmenili. A je niso naredili. In potem sem jaz spet norela. Na koncu smo imeli in pesjak in ograjo in psa. pes je lepo prosto tekal po vrtu-vzljubila ga je celo babi, ki je bila najbolj proti psu. Da očija in mami sploh ne omenjam. Mami je celo privolila, da bo pes pozimi v stanovanju, če pa oči ne bo hotel bo šel pa on v pesjak-tako je rekla. Me je kar na rit vrglo (po domače povedano) ko sem jo slišala.
Tako da, mislim, da bo pes kmalu pristal v stanovanju. Drugače smo pa skoraj ves čas zunaj na vrtu s psičko tako, da skoraj ni sama.

Vrjetno ti to nič ne pomaga samo napisala sem zgodbo, da boš vedela, da niso samo tvoji starši taki.

Pa upam, da ti bo uspelo. Lp Kiss
Logiran
nadja
odvisnež
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 894


« Odgovor #3 : ponedeljek, 31.05.2004 : 19:47:35 »

Sammy, pri meni je podobno, le da živimo v bloku in zato nimamo psa  Undecided. Sicer jih že nekaj prevzgajam, tako da vesta da je pes krdelna žival, ki hoče živeti skupaj s svojimi krdelniki in te stvari, tako da nekaj malega napredka že je  Cheesy  Pri nas je glede čistoče in tega problem mami, ker pač ona večino čisti  Roll Eyes in pravi, da ne bi prenesla psa noter  Angry
Potem je problem še drugje, ampak ne spada ravno pod ta naslov.

Verjamem, da si probala že vse, ampak včasih resen pogovor kar precej pomaga, tako da probaj še to. Če pa ne drugače pa začnimi z bolj krutimi stvarmi (za starše  Grin).

Jaz bi ti svetovala, da psa vzameš s seboj, saj se, kot sem razbrala, samo ti ukvarjaš s psom in bi potem pes životaril v pesjake cele dneve. Glede študija ne vem čisto točno, ampak kolikor vidim pri svojem bratu, je časa veliko, le zadnjih par tednov pred izpiti je kriza in ves zelen hodi okoli  Grin

Veliko sreče!
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #4 : ponedeljek, 31.05.2004 : 20:31:32 »

glede studija (ne iz lastnih izkusenj) -> psa vzemi seboj. Sicer bos imela najverjetneje malo vec tezav z najemom stanovanja in pa morala si bos zorganizirati studentsko zivljenje. Ampak, se da. Kuzku bo (ocitno) bolje s teboj.
lp, m.
Logiran
sallys
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 422


« Odgovor #5 : ponedeljek, 31.05.2004 : 21:36:18 »

Jojjjj ti tastari!!!! Angry
Kaj ga sračkajo! Potem bodo pa čez leta obžalovali, ko boš doštudirana doktorica in ne boš več imela časa zanje!!!
Poskusi še po pametni poti: pogovor, žalostni pogledi, pogovor...
Kužka jim čim bolj približaj, da se bodo zasvojili z njim.
Ko pa odpotuješ na študij- naj kuža študira s teboj: pozimi ti bo
grel noge, med nočnimi žuri bo spal, nudil ti bo rekreacijo in te bil vedno, čisto vedno vesel. Cheesy

vso srečo,
Logiran
Lilit
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.364


« Odgovor #6 : ponedeljek, 31.05.2004 : 23:09:15 »

Te popolnoma razumem Wink

Jaz sem pri mojih popolnoma obupala nad tem, da bo pes kdaj v hisi (po letih prepricevanja na taksne in drugacen nacine). Tudi zato, ker je moja sestra proti (ma je cudna Grin). Poleg cistoce je pa razlog ta, da psi v hisi trpijo Roll Eyes Roll Eyes
Na sreco pa meni ostane samo se kaksno leto z njimi, tako da sem se pac sprijaznila, da tako je. Nasi dve sta na vrtu, vcasih sta bili v pesjaku samo, ko nas ni bilo doma, zdaj pa sta ves cas prosti.
S tem da starejse psice, ki se FUL boji grmenja, ne smem niti dat na hodnik med nevihto, ker je tako kao samo slabse, ker je itak navajena bit zunaj in potem je samo zmedena, kao Angry Angry
To s travo je isto pri nas, mi smo letos tudi navozili novo zemljo in na novo posadili travo, ampak je oce nekako ogradil travo z nekimi vrvicami (je nimamo po celem dvoriscu), tako da nista mogli lezat gor.

Poskusi jih prepricat, da vseeno naredijo ograjo okoli dvorisca, glede na to, da so ti obljubili. Na studij ga le vzemi s sabo, jaz sicer nisem vzela nobene, ker so kao druzinske, ampak ce bi se enkrat, bi sigurno vzela eno. Cas je, samo dobro se bos morala organizirat in prilagajat.

Srecno Smiley
Logiran
Geri
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.546


« Odgovor #7 : ponedeljek, 31.05.2004 : 23:28:39 »

Sammy: Glede časa je res da ga je (skoraj) na pretek če se le dobro organiziraš. Sploh pa boš videla da tako ne pridejo vsa predavanja v poštev za jih obiskovat ker so nekatera res izguba časa (ne mislit, da je to napeljevanje na špricanje Grin). Drugače pa ima večina faxov manj ur tedensko kot srednje šole (vsaj smeri na našem faxu imajo... da me ne bo kdo pokregal Smiley), psiček pa te bo že počakal tistih par uric. Poleg tega so urniki zelo razbiti, včasih z več urnimi luknjami, tako da če imaš blizu stanovanje lahko med "pavzami" skočiš do kužka.
Le nekaj ne smeš pozabiti! Psa mora sprejeti najemodajalec kot tudi bodoče-či cimre oz. cimri. Tako da začni čim prej iskati stanovanje in cimre, da ne boš potem prisiljena pustiti kužija doma.
Drugače pa zelo podpiram odločitev da se vzame psa s sabo študirat (mojih dveh nisem, ker vem, da jima je boljše doma). Tudi sama sem se odločila da vzamem še eno malo navihanko, ki bo potovala z mano od doma do Ljubljane  Grin saj je drugače stanovanje (pa naj bo še tako majhno) takoooo PRAZNO! Roll Eyes
Logiran
nikar
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 38


« Odgovor #8 : torek, 01.06.2004 : 06:21:12 »

Oj Sammy!

Tudi jaz imam podobne težave, pes mora biti zunaj. Sicer ima res velik pesjak in notri še pasjo hišico; ampak jaz se na vse kriplje trudim da bi ga spravila v hišo.
Bon ima drugače kar OK življenje. Vsaj 3krat dnevno gre na sprehod in večino časa je pred hišo z nami (sicer je kriza, ker nam hoče ves čas pobegnit in ga moramo imeti na daljši vrvici) ampak se ima kar dobro. Vsake toliko časa dobi na obisk svoje pasje kolege in se z njimi igra. Ob vikendih pa ga čaka Mrzlica.
Ograje tudi mi še nimamo, razlog je kolikor jaz vem finance. Undecided
Glede študija ne vem če ga bom vzela sabo v LJ, ker je zeelooo navezan na mojo mami in bi jo verjetno zelo pogrešal.
P.S: Glede trave ima dostop vsepovsod, tudi moja mami se je navadila, da ji bo pač uničil nekaj rož.
Jaz bi se na tvojem mestu poskusila pogovorit, čeprav na lastni koži vem da se to ne obnese vedno.

Vso srečo
Nikar
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #9 : torek, 01.06.2004 : 06:35:18 »

Sammy, skoda, da sem ze na koncu studija, bi te z veseljem vzela za cimro!  Grin In verjamem, da je taksnih veliko, tako, da to ne bi smel biti problem. Vecji problem bo lastnik stanovanja, zato bi bilo dobro, da stanovanje zacnes iskati cimprej.
Ce bo ob studiju cas za psa? Hehe, casa kolikor hoces, samo vzet si ga je treba. Pac ne bos zurala 4 x na teden, visela na kafetu vsak dan tri ure (razen, ce bo pes s teboj) in lukenj med predavanji zapolnila s soncenjem na travi! Grin Ampak bos takrat s svojim psom letala po Rozniku.  Smiley Tako so delali vsi, ki so pripeljali s seboj psa! Jaz pa sem se vsak dan vsedla na vlak in zasibala domov k moji babi! lp
Logiran

nikar
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 38


« Odgovor #10 : torek, 01.06.2004 : 08:23:52 »

Tole sem še pozabila. Če nameravaš študirat v LJ, se jaz javim za cimro. Meni bi bilo cool meti psa zraven.
Sicer je do mojega študija še kakšni dve leti (jeseni grem v 3 letnik gim.), ampak imaš vsaj čas da me preučiš za možno cimro. Tongue
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #11 : torek, 01.06.2004 : 10:14:49 »

Sammy, samo glede cipres in trave bi dala eno malo opozorilo. Mi jih namreč imamo na vrtu po celi dolžini in pes seveda lula po njih. Dobesedno so ožgane od tega in v jeseni bodo morale vse ven, tudi zemljo je treba na novo pripeljat in travo zasadit, ker so na vrtu pravi kraterji. Poleg tega imata psa na vrtu ustaljeno traso po kateri hodita in tečeta, tako da tam trave sploh ni. Če boste že delali ograjo, opozori starše na to, kupite zaščitno ograjo(uno navadno zeleno ta poceni) in zavaruj vse rastline in drevesa. Poleg tega že od začetka navajaj da se lukenj ne koplje Angry
Samo za opozorilo staršem Wink
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #12 : torek, 01.06.2004 : 11:32:46 »

Ne imej slabe vesti, ker je pes v boksu. Po mojih opažanjih in lastnih izkušnjah pes od tega da je spuščen na vrtu nima kake posebne koristi. Če se s psom ukvarjaš, večina psov v ostalem času ne dela nič posebnega. Ležijo in opazujejo. Moji , če so v pesjaku ležijo na koči (z ravno streho), kjer imajo ležišče (mehko in suho). Pesjaki so pokriti in zaščiteni pred vetrom , v delu kjer so koče.
Če so na vrtu, namesto tega ležijo pred vrati, na tleh v mokroti in vlagi, oz na soncu Cry. Mnogi psi tako namesto v pesjaku  ležijo na trdih stopnicah pred vhodom v hišo Angry. Nekaterim namestijo potem tja kakšno dekico ali paleto.Potem pa se jezijo vsakič, ko grejo ven in not v hišo, naj se pes odstrani in ne skače po lepi obleki in naj se ne mota pod nogami.  :(A ni to bolj stresno kot če so v pesjaku in vedo kdaj greš k njim , kdaj pa pač samo ven in notr in se zaradi tega ne vznemirjajo?
Za pse je pomembno, da je pesjak lociran tako , da so v dogajnju oz da imajo "pregled". Napaka je, ker ljudje radi namestijo pesjake za kakšne skrtite vogale, ali pa kar se da daleč od vsega dogajanja.
Druga varinata je , da pes spuščen na vrtu ko blazen teka sem in tja ob ograji, kar ni njegova nujna potreba pač pa posledica "motenj" v okolici. Tudi to mu po moje nič ne koristi, pač pa prej škodi njegovo psihi in odnosu z mimoidočimi in sosedi.
Da ne govorimo o tem , da so vidne posledice na vsem vrtu (glej zgornji post) Roll Eyes.
Pravilno postavljen, opremljen (igrače itd) in dovolj velik pesjak je torej po moje za psa prej boljši kot slabši od haranja po vrtu. Seveda pa je pes in skrbnik zadovoljen, če je ven iz pesjaka, kadar je kdo zunaj in skrbnik pri volji za medsebojno komunikacijo- čas in primerna obleka. Psa , ki živi stalno v pesjaku, j e potebno redno na sprehodih psihično zaposliti in se ukvarjati s kakšno dejavnostjo, da ima pravo "krdelno" življenje. Rabi več in ne manj sprehodov od hišnih psov, kakor zmotno mislijo nekateri. Potrebno ga tem več voditi s seboj po vseh mogočih opravkih.Tako s kvaliteto druženja lahko nadomestimo vso tisto kvantiteo, ko je pse veš čas "z družino", v resnici pa se ves čas nihče ne ukvarja z njim in je vsem v napoto in ne sme početi ničesar( z njegovega zornega kota), ter ga po možnosti večino časa pošiljajo na njegov "prostor". Angry
Na splošno sem mnenja, da je , če je lastnik veliko z doma , je za psa bolje, da je v pesjaku , kakor v hiši, kjer je bolj omejen ima manj pregleda na okolico in mora držati pipico ure in ure. itd.
Na vsak način vzemi psa sabo na "študij". Če imaš svojo sobo, si poskušaj izboriti, da bi bil lahko pes v tvoji sobi. saj je tvoja in jo ti čistiš!!! Mama lahko ostalo hišo dezinficira 25 ur dnevno , če jo to veseli. Ti pa zapri vrata in  tvoja soba pa naj bo tvoje kraljestvo. Prepričaj jih , da j e to potreben trening preden boš psa vzela s seboj v najemniško sobo. Po opisu sodeč bi morali biti navdušeni nad tem , da se ga bodo znebili, ko boš odšla, saj si verjetno ne želijo ukvarjati z njim. Podkrepi svoje utemeljitve z dejstvom, da ljudje , ki sprehajajo psa, namesto da bi rejvali, "porejvali" in se vdajali raznoraznim omamam in razvadam dosti bolj kavalitetno in hitreje doštudirajo.Saj je znanstveno dokazano , da možgani polni kisika in oči polne zelene svežine bolje sprejemajo podatke od takih , ki so polne extazija.....
kar pa se psa tiče...se z lahkoto navadi po bivanju v boksu  bivanja v stanovanju...in stalnega stika s skrbnikom....
in še ..nikoli v življenju ne boš imela več časa za psa , kot med študijem... Grin
Logiran
deteljica
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.357


« Odgovor #13 : torek, 01.06.2004 : 11:43:13 »

aha Sammy, še to.
tisto s tvojo sobo sem mislila, da za začetek naj bo pes notri samo malo, občasno in seveda kadar si doma in kadar je lepo vreme. Pred vstopom v hišo lepo obriši tačke z mokro krpo, potem še s suho. Začni po sprehodih ko bo utrujen in pred načrtovanim razkuževanjem hiše ( kakšna sobota dopoldne npr). Ni vrag , de ne bodo ugotovili, da to ni noč groznega , če gre pse tiho skozi hodnik v tvojo sobo...
Logiran
do-khyi
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 376


« Odgovor #14 : torek, 01.06.2004 : 14:36:40 »

Sammy!

Vsekakor vzemi svojega kužka s seboj, ko boš šla študirat. Nikar ga ne puščaj staršem, če je tako kot si napisala. Psi tako in tako večinoma časa prespijo, ko nas ni doma. Kadar pa ne boš na predavanjih, boš pa tako in tako z njim.

Poskusi prepričati starše, da imaš kužka vsaj včasih lahko v svoji sobi. Če pa to ni mogoče... včasih se tudi zgodi, da staršev ni doma kajne? Wink  Grin
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 15   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Pes v družini in gospodinjstvu  |  Tema: Saj je le pes
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines