mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 22:23:09

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: rencanje, grizenje, lulanje
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 19   Dol
Natisni
Avtor Tema: rencanje, grizenje, lulanje  (Prebrano 54941 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
KIN
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 220


« Odgovor #15 : ponedeljek, 09.09.2002 : 15:35:09 »

Tudi to ne vžge. Sem že probala. Če ne dobi moje roke mi bo pa glavo. sram Mislim, da me čaka še veliko dela. Očitno premalo povzdignem glas, ker fanta pa upošteva 100/h. lp
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #16 : torek, 10.09.2002 : 06:54:28 »

Kin, saj se bo kuza scasoma umiril. Seveda mu pa tudi ti pokazi neko avtoriteto: vsakic enako toleriraj grizenje in kuza se bo naucil, kaj sme in kaj ne. Pa se to: ce se bos ti ukvarjala s psom in ga solala, potem bo kuza zacel tebe upostevati in ne fanta. Moj zlati prinasalec je npr. popolnoma gluh pri starsih in pri fantu. In ko ga starsi peljejo na sprehod, me je kar  sram, da je to moj kuza. Namrec pri njih vlece, lula na vsakem vogalu, hodi cik cak.... Ti psi so zelo inteligentni in hitro ugotovijo, koga lahko ignorirajo in "zajebavajo" in koga ne -predvsem ko so mladi. Pri samcih je pa sploh potrebna disciplina. Kasneje se pa sami po sebi umirijo.
Logiran
KIN
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 220


« Odgovor #17 : torek, 10.09.2002 : 07:40:44 »

Ja jaz ga bom šolala. Začneva prihodnji teden. Sem pa ugotovila glede na to, da me zdaj nekaj časa ni grizel in zdaj spet začel, da so mogoče problem zobki. On pa seveda rad ugrizne v mehko.  Shocked To je pa tudi res, ko grem jaz z njim na sprehod je čisto drugačen kot če gre z fantom. Od začetka se mu je sredi ceste vsedu in ni hotel nikamor. Še bi lahko naštevala. Smiley lp
Logiran
kaja
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 6.951


Če ni ves moker in slinast ni pravi poljub! Wuf


« Odgovor #18 : torek, 10.09.2002 : 13:22:54 »

Zdaj imam pa še jaz en problemček. Zadnje čase se ubadam s prevzgojo sestrine psičke, ki pa nikakor ni uspešna. Vsak dan grem dopoldne ponjo, da jo peljem na sprehod in k nam na kosilo. V zadnjih mesecih me je neverjetno vesela ko pridem. Cvili in laja, skače po meni, s krempeljčki dobesedno grebe po nogah, zraven pa sunkovito diha, da imam občutek, da jo bo kap. Tolikšne razburjenosti ne doživim niti pri Kaji ko pridem domov. Skoraj sigurna sem, da sta za njeno obnašanje kriva sestra in njen mož, saj je Vini cele dneve sama (med pol sedmo zjutraj, pa včasih celo do pol šestih popoldne).  Potem pa včasih še zvečer. Na dolge sprehode jo vozim izključno jaz, vendar čisto vsak dan nimam časa (takrat jo pelje mami vmes lulat). Ko jima karkoli omenim, sta užaljena, da pač morata hoditi v službo in da za psico strašno lepo skrbita. V glavnem škoda besed. Tu se ne bo nič spremenilo!  Cry

Kako naj torej psičko umirim? Od začetka sem jo ignorirala, zdaj pa jo že nekaj časa poskušam pripraviti do tega, da bi sedla in utihnila, potem pa jo šele spustim ven. Brez uspeha! Usede  se le toliko, da pokaže da zna, vmes pa glasno bevska in cvili. Seveda jo na koncu spustim ven, ker se bojim, da bodo sosedi znoreli. Moja napaka, vem!
Vse skupaj me precej jezi, ker imam z Vini skoraj več dela kot s Kajo, da niti ne omenim, da si želim še enega psa, vendar si ga tudi zaradi Vini ne morem privoščiti, ker ne vem kdo bi potem skrbel zanjo. Malega hudička imam preveč rada, da bi ji storila kaj takega. lp
Logiran

KIN
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 220


« Odgovor #19 : sobota, 14.09.2002 : 08:45:17 »

Zopet se oglašam v tej rubriki. Tokrat se gre zaradi lulanja. Kin bo star kmalu 5 mesecev in je zopet začel lulat v hiši. Pa je bilo že vse v redu in se je navadil hoditi ven. Po besedah moje mami, naj bi lulal zanalašč. Ker če ne dobi svoje, se gre polulat. Angry Ste imeli kdaj podobne težave? Hvala že v naprej za odgovor/-e.lp
Logiran
Dani
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.194


« Odgovor #20 : sobota, 14.09.2002 : 13:00:24 »

Kaja, psicka je ocitno vec kot prevec sama in zato je tako veselo razburjena, ko kdo pride. Poizkusi takole: takoj, ko odpres vrata in stopis noter, pocepni in ji pred gobcek podaj priboljsek, ki ga bo malo dlje grizla. Na ta nacin bos njeno pretirano pozornost s sebe preusmerila na hrano. Med tem jo kar malo ignoriraj in ko bo umirjena, pojdita ven. Ce bo kljub temu skakala nate, stopi korak nazaj, da bodo prednje tacke padle na tla. Takrat jo pohvali.
Logiran
KIN
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 220


« Odgovor #21 : petek, 11.10.2002 : 10:47:17 »

Živjo vsem!

Zanima me kaj narediti v primeru, ko pes zarenči nate, če ima kaj v gobčku ( npr.kost,...). Vozim ga pa tudi na nek travnik, kjer je polno lukenj( krtovih). Kin se veselo zapodi v vsako luknjo in začne kopati. V tej luknji ni nič in ko ga hočem dat stran od luknje zarenči, kot da bi kaj imel, samo nima nič.
Logiran
Neli
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 114


« Odgovor #22 : petek, 11.10.2002 : 10:56:41 »

Kin,

tudi naša Neli je renčala, ko je prvič dobila kost (govejo). Takoj sem se odzval z ostrim "NE" in ji kost počasi vzel iz gobca za 2 sekundi, in ji kost takoj vrnil ter jo pohvalil. Potem sem jo malo božal po gobčku medtem ko je kost grizla in še trikrat ponovil vajo z odvzemom. Pri naslednji kosti čez par dni ravno tako, in še enkrat. Tako se je navadila, da če smo ji kost enkrat dali bo njena kljub temu, da ji jo vzamemo za trenutek. Tudi še sedaj ji včasih kost vzamem in gobčka in ji jo nato vrnem. Da slučajno nebi pozabila.

Sedaj ji lahko iz gobca vzameš karkoli, če jo le ujameš. Grin
Logiran
halicanum
nekaj malega že vem
***
Spol: Moški
Sporočil: 188


« Odgovor #23 : petek, 11.10.2002 : 11:05:49 »

Kin,

Kaj narediti, je odvisno od tega, kako sploh reagiras na rencanje.
Ce si doslej reagirala tako, da si se "povlekla" na opozorilno rencanje, je relacija ze vspostavljena. Pes zarenci, za opozorilo, ti se pa temu podredis. Pes je tebi nadrejen.
Resitev zahteva veliko dela, ker si moras izboriti visjo pozicijo v vajini hierarhiji, na kar bo pes reagiral z "obrambo svoje pozicije".

Ce gre za mladica, ali tebi "podrejenega" psa, je Nelin odgovor, edina pravilna metoda odvajanja od obrambe hrane (ali plena).

Pri nasih psih smo uspeli relativno hitro (dva do tri poskusa v enemu dnevu). Hrano branijo le od psov. (Tudi med seboj).
Lucky ne pocne niti to. Ce kdo od beaglov pride k njegovi skledi, se umakne. Ce gre za kost, poskusi "plen" premestiti na bolj "varno" mesto.

Lep pozdrav
Darko L.
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #24 : petek, 11.10.2002 : 11:33:06 »

Kin, tvoj ZP je mlad, sedaj pa se je zacel rangirati, ker je zacutil, da lahko. Moj zlatko je z rencanjem 1x poskusil (star je bil manj kot leto) in zarencal name, ko sem mu hotela vzeti kost iz gobca. Takrat sem mu rekla ostro fuj, mu gobec razklenila, vzela kost ven. To sem naredila brez strahu - pazi , ker pes hitro zacuti strah in takrat se res zacne izzivljati. Nikoli vec ni tega ponovil. Pa mu marsikaj iz gobca jemljem.
Ker to ni agresivni pes po naravi, se da to rencanje hitro odpraviti. Malo vecji problem zna biti pri kaksnih napadalnih pasmah, zlati prinasalec pa nima tega v krvi. Se rangira (predvsem v mladosti) vendar to psicar lahko hitro in enostavno spremeni - pri tej pasmi.
Kako si pridobis avtoriteto: z odlocnim cukom (ko pes naredi nekaj narobe), z vztrajanjem, da pes izpolni neki ukaz (ne smes popuscati) - torej z doslednostjo..
Se pa ti psi ful umirijo in takrat sem jim tudi da vec ne rangirati. Wink Vcasih sem tudi jaz mislila, da mojega zlatkota nikoli ne bom skulirala - sedaj je pa priden Cheesy
Ne priporocam pa ti , da ga udaris z roko, ker se je bo zacel bati in bosta imela kasneje probleme pri odpoklicu.
Pa veliko srece in porocaj, kako bo. Smiley
Logiran
KIN
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 220


« Odgovor #25 : petek, 11.10.2002 : 12:44:02 »

Ja, brin ti lahko kar takoj povem kako je šlo. Prejle sva šla na sprehod na tisti travnik. On je takoj stekel do ˝njegove ˝luknje˝. Ko sem ga poklicala da bi šla nazaj proti domu me ni upošteval nič. Potem sem šla jaz do njega in je že začel renčat na 0,5 metra pa sploh še pri nejm nisem bila. in ko sem ga hotla pipet me je tako napadel, da je kaj. To danes je bilo čisto drugačno renčanje kot ga jaz poznam. Seveda sem se ustrašila, Darko. In kaj zdaj to pomeni, da me je kar od enkrat nadvladal Huh Kako naj mu to vbijem v glavo, da sem JAZ glavna in ne on. HUDIČ MALI. Tok sem jezna naj, da je kaj. Danes bo po mojem ignorancija doma. lp Maruša
Logiran
brin
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 178


« Odgovor #26 : petek, 11.10.2002 : 13:07:06 »

Kin,
kako te je napadel? Ali te je ugriznil?
Logiran
Tanja
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 129



« Odgovor #27 : petek, 11.10.2002 : 13:14:03 »

Kin - avtoriteta na vsakem koraku! Ne samo v situaciji, kot je bila ta, ampak pri vsaki stvari. Z njim je treba delati kot s "cuckom". Pa da me ne bo zdaj kdo napadel - ne mislim, da ga je treba privezati na metersko ketno, pa tepsti in podobno.

Ne - treba ga je samo postaviti na zadnje mesto. Nekaj čisto osnovnih primerov:
- vedno zadnji dobi za jest
- vedno zadnji čez vrata
- iz avta gre lahko, ko se mu to dovoli, ne ko se odprejo vrata
- če leži na poti ali na prehodu, mora lastnik zahtevati, da se dvigne in umakne
- mora se pustiti pretipati po celem telesu, negovati...

Včasih je treba celo namerno ustvariti situacijo, kjer bomo lahko dokazali svojo avtoriteto. Npr. odvzem posode za hrano ali kosti iz gobca, hoja mimo ležečega psa...
Malo se je treba zamisliti nad vsakodnevnimi situacijami in se jih lotiti z glavo. Kdaj in kje je prvi lastnik, kdaj pa pes?

Lastnik, ki ima avtoriteto nad svojim psom, uživa spoštovanje, zaupanje in poslušnost svojega psa (ne pa strah!), skupno življenje je veliko lažje, psu pa tako lahko nudimo več svobode.

Ah, saj vem, zdaj pa nekaj pametujem - so pa to dejstva, ki so me pripeljala do složnega življenja z mojimi tremi fanti (pasjimi, da ne bo pomote!!)  Grin

Veliko uspehov!
Tanja
Logiran
mm
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 156


« Odgovor #28 : petek, 11.10.2002 : 13:19:42 »

Joj, to so pa že kar hude težave. Mislim, da moraš vso zadevo vzet zelo zares. Pri vaju je Kin postal šef in ti moraš sedaj to spremeniti (že to da veš za problem je veliko in sem gotova, da ti bo uspelo). Začni pa doma - postavi mu pravila, ki jih mora upoštevati - npr. ne sme na kavč, ali pa ne v spalnico ipd. Nikoli mu ne smeš popustiti. In ko bo sam, ga zapri nekam, da ne bo mogel nekaznovano kršiti teh pravil.
Kazen naj bo oster NE ali FUJ, za hujše prekrške, kot je renčanje in napadanje, pa osamitev (za določen čas ga pustiš samega, potem pa ga spet spustiš v družbo, kot da ne bi bilo nič). Ko mu daješ hrano naj najprej nekaj naredi - npr. naj sede. Morda mu lahko daš kdaj hrano tudi iz roke - da bo res vedel od kod prihaja.
Vzameš lahko tudi kakšno kost, ki jo ti držiš ves čas ko jo grize - vsake toliko časa pa jo vzameš in mu jo kmalu spet vrneš - seveda samo, ko se lepo obnaša.
Pa tudi sicer - posvečaj mu pozornost samo kadar se lepo obnaša, sicer pa ga ignoriraj.
Tvoj kuža je še mlad in se bo hitro naučil, da se mu splača biti priden.
Tistih lukenj na travniku pa se nekaj časa izogibaj. Dokler ne vzpostaviš pravega odnosa z njim.

Joj, sedaj ti govorim, kot da vse to moraš naresti. Malo me je zavedlo. To so samo predlogi, kaj lahko poskusiš.  Pa veliko uspeha Wink.
Logiran
lester
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 227


« Odgovor #29 : petek, 11.10.2002 : 13:27:24 »

Citat

Malo vecji problem zna biti pri kaksnih napadalnih pasmah,

Brin
tole pa nisem razumela?
Če imaš v mislih tiste pasme, ki jih je napr. Nemčija uvrstila na seznam "nevarnih ", ti lahko rečem, da sem živela z eno tako pasmo, pa nikoli ni prišlo do renčanja pri odvzemu hrane (obratno svoji psici sem lahko vzela hrano kolikokrat sem hotela in ob katerem koli času - včasih ni hotela jesti, in je jedla pač z roke)   in nikoli ni prišlo  do konfliktov  v smislu , kot jih  opisuje KIN  z svojim kužkom.

Kin vzemi psa v roke. Upam, da mu nisi pokazala svojega strahu; drugič bodi vnaprej pripravljena   ... poišči dobro šolo  



Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 19   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Lulanje na sto načinov  |  Tema: rencanje, grizenje, lulanje
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines