mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 19.03.2024 : 10:47:30

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Eden najbolj norih delov slovenske pasje scene
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 14   Dol
Natisni
Avtor Tema: Eden najbolj norih delov slovenske pasje scene  (Prebrano 60582 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : nedelja, 06.07.2008 : 01:35:20 »

Najprej sem mislila spet eno lahkotno poletno udariti. Pa ne morem. Oz. sploh ne morem iz norosti misli na kaj lahkotnejsega spraviti.

Saj ne vem, kako naj začnem, prav tako ne, kako nadaljevati in končati.
Tema je tako absurdna, da o njej sploh ne bi smelo biti nobenega razmisleka, kaj šele zapisanih besed.
Pa vendar. Moram. Je del pasje problematike. Eden najbolj norih delov.

6.6.2008 smo lahko v oddaji Svet na Kanalu A slišali termin "zasebno gojišče domačih živali". Sam termin ne bi bil nič posebnega in moje pozornosti zagotovo ne bi vzbudil v takšni meri, kot ga je zato, ker je bil izrečen v prispevku o legalizaciji sedanjega početja 26. novembra 2004 za mučenje živali obsojene Milene Močivnik (v nadaljevanju MM), izrekel pa ga je novinar oddaje Svet kot izjavo enega od VURSovih inspektorjev, ki so bili pri MM v inspekciji.

MM ima na naslovu, kjer so ji VURSovci 19.10.2002 odvzeli cez 300 psov, spet pse. Baje v odlicni kondiciji in baje vec, kot jih predpisuje zakon, ki pravi 5 komadov, ne glede na to, kako jih obracas ali zlagas. Glas novinarja pravi, da jih je "veliko". Jaz si predstavljam "veliko" precej nad 5 (pet), po nekaterih navedbah po internetu naj bi jih bilo celo okrog 30. Si predstavljate?

No, mi zna kdo pojasniti, kaj pomeni termin "zasebno gojišče domačih živali"? Inspektor je predlagal MM, naj da prosnjo za "zasebno gojišče domačih živali". Kaj bo torej lahko pocela? Oz. kaj ji ponujajo VURSovci?

Glas tudi pravi, da MM dobro sodeluje z VURSom. Hm, kako pa lahko drzavljan sodeluje z njimi? Ob tem, da ima evidentno vec psov, kot jih dovoljuje zakon? In da jih ima povrhu vsega se oseba, ki je bila pravnomocno obsojena za mucenje zivali? Je vam kaj jasno? Je komu jasno, kam gre nas davkoplacevalski denar? Nam je jasno, da nas nategujejo, kakor smo dolgi in siroki? Nam je jasno, da bo za mucenje zivali pravnomocno obsojena oseba dobila dovoljenje, da si nakopici spet hordo zivali. Imajo nas za norce.

MM je bila proti sterilizacijam in kastracijam, psov ni locevala po spolu, prav tako jih ni oddajala. Cesa vse se ni pocela oz. je pocela, je bilo znano 19.10.2002, na podlagi cesar je bila obsojena. Hm ... Ste spremljali dogajanje poleti in jeseni 2002? Ce ste, veste kaj nas caka in veste, kam nas rine VURS za nas denar. Zdaj bo za pocetje dal celo zegen. Ce niste, vam lahko kaksne linke pripravimo, da boste vedeli, na kaj se moramo pripraviti.

Nekateri menijo, da bo imela "kao" zavetisce, za kar se s somisljeniki zavzema ze desetletja. Hm, tezko, da bo res zavetisce. V Pravilniku o pogojih za zavetišča za zapuščene živali pise:

9. člen
[...]
Imetnik zavetišča ne more biti in v njem ne more delati oseba, obsojena storitve kaznivega dejanja mučenja živali, razen če gre za izrečen vzgojni ukrep opravljanja dela v korist lokalne skupnosti.
[...]


Ta pravilnik so skreirali na VURSu. Saj ne more biti, da so pozabili, da ga imajo?
Torej gre za nekaj drugega. Vendar, kaj to je?
Zakaj je njej dovoljeno imeti vec kot pet (5) psov, meni ali vam pa ne? Obe sva "navadni" drzavljanki, brez ustrezno registriranega zavetisca ali vzreje.

Ali pa morda pomeni "zasebno gojišče domačih živali" rejo mesancev? Potem po mnenju VURSa potrebujemo se vec psov, ki jih ne bo nihce maral, temvec se bodo kopicili pri MM?

Pa vendar pravi poslanka iz stranke Lipa, Barbara Žgajner Tavš v svojem poslanskem vprasanju, da je ena od "cvetk, ki je pricurljala v javnost, namera VURS-a, da naj bi gospe Močivnik omogočil legalizacijo neke vrste zavetišča".

Torej vendarle zavetisce, pa ceprav "neke vrste". Kje je kaksen predpis, ki govori o "zasebnem gojišču domačih živali"? Kaj nalaga, kaj dovoljuje, kaj prepoveduje, kaj to sploh je?

Hm ..., sploh ne vem vec, v kaksni drzavi zivim. Zakonodaja ne velja, moj denar stolckarji trosijo za krsenje zakonodaje in izvajanje totalnih absurdov, nekateri lahko delajo z zivalmi vse, kar hocejo, jih zbirajo, zlagajo na kupe, pa magari poginule v WC skoljko ali v stare kiste, lahko ... Taki so pohvaljeni, nagrajeni. Tisti, ki preberejo VURSove predpise in se trudijo delovat v skladu z njimi in v skladu z dejstvom, da smo v 21. stoletju in ne vec v srednjem veku, so tepeni, teptani, sikanirani ..., nekatere celo oznacijo za zbiralce zivali.

Veliko vas je novincev v tejle pasji in macji godlji, zato bom vprasala:
Ali veste, kaj je to, kako izgleda in kaksne posledice ima zbirateljstvo zivali?
Logiran

Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #1 : nedelja, 06.07.2008 : 02:04:58 »

Oddaje še nisem videla, je pa sigurno na netu (kot vse POP TVjeve oddaje), tako da jo bom. Ampak:
Veliko vas je novincev v tejle pasji in macji godlji, zato bom vprasala:
Ali veste, kaj je to, kako izgleda in kaksne posledice ima zbirateljstvo zivali?
Nisem novinka, ampak vseeno odgovarjam. Vem. Pri odvzemu MM nisem sodelovala, sem pa videla slike in poslušala izpovedi iz prve roke. Psi, ki so več tednov po odvzemu še vedno spali stoje, ker se niso upali uležt. Mrtve mačke, psi in podgane. Psi, ki so se na smrt bali človeka. Dvotedenski mladiči, za katere nihče ni vedel, katera od psičk s povečanimi seski je mama. Sestradani, bolni, ranjeni psi.

Kako lahko država, ki je ravnokar zaključila predsedovanje EU dovoli, da ima človek, ki je povzročil toliko trpljenja, še kdaj živali?

Ne, ne razumem in nikoli ne bom.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #2 : nedelja, 06.07.2008 : 02:08:27 »

Vixen, na zgornjem linku je oddaja.

Svet na Kanalu A, 06.06.2008
Logiran

Vixen
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.804


« Odgovor #3 : nedelja, 06.07.2008 : 02:33:07 »

Sem pogledala. Sramota. Ponavadi sem ponosna, da živim v Sloveniji, ampak zdajle me je globoko sram.
Logiran
Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #4 : nedelja, 06.07.2008 : 03:30:48 »

Mene pa niti ni sram, se pa ne morem načudit neumnosti. Ne morem verjet, da je neomejena. Še manj lahko verjamem, da zakon ne velja za vse enako.
Po mojem naslov ni pravi, ker ne gre za enega najbolj norih delov slovenske pasje scene, ampak kar cele družbe. Še en zelo konkreten primer, za katerega smo vsi odgovorni, če se bo zgodil; in roko na srce - dopuščamo to že zdaj, ne glede na nekakšno legalizacijo kaj jaz vem česa ali pa tudi ne. Vsa leta od odvzema dalje namreč tam živijo živali, ne sicer tristo njih, pač pa toliko, kot jih je v povprečju pri meni v legalnem zavetišču. Nekako se mi dozdeva, da vem, koliko dela je to in kakšne vrste je, pa ga skupaj z mnogimi komaj zmorem.
Mater, tudi jaz plačujem tiste, ki so si izmislili (med drugim) termin "zasebno gojišče domačih živali". Najprej je bil problem, ker ni bilo zakonske podlage za ukrepanje. Potem je bil problem, ker imajo vsi mogoči uradni veterinarji otroke in se ne bodo izpostavljali in ne bodo ukrepali, ker ne bi glih groženj poslušali. Potem je bil problem, ker kaj jaz vem kaj; in zdaj je problem, ker je situacija boljša, kot je bila (Huh!???!!!!!!) in ni razloga, zakaj tam toliko živali ne bi bilo. Pa dobro je, a nas lahko vse zaprejo nekam in nikoli več na svetlo ne spustijo?!?!
Logiran

vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #5 : nedelja, 06.07.2008 : 06:06:07 »

Smetka:
1. človeška neumnost JE brezmejna
2. zakon NE velja za vse enako
to bi do zdaj že lahko vedela

Jana:
Nikjer nisem zasledila omejitev živali samo na 5-tega v novih zakonih ni več. Če se motim, me prosim, popravi. Hvala!

Vsem:
Kaj bomo naredili? Ker nekaj pač moramo!
Logiran
Pmaxi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.656


« Odgovor #6 : nedelja, 06.07.2008 : 06:13:51 »

Svašta, pa se da kaj ukreniti z naše strani - apel na katere naslove???
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #7 : nedelja, 06.07.2008 : 09:30:12 »

Zanimivo je, da ni v prispevku nikjer omenjena sodba, nikjer ni omenjeno mucenje zivali ... Pozabili so, kaj so nasli 19.10.2002 na tistem naslovu in vse, kar se je dogajalo po tem, vkljucno z oddajanjem tako velikega stevila zivali in "pospravljanjem" ostalega sranja. Ocitno so pozabili tudi na vse famozne stroske, ki so oktobra 2002 in kasneje zaradi tega pocetja nastali.
Morda pa mi zivimo v drugi drzavi in sodba v resnici sploh ne velja. Ali pa je izbrisana. Ali pa ... sem samo jaz neumna kot noc, ko se vpikujem v stvari, ki me naj ne bi brigale.

Ja, Smetka, se strinjam, da bi naslov moral biti ustreznejsi. Neumnosti se samo v povezavi z VURSom mnozijo z nadzvocno hitrostjo. Je tega toliko, da ni placa skladisciti se informacije in razmisljanja o ostalih. Bo najbrz res bolje, da nas nekam pozaprejo in nam dajo lizike.

vis in nox, menda imas prav o stevilu 5 (pet). Menda so ga vrgli iz zakona. Morda prav zato, da je zdaj podlaga za legalizacijo pocetja MM. Pozabili so pa na zgoraj naveden clen o sodbi. Torej, ce bomo veliko srali, bodo po hitrem postopku ven vrgli se tega.
Sploh pa v pocetju nikjer ni zaslediti zdrave kmecke logike in pameti. Mucitelju dati uradno dovoljenje, da muci naprej?

Resno razmisljam, da bi nazaj objavila vse, kar je bilo v zvezi s tem objavljeno leta 2002. S slikami vred.
Logiran

Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #8 : nedelja, 06.07.2008 : 09:31:10 »

ZZZiv(Uradni list RS, št. 20/04):

6. člen

V postopku za pridobitev predpisanega dovoljenja za opravljanje dejavnosti reje, prevoza in trgovanja z živalmi ter dejavnosti organizacije razstav, tekmovanj in drugih prireditev, kjer nastopajo živali, sodeluje tudi upravni organ, pristojen za veterinarstvo, za opravljanje dejavnosti reje rejnih živali tudi ministrstvo, pristojno za živinorejo, za rejo prostoživečih živali pa tudi ministrstvo, pristojno za varstvo narave, ki preverjajo, ali so ureditev bivališča, izbrana oprema, tehnologija in zaposleno osebje v skladu s predpisanimi pogoji.
Za opravljanje dejavnosti iz prejšnjega odstavka tega člena se ne šteje:
– ljubiteljska reja sobnih ptic, akvarijskih rib, okrasne perutnine in malih glodalcev;
– oskrba posameznih nemočnih ali poškodovanih živali do usposobitve za vrnitev v njihovo naravno okolje;
ljubiteljska reja ali posedovanje posameznih vrst hišnih živali do pet živali; ne glede na to določbo je dovoljenje potrebno za rejo primatov, zveri, drugih prostoživečih oziroma nevarnih živali ter živali, ki izločajo strupe;
– če tako določa drug predpis.
Z opravljanjem dejavnosti iz prvega odstavka tega člena se sme začeti šele po izdaji dovoljenja za opravljanje dejavnosti.

Logiran

Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #9 : nedelja, 06.07.2008 : 09:35:24 »

Nič niso "ven vrgli". Sem imela v maju redni letni pregled zavetišča in sem morala dokazati med drugim tudi to, da ne posedujem osebno več kot 5 psov. Torej??

Daj, objavi... se mi zdi, da je dovolj tega sranja, da je treba nekaj narediti. Gremo pač še en krog, ali pa tri, če je treba.
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #10 : nedelja, 06.07.2008 : 09:36:14 »

Evo, Smetka nasla Smiley.
jaz sem ze cisto out. Prebrala zakon ze nestetokrat, vem ga ze skoraj na pamet, pa sem toliko ziritirana, da sem kar verjela, da omejitve stevila ni vac.
Mah, naj nas res dajo nekam Smiley
Logiran

Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #11 : nedelja, 06.07.2008 : 09:46:22 »

Bom objavila, do tedaj pa:

arhiv:
- slike psov v Lahovem http://web.archive.org/web/20030401172912/mojpes.net/psi/index.html
- takratne novice http://web.archive.org/web/20021208103826/mojpes.net/obvestila/borovnica.html

Zadeve so v web arhivu, zato kaksne slike ne bo odprlo, pa s sumniki so problemi, vendar za obcutek je ta trenutek dovolj. Takoj, ko zberem in pripravim vse skupaj, grem v objavo.
Bom zbrali tudi arhivske novice iz casopisja, da bo slika bolj jasna.
Logiran

vis in nox
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.797


« Odgovor #12 : nedelja, 06.07.2008 : 09:58:19 »

Polona gledaš star Zakon. Nov UL RS 42/2007! Tega podatka ne najdem! Sem to iskala že zaradi sebe!
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #13 : nedelja, 06.07.2008 : 10:10:33 »

Hm, sem sla mal raziskat. Ne glede na to, da so spremenili 6. clen zakona, dolocba o stevilu se vedno velja.
Namrec, v Zakonu o varstvu zivali pise:

6. člen
Za prijavo in gojitev hišnih živali se uporabljajo določbe zakona, ki ureja veterinarska merila skladnosti, pri čemer pristojne veterinarske organizacije ob prijavi psa v centralni register psov vnesejo podatke o psu in osebno ime, naslov stalnega oziroma začasnega prebivališča ter enotno matično številko občana (EMŠO) lastnika psa oziroma za službene pse podatke o državnem organu za namen ugotavljanja lastništva živali v primeru zapuščene živali ali ugriza psa.
Osebni podatki iz prejšnjega odstavka se obdelujejo za vodenje in vzdrževanje centralnega registra psov ter za odločanje po tem zakonu in po zakonu, ki ureja veterinarska merila skladnosti. Upravni organ, pristojen za veterinarstvo, in pristojne veterinarske organizacije pridobijo osebne podatke iz prejšnjega odstavka od lastnikov psov ter za potrebe preverjanja točnosti pridobljenih podatkov tudi iz centralnega registra prebivalstva. Upravni organ, pristojen za veterinarstvo, lahko pridobiva osebne podatke iz prejšnjega odstavka iz centralnega registra prebivalstva tudi z neposrednim elektronskim dostopom in jih lahko vpogleda, prepiše ali izpiše ter nadalje obdeluje v postopkih po tem zakonu in po zakonu, ki ureja veterinarska merila skladnosti.
Ne glede na določbe prvega odstavka tega člena mora skrbnik živali v tridesetih dneh od pridobitve prosto živečih živali iz skupin velikih sesalcev in velikih plazilcev oziroma živali, ki izločajo strupe, prijaviti njihovo posedovanje upravnemu organu, pristojnemu za veterinarstvo.


ZAKON O VETERINARSKIH MERILIH SKLADNOSTI (ZVMS) pa pravi:

5. člen
(pomen izrazov)
Za potrebe tega zakona se uporabljajo definicije iz uredb iz drugega odstavka 2. člena tega zakona in izrazi, ki imajo naslednji pomen:
[...]
9. gojitev je posedovanje več kot 5 odraslih hišnih živali iste vrste na stanovanje skupno več kot 30 dni v 12 mesecih;
[...]


Nisem pravnik, vendar predvidevam, da na podlagi zgoraj citiranih predpisov se vedno velja dolocilo o stevilu pet (5).

In tako sem nasla tudi termin "gojitev domacih zivali", torej lahko sklepam, da gre pri "zasebnem gojišču domačih živali" za rejo.

A sem prsmojena al kaj, ampak kako za hudica lahko nekdo da dovoljenje za rejo psov mesancev?
Logiran

Smetka
mega
***
Sporočil: 20.189



WWW
« Odgovor #14 : nedelja, 06.07.2008 : 10:19:43 »

Zagotovo velja. Nič ne gledam starega zakona, zakon je bil sprejet leta 99, od tedaj se le dopolnjuje s pravilniki. To, kar nas trenutno zanima, je: lahko imaš 5 mačk in 5 psov.
Logiran

Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 14   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Eden najbolj norih delov slovenske pasje scene
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines