mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
torek, 19.03.2024 : 08:43:48

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Eden najbolj norih delov slovenske pasje scene
Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 14   Dol
Natisni
Avtor Tema: Eden najbolj norih delov slovenske pasje scene  (Prebrano 60574 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
T.R.U.
rad pišem
****
Sporočil: 275


« Odgovor #90 : sreda, 23.07.2008 : 09:53:10 »

..da bo DZ pravočasno spremenil zakon, pravilnik..., ki bi MM ostalim obsojenim mučenja živali, prepovedal imeti stik z živalmi, tudi gojišče, ni za pričakovati!

Lahko pa to elegantno in takoj stori VLADA (seveda, če je v njenem interesu)!
Logiran
Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #91 : sreda, 23.07.2008 : 09:57:55 »

Eh...

OK, najprej bi morala bit kaznovana, ker je do sedaj kršila zakone (preveliko število psov). Samo se verjetno odgovorni bojijo linča ljudi, češ kaj se spravljajo na tako dobrosrčno osebo. Matr. Javno bi blo treba izpostavit da VURS gleda čez prste določenim državljanom ob (dolgotrajnem) kršenju zakona, na SVETU (pa čeprav jih ne prenesem) bi pomojem radi javno pritisnili na odgovorne, ker radi kaj kritičnega povejo.

Gojišče pa kako potem ne krši zakona? Bo jih parila samo takrat ko bo dosti interesentov za nove mladiče? Če jih ne bo, se bodo smatrali za nezaželjene in s tem gojišče krši zakon. S tem da bi takrat morala zavetišča bit prazna mešančkov, prednost imajo tisti ki so že na svetu, ne pa na novo naštepani.

Mislim da bi moral fajn pritisnit čimprej. Ko bo enkrat dobila ''žegen'', bo zaščitena. Pa tud kakšni šteparji bodo šli hitro po njeni poti in legalizirali svinjarije.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #92 : sreda, 23.07.2008 : 10:22:38 »

Hja, nihce ji ne more preprecit imet mladice, pa kakrsnekoli ze, ko bo enkrat "pozegnana", ker je ravno temu namenjeno dovoljenje, da jih lahko ima, pari, prodaja (tega ne bo pocela, saj jih nikoli ni zares niti oddajala) ..., ne sme pa jih imeti za klobase ali kaj podobnega. In dokler jih bo samo imela in bo zanje skrbela po zakonskem minimumu (oz. zanjo zakoni ocitno ne veljajo povsem), bo, recimo za VURS ok, ko pa jih ne bo vec mogoce obvladati, oz. ko se bodo zaradi stevila in (?) oskrbe zacele ponavljati stare scene, ko psi ne bodo zdravljeni, cepljeni, cipirani ... bo prepozno. Za vse. To "neznano stevilo" psov, ki so trenutno tam, je po besedah VURSa v dobri kondiciji. Skoda, da ni nikjer vec posnetkov z odvzema. V Lahovem so bili psi po enem tednu (med odvzemom in fotkanjem) ze lepo ustimani, slik tistih, ki se jih ni dalo ustimat in so bili po veterinah, pa ni. Bi videli, kako je v resnici takrat tam izgledalo.

Kot jaz razumem termin "gojisce", in glede na odklanjanje oddajanja psov v ne tako daljni zgodovini, sploh ni treba iskati/najti interesentov za nove mladice. Jih pac zlagas na kup, ali kako ze ... In glede na to, da sterilizacije in kastracije niso bile "dovoljene", psi in psice pa ne loceni, bo samo bog cez pol leta vedel "kdo s kom in kdaj". Pa tudi o stevilu in stanju psov bomo lahko samo ugibali.

A lahko mal upam, da se motim?
Logiran

Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #93 : sreda, 23.07.2008 : 10:28:14 »

Toliko energije, živcev, volje, denarja, spanja, nastradanja ničhudega slutečih živali in bogve česa še, da se je rešilo prejšnje stanje - samo zato, da ji dajo žegen, da še enkrat naredi tako sranje? Huh

A gojišče potem sploh ima kakšno max. določeno število psov? Je pa utopično sanjat, da ji bodo inšpektorji za vratom viseli in vsakega necepljenega/nečipiranega/neoskrbljenega odvzeli/jo kaznovali. Mislim da si oni takole hočejo narest ''mir'' z njo - pač jo ''požegnajo'' da dela kar hoče in pogledajo stran.
Logiran
Lexy
rad pišem
****
Sporočil: 261


« Odgovor #94 : sreda, 23.07.2008 : 10:37:22 »

Men grejo kr kocine pokonc...a pa je Cukjati sploh pri zdravi pameti? Ali ve kaj piše? ČIsto vsi so pozabili, kaj vse se je dogajalo v preteklosti. Ne vem zaenkrat dopušča gojišče, za katerega ni potrebno podati podatke o nekaznovanosti, za zavetišče itak nima pogojev.....

Ma jaz mislim, da lahko Barbara Ž.T. poda predlog o dopolnitvi/spremembi zakona o zaščiti živali, samo ne vem kdo bi vse podprl predlog.
 
Logiran
Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #95 : sreda, 23.07.2008 : 11:23:25 »

http://www.indirekt.si/novice/slovenija/milena_mocivnik_se_vraca/82191
Logiran
Nika2
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.367


« Odgovor #96 : sreda, 23.07.2008 : 11:35:27 »

Kaj pa kaksna peticija?
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #97 : sreda, 23.07.2008 : 12:09:05 »

Čakajte, kje v zakonu pa je sploh omenjen termin "gojišče". Kolikor vem so omenjene registrirane  psarne (kjer naj bi se gojili rodovniški psi), zavetišča, pasji hoteli...za nekakšna gojišča pa prvič slišim.
Logiran
Lexy
rad pišem
****
Sporočil: 261


« Odgovor #98 : sreda, 23.07.2008 : 12:12:14 »

Citat iz članka od Zale:

"Dovoljenje za gojitev živali pač nima zgornje meje številčnosti, ampak je odvisno od namestitvenih kapacitet, na podlagi vloge pa ga mora izdati Agencija Republike Slovenije za okolje."
Tale odstavek mi je zelo "všeč" se pravi, po novinarjevih besedah bo dopuščeno ji imeti tudi zavetišče Angry, in bo vse lahko legalno speljala. Država pri tem ne naredi čisto nič ampak ustreže vsaki njeni prošnji.

Katastrofa Cry.

Nika2 ja peticija, kaj bi lahko dosegli z njo? Da se predlaga nov zakon ali v kakšnem smislu si to mislila?
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #99 : sreda, 23.07.2008 : 12:40:08 »

Zakon o zaščiti živali v 1. odstavku 6. člena pravi:

Za prijavo in gojitev hišnih živali se uporabljajo določbe zakona, ki ureja veterinarska merila skladnosti, pri čemer pristojne veterinarske organizacije ob prijavi psa v centralni register psov vnesejo podatke o psu in osebno ime, naslov stalnega oziroma začasnega prebivališča ter enotno matično številko občana (EMŠO) lastnika psa oziroma za službene pse podatke o državnem organu za namen ugotavljanja lastništva živali v primeru zapuščene živali ali ugriza psa.

26.b člen
Skrbniku psa, ki je povzročil smrt ali posebno hudo telesno poškodbo človeka, upravni organ, pristojen za veterinarstvo, prepove gojitev, posedovanje in vodenje psov, če je že pred tem posedoval psa, ki je povzročil smrt ali posebno hudo telesno poškodbo.

VII. PRISTOJNOSTI DRŽAVNIH ORGANOV
40. člen
Minister izda v soglasju z ministri, pristojnimi za posamezna področja, natančnejše predpise za izvajanje tega zakona, s katerimi določi:
- pogoje za bivanje in rejo rejnih in gojitev hišnih živali ter živali v prodajalnah, na razstavah in tekmovanjih;
- pogoje in način prevoza živali.

Zakon o veterinarskih merilih skladnosti

5. člen
(pomen izrazov)
9. gojitev je posedovanje več kot 5 odraslih hišnih živali iste vrste na stanovanje skupno več kot 30 dni v 12 mesecih;

ŽIVALI IN BOLEZNI ŽIVALI
11. člen
(prijava)
(1) Imetniki živali morajo gojitev, posedovanje rejnih živali, hotel za živali ali zavetišče za zapuščene živali ter dejavnost zbiranja, prodaje, prevoza, prometa ali trgovanja z živalmi in spremembe prijaviti VURS, ki o tem vodi evidence in registre.

14. člen
(hišne živali)
(1) Za gojitev hišnih živali, hotel za živali in zavetišče za zapuščene živali morajo biti izpolnjeni predpisani pogoji glede objektov, namestitve, oskrbe in zdravstvenega varstva živali; biti morajo pod veterinarskim nadzorom in registrirani pri območnem uradu VURS. Postopek se začne z vlogo imetnika živali oziroma nosilca dejavnosti. Z odločbo, izdano po preveritvi pogojev, se odloči tudi o največjem možnem številu odraslih hišnih živali.
(2) Določbe prejšnjega odstavka ne veljajo za:
1. posedovanje več kot 5 odraslih hišnih živali iste vrste do vključno 30 dni v 12 mesecih na stanovanje;
2. ljubiteljsko rejo, ljubiteljsko vzrejo in ljubiteljsko gojitev drugih domačih ptic, akvarijskih rib, okrasne perutnine in malih glodalcev.
(3) Natančnejše pogoje iz prvega odstavka tega člena predpiše minister.

Pravilnik o zaščiti hišnih živali

8. člen
(posedovanje)
Posedovanje hišnih živali je dovoljeno le, če ima skrbnik ustrezne pogoje, ki zagotavljajo dobro počutje živali, in je v primeru živali prosto živečih vrst skrbnik predhodno pridobil dovoljenje za njihovo gojitev v ujetništvu v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo narave.

Problematika terminov "prostoživeče", "gojene" in "rejne" živali v slovenski zakonodaji, Aleksandra Žigo Jonozovič
Acta agriculturae Slovenica, 90(december 2007)2, 97–106.
str.8

Gojene živali so potomci živali vzgojenih v ujetništvu ter njihovi potomci, ki jih gojijo v prostoru, ločenem od narave.

STANDARDNA KLASIFIKACIJA DEJAVNOSTI 2002

01.2   Živinoreja
01.25   01.250   Reja drugih živali
Sem spada:
-   čebelarstvo in pridelava medu in čebeljega voska
-   reja kuncev
-   reja kožuharjev, pridobivanje surovih (nestrojenih) kožuhov
-   gojenje sviloprejk, proizvodnja zapredkov sviloprejke
-   gojenje hišnih živali
-   gojenje polžev, žab, plazilcev ...
-   reja in gojenje drugih živali (jelenjadi, nojev, golobov in drugih ptic ...)
Sem ne spada:
-   pastirstvo, uhlevljenje  in oskrba živine za tuj račun, gl. 01.42
-   pridobivanje kož z lovom, gl. 01.50
-   gojenje akvarijskih rib, gl. 05.02
-   dresura živali, tudi psov čuvajev, gl. 93.05
-   čuvanje in  nega hišnih živali pasji penzioni, gl. 93.05
Logiran

ticka
rad pišem
****
Sporočil: 421


« Odgovor #100 : sreda, 23.07.2008 : 12:58:26 »

Torej se lahko psi parijo med seboj, cetudi niso rodovniski in producirajo nezaželjene mladice? Ali ni to potem v nasprotju z zakonom? Sepravi mora MM preden dobi status gojisca sterilizirati vse psice in kastrirati vse pse?
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #101 : sreda, 23.07.2008 : 13:03:07 »

Hm, ticka, lahko tudi:

z zagotovitvijo osamitve ali kontracepcije živali prepreči rojstvo nezaželenih živali.
(Po ZZŽiv-UPB2, 11. člen)

Če kdo verjame, da se to lahko zgodi.

Je pa vprašanje, kaj termin "nezaželene živali" v zakonodaji, za ministrstvo, za VURS ... pomeni.
Logiran

Zala_
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.180


« Odgovor #102 : sreda, 23.07.2008 : 13:06:52 »

Saj ona si verjetno želi teh mladičev  Roll Eyes   Undecided
Logiran
ticka
rad pišem
****
Sporočil: 421


« Odgovor #103 : sreda, 23.07.2008 : 13:08:29 »

Mogoce bi morali sestaviti vsa nasprotja, ki so v tem primeru (osebi, ki je pravnomocno obdolzena mucenja zivali se podeli zasebno gojisce, gojisce, ki ne zahteva sterilizacije/kastracije, kar je v nasprotju z zakonom, poleg tega MM ni nikoli sterilizirala/kastrirala svojih zivali, zopet v nasprotju z zakonom) in potem ta dopis poslat na ministrstvo. Poleg se lahko zopet dodajo slike iz casa prvega odvzema, pa seveda se to, da clovek ne sme imeti 30 zivali, kako to, da jih ona lahko ima.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.259


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #104 : sreda, 23.07.2008 : 13:10:20 »

Zala_, ne vem, kaj si zdaj zeli, vcasih je bilo tako, kot je narava hotela (in naredila).

(Uporabi zgornjo navedbo pri parjenju in kotitvah, pri pretepih in borbah, pri hrani in "oskrbi", pri zdravljenju ...).
So pa vsi po vrsti imeli krasne nastope za TV, kako se imajo radi. In ljudje so verjeli. In se verjamejo.
Logiran

Strani: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 14   Gor
Natisni
mojpes.net  |  aktualno  |  vroče teme  |  Tema: Eden najbolj norih delov slovenske pasje scene
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines