mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 20:46:52

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: pasme za zacetnike
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: pasme za zacetnike  (Prebrano 46807 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #120 : ponedeljek, 15.06.2009 : 15:24:21 »

Lyn - se sploh ne strinjam. Tako kavalirja kot samojeda si siucer lahko omisliš za svojega prvega psa, vendar sta obe pasmi zelo zahtevni. Kavalirji zaradi svojih zdravstvenih težav, ki so v pasmi katastrofalno razširjene, samojedi pa zaradi zahtevnega značaja, ki ustreza samo točbno določenemu tipu vodnikov.

No, jaz sem pač napisala svoje mnenje. Za zahtevne pasme jaz štejem rottweilerje, dobermane in podobno. Jaz sama imam obe pasmi in res je, da je ima moj kavalir težave s srcem, ampak to pač pride s starostjo, s samojedom pa do sedaj nisem imela nobenih težav in ne zdi se mi ga težko vzgajat. Prej pa sem imela mešanca, podobnega škotskemu ovčarju in tudi z njim sem bila super zadovoljna - skratka jaz s svojimi psi nisem imela težav, pa tudi nisem izkušen lastnik.. Ampak to so pač moje izkušnje, in moje mnenje, nisem pa napisala, da je to neko strokovno mnenje. Jaz sem pač samo naštela, s katerimi pasmami sem jaz začela in nikoli ni bilo nobenih težav.

Je pa res, da če bi jaz vzrejala kavalirje, bi bila zelo pozorna predvsem na težave s srcem in ne bi jih prodajala ljudem, ki imajo male otroke, ker znajo biti ti pogosto pregrobi za tako majhnega in nežnega psa. In takega mnenja so tudi nekateri vzreditelji ki jih poznam.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #121 : ponedeljek, 15.06.2009 : 15:43:10 »

Seveda pa se strinjam, da se mora vsak odločiti kakšen pes je zanj primeren. Lahko pa povem, da je neka moja sošolka v gimnaziji želela imeti dobermana na vsak način, in že ko je bil mladič sem videla, da se do psa zelo neprimerno in preveč grobo obnaša. Svoja opažanja sem ji tudi povedala, pa me je zavrnila, češ naj se brigam zase, ko pa je pes odrasel jo je napadel in močno ogrizel. Po pravici povedano me to sploh ni čudilo.

Glede tega pa da pasme za začetnike ne moreš označiti, pa ne vem zakaj v vsaki knjigi o psih piše primeren/neprimeren za začetnike? Jaz sem pač povedala s katerimi pasmami sem
jaz imela dobre izkušnje, je pa res da sem v vse svoje pse vložila dosti časa.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #122 : ponedeljek, 15.06.2009 : 16:12:45 »

Na tečaju imam kavalirja, ki bi v rokah nekoga drugega, ki nima pojma kaj pes je, postal nevzdržen

Glede kavalirjev pa se res ne morem strinjati, da bi kateri postal nevzdržen, ker jih poznam res veliko in prav vsi so čudoviti psi, tak pes bi v rokah nekoga ki nima pojma kaj je pes kvečema zelo trpel, ker to so tako nežna in ljubezniva bitja, da si res težko predstavljam nevzdržnega kavalirja..

Je pa res, da je težko komurkoli dajati neke nasvete, ampak jaz sem povedala samo svoje mnenje.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #123 : ponedeljek, 15.06.2009 : 16:13:52 »

Dosti kavalirjev ima močan lovski nagon in zaradi tega so lahko težje vodljivi.
Logiran
Shilu
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 479


« Odgovor #124 : ponedeljek, 15.06.2009 : 20:59:55 »

Jaz sem imela(oz. ga še imam) kavalirja (no ja, skoraj kavalirja) kot prvega psa...

Samojed bo lastnika lahko zelo izkoriščal, če mu to dovoljuješ. Je svojeglav in rad dela tisto, kar si sam izbere. In če mu dopuščaš, te lahko kmalu "premaga". Pa vleče rad.

Kavalir enako, znajo biti vsiljivi,histerični in znajo izsiljevati 100 na uro. Wink Oni znajo s tem, noben, ki si ga omisli sploh ne pričakuje, da so lahko taki in tega se potem veliko prepozno zavejo, preveč hitro se ''omehčajo'' pod tistim pogledom ''nežnega,prikupnega psa, ki itak ne bo povzročal nobenih težav''.

Veliko ljudi, ki si omisli kavalirja, ne vedo, da so to dejansko ŠPANJELI in znajo imeti veliko lovskega nagona. Za raco znajo preplavati celo jezero in se v gozdu zapodit za kakim zajcem...

Da ne omenjam še raznih zdravstvenih težav itd...

In večina ljudi se pri nakupu zaleti v tiste dobre lastnosti in izgled, nihče pa na pomisli, da bi se posvetoval z lastniki,vzreditelji, nabavil kako dobro knjigo itd. In menim, da pasem za začetnike ni, vse je odvisno od tebe (finančno stanje,karakter,čas,pripravljenost,...). Nihče si ne bo omislil haskija(precej svojeglavi a ljubijo gibanje), čeprav ve, da ne bo imel časa za kak daljši sprehod,tekanje,kolesarjenje, psa bi pa vseeno rad učil trikce in z njim treniral agility.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #125 : ponedeljek, 15.06.2009 : 21:37:12 »

Jaz prisegam na kavalirje Kiss in edina stvar, ki me pri pasmi moti je, da imajo mnogi srčne težave, tako, da preden bom kupila še kakega se bom temeljito pozanimala o zdravju staršev in prednikov. Ampak kljub vsemu, moj Boni Kiss Kiss ni prav nič tak, ne izsiljuje, je pogumen, prijazen, vdan, ljubezniv, ubogljiv, nežen - skratka, od treh psov ki sem jih imela (dva imam sedaj) plus enega pri babici v otroštvu, mi je ta ukradel srce.

Seveda pa mora vsak sebe dovolj poznati in dobro premisliti katera pasma je prava zanj.
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #126 : torek, 16.06.2009 : 08:31:49 »

In ravno zato, ker je tvoj Boni tak, daš takšen dobronameren nasvet nekomu in potem Boni nekoga drugega pa ne bo tak, nastradal pa bo pes. Zato raje svetuj, naj gredo na razstave, si preberejo karakteristike, se srečajo s čimveč ljudmi izbrane pasme in jo pasmo tudi vmes menjajo, če jim ne bo ustrezala ob videnju dejasnkih predstavnikov itd. Ker če je tebi všeč karakter kavalirja, recimo jaz ga pa ne bi imela, ker mi enostavno ne sedejo ne vizualno ne karakterno.

Ista je fora z Lesiji...v filmih so bili vsi Lesiji super, v resničnem življenju pa znajo biti prokleto problematični. Odkar imam doma "lesija", ki je mimogrede k meni prišel zaradi agresije in je pogrizel celo familijo, srečujem eno množico ljudi, ki se ustavljajo ob meni in rečejo....točno takšen je mene ugriznil. Moja sestrićčna je tudi fasala od potepuškega lesija, ko se je njena psica gonila, , da je skoraj oslepela in se boji Lesijev kot hudič križa, ima pa doma dva staforda  Roll Eyes....hmmmmm...  Tongue

Vse je v samem človeku in tudi če je nekdo začetnik, ima pa roko, čas, karakter in dovolj stabilno voljo in odnos do psa, ki se ujema s to pasmo, lahko čist komot vzgaja malo bolj zahtevne pasme, če pa ni volje, pa nekdo niti najbolj nezahtevnega psa ne bo mogel k sebi spravit. Vsi psi si dovolijo točno tisto, kar si lahko in redkokateri so sami od sebe takšni, da pa so kljub vsemu neukvarjanju z njimi neproblematični in takšni so v manjšini in niso pogojeni s pasmo Wink
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #127 : torek, 16.06.2009 : 09:25:27 »

Vse je v samem človeku in tudi če je nekdo začetnik, ima pa roko, čas, karakter in dovolj stabilno voljo in odnos do psa, ki se ujema s to pasmo, lahko čist komot vzgaja malo bolj zahtevne pasme, če pa ni volje, pa nekdo niti najbolj nezahtevnega psa ne bo mogel k sebi spravit. Vsi psi si dovolijo točno tisto, kar si lahko in redkokateri so sami od sebe takšni, da pa so kljub vsemu neukvarjanju z njimi neproblematični in takšni so v manjšini in niso pogojeni s pasmo Wink

Ja, sej to se pa popolnoma strinjam, če imaš voljo, dosti časa in se za nasvet obrneš še npr. na strokovnjaka, potem se da skoraj vsakega psa naredit v dobrega družinskega člana. Poznam tudi nekoga, ki se je za prvega psa odločil za rottweilerja, ampak je močna in odločna oseba in kolikor vem z psom nima težav, drugače pa je bilo z mojo sošolko, ki o psih ni vedela kaj dosti in je svojega psa dražila in učila da naj bo oster pa je potem ugriznil njo samo.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #128 : torek, 16.06.2009 : 09:34:00 »

Ups, narobe sem citirala..

To, kar sem hotela napisat je: Ja, sej to se pa popolnoma strinjam, če imaš voljo, dosti časa in se za nasvet obrneš še npr. na strokovnjaka, potem se da skoraj vsakega psa naredit v dobrega družinskega člana. Poznam tudi nekoga, ki se je za prvega psa odločil za rottweilerja, ampak je močna in odločna oseba in kolikor vem s psom nima težav, drugače pa je bilo z mojo sošolko, ki o psih ni vedela kaj dosti in je svojega psa dražila in učila da naj bo oster pa je potem ugriznil njo samo.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #129 : torek, 16.06.2009 : 09:34:54 »

Se popolnoma strinjam s Felino. Na primer, velikokrat zasledim, da šicuje kujejo v zvezde kot popolnoma neproblematične, nezahtevne, prijazne pse, kot nalašč za družine z otroci in začetnike.

Res so dobrodušni, znajo biti pa tudi zelo trmasti (pač azijska pasma) in zato zahtevajo pri vzgoji nekoliko drugačen pristop, v nasprotnem primeru bodo svojega človeka še kako vrteli okrog krempljev. S pravim pristopom pa so zelo učljivi in pripravljeni na sodelovanje s svojim skrbnikom.

Nezahtevni - še daleč od tega - zeloooo zahtevni za nego. Prav zaradi velike popularnosti pasme in ker si ga pač omisli marsikateri začetnik, zelo redko vidiš negovanega šicuja. Večinoma so zavozlani, umazani, zanemarjeni.

Nezahtevni? Kakor za koga. Zahtevajo tvojo bližino, non-stop. So družni psi na peto potenco. Hočejo biti zraven. Če niso, so izjemno nesrečni, lahko se maščujejo z uničevanjem. Bo to popoln začetnik razumel? Bo razumel, da naj psa čim več s sabo jemlje po opravkih in obiskih, pa tudi na dopust? Mu to ne bo odveč? Marsikateremu postane odveč.

Pasma za otroke? My ass. Ker so majhni, kosmati, živahni in ljubki, jih otroci zelo radi vlačijo za dlako, premetavajo, komandirajo. In potem se zgodi, da predstavnik te dobrodušne, prijazne, za otroke kot nalašč pasme tečnega froca ugrizne. Kdo je kriv? Pes seveda, ki mora nemudoma od doma. Že videno.

Še nekaj. Zaradi gostega kožuha in kratkega gobca je treba poskrbeti, da so v poletni vročini na hladnem, jih poleti (pa tudi marsikdaj spomladi) sprehajati samo v senci oziroma zgodaj zjutraj ali po sončnem zahodu. Bo to razumel začetnik, ki bi jo sredi sončnega nedeljskega popoldneva rad mahnil s svojim psom na izlet?

Ne trdim, da noben začetnik ni primeren za šicuja. Nasprotno. Tudi jaz sem bila enkrat začetnik. Ampak te stvari je treba vzeti resno. Če se pasme posplošuje in se jih kar tako povprek priporoča za začetnike, se povzroči več škode kot koristi. Začetnik ali ne, treba je razumeti vse specifike pasme in ustrezno ravnati s psom.

Pasem za začetnike preprosto ni.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #130 : torek, 16.06.2009 : 09:36:35 »

ne, prav je bilo citirano, ampak očitno je moj računalnik čuden in mi je kazal kot da je bilo oboje napisano kot citat.. sram
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #131 : torek, 16.06.2009 : 09:40:20 »

Ja, se strinjam - lahko rečemo da pasem za začetnike ni, vse je odvisno od tega da dobro preštudiraš pasmo, ki si jo izbereš in če si si izbral ta pravo, je lahko vse super, ni pa seveda vedno tako.
Logiran
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #132 : torek, 16.06.2009 : 10:05:43 »

Lyn: koliko je pa star tvoj samojed?
In še to: težave, ki jih žal ima tudi tvoj kavalirček nikakor niso starostne.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #133 : torek, 16.06.2009 : 12:38:03 »

Seveda so težave, ki jih ima Boni povezane s pasmo, starostne pa sem jih malce nerodno imenovala, ker je bil pač do sedaj vedno zdrav, je pa res da niso starostne.

Samojed je star dve leti.
Logiran
fižolova župca
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.076


« Odgovor #134 : torek, 16.06.2009 : 14:24:40 »

Jaz svetujem za začetnike RW-ja Wink Tongue

Malo za hec pa malo zares - vsaj veš, da imaš psa, s katerim se ni za hecat. Ker nočeš, da mu na starost zraste v glavi 'tista kost', ki je posledica trotlaste vzgoje, prej prebereš vse možne knjige, hodiš po nasvete k tisoč in enemu lasniku psa, prebiraš internet, kasneje socializiraš, šolaš. Si previden, odločen, ne popuščaš, ne delaš izjem, ne pustiš se premamiti manipulativnim prosečim pogledom...

Vsak pes je lahko tudi za začetnika, če se ga vzame resno in odgovorno, pasmo pa izbere glede na karakter bodočih skrbnikov in njihov življenjski stil.
Logiran
Strani: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: pasme za zacetnike
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines