mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 14:48:43

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: pasme za zacetnike
Strani: 1 ... 5 6 7 8 9 [10]   Dol
Natisni
Avtor Tema: pasme za zacetnike  (Prebrano 46804 krat)
0 članov in 2 gostov pregleduje to temo.
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #135 : sreda, 17.06.2009 : 09:21:14 »

Pravzaprav je veliko bolj od pasme pomembna izbira primernega mladiča v leglu. Za začetnika brez izkušenj znajo biti dominantni mladiči z visko energijo in močnimi nagoni kakšne "lahke" pasme bistveno trši oreh kot kakšen ne preveč povzpetniški, mirnejši mladič "zahtevne" pasme. Da ne pozabim na razlike med samci in samicami.
Logiran
Lynn
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.504


« Odgovor #136 : sreda, 17.06.2009 : 14:07:35 »

Ja, to se pa popolnoma strinjam.
Logiran
Froša
rad pišem
****
Sporočil: 374


WWW
« Odgovor #137 : sreda, 10.03.2010 : 20:31:53 »

naš prvi kuža je eno zmešano mešano bitje,ki smo ga rešili ( ja rešili) iz "zavetišča" ge. Milene Močilnik, z nami je od predvidvidoma 4 meseca starosti danes pa ima 9 let
Pri nas je situacija malo drugačna ker je bil kuža v  svoji rani mladosti skoraj brez človeških stikov(dostavljen pred vrata gospe Mileni v plastični šparovi vrečki še vedno kot mladič ki potrebuje mamino mleko za preživetje, to pa je tudi vse kar vemo o njem do njegovega 4ga meseca), tako da ima recimo temu določene vedenjske probleme (kot so ne maranje malih otrok še posebej fantkov). Mogoče smo naredili napako ko smo ga vzeli k sebi brez vednosti kakšen kuža je, ampak ni nam žal nam polepša vsak dan posebej le s svojo prisotnostjo.
zagovarjam torej stališče da za začetnike se "zavetiščniki" najbolša izbira če le znajo ljudje v zavetišču nam povedati kakšen je pes in/ali je sploh primeren za vas
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #138 : sreda, 10.03.2010 : 20:54:43 »

Se popolnoma strinjam s Felino. Na primer, velikokrat zasledim, da šicuje kujejo v zvezde kot popolnoma neproblematične, nezahtevne, prijazne pse, kot nalašč za družine z otroci in začetnike.

Res so dobrodušni, znajo biti pa tudi zelo trmasti (pač azijska pasma) in zato zahtevajo pri vzgoji nekoliko drugačen pristop, v nasprotnem primeru bodo svojega človeka še kako vrteli okrog krempljev. S pravim pristopom pa so zelo učljivi in pripravljeni na sodelovanje s svojim skrbnikom.

Nezahtevni - še daleč od tega - zeloooo zahtevni za nego. Prav zaradi velike popularnosti pasme in ker si ga pač omisli marsikateri začetnik, zelo redko vidiš negovanega šicuja. Večinoma so zavozlani, umazani, zanemarjeni.

Nezahtevni? Kakor za koga. Zahtevajo tvojo bližino, non-stop. So družni psi na peto potenco. Hočejo biti zraven. Če niso, so izjemno nesrečni, lahko se maščujejo z uničevanjem. Bo to popoln začetnik razumel? Bo razumel, da naj psa čim več s sabo jemlje po opravkih in obiskih, pa tudi na dopust? Mu to ne bo odveč? Marsikateremu postane odveč.

Pasma za otroke? My ass. Ker so majhni, kosmati, živahni in ljubki, jih otroci zelo radi vlačijo za dlako, premetavajo, komandirajo. In potem se zgodi, da predstavnik te dobrodušne, prijazne, za otroke kot nalašč pasme tečnega froca ugrizne. Kdo je kriv? Pes seveda, ki mora nemudoma od doma. Že videno.

Še nekaj. Zaradi gostega kožuha in kratkega gobca je treba poskrbeti, da so v poletni vročini na hladnem, jih poleti (pa tudi marsikdaj spomladi) sprehajati samo v senci oziroma zgodaj zjutraj ali po sončnem zahodu. Bo to razumel začetnik, ki bi jo sredi sončnega nedeljskega popoldneva rad mahnil s svojim psom na izlet?

Ne trdim, da noben začetnik ni primeren za šicuja. Nasprotno. Tudi jaz sem bila enkrat začetnik. Ampak te stvari je treba vzeti resno. Če se pasme posplošuje in se jih kar tako povprek priporoča za začetnike, se povzroči več škode kot koristi. Začetnik ali ne, treba je razumeti vse specifike pasme in ustrezno ravnati s psom.

Pasem za začetnike preprosto ni.

Cel post je enkratno napisan, in strinjam se z vsem, kar si napisala.

Od kolegice "šicu" je ravno dva dni nazaj ugriznil njeno babico, ko mu je hotela iz gobca vzeti eno zadevo. Babica je celo tako krvavela, da je padla skupaj.(sicer mnenje kolegice, pa tudi mene je, da je pretiravala). Šla je k zdravniku, pes pa je moral hoditi k veterinarju na "razgovore" za katere je tudi plačala. So srčkani za pojest, se strinjam, so pa tudi zahtevni, zato se še posebej strinjam s tvojim zadnjim stavkom, Kalsang.

Logiran
Strani: 1 ... 5 6 7 8 9 [10]   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  nakup psa  |  Tema: pasme za zacetnike
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines