mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 18.04.2024 : 13:24:34

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: Mlečni zobki
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 10   Dol
Natisni
Avtor Tema: Mlečni zobki  (Prebrano 44605 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
tinca_marinca
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 42



« Odgovor #15 : četrtek, 01.01.2004 : 18:38:34 »

Ojla. Mene pa nekaj zanima. Moj kuza (4 mesečni visavski terier) je zacel zgublat zobke  Grin
Ven sta mu padla sprednja prva dva zobka, vendar  mu odzadaj ne rastejo novi. zaj je skrbast  Angry
Pa me zanima ce je to normalno, ce mu bodo kasneje zrastli zobje ? Al najprej ven padejo pa pol zrastejo, al so ze drugi zunaj pa pol stari ven padejo? Malo me skrbi, da ne bo brez zobkov.  Undecided
Logiran
andi
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.633


WWW
« Odgovor #16 : četrtek, 01.01.2004 : 18:41:49 »

Zaenkrat ni nič zaskrbljujočega. Čez kakšen dan ali dva boš že videla bele pikice v dlesni.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #17 : četrtek, 01.01.2004 : 18:59:57 »

Ni panike. Psom zelo hitro rastejo zobje. Včasih je stalni zobek že zunaj, pa mlečni še ni izpadel, včasih pa mlečni prej izpade in šele potem se prikaže stalni. Le brez panike. Vse bo še v redu.
Logiran
raraavis
novinec
*
Sporočil: 32



« Odgovor #18 : petek, 02.01.2004 : 14:19:25 »

Lep pozdrav!

Normalno začnejo mlečni sekalci ( incizivi)  izraščati med prvim in tretjim tednom starosti, mlečni kaninusi ( neuko podočnik)  pa med tretjim in četrim tednom. Vsi premolarji ( ličniki) razen prvega, zrastejo do desetega tedna.

Menjava zob se prične približno pri 4 mesecih. Najprej se menjajo sekalci, nato kaninusi, premolarji, nazadnje pa izrastejo še prvi premolar in kočniki.

Vsi mlečni zobje se normalno zamenjajo s stalnimi pri cca. 8 mesecih.

Kadar vidite, da rastejo zobje v dveh vrstah...torej spredaj mlečni in zadaj stalni, je to znak, da so mlečni zobje zaostali...MLEČNI ZOBJE MORAJO TAKOJ VEN!
In  zakaj? zato, ker stalni nimajo prostora, kjer bi normalno zrasli..

...posledično stalni rastejo mimo in povzročijo napake v ugrizu in napačen ugriz in moteno jemanje hrane. V hujših primerih lahko npr. zaostali spodnji mlečni kaninusi povzročijo, da stalni rastejo naravnost v trdo nebo. Če pogledate psu v usta vidite, da spodnji kaninusi rastejo poševno navzgor in ne naravnost iz dlesni.
Lahko pride do komplikacij, kot je naprimer povezava nosne in ustne votline...bolečina...neješčnost zaradi bolečine.

In stalni zobje ne rastejo odzadaj mlečnih!
Mlečni zobje izpadejo zato, ker jih spodnji izrinejo...normalno zrastejo na istem mestu kot stalni...prvi premolarji ( ličniki)  in vsi molarji ( kočniki) nimajo predhodnikov v obliki mlečnih zob.
In še nekaj...že ko pride mladiček v hišo, ga navadite na umivanje zob!
Najprej mu nežno masirajte dlesni s prstom namazanim z zobno pasto za pse oz. mačke..da se pes navadi na to, da mu nekaj delate v ustih...kasneje uporabite zobno ščetko ( majhna naj bo..lahko je tudi humana otroška).in pasto za male živali. Izključno tako..ne humano..ker pes ne zne izpljuniti zobne paste... na našem trgu obstaja veliko kvalitetnih zobnih past za male živali.
Zobe svojemu psu oz. mački umivajte čimbolj pogosto!

95% naših psov po tretjem letu starosti ima parodontalno bolezen!
Z redno higieno jo boste preprečili!


...in kar je najpomembneje...bodite vztrajni!  Wink

Lep pozdrav, Maja
Logiran
tinca_marinca
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 42



« Odgovor #19 : petek, 02.01.2004 : 15:18:27 »


Sem res malo panicna ker je to moj prvi kuza  Grin
Danes so se ze pokazali mali stalni zobeki, tak da ne bo skrbast  Grin

Hvala za pomoc.  Wink
Logiran
Kati
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #20 : ponedeljek, 12.01.2004 : 12:29:29 »

No še moj problem v zvezi z mlečnimi zobki, naša Ajka ima spodaj še mlečne zobke, ki se rahlo majejo a zraven ji rastejo še stalni zobki, danes sva bile pri veterinarju in je rekel, da to ni nič hudega in naj počakava da padejo mlečni zobki ven če pa v enem mesecu ne bodo naj zoped prideva. A je res vse v redu? Ali veterinar nima prav? Hvala za odgovore.
Logiran
ptica
novinec
*
Spol: Ženska
Sporočil: 21



« Odgovor #21 : ponedeljek, 12.01.2004 : 12:40:02 »

Nasi Tari so najprej izpadli mlecni zobki nato so se pojavile majhne bele pike v dlesnih in potem so zrasli taresni zobje - ni imela nikakrsnih dvojnih zob ampak so najprej sli mlecni in takoj za njimi prisli stalni. Sedaj je zamenjala vse sprednje zobke (ima stiri mesece). Kolikor je meni znano morajo iti najprej mlecni ven, sicer se pojavijo napake v rasti stalnih zob (so recimo krivi in ima kuza nepravilen ugriz).
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #22 : ponedeljek, 12.01.2004 : 12:41:16 »

No še moj problem v zvezi z mlečnimi zobki, naša Ajka ima spodaj še mlečne zobke, ki se rahlo majejo a zraven ji rastejo še stalni zobki, danes sva bile pri veterinarju in je rekel, da to ni nič hudega in naj počakava da padejo mlečni zobki ven če pa v enem mesecu ne bodo naj zoped prideva. A je res vse v redu? Ali veterinar nima prav? Hvala za odgovore.

Kati, moja psica je imela problem samo z enim zobkom. In sicer z unim ta velikim, spodaj. Mlečni kar ni in ni hotel izpasti, stalni je pa že rastel in ga je že uporabljala. Problem je bil v tem,  da je bil mlečni zob na zunanji strani  (če sem gledala psici v zobe) in ga ni psica nič rabila, zato ji pa tudi ni izpadel.  Taka situacija je bila cca.2 meseca, do njenega 7-mega meseca starosti.

Veterinar mi je rekel, naj ji ga majem in bo mogoče sam izpadel, ker drugače je pa potrebno dati psico v narkozo in spuliti zob. Tega pa nisem želela, zato smo zob malo rukali in enkrat ji je izpadel, ko je grizla kost. Ni pa ta zob nič oviral stalnega, vendar izpasti je pa moral.

Če pri Ajki mlečni zobki ne motijo stalnih, potem kar počakaj še en mesec. Saj mogoče bodo sami izpadili (tako so tudi meni rekli). Ali pa jih poskusi malo majat. Ampak jaz bi pred majanjem raje še počakala kakšen teden. Ker meni je zelo grozno pult ali majat zobe, zato je to pri nas delala mami  Grin Wink

No, veliko sreče in poročaj, kako gre!

Jana
Logiran
Kati
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #23 : ponedeljek, 12.01.2004 : 12:45:48 »

No saj malček smo poskusili in se majejo, drugače mislim da gre za prva dva zodka ospredaj in melčni so obrnjeni nekoliko navzven in kolikor kaže ne motijo stalnih tako je rekel tudi veterinar.
Logiran
Kati
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #24 : ponedeljek, 12.01.2004 : 14:46:31 »

Urška to je bilo danes zjutraj v kliniki v Bežigradu, kaj naj sedaj, naj obiščem še kakšnega veterinarja ali kaj?
Če naj katerega mi priporočaš oz. mi priporočajo vsi na forumu?
Logiran
Kati
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #25 : ponedeljek, 12.01.2004 : 15:30:37 »

Urška hvala se bom obrnila nanj, upam da bo z zobki vse v redu. Lep pozdrav.
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #26 : ponedeljek, 12.01.2004 : 22:11:56 »

Kati, kateri veterinar je pa bil? Napačno raščeni zobje pač niso nekaj, kar bi bilo pametno puščati v gobcu, zaradi sekundarnih okužb s kariesom.

Urska, a se ti ne zdi, da malo pretiravaš? Ja, kaj bo pa naredil ta štručko v Mestnem  logu? A ker ji je njen veterinar svetoval, da naj počaka, potem je pa zanič in naj ga kar zamenja? Je pa bolje počakat en mesec z zobmi kot pa dajat narkozo.

Lp jana
Logiran
bina
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.790


« Odgovor #27 : torek, 13.01.2004 : 11:11:52 »

Ne, jaz s temi komentarji nič ne pretiravam. Ampak res mi pa ne zdi pomembno, da bi hodila zaradi mlečnega zobka, ki se MAJE k specialistu. Ne rečem v primeru problemov s srcem ali pa da zdravi zobje izpadajo. Ampak mlečni?  Kaj pa lahko naredi? V narkozo da psa in zob spuli? To lahko naredi tudi navaden veterinar. Našemu psu je to naredil prof. Zorko, pa je specialist za kosti in sklepe  Tongue Grin.

Lahko pa počaka kakšen teden in bo zob sam izpadel, saj se že maje. Saj psi stalno uporabljajo zobe. Pes naj dobi kost ali pa kakšno palco za grist in bo zobek sam izpadel.

Psa pa res ni pametno stalno dajati v narkozo. Ja, tvoj je imel pri 14-tih letih narkozo. Tudi taki psi obstajajo. Saj naš samec je imel tudi pri 4 mesecih prvo narkozo (in potem še 4 v dveh letih), vendar to ni dobro. Ker potem bi za vsako malenkost pse dajali v narkozo. Pa jih ne.  

Meni so glede zoba pri psici rekli naslednje: naj ga sama majem, naj dam psici kakšno kost, vejo, da bo grizla. Ali jo bom peljala na sterizilacijo, ker bi ga tam izpulili. Ker je bil odgovor negativen, sem lahko samo majala zob. In je tudi sam izpadel.  In zaenkrat nima nobenih posledic, ugriz ima pa zelo lep.

Seveda pa je odvisno tudi od tega, kje ta mlečni zobek raste in ali ovira kaj stalnega.

Me pa prav zanima mnenje tega veterinarja, če bo Kati peljala svojega psa k njemu. Kati a nam boš zaupala, kaj ti bo svetoval?

LP jana
Logiran
Kati
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #28 : torek, 13.01.2004 : 14:12:46 »

Vam bom zaupala, a zaenkrat bom še kakšen dan počakala, ker mi je tudi vzrediteljica in njen veterinar svetoval naj počakam in ji majem zobke in res dasm kakšno kost.
Logiran
Kati
nekaj malega že vem
***
Spol: Ženska
Sporočil: 131


« Odgovor #29 : torek, 13.01.2004 : 15:04:44 »

Z Ajko sva spet pogledali zobke in ker je pred eno urico dobila kost sta kot izgleda odpadla dva zobka tako da sta problematična samo še dva. Vidi se da sta dva na sveže izpadla, ker je tam, kjer sta bila videti rdečo črtico. No upam da bota kmalu izpadla še druga dva in poseg ne bo potreben, a vseeno greva jutri na pregled k doktorici, ki jo je priporočila Urška.
Logiran
Strani: 1 [2] 3 4 5 6 7 ... 10   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  zdravje  |  Glava  |  Tema: Mlečni zobki
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines