mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 15:39:26

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Daljše in boljše življenje za pse
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 16   Dol
Natisni
Avtor Tema: Daljše in boljše življenje za pse  (Prebrano 64425 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.296


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« : petek, 18.01.2008 : 11:30:54 »

Danes vam dajemo v branje en zelo zanimiv članek, ki bo morda na glavo postavil vsa naša dosedanja verovanja o pravilni in najboljši prehrani, ki jo nudimo svojemu psu/psom (in mačkom).

Ste kdaj razmišljali:

Kaj je res tisto pravo, kar bi morali jesti naši psi?
Kje je skrivnost "uravnoteženega obroka"?
Od kod izhaja večina bolezni, ki pestijo naše živali?
Kaj so psi jedli skozi zgodovino?
Kaj je osnova "umetne hrane"?
Kaj vse se skriva v vrečah z briketi in konzervah?
Kako to vpliva na pasje organizme?
Kaj lahko sami storite za boljše zdravje vašega psa?

Nič vas ne bom navajala na to, kaj je bolj prav, kaj je treba storiti, kako se odločiti ...
Prepustila vas bom argumentom in vašemu lastnemu razmišljanju o tem, kaj je res, kaj je prav, kaj je bolje ...

Najprej vas vabim, da si preberete članek Ksenije Milič Daljše in boljše življenje za pse.

Potem vas vabim, da prebrskate spletno stran http://kuzki.povejnaprej.net.

Nato pa vas vabim sem nazaj, da nam poveste, kaj menite o napisanem in predstavljenem.

Ksenijo lahko tudi kaj vprašate, saj je obljubila, da bo v debati sodelovala.
Logiran

tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #1 : petek, 18.01.2008 : 11:46:56 »

Sem ravno pred kratkim brala nekaj od tega avtorja na to temo. Mislim, da imam celo knjigo v e- obliki shranjeno. Avtor je opažal. da se je zdravstveno stanje njegovih psov izjemno izboljšalo, ko je začel hranit surovo meso in, da se je zelo zmanjšalo tudi obolevanje za rakom.

Zdi se mi zelo zanimivo in po eni strani zelo logično. Ker v kratkem kupujem psa, sem že razmišljala, da bi poizkusila hraniti bolj ali manj surovo meso.
Paziti naj bi bilo treba pri svinjskem mesu, ker vsebuje številne nevarne bakterije, tega naj bi bilo treba pred hranjenjem globoko zamrzniti.

Pa še to. Moj prijatelj je imel psico bobtailko, ki je imela velike težave z ledvicami. Žal je poginila še ne tako zelo v letih, zato so napravili obdukcijo. Veterinar je bil presenečen nad izredno slabim stanjem jeter, zato ga je vprašal če jo je hranil z briketirano in konzervirano hrano. Seveda jo je. Pa ne z nekvalitetno.
Logiran
kvisnar
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 392


« Odgovor #2 : petek, 18.01.2008 : 12:01:12 »

analogno temu bi tudi sodoben človek moral zavreči večino hrane, ki jo poje, ali kako?

če moja dva psa dobita kosti, se lahko vnaprej pripravim na bruhanje, driske in "nočna dežurstva". ne vem, osebno to ne razumem kot hud izkaz "zdravja".  Undecided
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #3 : petek, 18.01.2008 : 14:22:04 »

tina.g, veliko stvari, tudi pri jetrih in ledvicah, se da "rihtat" s hrano pod pogojem, da se zadevo odkrije kmalu oz. cimprej.
Sploh pri ledvicah velja, da ko pride enkrat o klinicnih znakov, je "fuc" ze priblizno 2/3 ledvic.

kvisnar, seveda hranjenje s kostmi ni nujno. Namesto tega lahko psu dodajas kalcij v obliki zmletih jajcnih lupin ali tablet.

O ostalem pa kasneje. Wink
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Lanabela
živim tukaj
***
Sporočil: 4.474


« Odgovor #4 : petek, 18.01.2008 : 14:34:55 »

Hm. BARF in ona druga zadeva z mesnatimi kostmi ni ravno od včeraj. Pravzaprav modno zaokroži po netu takole na leto in pol. In to že toliko časa, da bi morali že imeti kakšne konkretne rezultate. In nam, nevednežem, ki zastrupljamo svoje pse, pokazati čisto konkretne pse, ki so ob BARF  in podobnem dejansko doživeli tisto obljubljeno metuzalemsko starost. Do takrat bom povsem zadovoljna z mojima čisto konkretnima psicama, ki kljub  strupeni hrani zdravi vstopata v svoje sedemnajsto leto. Mimogrede, obe sta nekoč lahko brez škode pospravili tudi takšne ali drugačne kosti. Zadnjih par let jima pa škodijo.
Logiran
takoda
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.324


« Odgovor #5 : petek, 18.01.2008 : 14:38:28 »

Ni pri prehrani s surovim mesom nevarnosti okužb z zajedalci itd? Kaj pa če pes sploh ne je surovega mesa? Čipu ga večkrat ponudim, a ga le redko poje. Kakšna svinjska jetra še, piščanca ni šans, ostalega pa tudi raje ne kot ja.
Sicer pa mu kuham vratove, puranje želodčke in svinjska jetrca. Brez riža ali testenin. Ampak to je le dodatek k briketom Undecided.
Logiran
kvisnar
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 392


« Odgovor #6 : petek, 18.01.2008 : 14:51:46 »

kaj pa sečna kislina v navezavi na beljakovine in posledice njenega delovanja?

Logiran
AngSeter
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.679


WWW
« Odgovor #7 : petek, 18.01.2008 : 14:56:14 »

Edini tak primer, za katerega vem, se pravi pes v izjemno visoki starosti (v zadnjih nekaj letih), je bil pes v Ameriki, mislim da avstralski ovčar, ki je (verjetno že bil) od sedmega ali osmega leta vegetarjanec, se pravi glih kontra temu, in je imel/a takrat, ko sem brala članek 27 let baje. Kje je bil članek, se ne spomnem več...
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #8 : petek, 18.01.2008 : 17:13:36 »

kvisnar, mislis skodljiv vpliv beljakovin na ledvice?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #9 : petek, 18.01.2008 : 18:20:19 »

S čim ve hranite?

Moji prejšnji psički je kuhala mama, potem jaz, konzervirane hrane ni jedla, briketov pa zelo malo. Jaz pač nisem pristaš industrijsko pripravljene hrane, zato mi je ta metoda zanimiva.  Nisem za striktno surovo hrano, se mi pa ne zdi nič narobe občasno hraniti tudi to. Sploh, če obstajajo kakšnee prednosti.

Vendar, če imajo psi enak metabolizen kot volkovi ali divji psi v divjini, ne vidim razloga proti takemu hranjenju. Bakterije se uničijo z zamrzovanjem. Tukaj naj bi bila sporna  svinjina, ostalo meso baje ne.

Industrijsko pripravljena hrana ima veliko prednosti ( nič kuhanja, mnogo cenejša, se ne pokvari hitro, lahko jo vzameš povsod zraven...), mene pač ne prepričajo. Nimam nič proti, ampak psa na briketih pa ne bom imela nikoli.
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #10 : petek, 18.01.2008 : 18:22:25 »

Tukaj pa me marsikaj zanima......nisem ravno zagovornik briketirane hrane,  če bi imela čas in denar, bi jima pripravljala doma, me pa zanima naslednje......recimo moj kuža ima sečne kamne zaradi premajhne kislosti urina, kar pa povzroča prevelika količina mesa...sedaj, ko dobiva zraven navadnih briketov (Canidae) še vegetarijanske, se je stanje popolnoma izboljšalo....
in kolikor je meni znano, psi niso čisti mesojedci, saj tudi ko so žival ubili, so najraje pojedli želodec in njeno vsebino (ki vsebuje vse prej kot meso, v bistvu je bilo to bistvo obroka), notranje organe in kosti....smukali so tudi sadje in zelenjavo....tako da se mi zdi tale teorija o samem mesu malo tak tak.....ok, ogljikovih hidratov res ni bilo dosti prisotnih, dam pa roko v ogenj, da je bilo veliko zelenjave in sadja.
Bi pa rada videla kakšno študijo na psih hranjenih z briketirano hrano, kuhano hrano, hranjeno samo s surovim mesom in surovo meso mešano s sadjem in zelenjavo.
Mene bolj kot kaj drugega moti to propagiranje popolnih obrokov...narava ni popolna in vsako telo potrebuje enkrat malo več onega in drugič malo več tega in vsak nekaj drugega in  naj se telo lepo navadi, da srka in shranje takrat, ko ima in črpa iz zalog, ko primanjkuje, ne pa da je vedno vse na razpolago, ko pa se malo ravnovesje zatrese, pa so tukaj padci imunskih sistemov, alergije itd. ne vem zakaj bi moglo vse vedno biti popolno in tudi teh 27 let v optimalnih pogojih...ja kdo pa živi v optimalnih pogojih? potem bi tudi ljudje morali živeti enih 150 let v optimalnih pogojih, pa jih žal nima noben, če že ne drugega, te starši že v otroštvu tolikokrat razjezijo in se ti zgodi krivica, da so optimalni pogoji zrušeni že v samem štaru.... Tongue
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #11 : petek, 18.01.2008 : 18:22:37 »

Aha, pa še to. Pomembna prednost hranjenja surovega naj bi bilo tudi žvečenje. Psi naj bi se že od malega naučili jesti velike kose, jih dobro prežvečiti, s čimer naj bi si tudi čistili zobe in jačali mišice.
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #12 : petek, 18.01.2008 : 18:25:44 »

To ne pomeni, da hraniš samo meso! Ampak meso, ki ga hraniš, daješ surovo. Zraven pa ogromno sadja, zelenjave, jajc, skute.... Veliko drugega. Saj po moje je zato ta toliko bolj zdravo, kot pa razni umetni vitamini itd.

P:S: Pozdravljena!
Logiran
Felina
rad pišem
****
Spol: Ženska
Sporočil: 450


« Odgovor #13 : petek, 18.01.2008 : 18:31:06 »

Mojadva na redni bazi dobivata zraven briketov in dodatkov za boljši okus tudi ogromne surove kosti z ogromno mesa, tako da veliko žvečita, zobje so posledično beli in še mir imam v bajti.....bo pa prišel čas, ko bosta tudi na surovem pristala, se že dolgo pripravljam na to, vendar mi določene okoliščine tega še ne dopuščajo...sem se pa za to odločla sama, brez kakršnih študij in kompliciranj...ker mi je to edino logično...bodo pa še kakšni briketi kdaj vmes (malo junk fooda pa more bit  Wink)

Sem malo preletela tisti članek in je povsod bilo samo meso, meso, meso.....kar malo preveč mesa.... Wink

P.S.: pozdravček nazaj
Logiran
Nanda
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.306


« Odgovor #14 : petek, 18.01.2008 : 18:34:05 »

Že dolgo sem "sita"  Tongue  briketov  Wink oz. ne zaupam ali drugače povedano dvomim (zaradi vse večjega marketinga in pehanja za dobičkom) proizvajalcem pasje hrane in z veseljem bi se ji odpovedali pri nas doma. Samo  Undecided..... stvar se mi zdi zelo zanimiva in mislim, da v mnogočem drži, pa vendar dvomim, da bi jo znala prav pripraviti, čeprav sem prepričana, da bi bile moje zverince navdušene.... Predvsem me skrbijo kosti - ki jih prenašajo slabo in surovo meso - zaradi možnih okužb....pa še vprašanje, kje za vraga naj kupim meso, ki je ok  .... Roko na srce in čeprav se čudno sliši -  zase in za moje človeške člane ne razmišljam toliko o tem kaj jemo kot o tem kaj bodo jedli psi  Huh....

Nanook .... ko si boš uspela utrgati malo več minutk, bom zelo vesela tvojega mnjenja  Wink
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 ... 16   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  prehrana  |  Tema: Daljše in boljše življenje za pse
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines