mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
nedelja, 28.04.2024 : 09:45:11

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Pasje igrišče
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Pasje igrišče  (Prebrano 31288 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
Lexy
rad pišem
****
Sporočil: 261


« Odgovor #45 : sreda, 29.04.2009 : 10:01:11 »

Ja sej tako idejo sem mela jaz v glavi, tako urejeno Wink samo vem, da pri nas glede na kulturo ljudi bi to hitro postalo zanemarjeno, v Tivoliju niti ne, ker je varovano ampak drugje mislim, da bi vandali opravili svoje delo Sad

Sicer je to super Wink tja bi se takoj preselila Wink
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #46 : sreda, 29.04.2009 : 10:39:58 »

Pri "nasih" imajo tri igrisca, za tamale, tasrednje in tavelike pse.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
jst
odvisnež
*****
Sporočil: 630


« Odgovor #47 : sreda, 29.04.2009 : 21:12:37 »

Hvala enako Wink

Meni pa ni všeč. In resnično upam, da ne bodo sredi Rožnika nikoli začeli postavljati podobnih zadev. Park zame pomeni drevesa, gozd, potke, po katerih se lahko sprehajaš ali tečeš v miru. Ne pa, da bi bila tudi v parku v množici glasnih otrok in še glasnejših njihovih staršev in da bi se pod mojimi nogami ves čas podili psi, ki bi se jim mogoče zdelo zabavno teči za človekom, ki teče.
Logiran
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #48 : sreda, 29.04.2009 : 21:30:57 »

Hm ..., morda je premalo nazorno, vendar je dejstvo, da vecina nimamo obcutka (ok, jaz zdaj imam, ko sem v zivo videla Smiley), kaksne so tam razseznosti. Tako parkov, kot vsega ostalega. Za Slovenijo nepredstavljivo.
In divjajo nikjer drugje, kot na placu, kjer so igrala in na igriscih za kosarko in druge sporte. Tega vsega skupaj je morda 10% parka, potem je kaksnih 10% pasji park, ki je ograjen in psi drugje, kot za ogrado nimajo kaj iskat (beri: ni sans, da bi kaksnega videli brez povodca, oz. so zunaj parka vsi na povodcih). Torej ostane ostalih 80% povrsin lepo pokosena trava in potke, ob katerih je polno vadbenih postaj in klopc, pa nikjer zive duse. Tako lahko vsak dan, ob katerikoli uri, laufas kolikor te je volja, pa morda srecas tu in tam kaksnega, ali pa sredi dneva nekaj otrok, ko je konec sole. Povsem drugacen svet, kot si ga vajena z Roznika ali na sploh s kateregakoli konca Slovenije. Tak park bi lahko bil v Ljubljani eden, pa se za tega bi najbrz morali urediti celo Ljubljansko barje.
Zato je bojazen, da se tam drenjajo psi, mularija in tekaci, povsem brez temeljev, kot ni nobenih sans, da bi se kdaj tak park znasel v Sloveniji Smiley

Pa se o drevesih. Tam so drevesa na hribckih. Tista prvinska Grin. Vse ostalo je ravnina brez dreves. In ko delajo naselje, naredijo ceste, vso infrastrukturo, solo, parcele (lepo v vrstah), stacune in nakupovalni center, ter parke. Obenem naredijo ob cestah tudi ograje (s ceste se nic ne vidi k bajtam, razen z dovoznih ulic), ter zasadijo drevesa. Po slikah lahko vidite, da je ta park se novejsi, saj na novo zasajeno drevje se ni veliko. Imajo pa seveda tudi parke z vec drevja Smiley.
Skratka, hocem povedat, da se tam nihce ne guzva in nikakor, ampak res nikakor ni noben pes nikomur v napoto.
Logiran

Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #49 : četrtek, 30.04.2009 : 07:44:36 »

Jst, ce postavijo tak park kje v Lj., prmejdun da se enkrat primajem, brez psov, ampak s kokicami.
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #50 : petek, 01.05.2009 : 22:28:57 »

Meni pri Ameriki in delno tudi Kanadi ta njihova pedantna urejenost, stroga ločenost in dodeljenost prostora v točno določen namen in vsaka travica na svojem mestu nekako ne sede. Preveč je vse umetno. Greš kao v gozd na koncu naselja, pa povsod vse doterano, nikjer nič plevela, vse potke posute s peskom enake granulacije, vse ograjeno... še celo v bolj obljudenih delih naravnih parkov ali rezervatov čisto gor na severu je vse uiber urejeno, poograjano, vse uniformirano. Celih držav seveda nisem videla in verjamem, da je kje tudi še bolj natur, večina kar je novejše, se mi pa zdi, da je tako.
Lahko da gre samo za stvar navade, ampak ko se sprehajaš mimo tistih ultra urejenih zelenic pred hišami in na njih vidiš še celo tablo z narisano prekrižano lobanjo in gor piše, da je škropljeno s tem in tem strupom, jaz sem izgledala prav takole Shocked Nikoli na teh zelenicah nisem videla nobenega, ki pleve, pa so vseeno tako brezhibne....
Bolj mi je všeč tako kot je pri nas, da na trati pred hišo raste regrat, pa marjetice in kar je še take ostale plevelne nadloge. Svinjarijo bi bilo pa treba pospravit, ta me pa pri nas moti, na Janinih slikicah je pa očitno ni videt, ta zavest je pa tam res izgleda na bistveno višjem nivoju kot pri nas.
Kar se tiče konkretno pasjih igrišč mi je pa všeč da jih imajo in da so urejena, vzdrževana in da jih ljudje uporabljajo skladno z njihovim namenom. In da so zunaj njih psi na vrvicah. Če le trava na njih ni brezhibna zaradi šintenzivnega kropljenja proti plevelu.


Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #51 : sobota, 02.05.2009 : 07:28:14 »

Hehe, a mislis da tam nimajo svinjarije?
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #52 : sobota, 02.05.2009 : 08:11:40 »

Uf, seveda da jo imajo, ampak tale uiber idilično in do pikice natančno urejena naselja so mi pa no go Undecided.
Mi je lepo za pogledat kot kakšen vzorčni primer, za živet tam pa mi tako na prvi pogled ne bi bilo - nisem pa poizkusila tam živeti, tako da ocenjujem na pamet.... Saj pravim, stvar navade verjetno.
In vedno se vprašam od kod jim tako lepo urejene travice, glede na to, da je naša, ki je ˝natur˝, tako lepo prepredena s plevelom Roll Eyes
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #53 : sobota, 02.05.2009 : 08:15:43 »

Pri nasih=tepih. Smiley Ce jo npr. kaj pozge, izrezejo tisti ozgan kos, pripeljejo novega, in evo, lepa travica. Angleska je pa bolj zaj... in tam se najde tudi plevel vmes. Smiley
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
Jana
Jana Pahovnik
administrator
*****
Spol: Ženska
Sporočil: 29.300


Sijejo zvezdice na nebu ...


WWW
« Odgovor #54 : sobota, 02.05.2009 : 09:28:20 »

Tocno tako, kot pravi Nanook Grin
Travo imajo take sorte (seveda dodelan sistem za produkcijo trave Tongue, pa tudi sorto), da jih lepo v "travarnah" v tepihe nastimajo, potem jo pa polozijo, kjer je pac treba in zaaaalivajo. V Kaliforniji je zelo malo dezja, vsaj v delih, po katerih sem jaz hodila, in vse, kar raste, je treba zalivati. Naselja nastajajo tako, da ni nic (beri: ravnina, zemlja, nic trave, nic dreves), naredijo ceste in infrastrukturo, postavijo ene 3 hise, opremijo in jih razkazujejo. V naselju se zmeraj nic drugega. Prides, pogledas "vzorce his", si izberes, kaksno in na kateri parceli jo bos imel, placas in gres. Se vrnes cez en teden in hisa te caka, da jo opremis. Seveda s travo, grmovjem in drevjem, ki ga zasadijo (travo polozijo) zraven "gradnje" hise in nastimajo namakalni sistem. In tam zjutraj in zvecer siba voda okrog in sprica lepo travico. Lahko jo kosis sam, lahko ti jo pokosijo najeti delavci. Javne povrsine vzdrzujejo neprestano, torej ves cas se nekdo giblje okrog in "popravlja", ce kje kaj ni v redu.

Ja, v takih naseljih je vse popredalckano in brez smeti, kar pa je smeti, jih poberejo prekrskarji. Ko se peljes po avtocesti (mimogrede, tam so 5, 6, 7 pasovnice in prometa ohoho), lahko vidis ob avtocesti ljudi, ki pobirajo smeti. Tudi razni direktorji in podobni, pac komur je sodisce za prekrsek nalozilo druzbenokoristno delo. John je cistil 60 ur po parkih, ker ni pocakal 3 sekunde na rdeci luci, ko je zavijal desno (to se pri njih sme, le po novem je treba prestet do 3 in sele potem speljat).

Sicer pa lahko izven naselji vidis drevesa, pa travo s plevelom in grmovje, ki ni postrizeno po reglcih. Kot vsepovsod drugje in gozdovi so se zmeraj gozdovi, le pravila pri njih veljajo drugacna, kot pri nas. Predvsem protipozarna, pa zasciteno imajo vsako travico izven naselij (pri njih je vsaka zaplata trave z nekaj drevesi naravni park in v naravnih parkih veljajo reglci, ki se jim je treba podrediti).

Je pa se en stos, zakaj ni bolj usrano. Ce te kjerkoli vidijo, da vrzes cik (bog ne daj kaj vecjega) cez okno avtomobila ali ko gres po ulici, se bo hitro za teboj pripeljal cestni policaj na motorju in ti zakasiral 1000 $, ker je tudi za njih veliko denarja. V privat naseljih pa pazijo celo sami stanovalci, da kdo ne pocne kaj prepovedanega.

V pasjem parku je po tleh nekaj zemlje, nekaj trave, nekaj peska, nekaj sekancev ... Skratka, vse mogoce variante, kar pa vzdrzujejo. Klopi so vsepovsod zelezne, igrala iz masivne plastike ... na voljo so kosi za smeti in kakce ter vrecke. Ljudje ne serejo okrog, ker vedo, da bodo ze naslednji dan prisli spet tja s psom in radi pridejo v urejeno in cisto okolje. Drugi ne serejo tam, ker imajo drugih povrsin dovolj in ker je vse skupaj sredi naselja, jih bi slej kot prej nekdo videl. Serif (in njegovi) se vozi okrog in tam ni odzivni cas policije pol ure, temvec so v minuti ali dveh na kraju dogajanja. Pac, drugace organiziran svet, nic drugega. Je pa dejstvo, da mi na tak rezim nismo navajeni, svoboda tam sicer je, vendar drugacne vrste, narava je, vendar drugacna in drugace jo jemljejo, ljudje so, vendar drugacni, predvsem vsi prijazni in tolerantni ter pripravljeni pomagati kadarkoli, komurkoli in karkoli, ne obremenjujejo se z minornimi zadevami, ki niso zivljenjskega pomena, se najmanj pa s tem, kaj in koliko ima sosed Cheesy
Logiran

kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #55 : sobota, 02.05.2009 : 13:36:01 »

Evo, drugačen svet torej in seveda druge navade, sem ziher da je nekaj dobro tam, nekaj pa tukaj. In seveda kaj slabega tam in kaj slabega tukaj. Tudi trava na metre mi je seveda poznana, ampak ravno danes smo pri nas doma kosili - zlatice, marjetice, regrat, rman, deteljice in še mnogo drugega. Med vsem naštetim je bilo pa tudi nekaj tave Roll Eyes Grin Cheesy
Logiran
oaza88
tukaj sem doma
**
Sporočil: 2.748


WWW
« Odgovor #56 : sobota, 02.05.2009 : 17:48:48 »

Tudi trava na metre mi je seveda poznana, ampak ravno danes smo pri nas doma kosili - zlatice, marjetice, regrat, rman, deteljice in še mnogo drugega. Med vsem naštetim je bilo pa tudi nekaj tave Roll Eyes Grin Cheesy

Grin Grin tudi nekaj trave je bilo, a?!  Grin Grin
ej sej naša je ista. Ni, da ni. Raj za botanike, po moje.
Boh se nas usmili,  ampak mogoče celo kosimo kakšen ekstremno redek primerek plevela? Shocked Wink
Logiran
Nanook
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.399


NS Lama Tari


WWW
« Odgovor #57 : ponedeljek, 04.05.2009 : 10:12:52 »

Kocka, naslednjic ti poslikam plevel med anglesko travico (ce jo imajo se), pa svinjarijo tudi. Wink Tepih pa zelo pika. Cheesy
Logiran

"The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it." -Neil deGrasse Tyson
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #58 : ponedeljek, 04.05.2009 : 10:19:38 »

Hehehe, nanook, ni se treba matrat Grin.
Saj verjamem, da so tudi oni ˝plevelasti pod kožo˝.
Zdaj smo že zelo OT.
Kot rečeno, urejenost pasjih igrišč konkretno mi je pa zeeelooo všeč. Smiley
Logiran
Kafka
novinec
*
Sporočil: 6


WWW
« Odgovor #59 : torek, 05.05.2009 : 10:04:25 »

Ideja je super, ampak, ko sem tole brala, sem kar videla tiste, ki so orto proti psom, kako se obregnejo v vsakega, ki sprehaja psa kjerkoli drugje v Ljubljani.  V teh omejenih glavah, ki hodijo okoli, bi se hitro zgodilo, da bi razmišljali na ta način, da mora pes po luftu do pasjega igiršča, drugje pa se ne sme pojaviti.

Po moje bi se moralo malo več narediti na področju, da ima pes več možnosti vstopati rec. v trgovino, pošto, banko ipd. Pa tiste bedake , ki se še vedno ne sklonijo, da bi odstranili kakec za svojim psom, bi bilo treba mal zmaltertirat.

Področje, kjer je lahko pes spuščen, bi bilo super, vendar pa se tu spet pojavi strah, da bodo potem tam lastniki, ki niso osveščeni, spuščali nesocializirane pse. V tivoliju bi lahko recimo postavili nekaj agilitaških orodij in s tem označili pasji travnik, da bi postavljali pa ograjo ... Ne vem, če je to res dobra ideja.

No, kaj pa vem, sama sploh ne vidim ustrezne rešitve, razen v vzgoji otrok. Da se veliko dela s terapevtskimi psi tudi po šolah in vrtcih, domovih za ostarele, internatih, domovih za otroke s posebnimi potrebami ipd. vem, da se nekaj tega že dogaja, vendar pa so otroci, ki so zdravi in nimajo posebnih potreb pri tem prikrajšani. Torej se pri tem izpušča najštevilčnejšo populacijo. O tem bi se moral še  veliko seznanjati široko množico, da se omogoča ljudem, da se znebijo strahu pred psom in da se jim nekako dopove, da ima odgovoren lastnik psa, ki je bolj zdrav kot marsikateri človek.

Kar naprej prepovedi in omejtive na vsakem koraku se mi zdijo pa zelo dvorezne. Mislim, da bi se morali pasji lastniki uprati omejitvam, ne pa, da si jih še sami postavljamo.

Ja, pa še to. Tudi do lastnikov bi bila neprizanesljiva, še posebej do mestnih in zahtevala vsaj osnovno pasjo izbrazbo.
In res se moramo zavedati, da je glavni argument nasprotnikov psov, pasji iztrebek in pasji ugriz.


Logiran
Strani: 1 2 3 [4] 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  o psih - razno  |  Tema: Pasje igrišče
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines