mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 25.04.2024 : 20:08:11

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Uroinfekt in FLUTD pri mački  (Prebrano 39557 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #75 : sobota, 20.04.2013 : 10:49:24 »

Pri FLUTD je potreben celostni pristop k problemu.
Ce se vnetja ponavljajo, sta gojiscna preiskava in antibiogram vsekakor toplo priporocljiva. Prav tako natancna analiza urina in morebitnega sedimenta.
Poleg antibioticne terapije je potrebno prilagoditi prehrano - glede na analizo sedimenta in vrsto kristalov oz. kamnov in ne na pamet. Sicer so najpogosteje prisotni struvitni kristali, ki se tvorijo predvsem v alkalnem urinu (visok pH), ni pa nujno, da so tocno ti. In z napacno terpaijo lahko naredis vec skode kot koristi.

V vseh primerih je potrebno zagotoviti, da macek zauzije dovolj tekocine (dodati mokro hrano, zelo priporocljiva je uvedba napajalnika - fontane, saj maci tekoce vode dokazano spijejo vec) in kot vzrok izlociti stres. Macki so komplicirane zivali in na stres lahko odreagirajo z idiopatskim cistisom.
Macku je potrebno zagotoviti cist wc (z vrsto posipa, ki mu ustreza), ce je mackov vec, potem mora biti tudi wc-jev v stanovanju vec in le ti postavljeni na vecih mestih (ne eden zraven drugega - ce tezav ni, so lahko postavljeni tudi tako) in tako, da ne more npr. dominanten macek ustrahovati podrejenih in onemogocati uporabe wc-jev.

Ne vem kako ste zdravili do sedaj, ampak, preden se zakljuci antibioticno terapijo, je fino narediti kontrolno analizo. Odvzem urina in pregled sedimenta pod mikroskopom je dovolj (ce ni vidnih bakterij se ne dela antibiograma se enkrat), oz. v primeru struvitnih kristalov (in aspeticnega cistitisa - kjer niso vzrok bakterije) vsaj stanje redno spremljati s pH listki in pH urina drzati v normalnih (nizkih) vrednostih
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #76 : sobota, 20.04.2013 : 11:03:50 »

tnx Maja Smiley
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #77 : ponedeljek, 20.05.2013 : 16:47:26 »

Moj Inti ma pa obstrukcijo Sad
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #78 : četrtek, 23.05.2013 : 16:27:32 »

Verjetno je slabse ce brskam in kopljem, ampak mi ne da miru. V ponedeljek zjutraj sem ga peljala k veterinarju, v torek zjutraj sem ga pa pokopala.
V soboto je bil super, norel kot ponavadi, pil, jedel, se crkljal. V nedeljo popoldne sem opazila da stoji ob kopalniskih vratih z dvignjenim repom, kot da hoce markirat vendar ni slo ven. Non stop je hodil na WC lulat, brez uspeha, probal je tudi na kavcu in razlicnih mestih kjer sicer nebi. Obcasno je tudi stokal. Ponoci je spal kar v svojem wcju. Takoj zjutraj smo sli k vetu kjer so nas sprejeli takoj, bil je miren vendar se je pritozeval. Poskusila mu je vstavit kateter (pod anestezijo), pa ni slo. Nato je punktirala mehur, ven je sla manjsa kolicina urina s krvjo. Dobil je antibiotik. Iz lulike je slo ven par belih kristalov, mehkih, drobljivih na otip, kot neka pasta. Pustila sva ga na kliniki in mu po kosilu pripeljala dietno hrano, ker je vetka ravno ni imela. Na opazovanju bo 24 ur in v tem casu mora sam lulat, ce ne bo, bo operiran. Ce bi se stvar ponavljala bo potrebna operacija kjer iz njega naredijo "puncko", ce prav vem se operativno razsiri uretra.
Se vedno je bil slab od anestezije, vprasala sem ce je normalno da izgleda kot izgleda, je rekla da ja. Nakar je dvakrat bruhal orazno, vprasala sem ce je normalno in ce je normalna barva bruhanja, je rekla da ja. Popil je malo vode, hrane se ni dotaknil. Zadnjic sem ga videla zvecer. V torej zjutraj mi je javila da je slabo, da ima slab zadah in da bruha zelo temno. Sem rekla da grem tja in vprasala ce je ze poslala kri in urin na analizo. Cez par minut mi pa javi da je 2x nehal dihati in da je umrl. Da je slo ocitno za splosno infekcijo. Ampak ne razumem, kaksna infekcija, vem da lahko zival pokaze da nekaj ni v redu sele ko je zares slabo, ampak v soboto sem imela macka ki prav z nicemer ni pokazal da je kaj narobe, tudi mehur sploh ni bil zelo poln, bi upala reci da smo bili pravocasni. Kaksna splosna infekcija zdaj, od kje. Zdrav, mocan macek star komaj leto in pol, sem brala za primere z istimi tezavami kjer niti takoj niso ukrepali, pa so jih resili. Pa o macku ki je pojedel kateter, del in to dolg par cm pa je spolznil v uretro in je bil macek nevem kako dolgo s katetrom v uretri. Operirali, prezivel. Moj je pa poginil. Z veterinarko nisem uspela govoriti face to face ker je ravno nekaj operirala ko sva sla ponj da ga pokopljeva. Ampak mislim da zanj ni bilo storjeno dovolj, lahko se motim, nocem obsojat, ampak res ne razumem. Kako lahko en dan pripeljem macka z urinarnimi tezavami ki jih je komaj pokazal, naslednji dan mi pa umre. Ko sem ga prevzela mrtvega se ni bil cisto trd, trebuscek je imel pa mehak, kot da je bil poln tekocine. Se komu sanja kaj se je zgodilo, mu morda ponoci ni bilo dovolj toplo? Zakaj bruhanje temne snovi? Vem da je obstrukcija smrtno nevarna, ampak iz danes na jutri?
Tako se mucim, ker imam obcutek da bi bil danes lahko ziv. Njegova mama ga isce, se sama igra in ga caka v zasedi, pa ne razume zakaj ne pride in ga isce naokrog. Mi je se huje ker to gledam.
Se to, z menoj bil 24 ur na dan, vem kaj je jedel in pil, edini dve rozi ki jih imam sta visoko na hladilniku. Izkljucno notranji macek, ni sans da bi kaj spregledala. Macek ki je se v soboto tulil za menoj na vhodnih vratih ko sem sla ven, hodil kot obicajno za menoj se v kopalnico, spal z mano. Ne razumem, danes bi moral biti ziv.
Logiran
airedale10
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 244


WWW
« Odgovor #79 : četrtek, 23.05.2013 : 17:38:47 »

Desobediencia, moje sožalje. Cry Si ne predstavljam, kako more bit da pripelješ mačka z urinirnimi težavami, čez par dni pa pogine... Cry Cry (kaj bi bilo pa bom raje prepustila drugim Roll Eyes)
Logiran
neko
odvisnež
*****
Sporočil: 975


« Odgovor #80 : petek, 24.05.2013 : 21:19:53 »

Desobediencia, moje sožalje. Cry
Logiran
maja01
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.095


« Odgovor #81 : petek, 24.05.2013 : 21:50:03 »

Zal mi je Majc.  Undecided

Brez kaksnih rezultatov krvi ne bi bilo smiselno komentriati, ker so vse samo ugibanja ...
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #82 : torek, 28.05.2013 : 14:54:13 »

 Cry sožalje
Logiran
Cats
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 7.266


« Odgovor #83 : torek, 28.05.2013 : 14:57:49 »

Iskreno sožalje.
Logiran
Iska
tukaj sem doma
**
Spol: Ženska
Sporočil: 2.129


WWW
« Odgovor #84 : torek, 28.05.2013 : 15:07:28 »

 Cry Iskreno sožalje  objem
Logiran
mamaF
midi
***
Spol: Ženska
Sporočil: 9.066



WWW
« Odgovor #85 : torek, 28.05.2013 : 15:47:42 »

Sožalje, Cry
Logiran

Unikatne tablice in portretki
cookie
nekaj malega že vem
***
Sporočil: 155


« Odgovor #86 : torek, 28.05.2013 : 16:31:26 »

Take znake, kot si jih opisala, je imel prejšnji teden sestrin pes, norfolk terier, niti še ne 8 let star. Vseskozi se je normalno obnašal, potem pa bruhanje, najprej bolj redko, potem vedno pogosteje. Sprva bolj oranžno, potem temno, z nekim čudnim vonjem. Poginil je v par urah - naj bi šlo za odpoved? vnetje? rak? trebušne slinavke. So ga tudi hitro peljali k vetu, samo dejansko menda v teh primerih ni pomoči.

Moje sožalje....
Logiran
Desobediencia
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.488


« Odgovor #87 : sreda, 29.05.2013 : 16:53:27 »

Hvala vsem. Doma je ful prazno brez njega Sad  Sad
Izvidov krvi nimam, ker naj bi jih delali tisto jutro ko je poginil tako da res ne bom nikoli vedela kaj se je zgodilo.
Sem ob eni priloznosti zadnjic pobarala enega veta kaj bi po njegovem lahko bil vzrok tako hitre smrti in je rekel da je lahko kaksna bakterija naredila sranje, da je potek v takih primerih hiter, da je slo lahko za umazan pribor ob posegu. To ni mozno ker sem bila zraven in je bilo vse sterilno.
Ali pa sama anestezija, da je imel pred kratkim nujen carski ene macke zaradi komplikacij ob kotitvi in so se jo trudili ogrevati celo noc pa niso mogli, ampak je na koncu le prezivela.
Logiran
siva lara
novinec
*
Sporočil: 48


« Odgovor #88 : ponedeljek, 05.09.2016 : 15:25:08 »

Pozdravljeni,

zanima me, ce je imel kdo podoben problem. Nas  2 leti star muc ima tezave s peskom v mehurju. Zacelo se je lani, v 1 letu so mu 3 X vstavili kateter, zamenjali hrano, jemlje zdravila, pa nic ne pomaga, 2 tedna po odstranitvi katetra, ki ga je imel 3 tedne, se vedno jemlje zdravila, ima spet tezave z lulanjem. Nekaj sicer pritece ven, vendar po malo, tako da se bojim, da se bo spet zamasil secevod.
V bolnici je bil ze 3 krat v 9 mesecih, kar se mi ne zdi normalno... se je komu zgodilo kaj podobnega in vam je uspelo tezavo odpravit?
Je samo za to tezavo prilagojene brikete '‘urinary“ in konzerve, kaksno tuno, da ni samo na briketih..

LP Urska
 
Logiran
rava
živim tukaj
***
Sporočil: 3.641


WWW
« Odgovor #89 : ponedeljek, 05.09.2016 : 16:45:45 »

V nekaterih primerih ni druge kot operacija, v kateri odstranijo lulčka in naredijo luknjico, ki je dovolj velika, da se ne maši s peskom, ki se tako sproti izloča brez nevarnosti zamašitve, ki je lahko usodna.
Menda je operacija zelo zahtevna in je treba fejst pazit pri izbiri klinike.
Tle gor na forumu je par kužkov in muckov z luknjico namesto luleka, morda se oglasijo.
Kokr vem, so bile operacije uspešne in žvavce težav nimajo več. Smiley
Logiran
Strani: 1 2 3 4 5 [6] 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines