mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
petek, 29.03.2024 : 13:45:40

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Dol
Natisni
Avtor Tema: Uroinfekt in FLUTD pri mački  (Prebrano 39350 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
steva cenejac
odvisnež
*****
Sporočil: 542


« : petek, 21.11.2008 : 11:57:54 »

Potrebujeva kakšen nasvet...

Pri najini muci so se pojavile težave. Čeprav sem se hvalil, kako je vse v redu z njo in otrokom, očitno le ni tako. V torek sva opazila, da nekako ne more na veliko potrebo. Na stranišče je hodila, opravila nič oz. bore malo (mehko, a ne preveč, kot kakšen čigumi). Rit je drajsala po celem stanovanju. V sredo je pa začela še lulati vsepovsod, kar do sedaj ni nikoli počela. Urin je bil malce krvav, ni ga bilo veliko, le kot da bi markirala.

Včeraj smo bili na Prvi k. kjer so ugotovili infekcijo sečil, vendar ne tudi vzroka. Dobila je antitbotik v obliki injekvcije za 14 dni, ki naj bi ga nato ponovili. Kar se tiče kakanja, pa je dobila neko odvajalo, ki sem ji ga dal tudi danes zjutraj. So jo tudi klistirali, tako da sva jo moralo doma skopati (ne vem, če je to ravno prav), ker je smrdela kot hudič. O

Zdaj še vedno markira (s kakanjem je boljše), zato jo imava vsaj danes dopoldan na zaprtem balkonu velikosti kakih 8 kvadratov, kjer se je tudi že prej zadrževala, s kaloriferjem in vsem pritiklinam (WC-jem, posodcami za hrano ipd, ki so bili prej v drugih prostorih). Ima tudi dozo s feromoni.

Vprašanje pa je naslednje: ker bi bil lahko vzrok za uroinfekt tudi psihičen, se bojiva, da sva storila napak in da je ne bi smela omejevati. Po drugi strani pa ni ravno prijetno imeti polulanih stvari, sploh kakšnih dojenčkovih. Ker bi rada čim bolje uredila zadevo, bi želela vaše mnenje. Se sploh lahko preperči tako markiranje, če je muca pač bolna? Ali ib tako zapiranje povzročilo še večje težave?

Hvala z vsak nasvet in lp,
A
Logiran
skratek
novinec
*
Sporočil: 40


« Odgovor #1 : petek, 21.11.2008 : 14:41:29 »

Jaz imam malo drugačno izkušnjo, zato ne vem, če ti bo pomagala, ampak vseeno ...

Moj muc je pred kakim letom in pol imel ventje mehurja. V bistvu se je ponovilo dvakrat, obakrat ob koncu zime in nato še enkrat kritična situacija poleti ...

Šlo je pa za naslednje:
prvič smo odkrili, da je nekaj narobe, ko se je muc polula na brisačko v kopalnici, namesto v svoj wc, nato ni šel lulal skoraj 12 ur.
PRegled urina (ki pa ga takrat nismo naredili pravilno, ker je urin predlogo stal ) je pokazal kamne (FLUTD). Muc dobi antibiotike in posebno dietno hrano.

Drugo leto se zadva spet ponovi ... spet , drug zdravnik predpiše antibiotike, posebno hrano in čao. Takrat je bil 2 meseca na dietni hrani, ki naj bi zakislila urin, pa ni vse skupaj nič pomagalo, po pregledu je bilo stanje skoraj enako ...

Potem smo ukinili na lastno pest tisto hrano. Nato pa je predlani poleti spet zbolel ... bruhal, driska, malo vročine imel ... veterinar je naredil pregled , ultrazvok, maček je dobil infuzijo (tokrat spet tretji veterinar, ker smo bili v kritičnem trenutku na drugem koncu slovenije), stanje je bilo spet sumljivo, on je sumil na ventje ledvic ... še danes ne vem, če je bila diagnoza pravilna ... mačka smo po 14 dneh pacanja vseeno nekako uspeli zmazati ven iz krze ... katetra ni nikoli dobil, ker smo ob vsakem najmanjšem sumu takoj reagirali, tudi krvi v urinu ni bilo ...

Zdaj ga že leto in pol hranimo s kvalitento  mokro hrano (konzerve, tut pa tam kak piščanec, oslič), brikete smo opustili, v hrano mu dajemo vodo, in skrbimo, da njegovo življenje ni preveč stresno.  Vsak dan gre tudi 2-krat ven na vrt pod nadzorom, da se razgiba. ZAenkrat je vse ok.

Osebno menim, da vsako vnetje ne gre kar takoj po defaultu zdraviti z antibiotiki, razen če ne gre za bakterijsko vnetje ... ker antibiotiki zmanjšajo odpornost organizma.

Zdaj pa k tebi:
vedeti moraš, da je vzrokov za FLUTD veliko, še vedno pa je v zvezi s to boleznijo precej nepojasnjenega. Jaz ti svetujem:
- močno zmanjšaj suho hrano/brikete, ker zelo prispevajo k razvoju te bolezni
- v hrano muci dajajte vodo (zdaj bolje kar prekuhano), da bo dobila več tekočine
- pazite, da ne je slane hrane
- močno zmanjšajte stres (otrok je zanjo verjetno kar hud stres, in je verjetno on vzrok njenih težav, če so psihično pogojene), ne povzročajte ji še dodatnega stresa z zapiranjem v omejene prostore, igrajte se z jo in ji namenjajte pozornost, če je mogoče ljubosumna na otroka, da se čim prej navadi
- igrajte se z njo, da se bo dovolj gibala in da se ne bo preveč zredila in polenila (kot je značilno za notranje mačke)
- muco skoz opazujte in ob najmanjšem sumu na vnetje, takoj k veterinarju

srečno



Logiran
Yo
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.836


« Odgovor #2 : petek, 21.11.2008 : 14:56:10 »

Daj pokliči raje dr. Knezovo, glede na to, da gre za muco.
Sicer pa s tem nimam izkušenj, tako da...
Logiran
steva cenejac
odvisnež
*****
Sporočil: 542


« Odgovor #3 : petek, 21.11.2008 : 15:37:31 »

Še tole - veterinar je iz nje skušal iztisniti nekaj urina, pa ni šlo, tako da ni mogel izločiti ali gre za bakterijsko obliko ali ne. Ni pa bilo rečeno, če lahko urin prinesemo sami.

Hvala za odgovora...

Skratka - antibotik je že dobila, imamo tudi neke zelene Hillsove konzerve z vlakninami, ki naj bi jih jedla, da se ji uravna kakanje, dobila je še odvajalo.

Res je, da je jedla v glavnem brikete - Arden Grange in Hill's in da surove oz. kuhane hrane (razen kakšne zelenjavve) praktično ne je. Vode spije kolikor hoče, ponavadi sicer direktno s pipe v bideju...

Da je bil otrok šok v prvih dveh tednih, sem že pisal v temi otroka in mačke. Je možno, da se reakcija pojavi dva in pol meseca kasneje?
Logiran
skratek
novinec
*
Sporočil: 40


« Odgovor #4 : petek, 21.11.2008 : 18:56:56 »

Po moje je možno tudi, da je reakcija šele kasnej, kot praviš 2,5 meseca. Sicer pa s tem tudi jaz nimam izkušenj ( s takšnim stresom, ko pride otrok), bom pa kmalu  imela Smiley

Pri našemu mačku je šlo po moje za preveč suhe hrane, pa to, ker je kastriran, je zadevo še poslabšalo.
Verjamem, da tvoja mačka pije vodo, toda kljub temu je pri izključno suhi hrani vnos vode vseeno premajhen. Pač ji dajaj več mesa in konzerv.

Če se bo kaj zapletlo, mogoče res pokliči dr Knezovo. Tudi mi smo hodili k njej, je zelo v redu. Edino mogoče metoda preprečitve dehidracije se mi ni zdela najbolš, ker je mačku v šusu pod kožo nafilala dve konjski injekciji tekočine. En drug veterinar nam je rekel, da takšen način žival precej boli, da je bolše počasna infuzija, po cevki.

Predsvem ti pa svetujem, da po nepotrebnem ni treba veterinarju peljat, ker našega mačka je to v tak hud stres spravilo, da se mi zdi, da je vso zadevo s sečnimi kamni in slabostjo še poslabšalo. Revež se sploh ni mogel umirit (še posebej po infuziji) in je kar norel po stanovanju, bil je ful nemiren in živčen.
Zato smo tudi drugače raje sami prinesli urin na test,da smo mačku prihranili dodaten stres. To nardiš tako:
Ko gre muca lulat, ji pod rito podstaviš čisto posodico, npr.kakšen globji pokrovček (npr. od Ness cafe ali Cedevite). Pazit moraš, da notri ne pride pesek, ko muca hoče lulanje zakopat, moraš hitro odmaknit posodico. Nato preliješ v kak čist steklen kozarček in moraš v roku pol ure odnesti na kliniko (največ pol ure je lahko urin na sobni temperaturi, da so rezultati analize še v redu). Če to ne moreš tako hitro speljati, daj urin v hladilnik, tam mislim, da lahko počaka največ 3-4 ure. Za natančnejši podatek pokliči veterinarja. Bodi pa pozoren na to, da vsi veterinarji niso tako pazljivi pri tem. Na kliniki Tristokosmatih (najbolje dr Vanja Knez) ti bojo že povedali, kako dolgo ga maš lahko v hladilniku. Ampak po moje ne več, kot sem povedala.

Potem počakaš pol ure, da naredijo analizo, in ti povejo, kakšno bo zdravljenje, če sploh bo.

Če je muca zdej na antibiotikih, mislim, da nima smisla nest urin na analizo, ker bo vse zabrisano.

Končajte terapijo, potem pa počakaj kak teden in nesi urin na ponoven pregled.

Pri nas žal tut pregledi po terapiji niso pokazali preveč dobrega rezultata. Zgleda, da je maček nagnjen k večjemu Ph. Zato pač zdej skrbimo, da s hrano dobi veliko tekočine. In zdi se, da zadeva deluje.

Boš videl, kako bo s časom, muco natančno opazuj, če se še vedno napenja, ko gre lulat in polula čisto malo, to ni ok. Kolikor razumem, je dobila samo injekcijo antibiotikov ( naš jih je jemal v obliki tablet 14 dni). Boš videl, kako bo, ampak analiza urina je nujno potrebna, da se vidi, ali gre za bakterijsko infekcijo ali ne.

Mogoče je vse skupaj povzročil stres, ne vem.
Logiran
Gargamel
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 3.064


« Odgovor #5 : nedelja, 23.11.2008 : 21:24:17 »

Daj pokliči raje dr. Knezovo, glede na to, da gre za muco.

...in vsi ostali veterinarji so le specialisti za pse al kako? Te izjave pa res ne razumem.

Lp, Maja
Logiran
steva cenejac
odvisnež
*****
Sporočil: 542


« Odgovor #6 : ponedeljek, 24.11.2008 : 08:43:59 »

Zaenkrat je pri nas vse po starem, kot da ničesar ni niti bilo. Le da jemo Hill's RD, zato da bi si pozdravili "kakanje" in da spiščamo feromone v stanovanje.

Mam le občutek, da muca manj pije, čeprav ima kar nekaj vode po stanovanju razporejene. Včasih je prišla v bide iz pipe pit, sedaj tega ne počne več. Je možno, da zaradi tega, ker trenutno ne je briketov, ali pa je manj vroče, ker je pač zima? Lula normalno (vsaj tako se mi zdi)...
Logiran
skratek
novinec
*
Sporočil: 40


« Odgovor #7 : ponedeljek, 24.11.2008 : 13:16:24 »

Možno zato, ker ne je briketov. Naš maček ob mokri hrani tut nič ne pije posebej.
Logiran
steva cenejac
odvisnež
*****
Sporočil: 542


« Odgovor #8 : ponedeljek, 24.11.2008 : 13:25:21 »

Skratek - seveda hvala za vse dosedanej nasvete (in mogoče še kakšnega v bodoče Smiley )
Logiran
alfa
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 71


« Odgovor #9 : petek, 13.02.2009 : 22:05:32 »

Naš maček - kastriran samec star skoraj 9 let je imel včeraj ponovitev hudega uroinfekta. V bistvo je ponovno prišlo do zamašitve sečevoda in seveda nujnega posega pri veterinarju. Trenutno je doma, jutri pa ga peljem k veterinarju, da mu odstranijo kateter. Malo ima tudi krvi v urinu  Sad. Dobil je seveda tudi inekcijo antibiotikov, opravljen je bil tudi ultrazvok, ki pa ni pokazal ledvičnih kamnov. Tudi količina peska v urinu je bila majhna. Enako situacijo smo imeli lani septembra, ko so mu tudi ugotovili veliko količino peska v urinu. Od takrat je na dieti, najprej je dobival S/d, nato pa c/d brikete za zravnavanje kislosti urina in raztapljanje kamenčkov.
Ker je včerajšna zamašitev prišla čisto nepričakovano (brez predhodnih znakov) me zanima kaj lahko še naredim, da se infekti ne bi ponavljali. Ker je trenutno res pravi revež  Cry.

Lp
Logiran
Tinchka
rad pišem
****
Sporočil: 485


« Odgovor #10 : nedelja, 15.02.2009 : 00:24:26 »

Meni je veterinar svetoval uporabo peska z indikatorjem - dobi se v Zooticu. Pa moj Roško s FLUTD je na doživljenjski dieti z RC Urinary High Dilution. Sem si pa rekla, da ga bom vsake toliko peljala k veterinarju dat urin, naj še on pogleda. In me kljub vsemu ves čas skrbi, če je vse ok.
Logiran
alfa
še malo sramežljiv
**
Sporočil: 71


« Odgovor #11 : nedelja, 15.02.2009 : 10:21:01 »

Kakšen pesek je to  Huh, če je z indikatorjem, ki pokaže kaj? Naš muc je bistveno bolje, sedaj mu še dajem antibiotik, je na dieti in seveda bo imel še kontrolo urina. Pri nas je malo problema v tem, da maček ni strogo notranji ampak je tudi zunanji muc. Oziroma, ima po celi hiši svoje kotičke kjer počiva. Se namreč zelo rad odmakne od hrupa otrok, televizije... Smo imeli kar probleme, da smo ga prepričali, da mora biti pri nas, da ga neprestano nadzorujemo  Smiley.
Sicer pa pravijo, da je možev vzrok za uroinfekt tudi stres - kakršnakoli sprememba v njegovem bivalnem okolju   Tongue

Lp
Logiran
skratek
novinec
*
Sporočil: 40


« Odgovor #12 : nedelja, 15.02.2009 : 12:01:50 »

Zmanjšajte stres in maček naj pije veliko vode.

Kar se tiče takšnih in drugačnih Hillsovih diet, ki jih priporočajo veterinarji, z njimi nimam dobrih izkušenj. NAšemu musu smo 2 meseca dajali izključno Hillsove dietne kozerve za zviševanje kislosti urina (ker je imel visok Ph), pa se po 2 mesecih ni Ph čisto nič spremenil ... tako da se mi vse te diete zdijo malo za lase privečene - prej promocija kot pa da res delujejo.

O tem je tudi govora na strani:
http://www.catinfo.org/

Še posebej v poglavju: Common Feline Health Problems and Their Ties to Diet

Našemu smo nato na lastno odgovornost ukinili Hills dieto, zdaj dobiva pretežno konzervirano hrano (Animonda; Miamor, Feline Porta) pa včasih kuhanega osliča in piščanca.Briketov mu ne dajemo (razen ko se uči trikce). V hrano mu dajemo tudi vodo. Težava se je pojavila tudi enkrat, ko smo ga hranili predvsem z Almo nature konzervicami. Res izgledajo slastno, samo imam občutek, da so preslane - dišijo že tako. ZAto dobijo samo občasno kakšno za posladek, še vedno jim dam pa raje pustega kuhanega piščanca.

Zaenkrat nimamo več problemov. Maček lula obilno (zaradi dodatka vode k hrani) in večkrat na dan. Pri tem se ne napenja. Upam, da bo tako tudi naprej.
Logiran
Tinchka
rad pišem
****
Sporočil: 485


« Odgovor #13 : nedelja, 15.02.2009 : 23:29:36 »

Ma vsak reče drugače. Zato tudi jaz ne bom posredovala nobenih nasvetov.

alfa, tisti pesek po moje pokaže pH urina, ne vem če še kaj drugega. So zelo drobna svetlo rumena zrnca (skoraj kot mivka), na škatli pa imaš lestvico: če je polulan pesek od svetlo do temno rumene barve, je ok, če je karkoli drugega, pa moraš k veterinarju. Je pa to samo nek pripomoček, ne smeš se 100% zanašat na te rezultate.
Logiran
alexx
rad prihajam sem
*
Spol: Ženska
Sporočil: 1.911


« Odgovor #14 : petek, 05.02.2010 : 19:06:36 »

Naenkrat in brez vidnih znakov je danes moj sonček Sonček pristal pri veterinarju (in tam tudi ostal).
Diagnoza: verjetno FLUTD - oboljenje spodnjega dela senčil.

In bolj kot berem o možnih vzrokih za nastanek in nasvete kako naprej - manj mi je jasno.  Sad
Pa saj človek sploh ne ve več kaj bi in če sploh kaj dela prav.

A ima še kdo kakšne osebne izkušnje s FLUTD?

Tinchka, kako je zdaj kaj Roško?
Logiran
Strani: [1] 2 3 4 5 6 7   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o mačkah  |  zdravje mačk  |  Tema: Uroinfekt in FLUTD pri mački
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines