mojpes.net
o psih pasme galerija forum zaščita živali posvojite psa

Dobrodošel/la, gost. Prosim prijavi ali registriraj se.
četrtek, 28.03.2024 : 13:05:07

Prijava z uporabniškim imenom, geslom in dolžino seanse.
* Domov Pomoč zemljevid po mojpesForumu Prijava Registracija
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: pes sam svoj gospodar...
Strani: [1] 2 3 4   Dol
Natisni
Avtor Tema: pes sam svoj gospodar...  (Prebrano 19671 krat)
0 članov in 1 gostov pregleduje to temo.
emchy
novinec
*
Sporočil: 41


WWW
« : ponedeljek, 01.12.2008 : 10:46:08 »

no, zadeva je sledeča.zaradi študija sem nekaj dni na teden odsotna.živim še pri starših, kjer imamo dva psa, španjelko in pekinžana. in zdaj, v moji odsotnosti, se je psu po domače povedano odpeljalo. mamino prijateljico je šavsnil(ker ga je mami imela v rokah, ona pa takoj v njega, brez da jo je povohal)-to seveda dejanja ne opraviči sram vse obiske sprejema z agresijo in lajanjem.prej tega ni počel.  :'(druga stvar:po novem je gospod začel še označevati. označil je rob mamine postelje, stole ob mizi, celo smeti-vrečko, ko sem zamenjevala vrečko za smeti. v glavnem, pes je star leto in pol skoraj. ker pa mene ni veliko doma, prosim za nasvete, ki bi prišli prav mojim domačim. poskusili smo s kreganjem, kaznovanjem-na samem je moral biti, potem z fuj sprejom proti označevanju, itd itd. ne bi rekla da je to označevanje stvar urinarnega trakta, ker to naredi samo toliko, da označi, prav na wc gre potem zunaj. obratno pa, psička ne dela nobenih problemov, čista je, neagresivna, ubogljiva itd,mali pa je ušel očitno izpod nadzora.vsaka graja, nasveti, lepa beseda, vse je dobrodošlo.lp
Logiran
branka
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 8.174


« Odgovor #1 : torek, 02.12.2008 : 21:18:37 »

Ojoj, pes te nedvomno močno pogreša. Sedaj kako to nadomestiti (izgubo), da ne bi tako pogrešal tvoje bližine ? Mogoče počneta skupno kaj posebnega (kakšna igra) česar s tvojimi domačimi ne počne ? Mogoče bi ga pa starša morala bolj zamotit...

Upam, da vam uspe.  Smiley
Logiran
Soul
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.759


« Odgovor #2 : torek, 02.12.2008 : 22:07:30 »

Jaz sem sicer daleč od eksperta, verjamem pa, da je situacija močno neprijetna. Sama takšne izkušnje nimam. Res pa je, da sem večino otroštva preživela s psom, ki je bil velikokrat... sam svoj gospodar. Prav tako kot pri vas, smo se posluževali razno raznih načinov šolanja, bolj ali manj neuspešno, saj so se dogodki ponavljali. Posledično je moral biti pes (mešanec z ovčarjem, cca. 50 kg) ves ves čas pod kontrolo, do tujcev je bil skrajno nazaupljiv, tudi ugrizniti je znal... in nam večkrat dal vedeti, da je on gazda tega "kardela". Pa smo nekako folgali, se ogromno prilagajali, neupoštevali "nasvete prijeteljev" naj psa evtaniziramo, saj je okolici nevaren itd.

In potem je prišla bolezen. Rak na modih. Ob diagnozi in "edini" možni rešitvi - kastraciji, me je spreletel srh, saj sem to takrat dojemala in razumela kot nenaraven poseg v naravo in bi bila odločno proti... če ne bi ravno to pomenilo rešitev življenja mojega srčka. In smo ga kastrirali, pri njegovih 10 letih. Ker smo ga želeli ob sebi, ne glede na to kakšen karakter je - bil je naša punčica v očesu in nas svet. In imeli smo ga radi.

Z besedami sploh ne znam opisati kaj se je po posegu zgodilo z našo po novem "teto"  Wink Tako očitna sprememba na bolje, da nihče ni mogel verjeti svojim očem. Kastracija je "rešila" večino težav, ki smo jih imeli. Lulal je takrat, ko je moral lulati - kar pomeni, da ni več markiral. Ni imel več navdiha za potepanje v času gonitve in upiranja z vsemi štirimi, ko smo mu to preprečili. Postal je bolj dojemljiv, bolj strpen, bolj toleranten, a še vedno čuvaj. Obiski so postali dobrodošli tudi v njegovi družbi. Šele takrat je pravzaprav začel dojemati, da smo mi tisti, ki kujemo pravila domovanja v tem domu. Vsi smo bili navdušeni nad pozitivno spremembo, ki se je zgodila. Še bolj pa nad tem, da nam je s tem posegom naš ljubi kosmatinec lepšal dneve še nadaljnjih 5 let.

Nam je to obrnilo svet na glavo oz. ga spremenilo bistveno na bolje. Tako za njega kot nas, ostale člane družine. Ne pravim, da je to "rešitev" tudi za vas oz. vašega kuža, je pa morda vredno razmisleka in kakšnega posveta s pasjim strokovnjakom.

Veliko sreče, modrih odločitev in lepih trenutkov vam želim!
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #3 : torek, 02.12.2008 : 22:12:49 »

Se strinjam, da bi kastracija pomagala. Tu ni faktor samo to, da je emchy odšla od doma, ampak tudi to, da je pes v tisti dobi, ko odraste in se začne obnašati kot dominanten samec. Poleg kastracije pa bi bilo treba vzpostaviti red v hiši in se dosledno ravnati postavljenih pravil (s tem mislim predvsem na ljudi, pes bo red upošteval, če bodo njegovi ljudje dovolj dosledni).
Logiran
emchy
novinec
*
Sporočil: 41


WWW
« Odgovor #4 : sreda, 03.12.2008 : 10:09:56 »

ja, tudi mami razmišlja o kastraciji, ker naša mala baraba prav vse dela po svoje.pravi, da ko ga zapre da se "ohladi", krampa in tuli kot zmešan, pa če je to ena ali dve ure ali 5 min.  najbolj pri vsem pa je smešno to, da je naš pes zelo majhen in niti z logiko ne gre skupaj da bi bil dominanten nad nami. ja, za doslednost pa se bom morala doma kar pogovoriti, ker mene pes uboga, mami pa na vse moje ukrepe reče, kaj mu delaš, lej kak je mali in ubogi, kaj delaš z našo malo carto-to sem poslušala ko je na novo vztrajno prosjačil pri mizi, se spravljal nad copate in sem ga skregala in ga zaprla za nekaj min v kopalnico.
torej se markiranje in agresija res umiri po kastraciji?lp in hvala za odgovore.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #5 : sreda, 03.12.2008 : 10:12:46 »

Kastracija pomaga, kot sem rekla, pa je treba biti tudi dosleden in vzpostavit red.

Sicer pa dominantnost in potentnost samca nima nobene povezave z njegovo velikostjo. Gajstni so tako med majhnimi, kot med velikimi. Psom njihova velikost nič ne pomeni.
Logiran
kocka
živim tukaj
***
Sporočil: 7.518


« Odgovor #6 : sreda, 03.12.2008 : 11:05:37 »

Velikost psa pa res ne vpliva na to ali je dominanten ali ne.
Lahko potegneš tudi kakšno primerjavo z ljudmi. Nekateri ˝veliki˝ diktatorji so bili prav moški majhne rasti Angry.
Pa vsem psom se za prejšnji stavek opravičujem, je bil zgolj ilustrativnega značaja Smiley
Logiran
Soul
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.759


« Odgovor #7 : sreda, 03.12.2008 : 13:11:23 »

več o kastraciji je napisano tudi v temi:

http://www.mojpes.net/forum/index.php/topic,304.0.html
Logiran
emchy
novinec
*
Sporočil: 41


WWW
« Odgovor #8 : sreda, 03.12.2008 : 13:16:46 »

glede velikosti sem napisala samo zaradi grotesknosti:) to pomeni samo to, da mi je smešno, ko si 4,5 kg peso želi vzpostaviti avtoriteto pri meni...
seveda je pa normalno, da velikost ni pogoj za agresijo.
in kakšno doslednost naj mojim priporočam?moj način se jim zdi preveč...grob, sicer ga ne tepem, ampak mu glasno povem in mu držim glavo toliko, da me vidi v oči, oz da me gleda...
Logiran
Sasenka
rad prihajam sem
*
Sporočil: 1.023


« Odgovor #9 : sreda, 03.12.2008 : 13:30:48 »

Uh 4,5 kg. Ko bi ti videla mojega Gala, z 1,8 kg je najbolj dominanten in potenten pes daleč naokoli. Tudi razmišljamo o kastraciji in se bomo verjetno kar odločili za to, ker imamo dovolj polulanih posteljic po stanovanju, dovolj pretepanja tujih psov in dovolj poskusov naskakovanja moje noge ali Luxove glave. Ja, kar glejte, tako je to pri nas.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #10 : sreda, 03.12.2008 : 13:43:38 »

Emchy, preprosto postavite pravila glede na to, kako želite, da se pes obnaša in kako želite živeti z njim. In jih dosledno upoštevajte.

Ker je problem dominantnost, pa bi jaz prepovedala še nekatere privilegije - ležanje na kavču ali postelji, ko greste na sprehod, naj ne gre pes prvi skozi vrata, za vsak obrok, priboljšek itd. mora nekaj naredit (sedi, tačko itd.), če leži tako, da bi morali stopiti čez njega, ga pripravite do tega, da se umakne.

Na ta način mu pokažete, da ni glavni v hiši.
Logiran
emchy
novinec
*
Sporočil: 41


WWW
« Odgovor #11 : sreda, 03.12.2008 : 16:21:54 »

Kalsang, hvala za napotke za omejitev  Wink...kako bi temu rekla...svojeglavosti? Sasenka, sočustvujem s tabo Undecided ponavadi sama okrog dajem nasvete, ko pa se gre za našega psa, pa ja ne...moram res gledati da ni kaj pregrobo, ker se je mami zelooo navezala nanj,ker je skoraj umrl zaradi virusa pri dveh mesecih. ja, moj pes je po vaših merilih v bistvu mešanec(še en razlog več, zakaj so rodovniki in rejci naj izbira) ampak kupila si ga je mami in zanj res skrbimo kot za člana družine.seveda pa to ne  pomeni, da bomo njegovi sužnji Angry
Logiran
tina.g
rad pišem
****
Sporočil: 456


« Odgovor #12 : sreda, 03.12.2008 : 17:54:59 »

Jaz se popolnoma strinjam z nasveti, ki jih je dala Kalsang, bi pa pripomnila še naslednje. Mnogo ljudi (občutek imam, da je med njimi tudi tvoja mama) dela napako, da se jim majhni psi smilijo in menijo, da  pa tamalih ni treba vzgajati in šolati. Jaz bi priporočala mami, da si ob že zgoraj naštetih navodilih, vzame vsak dan vsaj 20 minut za psa in njegovo šolanje.

Psa naj uči raznih trikcev, osnovnih ukažov, hoje zraven noge itd. Nekaj pač, da bo pri psu dosegla določeno avtoriteto. Ker jo sedaj očitno vozla okoli prsta. Še vedno je to pes, pa čeprav tehta le par kg, potrebuje iste omejitve in pravila kot če bi jih imel 50. In psi, ki imajo trdno določen položaj v družini, so ponavadi veliko bolj srečni, kot tisti, ki se morajo nenehno bojevati za prevlado.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #13 : sreda, 03.12.2008 : 18:12:23 »

In psi, ki imajo trdno določen položaj v družini, so ponavadi veliko bolj srečni, kot tisti, ki se morajo nenehno bojevati za prevlado.
Logiran
Kalsang
živim tukaj
***
Spol: Ženska
Sporočil: 4.406


« Odgovor #14 : sreda, 03.12.2008 : 18:14:13 »

Prehitro sem stisnila gumb...

Hotela sem napisati, da se še kako strinjam z zgornjim citatom. Pes, ki ima rutino, pravila, red je veliko bolj srečen, ker ima občutek sigurnosti, ker ve, da se lahko zanese na nas in ker pozna svoje mesto v hiši. V bistvu so psi veliki ziheraši: ljubijo rutino in ko enkrat skrbnik to dojame, je psa veliko lažje vzgojit in izšolat.
Logiran
Strani: [1] 2 3 4   Gor
Natisni
mojpes.net  |  o psih  |  vzgoja  |  Napadalnost  |  Tema: pes sam svoj gospodar...
Skoči na:  

domov | o psih | pasme | galerija | forum | zaščita živali | posvojite psa | piškotki | admin | splošni pogoji

2000-2023 Jana. Vse pravice pridržane.
Vsako kopiranje vsebin ali njihova uporaba v nasprotju s
splošnimi pogoji uporabe mojpes.neta je prepovedana.
Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines